גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחה לניהול עסקים משפחתיים עונה על השאלות שמטרידות יורשים

פרופ' איוון לנסברג הוא מומחה בינלאומי המייעץ לעסקים משפחתיים כיצד להתנהל נכון ● בראיון לקראת כנס גלובס להמשכיות עסקית בחברות משפחתיות שייערך ביום חמישי הקרוב בתל אביב, הוא מסביר אילו מהלכים כדאי לנקוט כדי לוודא יציבות והמשכיות ● הראיון המלא בסוף השבוע במגזין G

איוון לנסברג / צילום: יח''צ
איוון לנסברג / צילום: יח''צ

הסדרה "יורשים" המשודרת ב־HBO, הגיעה באחרונה לסיומה לאחר ארבע עונות שופעות תככים ומזימות. היא העלתה למודעות ועוררה שיח ציבורי בנוגע לאתגרים הטמונים במעברים בין־דוריים של עסקים משפחתיים, בוודאי כשמדובר באימפריות רבות עוצמה.

שוק התעסוקה עדיין הדוק, אך יש סימנים להתקררות
קיצוצים אבל בחכמה: כך צריכות חברות לנהל עלויות באי ודאות כלכלית  

עד כמה דינאמיקה המשפחתית שתוארה ב"יורשים" קרובה לאירועים מן המציאות? יש להניח שהמציאות, לפעמים, מתעלה לפעמים על מה שנראה על המרקע.

אבל המומחה לעסקים משפחתיים, פרופ' איוון לנסברג - שותף־מייסד בפירמה הבין־לאומיות LGA - רואה גם הרבה מקרים אחרים, ומעודדים בהרבה.

"האמת, היה לי קשה לצפות בסדרה", הוא אומר בראיון מיוחד לגלובס. "האופן שבו היא מתארת את היורשים - כחסרי כישורים וכשקרנים - זה חוטא לכל אותם יורשים, בנות ובנים, שפגשתי לאורך הקריירה שלי שהיו מתחשבים ומסורים".

 

לנסברג, מנהל אקדמי של התוכנית למנהלים בעסקים משפחתיים, בבית הספר למינהל עסקים קלוג שבאוניברסיטת נורת'ווסטרן, לימד לפני כן בבית הספר לניהול של אוניברסיטת ייל במשך שבע שנים. השבוע הוא ישתתף בכנס "מדור לדור: כנס המשכיות עסקית בחברות משפחתיות" של גלובס, ויישא בו את ההרצאה הראשית. מדובר בהרצאה ראשונה של לנסברג בפני קהל ישראלי המורכב מעסקים משפחתיים.

עוד לגבי "יורשים", המשיך לנסברג ואמר: "יש משפט בספרדית שאומר: 'אם תגדל עורבים, הם ישלפו את העיניים שלך'. כך שאב המשפחה בסדרה, בעל השליטה, הוא תרם בהתנהגותו לסוג הילדים שהיו לו. אני מתכוון לאופן שבו הוא תימרן אותם. כך שמצד אחד, הסדרה היא בידור טוב והיא פתחה פתח לשיחות שחשוב לקיים. מצד שני, היא לא עשתה טוב לדימוי של עסקים משפחתיים, והציגה את הסיפור באופן מעוות. זו קריקטורה".

 

"צריך לבחון אם הילד קידם או פגע בחברה"

לנסברג (69), שנולד וגדל בבירת ונצאולה - קראקס, השתייך בעצמו למשפחה שייסדה עסק משגשג. אביו הקים חברת ביטוח שהפכה לדבריו "לקונגלומרט הביטוח הגדול ביותר בכל אמריקה הלטינית". 18 שנים אחרי ייסוד החברה, אחיו הצטרף אליה כיורש אך לא התאים לתפקיד והעסק התערער.

החברה עדיין קיימת, "אבל היא שבריר ממה שהייתה". עבור לנסברג, זו הייתה חוויה מעצבת. "אבי לא היה צריך לחכות כל כך הרבה זמן כדי לשלוף את אחי מהתפקיד. הייתה כאן דינאמיקה משפחתית שלמה, כי גם אמא שלי הייתה ברקע ואמרה: 'אתה לא יכול לעשות את זה לבן שלנו'".

החוויה המשפחתית שלך מחדדת את השאלה: מה עושים הורים כשהם נאלצים לומר לבן או לבת שירשו את העסק 'אתם לא מתאימים לתפקיד', אבל לא רוצים לפגוע ברגשותיהם?
"הדרך לעשות זאת היא באמצעות דאטה, נתונים, שמראים אם הילד הוסיף או פגע בערך החברה. כך שעוד בטרם החלו בתפקיד, צריך לומר לילדים בבירור: הנה היעדים שלכם, ואנחנו נמדוד אתכם לפיהם. לא מתחילים שיחה כזו ממקום של שיפוטיות, אלא ממקום שבו מראש יצרנו את התנאים לכך שהדאטה תאפשר לקבל החלטה מושכלת".

מה בנוגע לילדים שאולי עושים עבודה טובה, אבל מרגישים שהם מתנהלים בצלם של אב או אם דומיננטיים ומתקשים לקבל קרדיט עבור כישרונם?
"כתבתי על זה מאמר שנקרא: 'מבחן הנסיך'. ילדים שנכנסים לעסק, צריכים להרוויח את הסמכות שבידם. היא לא ניתנת מן המוכן. הם צריכים לתת לביצועים לדבר. עוד מרכיב חשוב הוא צניעות. כי אז, מה שהחל כנכות מסוימת - נניח, 'היא פה רק כי היא הבת של הבוס' - הופך דווקא לנכס. מה שיאמרו על היורשת הוא: 'היא מקצועית ונהדרת, ובנוסף היא הבת של הבוס'. כבן או בת שנכנסים לעסק, אין מנוס מלהיות צנועים, נדיבים ומכבדים כלפי אחרים. קשה יותר להיות בן משפחה בעסק מאשר לא בן משפחה בעסק".

"המגדר משחק תפקיד בבחירת היורש, זה שגוי"

בשנים האחרונות בישראל צפו כמה מקרים של סכסוכי ירושה מרים במשפחות האצולה בישראל - למשל, אצל המשפחות עופר וורטהיים - בגלל חלוקה לא שוויונית של ההון המשפחתי. האם חלוקות לא שוויוניות מסוג זה הן בגדר "זרע פורענות" שיש להימנע ממנו בכל מחיר?

לנסברג סבור שגם אם לא מייצרים חלוקה שהיא מדויקת "ברמה האגורה", עיקרון הצדק צריך להתקיים. "אם לא מנסים להשוות, הייתי אומר, לייצר צדק גולמי (rough justice), אז לעתים קרובות זה מתכון לצרות".

ייתכן, לדבריו, מצב שבו לא מחלקים את העסק שווה בשווה בין כל הילדים, אבל מפצים את אלה שקיבלו פחות "דרך נכסים אחרים כך שהערך האולטימטיבי יהיה פחות או יותר אותו הדבר".

עד כמה הסוגיה המגדרית משחקת תפקיד בהעברת בין־דורית של עסקים? במילים אחרות, עד כמה ערכים פטריארכליים שעליהם גדל הדור המייסד, האב למשל, עשויים לעצב את הבחירה לראות בבן, ולא בבת, כיורש?
"היא בהחלט משחקת תפקיד, וחבל שכך כי כשזו ההטיה, אז בזבוז הכישרון של נשים - כדירקטורות, כמנהלות, הוא עצום. בחברה משפחתית, כולם מפסידים מזה. ביצוע שיפוט על בסיס מגדר נראה לי שגוי לחלוטין. כמה מהיורשות הכי מצליחות שפגשתי לאורך השנים, היו נשים. להתעלם מהסקטור הזה - זה מתכון לצרות".

"חברות משפחתיות מראות המשכיות גבוהה"

ישנה אימרה מפורסמת לגבי עסקים משפחתיים ולפיה: דור ראשון בונה, דור שני משמר ודור שלישי הורס. מה דעתך?
"זה סוג של פולקלור שקיים בכל תרבות, אבל המחקר העדכני מראה שהוא כנראה לא נכון. צריך להשוות את ההמשכיות של חברות משפחתיות לחברות לא משפחתיות. כשעושים זאת, מתברר שחברות משפחתיות מראות המשכיות גבוהה יותר. אופק ההשקעה שלהן הוא לטווח ארוך ולכן הן גם מקבלות החלטות לטווח ארוך.

"אלה עסקים שחושבים על הילדים וחושבים על הנכדים. גם מבחינת ניהול הסיכונים, חברות משפחתיות זהירות יותר. הן לוקחות על עצמן פחות חובות. הן גם מודעות מאוד לאיכות המוצרים שלהן, כי האיכות היא שיקוף של המשפחה. איכות היא מרכיב חשוב".

*** גילוי מלא: הכנס בחסות מיתר, KPMG ופירמת הייעוץ LGA 

עוד כתבות

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס