גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פגישת הרצוג וביידן והחלטה פרו-ישראלית בקונגרס מבהירות: אין משבר, לפי שעה

רוב עצום משתי המפלגות בארה"ב פוטר את ישראל מהתוויות "גזענית" ו"אפרטהייד" ● תומאס פרידמן מדווח על 75 דקות עם ביידן, אבל הפעם הוא שוכח להזכיר "הערכה מחדש" ● למרות זאת, הגשר הישראלי לוושינגטון מעולם לא היה צר יותר

פגישת נשיא המדינה יצחק הרצוג ונשיא ארה''ב ג'ו ביידן בבית הלבן / צילום: Associated Press, Susan Walsh
פגישת נשיא המדינה יצחק הרצוג ונשיא ארה''ב ג'ו ביידן בבית הלבן / צילום: Associated Press, Susan Walsh

ביקור הנשיא הסמלי אצל הנשיא הביצועי אתמול (ג') שפע קריצות וחצאי-אמתות.

יצחק הרצוג גמר את ההלל על הדמוקרטיה הישראלית, העומדת להפליא במבחני הימים האלה; ג'ו ביידן הזכיר את שיחת הטלפון שלו עם בנימין נתניהו, בעל הברית האמריקאי הלא-מוזמן הבולט ביותר בביתו הלבן (אולי לצד ויקטור אורבן של הונגריה); גם מר הרצוג הואיל להזכיר את שיחת הנשיא עם ראש הממשלה; מר ביידן לא הזכיר כלל את הדמוקרטיה הישראלית, אף כי תזכורת כזאת היא חלק תקני של הרפרטואר כל אימת שמנהיג ישראלי מבקר בוושינגטון.

נשיא ישראל דיקלם את מלוא הודעת הפתיחה שלו, דקה וחצי, ללא דופי, מן הזיכרון; נשיא ארה"ב הסתייע בכרטסת, ולא תמיד היה קל לפענח את דיבורו. בדרך-כלל דברי הנשיא מובאים בתוך זמן קצר כלשונם באתר הבית הלבן. לא הפעם, לפחות לא בזמן כתיבת הדברים האלה, הבוקר (ד'). 

פרשן ה"ניו יורק טיימס": המסר של ביידן לנתניהו - "עצור את החקיקה המשפטית" 
מה באמת אמר ביידן על ממשלת נתניהו, ולמה הוא התכוון | יואב קרני, פרשנות

נשיא ארה"ב הטעים את "מחויבות-הברזל" של ארה"ב לישראל. הוא עשה כן שעות אחדות לפני שמליאת בית הנבחרים הצביעה ברוב עצום לטובת הצעת החלטה פרו-ישראלית נלהבת. להחלטה הזו לא היה שום תוקף מעשי, היא הייתה רק הבעת דעה, אבל תומכי ישראל נחלו השג סמלי יוצא מגדר הרגיל: 412 מ-435 הצירים הצביעו לטובתה, רק תשעה התנגדו, השאר לא נכחו. 

משקלה הכבד של ישראל

דברים כאלה אינם קורים לעתים קרובות בקונגרס המפולג והמקוטב. לא לנו להגיד אם הבעת התמיכה שיקפה את רגשותיהם/הן הכנים של המצביעים/עות, אבל כרגע זה חשוב פחות מעצם הצבעתם. גם אם חלקם היו מעדיפים שלא להיספר בין אלה התומכים במשתמע בממשלת נתניהו, הם ראו את עצמם נאלצים להצביע לטובת ההחלטה, מפני שמשקלה של ישראל כבד מאוד בפוליטיקה האמריקאית.

זה עניין הראוי להבנה ולשינון, במיוחד לאחר קול הרעש והמהומה שקם בתקשורת הישראלית בשבוע שעבר סביב גילוייו של פרשן ה"ניו יורק טיימס" תומאס פרידמן על "הערכה מחדש" ממשמשת ובאה ביחסי ארה"ב-ישראל. פרידמן ראה מהרהורי לבו, ושורה של כותבים ושל פעילים פוליטיים בארץ מיהרו לאמץ את הרהוריו מבלי לשקול את הקשרם ואת סבירותם.

היום פרידמן מדווח על שיחה של "שעה ורבע" עם ביידן זמן קצר לאחר פגישת ביידן-הרצוג. ראה זה פלא, במשך 75 דקות של שיחתם המלים "הערכה מחדש" לא בקעו מפי הנשיא, או לפחות לא צוטטו. העיתונות הישראלית מצטטת את פרידמן גם היום מבלי לתהות מה קרה לפרידמן של השבוע שעבר.

פרידמן של היום מתאר את ביידן כ"פרו-ישראלי מן האסכולה הישנה", ומייעץ לישראלים להפיק את מלוא התועלת מן האסכולה הזו לפני שתעבור מן העולם.

אזיקיו הפוליטיים של ביידן

הבענו כאן את דעתנו יותר מפעם אחת, שיחסי ישראל-ארה"ב נכנסים אל אזור משבר. הם עדיין אינם שרויים במשבר, אבל אניית ישראל מתקרבת אל מי החופים של המשבר, אם מותר לנו להשתמש במטאפורה הימית הזו.

ישראל מאבדת יוקרה וחיבה, בוודאי בשמאל האמריקאי אבל גם במרכז. שטות תהיה להתעלם מן השחיקה ההדרגתית במעמדה, או להכחיש אותה. אבל כיוצא בזה שטות תהיה לדבר על משבר מיידי. בנימין נתניהו אינו אהוד במפלגה הדמוקרטית עוד מימי ביל קלינטון, בוודאי מימי ברק אובמה. מספר ניכר של דמוקרטים אינם סובלים אותו. אבל רובם הגדול עושים כן בלחישה, ובדלתיים סגורות.

ההצבעה בבית הנבחרים הזכירה לבית הלבן את אזיקיו הפוליטיים. אפילו רצה לנהוג חומרה מיוחדת בישראל - ומותר לשער שמפעם לפעם הוא היה רוצה - הנשיא ביידן יודע שאין לו בסיס תמיכה פוליטי. רוב גדול מאוד של חברי מפלגתו בקונגרס אינם חושבים שהגיע הזמן להעניש את ישראל.

היוזמה להצעת ההחלטה הפרו-ישראלית יצאה מן הרפובליקאים, שיש להם רוב קטנטן בבית הנבחרים. עוררה אותה התבטאות חריפה של פראמילה ג'איאפאל, צירת קונגרס דמוקרטית ממדינת וושינגטון, בצפון החוף המערבי. ג'איאפאל עומדת בראש הסיעה הפרוגרסיבית של מפלגתה, שחברים בה 103 דמוקרטים. בסך-הכול יש בבית הנבחרים 212 דמוקרטים. לשון אחר, כמעט חצי מהם חושבים את עצמם לפרוגרסיבים. זה אומר שהם מזהים את עצמם עם השמאל בשורה של ענייני חברה וכלכלה.

"הממשלה גזענית, לא ישראל עצמה"

ג'איאפאל, אמריקאית ממוצא הודי, דיברה בשבת שעברה בכינוס פעילים בשיקגו. מפגינים פלסטיניים קראו קריאות ביניים. "האוכל להגיד משהו בתור מי שהייתה ברחוב והשתתפה בהפגנות לרוב?", אמרה ג'איאפאל. "אני רוצה שתדעו שאנחנו לוחמים, כדי להבהיר שישראל היא מדינה גזענית, שהעם הפלסטיני ראוי להגדרה עצמית ולאוטונומיה, שהחלום של שתי מדינות חומק מאיתנו".

לאחר מעשה, כאשר קול שבר בקע מן הימין, ג'איאפאל הסבירה כי היא לא התכוונה להטריף את ישראל מעיקרה, אלא רק את ממשלתה. הממשלה הזו אומנם נוקטת מדיניות גזענית, היא אומרת, ו"גזענים קיצוניים" מנהלים אותה.

זה הספיק לרפובליקאים לנסות ולסחוט כל טיפה של הון פוליטי. הם משתדלים לתאר את המפלגה הדמוקרטית כשבויה בידי האגף השמאלי הרדיקלי, השוחר את רעת אמריקה ואת רעת ישראל.

אם זו הייתה הכוונה, זה היה מיקח טעות. הדמוקרטים מיהרו להתעשת, אם אומנם התעשתות היא. הם הצביעו לטובת הצעת החלטה, אשר פטרה את ישראל מן התוויות "גזענית" ו"אפרטהייד", וגינתה אנטישמיות.

לא רק המפלגה הדמוקרטית נחרדה מפני הטכסיס הרפובליקאי, אלא ג'איאפאל עצמה. למגינת-לבם של אחדים מעמיתיה, ובוודאי של המפגינים הפלסטיניים בשיקגו, היא עצמה הצביעה לטובת הצעת ההחלטה הרפובליקאית. אפילו בין הפרוגרסיבים, רק מיעוט קטן התנגדו להחלטה.

הקונגרס תמיד מציל

ההנהלה הארצית של המפלגה הרפובליקאית קיוותה שתוכל לפרסם רשימה שחורה של הדמוקרטים שיסרבו לתמוך בהצעה. היא נאלצה להסתפק בתשעה שמות של אולטרה-רדיקלים, ובהם ששת חברי "היחידה" (Squad), הקומנדו השמאלי של הפוליטיקה האמריקאית, הכולל דמויות אנטי-ישראליות מושבעות. נוכחות חברות "היחידה" ברשימה אינה מפתיעה איש. אכן, הרפובליקאים העניקו לדמוקרטים הזדמנות להתנער משוליהם. 

ישראל תמיד יכלה לסמוך על הקונגרס יותר מאשר על הבית הלבן. השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון שאבה את כוחה היסטורית מן הקונגרס. יש לזה הרבה סיבות, גם סנטימנטליות, גם אלקטורליות. הרבה דובר במשקלן הניכר של תרומות מצד יהודים למערכות הבחירות של חברי קונגרס, אם כי ישראל המוקדמת נהנתה גם ממאגר גדול של רצון טוב ושל רומנטיזציה.

הקונגרס נחלץ לעזרת ישראל לפחות בשלושה רגעי עימות דרמטיים בין ישראל לבית הלבן, ב-1992 - כאשר הנשיא ג'ורג' בוש האב סירב לערוב להלוואות מסיביות לישראל לצורך שיכון עולי רוסיה - וב-2010 ו-2015 בזמן של עימותי נתניהו עם אובמה. גם בוש גם אובמה חזו על בשרם את תוצאות עימותיהם עם ישראל. ביידן היה כמובן סגנו של אובמה, ולפני כן היה סנאטור במשך 35 שנה. הוא אינו זקוק לשיעור על דיפלומטיה או על פוליטיקה קונגרסיאלית.

בקיצור, המשבר שמספר מופרז של ישראלים התנדבו להודיע על בואו, עדיין לא בא. מצד שני, חזקה על בנימין נתניהו שהוא יודע שהגשר לוושינגטון מעולם לא היה צר יותר.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית