גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיליוני משרות ייעלמו לפני סוף העשור: עידן כלכלי חדש כבר כאן

מרגישים שהבינה המלאכותית נמצאת בכל מקום? זו רק ההתחלה ● גופי מחקר וייעוץ מנסים כבר שנים לאמוד את ההשפעות של טכנולוגיות AI על האנושות, ואולי חשוב מכך את הקצב שלהן ● מפיתוחים טכנולוגיים מצילי חיים, דרך זינוק בתוצר העולמי ועד להכחדה של מיליוני עבודות, כולל במקצועות היוקרתיים ביותר - למהפכה החקלאית נדרשו 200 שנה לעשות את כל זה, המהפכה הזו מהירה פי עשרה ● פרק ראשון במאמר של שני חלקים

מפעל מכוניות אוטומטי בסין / צילום: Reuters, China Daily
מפעל מכוניות אוטומטי בסין / צילום: Reuters, China Daily

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בארה"ב. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com

בשנת 1800 כמעט חמישה מיליון אמריקאים, 83% מהאוכלוסייה, עבדו בחקלאות כדי להאכיל את סך ששת מיליון תושבי המדינה. כעבור 200 שנה, עד תחילת המילניום, היה צורך בערך באותו מספר עובדים בחקלאות, עתה כ־1.8% מהאוכלוסייה, כדי להאכיל את 282 מיליון התושבים שאיכלסו את ארה"ב.

השינוי הדרמטי בפרודקטיביות של עובדי החקלאות, הפך 98% מהם למיותרים בעקבות שינויים ושיפורים טכנולוגיים. האם מהפכה דומה, אך מהירה בהרבה לפנינו?

מה היא בדיוק הטכנולוגיה שכולם מדברים עליה?

בחודשים האחרונים הביטוי AI, או בעברית - בינה מלאכותית, נמצא כמעט בכל מקום. אבל מה בעצם המשמעות שלו? מערכות מבוססות בינה מלאכותית קיימות כבר עשרות שנים, והן למעשה מערכות מחשב חזקות המוזנות בכמויות ענק של מידע ומנתחות אותו על מנת למצוא בו תבניות או דפוסים. בהמשך, המערכות הללו משתמשות בתבניות שזיהו, על מנת לבצע תחזיות, או להחליט החלטות הנוגעות לנושאים אותם למדו.

בעשור האחרון חלה התקדמות משמעותית בשני תחומים קריטיים להתפתחות התחום: כמות המידע הדיגיטלי הנגיש (בעיקר באינטרנט) וכח מיחשוב גדול המאפשר לעבד כמויות דאטה אדירות בזמן קצר. החידוש הגדול של הבינה המלאכותית, היא היכולת שהיא מקנה למחשב, לא רק לאגור ולשלוף מידע, אלא גם לעבד אותו, ללמוד ממנו, ולהפיק ממנו תוצר חדש.

אם הטכנולוגיות הללו קיימות כבר שנים, למה ההייפ מגיע רק עכשיו? בשנת 2017 הגיעה קפיצת מדרגה חשובה נוספת, בתחום הנקרא "אימון מכונה". ההתפתחות הזו איפשרה בנייה של מערכות פורצות דרך המוכרות בשם GPT, כמו בצ'אט בוט הפופולארי ChatGPT שהפך לשם נרדף לבאזז סביב התחום. רשתות GPT (קיצור של Generative Pre-trained Transformer) משתמשות בארכיטקטורה חדשנית ("טרנספורמר") המאפשרת לעבד בו־זמנית כמויות אדירות של מידע, להבין אותן בצורה יעילה ומהירה, לבצע הקשרים של מושגים בשפה הטבעית, ובהמשך גם להפיק מהניתוח הזה תובנה. לאחרונה, נוספה לטכנולוגיה הזו עוד שכבה, שמאפשרת לאותם מודלים לסביר ולנמק פעולות ובחירות שלהם.

כך, יכולות תוכנות מחשב אוטונומיות ובוטים הפועלים באינטרנט לקלוט כמויות גדולות של טקסט, ללמוד את התבניות וההקשרים שבהם, ולהפיק טקסט מקורי הכולל תשובות לשאלות או עונה על שורת משימות. אם הוזן בתוכנות הללו מידע הגיוני ומדויק, ברוב המקרים גם התוצר יהיה הגיוני ומדויק. היישומים שמייצרים תמונות או תוצרים חזותיים אחרים, בנויים גם הם על אותו היגיון. הבוט מוזן בשפע של מידע חזותי, ועל בסיסו מייצר אובייקט חדש כמו מצגת, סרטון, או תמונה, באמצעות פקודה אחת בלבד כמו "צייר חתולים רוקדים על הירח בסגנון רמברנט". כך גם פועלים כלי בינה מלאכותי שונים בתחומים כמו מוזיקה, טקסטים משפטיים, קוד מחשב וכדומה. היכולת של מערכות בינה מלאכותית ללמוד ולתקן את עצמן, מאפשרת להן להפוך ליותר ויותר מדויקות לאורך זמן, ואף ליצור מודלים חדשים לגמרי בעצמן.

 

הבינה המלאכותית לא רק חוסכת שעות עבודה רבות של בני אדם בכך שהיא הופכת פעולות מורכבות לאוטומטיות ומהירות, היא גם מאפשרת לבצע פעולות שעד כה בני אדם לא יכלו לעשות כמו זיהוי מוקדם של מחלות. משכך, השימוש הנרחב ב־AI אינו רק שינוי טכני, אלא שינוי פרדיגמה - ממש כמו מהפכת האינטרנט.

פתרונות מבוססי בינה מלאכותית מצליחים בניסויים שונים לגלות סרטן שד וסרטן עור באמצעות תמונות רנטגן וממוגרמות במהירות ובדיוק גדולים בהרבה מהדרכים הנפוצות כיום. טסלה, של אילון מאסק, הדגימה בחודש שעבר במעבדת הייצור שלה בסין כיצד היא מצליחה להרכיב מכונית ב־45 שניות באמצעות הטכנולוגיות המתקדמות הללו. ואמזון החליפה מאות אלפי עובדים ב־520 אלף רובוטים בלי דרישות שכר, פנסיה, או חופשים, שמופעלים בהצלחה מרובה במרכזי האריזה והשינוע שלה.

אבל הבינה המלאכותית לא רק תשפר את העבר, אלא גם תפתח אופקים חדשים לגמרי עבור העתיד. עומר ניברון, דוקטורנט בתוכנית הבינה המלאכותית לסיכוני אקלים של אוניברסיטת קיימברידג' אנגליה, מנסה לנבא גלי חום עתידיים באמצעות AI. "כיום, מרבית הידע הקיים על גלי חום, מבוסס על חיזוי המתקבל ממודלים אקלימיים גלובליים", הוא מסביר. "למרות שהם מבוססים על הידע הפיזיקלי המתקדם ביותר, הם לא יודעים לפתור תופעות מקומיות כמו התפשטות עננים באזור מסוים, ונאלצים להסתפק בהערכות סטטיסטיות". לדבריו, פתרון ההטיות במודל אקלימי, דומה לפתרון בעיה במודל שפה. "העיבוד המתקדם והמהיר של שפע מידע זה, מאפשר למצוא הישנות בערכי הטמפרטורה ובכך לחזות גלי חום עתידיים בצורה מדויקת יותר", הוא אומר.

תתרגלו לכלכלת הבינה המלאכותית

בשנים האחרונות נעשו נסיונות שונים לחזות את היקף ההשפעה הכלכלית של הבינה המלאכותית בשנים הבאות. חברת הייעוץ אקסנצ'ר, למשל, העריכה כי עד שנת 2035 הטכנולוגיה הזו תכפיל את שיעור הצמיחה העולמית בכל שנה באמצעות גידול מאסיבי של 40% בתפוקת העובדים בתעשיות הקיימות וכן באמצעות פיתוח סוגים חדשים של תעשיות, מוצרים ושירותים שיבואו לעולם.

מחקר של תאגיד הענק PwC צפה כי עד סוף העשור, הבינה המלאכותית ותעשיית הרובוטים יזניקו את התוצר השנתי של סין ב־26% ואת זה של ארה"ב כ־14.5%. הדוח גם חזה גל חדש של חדשנות דיגיטלית, שיתמקד בעולם של "אינטרנט של דברים" (Internet of things- IoT), כלומר מכשירים שונים שמחוברים לרשת, כמו סנסורים, מונים, ומכשירים ביתיים. המידע שיצטבר במכשירי הקצה, ואשר הבינה המלאכותית תוכל לעבד, לארגן, ללמוד ולהפעיל ביעילות ובאופן אוטומטי, יפתח אפשרויות חדשות למערכות שכמעט אינן קיימות היום. אחת מהן לדוגמה, תוכל בתקווה לייצר אנרגיה באופן מבוזר, על ידי מיליוני יצרנים קטנים ותחזוקת רשת חשמל שמבוססת על מידע בזמן אמת כמו קצב צריכה, איכסון, וייצור החשמל עצמו. פיתוח כזה לא רק יהפוך את רשת החשמל לבטוחה יותר מתקלות או התקפות, שכן לאף גוף או אדם אין שליטה עליה, אלא גם תהפוך אותה ליעילה יותר, חסכונית יותר, ופחות מזהמת.

השיפורים בתפוקה ובמערכי הייצור, גם יקטינו את היקף ההוצאות ההוניות שנדרשות לפיתוח המשק. חברת הייעוץ מקינזי גלובל, למשל, העריכה כי עד 2030 כ־70% מהחברות בכלכלות המפותחות יאמצו לפחות סוג אחד של טכנולוגיית בינה מלאכותית, וכי הדבר יתרום לתוספת של 1.2% בגידול התוצר השנתי. גם בנק ההשקעות גולדמן זקס העריך במסמך ממאי השנה כי ה־AI תביא לגידול בתוצר העולמי בהיקף דומה - 1.5% לשנה בעשור הקרוב.

שוק העבודה עומד להשתנות מקצה לקצה

הגזרה שאולי תושפע בצורה הדרמטית ביותר תהיה שוק העבודה. שורת גופים ניסו בשנים האחרונות לנבא את המהפכה שמתקרבת לתעסוקה האנושית. המסקנות אמנם שונות זו מזו, אך השורה התחתונה זהה - מיליוני משרות ייכחדו.

דוח משנת 2020, של הפורום הכלכלי העולמי, צפה כי בתוך חמש שנים, 85 מיליון משרות ברחבי העולם ייעלמו. ייתכן שחלקן הגדול כבר לא איתנו מאז.

בסקר שנערך על ידי חברת ייעוץ אחרת, בקרב 3,000 מנהלים בכירים, 66% מהם השיבו כי "בשמחה יחליפו עובדים עם פתרונות בינה מלאכותית". ו־68% מהמשתתפים חשבו כי "ה־AI תאפשר להקטין את המשכורות של העובדים הנותרים".

בעבודה מקיפה שערך תאגיד PwC, נסקרו 200 אלף משרות שונות ב־29 מדינות במטרה להעריך את השפעת האוטומציה על שוק העבודה בעשרים השנים הבאות. בתאגיד צפו כי המהפכה תתרחש בשלושה גלים: הראשון בשנים הקרובות ממש, גל שכונה "שלב הניסוי והבנייה" ובו תהיה השפעה קטנה יחסית על שוק העבודה. השלב השני, יתרחש במחצית השנייה של העשור הנוכחי, הוא כונה "שלב ההעצמה" ובו יהפכו הטכנולוגיות לנפוצות יותר. אחריו, יבוא הגל השלישי, "האוטומציה". הוא יתרחש במחצית הראשונה של שנות ה־30 ובו יהפכו כ־30% מהמשרות בעולם אוטומטיות ואוטונומיות.

לפי בנק ההשקעות גולדמן זקס, עד שני שלישים מהמשרות בארה"ב ובאירופה בסיכון להיפגע ברמה כלשהי על ידי בינה מלאכותית ב־15 השנים הבאות. מהדוח שפרסמו בבנק, עולה כי בינה מלאכותית עשויה להחליף כ־46% מהמשרות המשרדיות והמנהליות בארה"ב, 44% מהמשרות בתחום המשפט, ו־37% ממשרות המהנדסים.

את העומק אליו מגיעה הטכנולוגיה החדשה והיקף ההשפעה הצפוי על עולם התעסוקה מדגים היטב הסיפור הבא. עולם ייצור הבשמים היה מאז ומתמיד עולם של אומנות ומסתורין. בכל הגלובוס יש רק כמה מאות בעלי מקצוע היודעים לייצר בשמים. הם נדרשים להכיר אלפי חומרי גלם רלוונטיים ולהבין באינטגרציה ביניהם. לעולם מסתורי ומקצועי זה הצטרפה לא אחרת מאשר חברת המחשבים IBM אשר החלה פרויקט לייצור בשמים באמצעות AI. בשנה שעברה דווחה IBM כי "הכלים שפיתחה יכולים לייצר בשמים טובים יותר ובעלי השפעה סביבתית טובה יותר מאשר אלו שייצרו בני אדם". התוכנה שמאחורי הייצור, כך על פי ההודעה, משתמשת ב־3.5 מיליון פורמולות, ותכונות שונות של יותר 2,000 חומרי גלם, ב־20 מימדים שונים אשר באמצעות התחכום של האלגוריתם מייצר "בושם שהוא בליגה משל עצמו".

גם המקצועות היוקרתיים ביותר, מרופאים, דרך עורכי דין ועד כותבי תוכנה - כולם יושפעו בקרוב מהטכנולוגיות החדשות, שרק ילכו וישתפרו. עשרות, אם לא מאות מיליוני משרות יעלמו, ואחרות ישתנו מן הקצה אל הקצה. מהפכה דומה לזו שהתרחשה בעולם החקלאות וייצור המזון - רק בקצב מהיר פי עשרה, 20 שנה במקום 200. אבל האם מדובר בבשורה מפחידה? ואולי דווקא טמונה בה התקווה הגדולה לעולם? על כך במאמר הבא.

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"