גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת הדאטה הרפואי שעוזרת ליצרניות התרופות להבין את המטופלים

בעולם הפארמה מדברים על ביג דאטה לפחות עשור, וקרוסיקס הישראלית־אמריקאית הייתה אחת הראשונות בתחום ● החברה אוספת ומנתחת נתוני בריאות וצרכנות של יותר מ־300 מיליון אמריקאים, ובעזרת המידע חברות התרופות לומדות להכיר את הרגלי המטופלים, ומייעלות את התקשורת איתם ● בראיון ראשון אחרי האקזיט, המייסד אסף אבן־חיים מסביר למה לא רצה למכור לקרן פרייבט אקוויטי, ומספר על ההתמודדות עם סוגיית החיסיון הרפואי

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

בשנת 2019, נרכשה חברת קרוסיקס הישראלית־אמריקאית שהקים אסף אבן־חיים, באקזיט גדול של 430 מיליון דולר. החברה, שפעלה די מתחת לראדר של התקשורת הישראלית, נמכרה לתאגיד וויוה (Veeva) העוסק בשירותי מידע לתחום מדעי החיים, ונסחר בנאסד"ק לפי שווי של 31 מיליארד דולר.

קרוסיקס, שפיתחה טכנולוגיה לעזור לחברות תרופות לשפר את התקשורת שלהן עם מטופליהן, גייסה הון חיצוני קטן יחסית עד למכירתה. עם המכירה, הודיעה החברה כי עובדיה בעלי האופציות יחלקו ביניהם סכום של 120 מיליון דולר. מכאן שאפשר להניח שגם המייסד, אבן חיים, נהנה מתמורה יפה.

מאז המשיכה החברה לפעול בישראל, וקרוסיקס הפכה לחטיבה עצמאית תחת וויוה. סער ברהום, המשמש כסגן נשיא הבכיר למו"פ בויוה קרוסיקס מתאר: "אנחנו בונים את התשתית, עובדים על מיטוב הדאטה והאנונימיזציה שלו, ומספקים אנליטיקה מתקדמת וחדשנית, וכן את הדאטה עצמו (מידע רפואי מאובטח של כ־300 מיליון אמריקאים)".

אסף אבן חיים, מנכ''ל Crossix בחברת Veeva / צילום: יח''צ

המייסד אבן חיים מעולם לא התראיין לגבי הדרך של החברה. כעת הוא מדבר לראשונה על השיעורים שלמד הן מן המסע של קרוסיקס עצמה, והן מן העבודה עם חברות התרופות.

הלקחים מבועת הדוט.קום הביאו אקזיט

הסיפור של קרוסיקס מתחיל בעצם בסופטווץ'. זו הייתה חברה שהוקמה ב־1994 על ידי אבן חיים יחד עם עמיר קישון (בנו של אפרים קישון המוכר גם הוא כיזם ומנכ"ל בתחום הבריאות הדיגיטלית) ועסקה בפתרונות CRM לתעשיית התרופות, תחום משיק אך לא זהה לזה שבו עסקה אחר כך קרוסיקס. בשיאה העסיקה החברה כ־170 עובדים, אבל עד שנת 2003 נאלצה לפטר את רובם ובסופו של דבר נסגרה. את סער ברהום הכיר בן חיים מסופטווץ'.

סער ברהום, סגן נשיא בכיר למו''פ, Veeva Crossix / צילום: יח''צ

אבן חיים: "הקמתי את קרוסיקס אחרי שחוויתי את בועת הסטארט־אפ של שנת 2000. זו הייתה תקופה מוזרה שבה עודדו אותנו להוציא כמה שיותר כסף, ואז פתאום לא היה כסף בכלל. ולכן מאוחר יותר בקרוסיקס החלטנו להתנהל בצורה מאוד מצומצמת ולחתור להתאזן תקציבית ולהחזיק את עצמנו במהירות האפשרית. מאוחר יותר גילינו שגם וויווה פעלה כך, וזו הייתה אחת הסיבות להתאמה הטובה בינינו".

קל להגיד אבל מאוד קשה לבצע. רוב חברות הביומד צריכות לגייס עשרות מיליוני דולרים לפני שיש להן בכלל מוצר בשוק, ולחברות מכשור רפואי דרושים עוד עשרות מיליונים כדי לבנות מערך מכירות
"נכון, זה לא מתאים לכל חברה. אבל ישנן חברות שהפיתוח של המוצר שלהן לא מאוד יקר, ובכל זאת הן מוציאות יותר. אנחנו רצינו להיות מאוד ממוקדים, ולא עסקנו בשום דבר שלא נתן לנו ערך לטווח הרחוק, או הסיט אותנו מהעיקר".

מה התשובה לשאלת פרטיות המידע?

כנראה שהיתרון הגדול של קרוסיקס לעומת סופטווץ' היה שהיא כבר הוקמה על בסיס היכרות מאוד עמוקה עם השוק. "זו הייתה בעיה שאפשר לזהות רק אם מכירים את השוק היטב. חברות תרופות מתקשרות עם מטופלים, למגוון מטרות.

"למשל, לעודד אותם לא לשכוח ולא לוותר על נטילת התרופה, לתת להם מידע חיוני להתנהגות התורמת להצלחת הטיפול, לפתור להם בעיות בהשגת התרופה, או לעקוב אחר היעילות של נטילת התרופה.

"התוכנה שלנו נועדה לבדוק האם קמפיין בריאות כזה עובד? איזו טקטיקה יעילה יותר? על איזו קבוצת חולים זה עובד? ולתת את התשובה באופן ברור ומדעי, ובעל ערך".

לאחר הקמת החברה עוד לא התחילו השניים לעבוד על המוצר. "למזלי הייתה לי כבר היכרות עם הלקוחות. פניתי אליהם ושאלתי אם היו רוצים לקנות מוצר כזה. ווידאתי איתם שזה רעיון טוב ושאף אחד לא הציע להם מוצר כזה בעבר. ציינתי שאני רוצה לתמחר אותו כך וכך, והם אמרו שזה בסדר. למרבה השמחה, ולא כמו שבהכרח תמיד קורה כשעושים סקר שוק, זה בדיוק מה שקרה בפועל. כנראה שההיכרות עם הלקוחות עזרה לנו להפיק מהם תשובות אמיתיות".

כשהתחילה החברה לעבוד על המוצר, גילה אבן חיים כי שלפעמים המורכבות של הפיתרון בכלל לא נמצאת בחלק שלו שגלוי ללקוח.

"ידענו שהבעיה שאנחנו באים לפתור היא מאוד מורכבת. אבל אם תחילה חשבנו שלב המורכבות הוא להפיק את התובנות, הרי שהסתבר שהאתגר הגדול הוא שאלת פרטיות המידע. רצינו לבצע מחקר על קבוצה די קטנה של מטופלים. רק אלה שאיתם חברת התרופות הייתה בקשר, ובקבוצה כל כך מזוהה קשה להתמים את המידע, כלומר לנתק אותו מאלמנטים המזהים אותו.

"ומה שעשינו היה להטמיע את המידע מן הקבוצה הגדולה בתוך המון מידע על הרבה אנשים שלא קשורים לעניין, תוך שאין בעצם שום תיוג שמבדיל בין מי שאכן היה בתוכנית לבין מי שלא היה, אבל לשמור אפשרות בתוך האלגוריתם, לבצע את הניתוח כך שהמידע שיתקבל יהיה רלוונטי רק לקבוצה שרוצים לחקור. זו הייתה פריצת דרך טכנולוגית".

אז מה עובד לחברות תרופות בתקשורת עם לקוחות?
"קודם כל הראינו ששינוי התנהגות הוא אתגר, אבל לא בלתי אפשרי. בני אדם הם יצורים מאוד מעניינים, הם לא בהכרח עושים את מה שטוב להם או קונים את מה שזול. קשה להם להתמיד בנטילת תרופות, אפילו לא תרופות למניעת דחיית שתל, שאין דבר ברור יותר מהתועלת בהן. אבל אנשים מרגישים טוב, אז הם לא לוקחים.

"עוד ראינו שלפעמים תרופות שמצליחות מאוד לטווח הרחוק הן לאו דווקא אלה שמצליחות מיד. ככל שיש בהן יותר חדשנות מדעית, כך לפעמים לוקח להן יותר זמן להתקבל על ידי רופאים וחולים. לכאורה, זה מפתיע, כי תהליך אישור התרופה הוא כל כך ארוך ומלא מידע, שעד שתרופה מגיעה לשוק, כולם כבר אמורים להיות כבר די מוכנים לאמץ אותה.

"אבל לא, הרופאים אוהבים להתנסות בעצמם בהדרגה. מטופלים אוהבים לשמוע מחברים. דפוסי אימוץ החידושים די דומים לאלה של עולם הטכנולוגיה. ולחברת התרופות אין ברירה לחזור שוב ושוב על המסרים, בצורה פשוטה מאוד, גם לרופאים, וגם למטופלים".

מה אפיין תרופות שהצליחו לטווח הרחוק?
"כמובן היעילות האמיתית של התרופה, כמה איכותיים היו הניסויים הקליניים וכמה משכנעים, וכמה ממוקדים היו הניסויים הקליניים במה שמעניין את המטופלים והרופאים - ולא רק במה שמעניין את הרגולטור".

פעם לא היה AI, וחומר הגלם היה דואר

השקתם את המוצר שלכם ב־2006. איך בכלל אפשר היה לבצע ניתוחים על ביג דאטה באותו הזמן?
"בינה מלאכותית וביג דאטה עוד לא היו. אבל אפשר לעשות המון כדי לקשר בין שנייים שלושה משתנים, גם בלי בינה מלאכותית. יש ערך רב לשאלות כמותיות ברורות מאוד שלא צריכות מתמטיקה גבוהה מידי, כמו - מבין שתי הפניות הללו, איזו השיגה תוצאה טובה יותר? ועבור איזה קהל יעד? כמובן שהיום במוצר שלנו יש המון בינה מלאכותית".

במהלך חייה קרוסיקס נאלצה להתמודד עם שינוי דרמטי בשוק. "אנחנו בעצם המצאנו את השוק, היום 19 מתוך 20 החברות הגדולות בעולם משתמשות בכלים מן הסוג הזה. בעשור הראשון שלנו פעלנו לבד, והשיווק שלנו התבסס על השאלה - בשביל מה צריך את המוצר?

"ואז פתאום, בבת אחת הגיעו מתחרים. כאלה שהיו גדולים מאיתנו ומבוססים מאיתנו בעבודה מול חברות התרופות, למשל IQVIA שהיא אחת המובילות בתחום המידע לחברות תרופות. תוך זמן של אולי חודשיים, נאלצנו לשנות את כל הקונספט השיווקי שלנו.

"השלכנו את המצגות שלנו לפח וכתבנו הכל מחדש. כי אחרת היינו מסבירים יופי את הצורך ואת הבעיה, אבל מקדמים את המתחרים. היינו צריכים לשכנע שאנחנו לא רק החברה שהמציאה את התחום, אלא גם ראויה להמשיך אותו. היה ברור שתוך שנה, או שאנחנו מובילים או שאנחנו שוקעים".

איך הדגשתם את היתרונות?
"היינו צריכים להיות מאוד קשובים כדי להבין מה המתחרים מתקשרים לשוק, מה הם אומרים שחסר אצלנו, ומה היתרונות שלנו. את שהיה חסר תיקנו מהר מאוד".

כניסת התחרות הובילה אתכם למכור את החברה?
"לא. התחרות הגיעה ב־2016 וכבר הספקנו להתייצב עד 2019. הרצון למכור נבע ממשקיעים ועובדים שכבר רצו לממש את המניות שלהם. חשבנו תחילה לבצע גיוס גדול, למשל מקרן פרייבט אקוויטי, כדי לאפשר אקזיט חלקי למשקיעים הראשונים ולעובדים. אבל ככל שלמדנו את הנושא, הבנו שאנחנו לא רוצים פרייבט אקוויטי כשותפים".

כי הם ירצו לסחוט מהחברה את הרווחים שלה ואתם ראיתם עבורה עתיד אורך טווח יותר?
"משהו כזה. הרגשנו שאין להם מספיק הבנה של העסק ולאן הוא יכול ללכת. באותו הזמן כבר היו לנו הכנסות של עשרות מיליוני דולרים עם רווחיות יפה ועשרות אחוזי צמיחה. בסטארט־אפים אומרים שאפשר להצהיר על הצלחה על פי חוק ה־40%. כלומר, אם מחברים את אחוז הצמיחה לאחוז הרווחיות, רוצים שהוא יהיה מעל 40. 20% צמיחה על 20% רווחיות זה טוב אבל גם 50% צמיחה לבד זה טוב. בכל מקרה, היינו הרבה מעל זה.

"אז הייתה לנו האופציה לוותר על האקזיט ולהמשיך כחברה עצמאית, אבל אז הגיעה ההצעה מוויוה ובחרנו ללכת על זה".

מיהי וויוה ובאילו נקודות ראיתם את ההתאמה ביניכם?
"זו חברה צעירה מאוד יחסית לגודל שלה, שלא גייסה המון כסף אבל צמחה יפה, כמונו. היא עוסקת בתוכנות ענן עם התמחות בתוכנות למדעי החיים, אוסף שלם של פתרונות תוכנה הדרושים לתעשייה. הם התחילו מלעזור לחברות לתקשר עם רופאים, עברו לבטיחות, רגולציה, אימות מידע. ומה שיפה הוא שכל פתרון כזה מנוהל כסטארט אפ נפרד בתוך וויוה.

"העבודה עם היזם והמנכ"ל, פיטר גסנר הייתה אטרקטיבית עבורי. כשפגשנו אותם, לא היה להם מידע על מטופלים, והם לא ידעו לעשות אנליזות על מידע שכזה, לכן גם עבורם החיבור היה אסטרטגי".

גסנר, מנכ"ל אהוד בארה"ב, הוא גם דירקטור בחברת זום. ב־2021 הוביל מהלך להפוך את וויוה ל־Public Benefit Company, כלומר חברה שמצהירה רשמית שהיא מחוייבת לא רק לבעלי המניות שלה, אלא לכלל הציבור, ובוחנת את עצמה גם במונחים של אימפקט. באותו הזמן היא הייתה החברה הנסחרת הראשונה והחברה הגדולה ביותר שעשתה זאת.

נראה שהחיבור עבד. לא כל היזמים נשארים בחברה שנים אחרי שהיא נמכרת
"בהחלט, זה לא טריוויאלי . כמו החברות האחרות בתוך וויוה, גם אנחנו שמרנו על האוטונומיה שלנו, ובהדרגה החברה שלנו בקריית אונו קיבלה לידיה לא רק את המוצר שלנו אלא גם את קבוצת קומפס, שמבצעת סוגים נוספים של ניתוחי מידע של חברות תרופות. מאותו רגע ב־2019 שהתחלנו לשקול מה לעשות עם החברה, הכפלנו את עצמנו במדדים רבים. המשרד בארץ גדל פי 4, והיום מעסיק כ־70 עובדים".

לא המון
"הראייה שלנו ושל וויוה היא לא לצמוח בכל מחיר. גם כשהשוק היה חם לא גייסנו המון אנשים ולא פיטרנו אותם אחר כך, כי אנחנו לא משחקים את המשחק הזה". גסנר הצהיר גם הוא בעבר היא על תפיסת "פחות זה יותר", למשל פחות נסיעות, פחות פגישות, פחות אנשי מכירות - אבל שכל אחד מהם יהיה מצויין. עם זאת, לאחרונה הוא הצהיר כי מטרתו להעסיק 10 אלף עובדים עד שנת 2025.

לאורך חיי החברה גם חומר הגלם שלכם השתנה
אבן חיים: "בהחלט. כשהתחלנו את דרכנו חברות התרופות היו מדברות עם הלקוחות שלהם באמצעות דואר ונייר. היום אנחנו צריכים למדוד כל דבר שהוא דיגיטלי".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם