גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה אפשר ללמוד מהאיש שהציל את ברבי

הישראלי ינון קרייז חולל מהפכה בחברת Mattel ובמותג המוביל שלה ● הוא בחן מחדש באיזה מגרש היא משחקת והגדיר חזון ומשימה ● את התוצאות אפשר לראות בבירור בסרט "ברבי" ●  חצי שעה של השראה 

חצי שעה של השראה. ערן גפן משוחח עם ינון קרייז, מנכ''ל מאטל / צילום: מנחם רייס
חצי שעה של השראה. ערן גפן משוחח עם ינון קרייז, מנכ''ל מאטל / צילום: מנחם רייס

 

רשימה זו מבוססת על פרק מספרו של ערן גפן, מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי

כנראה שמתם לב שבשבוע האחרון יש ממש שיטפון ורוד בעיניים. משיתופי־פעולה עם מותגי אופנה וקוסמטיקה, דרך קולקציית בגדים וירטואלית ועד לאחוזה להשכרה בדמות בית חלומות - הקמפיין לקראת הסרט "ברבי" מטריף את העולם.

אחוזה ב־Airbnb וקולקציות בגדים: מה עומד מאחורי קמפיין השיווק האגרסיבי של הסרט ברבי
האם השליטה של ענבי טלי בדרך להתערער? 
● "אם הדברים לא ייפתרו בתוך שנה-שנתיים, תהיה פה אינתיפאדה דרוזית" | ראיון
הישראלי שרץ 217 ק"מ במקום הכי חם בעולם: "שום דבר לא הכין אותי לשני לילות רצופים ללא שינה" | ראיון

האיש שעומד מאחורי כל זה הוא ינון קרייז מנכ"ל Mattel, הישראלי הכי מצליח בהוליווד. הוא האדם שהציל את ברבי בת ה-80 והחזיר אותה מזקנה לרלוונטיות - וכך גם את החברה כולה, שסבלה מהפסדים ומתזרים שלילי.

יצא לי להכיר את קרייז ואפילו לארח אותו בפודקאסט שלי. הנה כמה שיעורים שכל מנהל יכול ללמוד מהאסטרטגיה שאפשרה להציל את ברבי ואת מאטל, דוגמה טובה לאסטרטגיה ולשאלה שאיתה אני הכי אוהב לאתגר הנהלות: באיזו קטגוריה בעצם אנחנו משחקים?

1  חזון זה לא בולשיט 

בשבועות הראשונים שלו לתפקיד מנכ"ל החברה, לפני חמש שנים, אחד הדברים הראשונים והחשובים שקרייז עשה היה להגדיר מחדש "מי אנחנו ומה אנחנו מנסים לעשות". זה נשמע קצת פואטי, אולי קצת פלאף - אבל החשיבות של ההגדרה העצמית הזאת היא קריטית.

למאטל באותו זמן לא הייתה הגדרה ברורה של עצמה. קרייז סיפר לי שכשנכנס לתפקיד נתנו לו מסמך היסטורי שהיה בעובי של 10 סנטימטר, ששום מנהל שם לא יכול היה להבין או לממש. האסטרטגיה החדשה שהוגדרה הייתה פשוטה: "להעצים את הדור הבא ולממש את הפוטנציאל המלא של כל ילד וילדה". גם המשימה של החברה הוגדרה מחדש: "ליצור חוויות ומוצרים חדשניים המעוררים השראה ומעבירים מסרים חברתיים ומפתחים ילדים דרך משחק".

2 הגדרה מחודשת של הקטגוריה

לפני שקרייז נכנס לתפקיד המנכ"ל, מאטל הגדירה את עצמה בצורה מצומצמת כחברה שהיא יצרנית של צעצועים. ליבת השינוי שהוא הוביל הייתה לבחון באיזו קטגוריה היא בעצם משחקת ולהגדיר אותה מחדש כחברת IP (קניין רוחני) של מותגים ותוכן.

"איך זה שלא עשינו סרטים?", אמר קרייז, "אם אתה חושב כחברת צעצועים, אתה אומר: זה לא התפקיד שלי. אם אתה חושב כחברת IP פתאום זה נראה לך מובן מאליו להיכנס לעוד תחומים, זו תעשייה מצוינת להיות בה, תעשייה גדולה שתהיה 100 מיליארד דולר". הסרט ברבי, שעליו קרייז סיפר לי כבר לפני שנה, הוא הדגמה של התפיסה החדשה. המטרה העיקרית של הסרט היא לא למכור צעצועי ברבי, אלא קודם כל להצליח בפני עצמו.

3 הבאת יכולות חדשות לחברה

קרייז הביא לתוך החברה אנשים "חוצנים" מחוץ לתעשיית הצעצועים, כישרונות שהגיעו מעולם הסרטים, מעולם הטלוויזיה, מעולם הדיגיטל. הם באו עם קשרים, עם היסטוריה, עם רקע והבנה, עם אינטואיציה. והם אלה שכרגע רצים עם הכדור ומוציאים את האסטרטגיה החדשה לפועל. הם גם החליטו לעבוד עם היוצרים המובילים בהוליווד. לא לעשות את הכל לבד בתוך החברה, אלא לעבוד בשותפויות עם כל האולפנים הגדולים, עם יוצרים מוכשרים, אנשים שזכו באוסקר ויש להם את כל יכולות וההבנה איך לעשות את הפרויקטים האלה בצורה הכי אופטימלית. לשם כך קרייז נתן חופש אמנותי מלא ליוצרים חזקים ודעתנים כמו גרטה גרוויג שביימה את הסרט ובן זוגה נואה באומבך שהיה שותף לכתיבה, והשניים הביאו מצידם גם מבט ביקורתי על ברבי.

4 פישוט והידוק, לדעת גם לחתוך

אבל לא הכול ורוד בממלכת מאטל. כשקרייז נכנס לתפקיד הוא פיטר 20% מהעובדים, מדובר בכמה אלפים. הוא גם ביצע כמה מהלכים שפישטו את מבנה הפעילות, חתך יותר משליש מכמות האייטמים (sku) שייצרו והקטין דרמטית את המשאבים שהושקעו בייצור, בהובלה ובעיקר בתשומת לב ניהולית. קרייז סיפר לי "קראנו לזה בזמנו structure simplification".

5 שינוי חיצוני דורש שינוי תרבותי

תרבות ארגונית אוכלת אסטרטגיה לארוחת בוקר, בטח במקרה של חברה שקיימת מעל 75 שנה, חברה איקונית בארה"ב. "כשאתה משנה את האסטרטגיה, אתה משנה את התרבות לכזו שהיא גם תחרותית, גם ביצועית, וגם ממנפת את כל מה שהחברה מייצגת. זה תמיד מגיע לרמת הבנאדם. האנשים, הצוות הניהולי, עם האנשים הטובים, האנשים הנכונים, אתה יכול לכבוש כל הר".

6 משימה עם משמעות רחבה 

ברבי עברה שינוי מאוד גדול, היא המותג המוביל בעולם בתחום הגיוון עם מטרה מאוד ברורה: להעצים בנות ולמצות את הפוטנציאל של כל ילדה. יש להם ליין שלם של הצגת נשים קרייריסטיות. לברבי יש כיום כמה צורות גוף וכמובן צבע עור וצבע שיער. במטרה לייצג את העולם, איך שילדים רואים אותו היום. זה מותג שהבין שהתפקיד שלנו משתנה והוא חייב לעמוד בראש ולייצג את הגיוון.

הקייס סטאדי של קרייז במאטל הוא הוכחה חיה לכל אותם מנהלים ציניים וספקנים שחושבים שאסטרטגיה, חזון והגדרת הקטגוריה זה בולשיט. רק מי שיודע לעצור להסתכל בגובה 50,000 רגל יכול בסוף ליצור שינוי משמעותי.

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי, שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים . הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם, בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות