גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יקרה למחירי הדיור ומתי כדאי לקנות דירה? הערכות לאומי ומזרחי טפחות

אורי יוניסי, ראש חטיבת המשכנתאות בבנק לאומי, אומר כי יציאת המשקיעים מהשוק הופכת דווקא את התקופה הנוכחית לכדאית לרכישת דירה ● יוניסי: "אנחנו לא צפויים לראות ירידת מחירים ניכרת. שוק הנדל"ן נמצא בנקודת רתיחה, רגע לפני רתיחה מחודשת" ● דרור פלדמן ממזרחי טפחות: "מי שהיה על הגדר בציפייה שהריבית תרד, מבין שזה לא יקרה"

אורי יוניסי, ראש חטיבת המשכנתאות בבנק לאומי / צילום: דוד סאלם זוג הפקות
אורי יוניסי, ראש חטיבת המשכנתאות בבנק לאומי / צילום: דוד סאלם זוג הפקות

היקף המשכנתאות החדשות שנלקחו בחודשים האחרונים רחוק מלהזכיר את השיאים שאפיינו את השוק לפני שנה וחצי, טרם עליית הריבית בעולם. אולם בבנק לאומי טוענים כי השוק נמצא בהתאוששות, ואף צופים שלא נראה ירידות משמעותיות במחירי הדיור.

"במשברים נולדות הזדמנויות": אלו המלצות הכלכלנית הראשית בפניקס
קרנות הריט מציגות: המנהלים חוגגים, המשקיעים מפסידים
מיליוני משרות ייעלמו לפני סוף העשור: עידן כלכלי חדש כבר כאן

"שוק המשכנתאות נמצא באי ודאות. בתרבות שלנו, הישראלים לא עברו לשינוי טעמים של שכירות ארוכת־טווח ולכן הישראלים ימשיכו לקנות דירות", אומר אורי יוניסי, ראש חטיבת המשכנתאות בלאומי. "מתי הזמן לעשות את זה? עכשיו. עכשיו, כי אי־הוודאות מתייחס יותר למשקיעים שירדו מהשוק, שכיום מהווים 5% מהיקף המשכנתאות שנלקחות על ידי משקיעים, וזאת כיוון שיש להם אופציות אחרות כמו 4%-5% תשואה חסרת סיכון במערכת הבנקאית. לכן, מי שצריך היום עסקה - זה המקום לחפש אותה".

"אפילו הכלכלן הראשי אצלנו אומר שיש צפי לירידת מחירים לא קלה. אבל לא רואים את זה עדיין כי ישנם נתונים שמשפיעים בכיוונים מנוגדים. אני לא סותר אותו, אבל בסופו של תהליך אנחנו לא צפויים לראות ירידת מחירים ניכרת. שוק הנדל"ן נמצא בנקודת רתיחה, רגע לפני רתיחה מחודשת", הסביר יוניסי בוועידה השנתית של התאחדות יועצי המשכנתאות. הוא הוסיף כי אינו מסכים שבשוק רואים פיגורים בהחזרי המשכנתאות, וציין כי לאור עליית הריבית זהו נתון "מדהים".

דרור פלדמן, מנהל זרוע משכנתאות בנק מזרחי טפחות, אמר מצדו כי בבנק רואים שבכל הקשור לצד הביקושים, לא מעט לקוחות נאלצים להמשיך ולשבת על הגדר. "חלקם בלית ברירה כי ההחזר החודשי גדל מעבר ליכולות שלהם. אבל יש לא מעט שמה שהטריד אותם אלה הציפיות. היה ועדיין יש אי ודאות מאוד גדול. אבל סביבת הריבית התבהרה והיא תישאר כך לתקופה לא מבוטלת, אז מי שהיה על הגדר בציפייה שהריבית תרד, מבין שזה לא יקרה. במקביל, המצב לא אופטימי כי התחלות הבנייה נמצאות בשפל. יש קבלנים שנאלצים להוריד מחירים. בטווח הקצר, יש ירידות קטנות, אבל בטווח הבינוני והארוך נראה עליות מחירים, לצערי. אז בכל מה שקשור לשוק הדיור אני לא איש בשורה", אמר פלדמן.

דרור פלדמן, מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

"לא קפיצה דרמטית, אבל רואים התעוררות מסוימת"

לגבי שוק הדיור, ציין יוניסי כי מחירי הדיור הפסיקו לעלות ואפילו ירדו במרכז תל אביב בעוד 5%. "אבל במעטפת של תל אביב המצב לא השתנה", הוא אמר. הוא הוסיף כי יזמים נמנעים מהתחלת פרויקטים, וכי שוק הדירות של יד ראשונה עבר לשוק של קבוצות רכישה מאחר שהיזמים רואים את עלויות המימון הכבדות.

"לכן, יש תהליך של האטה בבנייה של דירות יד ראשונה. קצב התחלות הבנייה יורד ואת ההשפעה נרגיש בשנים הבאות. הלקח כנראה לא נלמד. הממשלה צריכה להבין מאיפה זה התחיל ולטפל בפרמטר הזה. בשנתיים האחרונות, משרד השיכון הציג נתונים של 100 אלף או 90 אלף אבל אלה לא היו התחלות בנייה אלא שיווקים. היקף העסקאות נמצא בשפל, כי גם הקונים יושבים על הגדר וגם המוכרים יושבים על הגדר ולא מתאבדים על כל עסקה. אבל מה שבטוח הוא שעדיין קיים עודף ביקוש חריג. אנחנו במינוס 203 אלף יחידות ובשיווקים הפער הוא של מינוס 100 אלף. כל חודש שהמחירים לא יורדים, יותר ויותר אנשים מצטרפים לשוק", הסביר יוניסי.

הוא שאל את יועצי המשכנתאות אם הם מרגישים שהשוק מתעורר, וכשאלו השיבו בחיוב הוא הוסיף כי גם בבנק לאומי מזהים התעוררות כזו. "היינו בשוק של 6.5 מיליארד שקל בחודשים האחרונים. השוק לא יגיע למה שהורגלנו בשנה שעברה, אבל היקף העסקאות הולך ועולה. נכון, שוק המשכנתאות נעצר אחרי שנתיים של דהירה קדימה. אי אפשר היה להקיש שנראה את השוק ממשיך ככה, ואנחנו בנקודת רפיון, אבל לא לעולם חוסן", אמר ראש חטיבת המשכנתאות בלאומי.

מקבילו במזרחי טפחות, ציין כי "ראינו ירידה של 40%-45% בהיקף המשכנתאות בכל השוק כשהתייצבנו על 6.5 מיליארד שקל בחודש. אני הערכתי ביוני שיהיו 7 מיליארד והופתעתי לרעה, אבל אני מעריך שיולי יהיה דומה לחודשים האחרונים אולי אפילו טיפה פחות. אבל רואים התעוררות מסוימת. לא קפיצה דרמטית, אלא התפכחות וציפייה שמי שיש לו הון עצמי בהחלט ייכנס לשוק".

יוניסי הוסיף כי שוק המחוזרים מתחיל מאוד לעניין את הבנקים, כי יש אנשים עם רגישות משמעותית לרכיב הפריים, שהחל מהרבעון הראשון של 2021 אפשר היה להגדיל אותו לשני שלישים מהמשכנתה. "חלק מהציבור, בעיקר המגזר החרדי, פנו לשם והיום אפשר לשנות את זה. בנוסף, יש התרחבות משמעותית בסקטור של הלוואות לכל מטרה. אנשים צריכים עכשיו אשראי והשוק הזה ימשיך להתרחב. הוא עדיין מהווה בין %5 ל-10% מהשוק, אבל כל חודש ההיקף שלהן מתרחב", הסביר יוניסי.

"האינפלציה לא אמרה את המילה האחרונה"

באשר לתנאים המאקרו כלכליים, פלדמן אמר כי סביבת הריבית הגבוהה תישאר איתנו לפחות עוד שנה וחצי. "הייתה התלבטות קשה בין הכלכלנים והחזאים מה יקרה בפרסום הקודם של בנק ישראל. הייתה לי תחושה שבנק ישראל לא יעלה את הריבית, בגלל שקיבל רוח גבית זמנית מהאינפלציה כשהמדד היה נמוך מהצפוי. אבל אני חושש מאוד שאנחנו לא בסופה של עליית האינפלציה, בין היתר, מכיוון שאנחנו ממשיכים לראות עלייה במחירי השכירות, שמהווה כרבע מהמדד.

פלדמן הוסיף כי "רואים עלייה גם ביוקר המחיה, כך שהאינפלציה לא אמרה את המילה האחרונה, ולכן גם לא ראינו את העלייה האחרונה בריבית. לא יודע אם העלאת הריבית הנוספת תהיה בפרסום הקרוב, אבל כשהיא תקרה, לאחריה נראה התייצבות לתקופה לא מבוטלת של שנה וחצי או אולי יותר. במדינת ישראל יש כל מיני אירועים ביטחוניים או פוליטיים, אבל בעולם יציב. מי שמצפה לראות ירידת ריביות של בנק ישראל צפוי להתאכזב. זה מחייב את כולנו בפתרונות עבור אותם לקוחות שיש להם הון עצמי וצריכים להתמודד עם הריבית הגבוהה".

יוניסי הסכים כי לא נראה בקרוב חזרה לריבית פריים של 1.6%. "אני לא רוצה להיות נביא ולהגיד מתי זה קורה, ובכל מקרה לא בטוח ששם צריכה להיות נקודת שיווי המשקל של כלכלת ישראל. הריבית הנמוכה נבעה מכך שרצינו שהכלכלה תתעורר ורצינו לעודד צמיחה וזה היה בסדר. היום יש פרמטרים אחרים שמשפיעים. אז לא צריכים לרדת לשם אבל כן להיות במקום הרבה יותר רגוע מאיפה שאנחנו היום".

בסיום דבריו, הוא התייחס לעסקה הנרקמת לרכישת 20% מחברת ההלוואות P2P טריא על ידי לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות הריאליות של הבנק. זאת, לאחר שטריא נקלעה לקשיים ומתקשה לאפשר למשקיעים בה למשוך את הכספים. "המטרה לא הייתה להעלים את טריא מהמפה הפיננסית, אלא לראות איך פותרים את הבעיה. אנחנו נמצאים כיום בהרבה מאוד שת"פים עם קבלנים ויזמים ואנחנו פעילים בכל המגזרים", הוא הסביר, על רקע העובדה שחלק מהפתרונות המתגבשים סביב טריא הם להעביר מימון לחלק מקבוצות הרכישה שהתקשרו עם החברה.

פלדמן התייחס בדבריו לשאלה שעלתה לא פעם לאחרונה, האם מזרחי טפחות הצליח לשמור על נתח השוק שלו או שלאומי הצליח להתקרב אליו. "יש בנקים שיש להם גחמות, לנו יש עובדות. אני בטוח שתראו בדוחות הכספיים מספר שלא ראיתם שנים, רק אגיד שהוא הרבה יותר מ-35ֵ% (מנתח השוק, ר"ו). לא צריך תחושות. זו תוצאה של עבודה גם עם יועצי המשכנתאות. זה קשור גם להתאמות שביצענו גם בתמהילי ההלוואה, והתוצאות הללו הביאו אותנו למצב בו אנחנו נמצאים היום".

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"