גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיטה שמפילה מיזמי ענק בתחום האנרגיה בישראל

מכירת תחנת הכוח אשכול נכנסה לדפי ההיסטוריה של דיני המכרזים בישראל, לאחר שהזוכה דליה אנרגיה נסוגה מההצעה שהגישה בשל תמחור גבוה מדי ● לא מדובר במקרה בודד: מאז תחילת השנה חזרו בהן שתי זוכות נוספות במכרזי אנרגיה ● מה משותף להן, ומהי ההשפעה על המשק?

מי ייקח אחריות על משק החשמל? / צילום: Shutterstock
מי ייקח אחריות על משק החשמל? / צילום: Shutterstock

פארסת מכירת תחנת הכוח אשכול הפכה בחודש האחרון לשיחת היום בענף האנרגיה. עוד רבות ידובר, כנראה בעיקר בבית המשפט, על המתרחש במכרז, שפרסום תוצאותיו חשף פער חסר תקדים של 5.4 מיליארד שקלים בין ההצעה שהגישה הקבוצה הזוכה (דליה אנרגיה ותעבורה), לבין ההצעה השנייה בגודלה שהוגשה (של קבוצת OPC־קרן נוי). הפער הוביל לתשובה שלילית מיידית של שוק ההון, לעזיבה מיידית של תעבורה מהשותפות, ולבסוף להקטנת הצעתה של דליה אנרגיה ל־9 מיליארד שקל. צעד זה, הוביל להחלטת חברת החשמל לבטל את המכרז.

OPC-קרן נוי לחברת החשמל: "טענותיכם על מכרז אשכול מופרכות"
כ"ץ נגד סמוטריץ': "אני אקבע את ייצוא הגז"

אף שנסיגת דליה היא שהובילה לביטול המכרז, חברת החשמל החליטה לחלט "רק" 100 מיליון שקל (בכפוף לשימוע), מתוך ערבות בסך 200 מיליון שקל. אותם 100 מיליון שקל שלא חולטו, היו עשויים לשרת את הציבור ברמה כזו או אחרת בהפחתת כ־0.33% מתעריף החשמל. יתרה מכך, העיכוב במכרז אשכול מהווה פגיעה בהגדלת כושר ייצור החשמל - סוגיה קריטית למדינת ישראל - שעלולה להתגלות כחמורה.

בשורה התחתונה, אין ספק כי מכירת אשכול כבר נכנסה לדפי ההיסטוריה של דיני המכרזים בישראל, ועשויה להיות רבת־השפעה לקראת העתיד. עם זאת, מקרים בהם חברות האנרגיה מגישות הצעות חריגות - הן ברמת הפער מההצעות שבאות אחריהן במכרז, והן מבחינת עמדת שוק ההון - הם לא סיפור חדש. מכרז אשכול הוא המקרה השלישי מאז ינואר שבו נסוגה זוכה במכרז אנרגיה משמעותי. מהו המאפיין המשותף לכולן? מראית עין שלפיה מה שעומד בבסיס ההצעה הוא רצון להכריז על "ניצחון" במכרז, מבלי להתחשב בהשלכות ארוכות הטווח.

 

הצעות גבוהות במיוחד

אי־שם בדצמבר 2021, הכריזה ועדת המכרזים הבין־משרדית המשותפת למשרדי האוצר, האנרגיה, רשות החשמל ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י), כי בחרה בחברת שיכון ובינוי אנרגיה במכרז להקמת תחנת הכוח הסולארית הגדולה ביותר בישראל, שמיקומה בדימונה (3,100 דונם). הצעת חברת שיכון ובינוי אנרגיה עמדה על 8.58 אגורות לקוט"ש, והייתה גבוהה ב־0.02 אגורות בלבד מההצעה מהדולקת אחריה.

אלא, שמאז במסדרונות שיכון ובינוי אנרגיה הבינו ככל הנראה שמדובר בטעות שנבעה מתמחור הרפתקני, ובמרץ האחרון הגיעו לסיכום עם החשב הכללי במשרד האוצר לביטול הזכייה במתקן. שיכון ובינוי אנרגיה נאלצה אומנם לשלם למדינה קנס בסך 20.5 מיליון שקל, אבל סיימה את הרבעון הראשון של 2023 עם רווח של 54 מיליון שקל.

בינואר האחרון התרחשה פארסה נוספת, שנוגעת לחברת האנרגיות המתחדשות סולגרין, שנשלטת על ידי קרן התשתיות ג'נריישן קפיטל. באותה עת, חגגה החברה זכייה בשני מכרזי קרקעות של רמ"י להקמת שני מיזמים סולאריים ברמת בקע ובנאות חובב. במכרז הראשון ברמת בקע הציעה סולגרין 336 מיליון שקל, סכום הגבוה ב־16% מההצעה השנייה בגודלה (כ־289 מיליון שקל), מה שנראה בהחלט סביר. אולם, במכרז השני בנאות חובב קרה דבר חריג לכל הדעות: החברה זכתה במכרז תמורת כ־717 מיליון שקל, כשהצעתה הייתה גבוהה מזו השנייה (כ־423 מיליון שקל) ב־68%. בצל קריסה של 22% במניה תוך יממה מאז ההודעה על אותן זכיות, החברה נאלצה להודות בטעות כעבור פחות מחודש, להשיב את הקרקע - ולשלם קנס של 5 מיליון שקל.

זה לא היה הסוף להצעות הגבוהות באופן חריג במכרזי רמ"י. במאי האחרון זכתה חברת OPC של עידן עופר בשלוש קרקעות בנאות חובב בהיקף של 2,273 דונם, בסכום כולל של 484 מיליון שקל. פילוח אותם 484 מיליון שקל הוא לא פחות ממדהים. במכרז הראשון זכתה OPC עם 78 מיליון שקל, הצעה שגבוהה ביותר מפי שתיים מזו שסיימה במקום השני (כ־34 מיליון שקל); במכרז השני היא זכתה תמורת 288 מיליון שקל, יותר מפי ארבעה מהמקום השני (כ־64.7 מיליון שקל); ובזה השלישי עם 118 מיליון שקל, יותר מפי 3.5 מההצעה השנייה (כ־32 מיליון שקל).

מי המבוגר האחראי?

המשמעות של הצעות שלבסוף לא עומדים מאחוריהן, היא עצומה. בראש ובראשונה, היא כמובן עלולה להוביל לצניחה במניות. בד בבד, המשמעות של ביטול מכרז אשכול ופניית קבוצת OPC־קרן נוי לבית המשפט - שהגישה את ההצעה השנייה בגודלה ודורשת להעביר את הזכייה לידיה - היא עיכוב משמעותי בהפחתת תעריף החשמל. בנוסף, העיכוב מהווה גם דחיית התהליך להפחתת שיעור האחזקות של חברת החשמל בפלח הייצור בישראל, כפי שנקבע ברפורמה משנת 2018.

לבסוף, הנושא המדאיג ביותר הוא האנרגיות המתחדשות בישראל. רק ב־2022 עמדה המדינה ביעד של 10% שנקבע לשנת 2020 לייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות. היעדים לשנים הקרובות, לפחות למראית עין, עדיין עומדים על 20% ייצור ב־2025 ו־30% ייצור ב־2030. כל ביטול ועיכוב בפיתוח שדות סולאריים, שמהווים את חלק הארי מייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות בישראל, מהווה קטליזטור למצב שבו ישראל תמשיך לפגר אחרי היעדים שלה עצמה.

תהליך הגשת ההצעות החריגות, שהחל במכרזים הסולאריים והגיע לשיאו במכרז למכירת תחנת הכוח אשכול, מעורר דאגה בקרב חברות אנרגיה. לא רק בגלל מה שקרה אלא גם בגלל העתיד הקרוב שבו רמ"י תצא לסבב מכרזי קרקע נוסף במתכונת דומה לאלו שהיו בינואר ובמאי. כלומר, הזכיות באמצעות הצעות גבוהות מאוד, בהן כאלו שעולות בביטול המכרז או בביטול הזכייה, עלולות לחזור על עצמן ובסיכומו של דבר לפגוע באינטרסים של כלל אזרחי מדינת ישראל. לכן, השאלה שנשארת פתוחה היא מי יהיה המבוגר האחראי מבין הרגולטורים שייטול אחריות על המגמה המסוכנת?

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות