גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתמ"א 38 ועד מפעלים מזהמים: כך ישפיע ביטול עילת הסבירות על ענף הנדל"ן

בשבוע שעבר הכנסת אישרה את ביטול עילת הסבירות על החלטות ממשלה ושרים ● כעת, לאחר האישור, הדיון על השפעות החקיקה עובר מהתיאורטי אל המעשה ● גלובס בדק עד כמה ישפיע הביטול על הליכי התכנון ומצא שהרבה יותר ממה שנדמה

אפולוניה. העליון קבע שהחלטה בעלת פגיעה סביבתית פוטנציאלית לא יכולה להתקיים ללא תשתית עובדתית מלאה / צילום: Shutterstock
אפולוניה. העליון קבע שהחלטה בעלת פגיעה סביבתית פוטנציאלית לא יכולה להתקיים ללא תשתית עובדתית מלאה / צילום: Shutterstock

לפני שבועיים אסרה הכנסת על בית המשפט לדון עוד בסבירות החלטותיהם של שרים, של ראש הממשלה ושל הממשלה. גם לתת צווים או הוראות נגד פעולות שלטוניות שרירותיות אי אפשר יותר. האור הירוק לפעולה בחוסר סבירות ניתן, ורשימת הנפגעים המלאה עוד לא התבררה. העילה, שליבה בבחינת האופן שבו קיבלה הרשות החלטות בענייניו של הפרט, בשאלה אילו שיקולים שקלה וכמה משקל העניקה לכל שיקול שכזה, נמחקה. בינתיים בכל אופן.

כמה השפעה תהיה לשינוי הזה על הליכי התכנון והבנייה? נראה שלא מעט. כן, גם אם בית המשפט ממעט להתערב בנימוק הזה. הנה כמה דוגמאות אפשריות.

בג"ץ ידון בביטול עילת הסבירות: מה המשמעות של הרכב של 15 שופטים? | שאלות ותשובות
בארנונה עילת הסבירות היא כבר מזמן המבחן העיקרי| דעה
בלבול בפרקליטות בעקבות ביטול עילת הסבירות: ביקשה לדחות דיונים בתיקים 

היעדר תמריצים כלכליים לחיזוק מבנים בפריפריה

תמ"א 38 היא תוכנית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, תוך מתן תמריצים כלכליים ליזמים. אולם פרופ' רונית לוין־שנור, מרצה בכירה למשפטים באוניברסיטת רייכמן, מזכירה שבמקומות שהכי זקוקים לחיזוק הזה - נניח בניינים שעומדים על קו השבר הסורי־אפריקאי, אין כלל תוכניות כאלה, כי זה פשוט לא משתלם כלכלית ליזמים. "עד כה לא התקבלה כל החלטה ממשלתית בנושא הזה", היא מסבירה. "והמשמעות של צמצום עילת הסבירות היא שהממשלה לא תהיה חייבת כלל לתת דין וחשבון על מדיניות מזניחה, אפילו שחיי אדם יכולים להיות כרוכים בכך. אם בית המשפט היה מתערב במצב הזה הוא לא היה אומר לממשלה איזה סוג של החלטה לקבל - הוא היה שואל אותה: האם נקטת את האמצעים הדרושים כדי לקבל החלטה ראויה? עכשיו אפילו את זה אי אפשר לעשות".

הסוף להכבדה על מפעלים מזהמים

ב־2019 הורה בית המשפט העליון להשיב לבחינה חוזרת של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה פרויקט להרחבתם של בתי הזיקוק בחיפה, מאחר שנעדרה ממנו תוכנית מפורטת.

השופטים קבעו שהקמה של מתקנים בעלי השפעה סביבתית ניכרת אינה יכולה להתעלם מההליכים הקבועים בדין. קביעה ברוח דומה התקבלה עוד בשנת 2001, בלי לציין את עילת הסבירות, בעניין חיובה של קק"ל לקיים פרוצדורה תקינה בבואה לטפל בפעולות ייעור. ייתכן שניתן היה להגיע לאותה תוצאה גם ללא עילת הסבירות, אך הבסיס לה - בחינת האופן שבו התקבלה ההחלטה - הוא הלב הפועם שביקשו להסיר כעת בחקיקה.

התנגשות בין תכנון לבין שמירה על הסביבה

ההתנגשות בין ערכי טבע לקידומו של תכנון היא דבר שכיח מאוד. בהליכי התכנון נדרש לשקול בין היתר את הפגיעה בערכים כאלה, ובהשלכות האפשריות על המרחב.

בעניין החוף באפולוניה למשל, קבע בית המשפט העליון שהחלטה בעלת פגיעה סביבתית פוטנציאלית לא יכולה להתקיים ללא תשתית עובדתית מלאה, שתכלול גם את ההשלכות המסכנות.

המונח סבירות לא עמד ביסוד הפסיקה, אך הרציונל דומה: האם השיקולים נשקלו כולם, והאם נשקלו כדבעי. ברוח דומה אישר בית המשפט העליון רק לאחרונה פסיקה של המחוזי שביטלה תוכנית להקמה של כפר נופש בגלל פגיעה בעטלפים נדירים, מסיבות של סבירות.

מינוי מקורבים: התחום הדרמטי ביותר

מכל התחומים שעילת הסבירות הייתה משמעותית בהם, תחום המינויים הוא אולי הדרמטי ביותר. השאלה כיצד התקבלה ההחלטה למנות או לפטר בעל תפקיד מסוים, ומה היה היחס בין השיקולים השונים שנשקלו בדרך להחלטה הייתה הרלוונטית ביותר אולי בבחינה שערך בית המשפט.

ומאחר שמינויים ופיטורים אינם פוסחים על אף תחום, הם כמובן גם לא דילגו על עולם התכנון והבנייה.

ניקח לדוגמה את המועצה הארצית לתכנון ולבנייה. בהתאם לחוק, במועצה חברים נציגי ציבור שהם בין היתר אדריכלים, ארגונים ירוקים וסוציולוג, שתפקידם לוודא שהאינטרס הציבורי נשמר. הם אמורים להביא את דעתם, למשל, כאשר העיריות מבקשות לקדם תוכניות שונות שלא תמיד עולות בקנה אחד עם האינטרס הציבורי.

בעלי התפקידים האלה, שאמורים להיות עצמאיים ומקצועיים, ממונים על ידי השר. מה מונע מהשר למנות את מקורביו? או סתם אנשים לא מתאימים? עד היום החובה לנהוג בסבירות הייתה החסם המרכזי מפני מינויים שכאלה. קיימות עילות אחרות במשפט המינהלי בהיעדרה, אך הניסיון לצוד את המקרים האלה עשוי להיות קשה מאוד.

עצמאות היועצת המשפטית לממשלה

עוד מעולמות המינויים, אך באופן יותר קונקרטי, ביטולה של עילת הסבירות מעלה את השאלה באיזו קלות ניתן יהיה לפטר את היועצת המשפטית לממשלה, ולמנות תחתינה בעל תפקיד עצמאי פחות.

לעצמאותו של תפקיד היועמ"ש השלכות במגוון מישורים, אך גם התחום הסביבתי לא נעדר ממנו, בעיקר בהיבטים שנוגעים לאינטרס הציבורי ממש. כך למשל רק לפני מספר חודשים הביעה היועמ"שית את העמדה כי תביעות אזרחיות בגין זיהומים סביבתיים נמשכים, לא יידחו על הסף מחמת התיישנות, אף אם הזיהום החל מזמן.

הצד השני: הסבירות היא בד"כ לא העילה הראשית

בענף נשמעים גם קולות שמבקשים לצנן את החשש, ולטעון שבתי המשפט נמנעים בדרך כלל גם ככה מלהתערב מטעמים של סבירות בהליכי תכנון ובנייה, ולכן לביטול לא אמורות להיות השלכות מרחיקות לכת.

גם כאשר ההתערבות כבר נעשית, נטען, דבר שהוא נדיר ביותר, העילה המרכזית אינה הסבירות.

הסיבה לכך כפולה: האחת, ההליכים האלה בבסיסם מקצועיים ובעלי פרוצדורה מדוקדקת ויחסית מקיפה, מה שמקטין את הסיכויים לכך שיתקבלו החלטות שרירותיות, והשנייה, השלב שבו ההליכים האלה מגיעים לבתי המשפט - כאשר השופטים לא רוצים להיות אלה שתוקעים בידיהם פרויקטים בשווי של מיליוני ואף מיליארדי שקלים.

"הסיבה שאומרים כי היום יש שני הליכים בשנה שמוכרעים על יסוד הסבירות זה בגלל שבית המשפט צמצם את ההתערבות שלו לא רק בעילות ההתערבות - אלא גם בנקודות ההתערבות", מסביר עו"ד חגי קלעי, המייצג בתובענות ייצוגיות סביבתיות ובהליכי תכנון ובנייה.

לדבריו, ההלכה שלפיה לא ניתן להגיע לבית המשפט במהלך הליכי התכנון מביאה לכך שקשה הרבה יותר לעצור תוכניות גדולות, כמו המטרו נניח, גם אם יש בהן פגמים. "בנקודות האלה, המשמעות של צמצום עילת הסבירות היא שהממשלה לא חייבת כלל לתת דין וחשבון על מדיניות מזניחה, אפילו שחיי אדם יכולים להיות כרוכים בכך", הוא אומר.

עם זאת, גם עו"ד קלעי סבור שישנם מקרים שבלי סבירות יהיה קשה מאוד לתת סעד. למשל אם תוכנית גדולה התעלמה משיקולים פרטניים של פרט שנפגע. נניח, סתם לצורך ההמחשה, קשישה שהמטרו המתוכנן עתיד לעבור לה באמצע הסלון. או משפחה שכבר פונתה בעבר מביתה בעקבות הפקעה, ועתה הוחלט להפקיע דווקא את השטח שלה עבור קו הרכבת הקלה.

"בתיאוריה של דיני תכנון ובנייה התשובה לשאלה מהו תכנון טוב היא פועל יוצא של הליך טוב. הליך טוב בהקשר התכנוני הוא הליך שמבוסס לא רק על מידע, אלא גם על השתתפות וייצוג של הציבור, כמו גם הצגתן של עמדות רלוונטיות", לוין־שנור מסכמת. "זה לב העניין. האיכות של ההליך היא זו שמכתיבה את התוצאה. וכל עוד ההליך הוא איכותי - אין בקרה על התוצאה עצמה".

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.7% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אסמעיל הנייה / צילום: ap, Dalati Nohra

חמאס: מסכימים לעסקה ולהפסקת אש; בישראל לומדים את ההצעה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה