גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמסלם מבקש מנציב שירות המדינה: הפסק את כהונת מנהלת רשות החברות

השר הממונה על רשות החברות פנה לניצב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ בבקשה שיפסיק את כהונתה של מיכל רוזנבוים ● אמסלם טוען כי רוזנבוים אינה מתאימה לתפקיד וכי בין השניים יש משבר אמון חריף ● מרשות החברות נמסר בתגובה: "ניסיון לאיים על מנהלת הרשות לא ירפה את ידיה והיא נחושה להמשיך ולהפעיל את שיקול דעתה באופן עצמאי וללא מורא"

מנהלת רשות החברות הממשלתיות, מיכל רוזנבוים, והשר דודי אמסלם / צילום: כדיה לוי, רפי קוץ
מנהלת רשות החברות הממשלתיות, מיכל רוזנבוים, והשר דודי אמסלם / צילום: כדיה לוי, רפי קוץ

במכתב בן 15 עמודים, השר הממונה על רשות החברות דוד אמסלם מבקש מנציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ להפסיק את כהונתה של מנהלת רשות החברות מיכל רוזנבוים, ומטיח בה האשמות כבדות בחוסר התנהלות תקינה, התעללות בעובדים, שימוש לרעה בסמכותה ואף שחיתות של ממש.

רוב תיק ההשקעות של וורן באפט מורכב מ-5 מניות. אלו הן
נתניהו לבלומברג: אחרי השינוי בוועדה לבחירת שופטים נפסיק את החקיקה

את מכתבו הוא פותח בציטוט החוק הרלוונטי, שקובע שנושאי משרה כמו רוזנבוים לא יודחו אלא בשני מקרים: אי התאמה מובהקת לתפקיד, וקיומו של משבר אמון חריף ומתמשך בין השניים, שיוצר מצב של תפקוד יעיל ותקין. אמסלם טוען בפני הרשקוביץ ששתי העילות כאחת מתקיימות, ועליו להפסיק את כהונתה של רוזנבוים ולאפשר לו למנות לה מחליף.

לא הפעם הראשונה שאמסלם מנסה להדיח את מנהלת רשות החברות

עם זאת, זו לא הפעם הראשונה שאמסלם מנסה להדיח את רוזנבוים, ולפני מספר ימים היא אף פנתה ישירות לראש הממשלה וביקשה להגיע באופן אישי לישיבת הממשלה כדי להציג את עמדתה, ואף ביקשה מרה"מ להתערב בסכסוך ביניהם. רוזנבוים טענה כלפי אמסלם שהוא מנסה להלך עליה אימים, ובעיניה, "הניסיון להפעיל עליי לחץ באמצעות ביטויים מסוג זה לא פוגע בנחישותי להמשיך ולשרת את הציבור נאמנה ולהבטיח כשומרת סף את השמירה על כללי מנהל הציבורי התקין".

יותר מכך, רוזנבוים אף טענה שאמסלם מנסה לקדם מקורבים לליכוד לתפקידי דירקטורים, והיא פעלה נגד כך. המשנה ליועמ"ש גיל לימון תמך בהתעקשותה לא לשנות את כללי "נבחרת הדירקטורים" ולהימנע ממינויים והדחות מסוימים שאמסלם דרש, לרבות דירקטורים עם קשר למרכז הליכוד.

במכתבו, אמסלם מלין על כך שרוזנבוים "עושה כל שביכולתה לסכל את יכולתי לבקר את עבודת רשות החברות ולהתוות את מדיניותי כפי שקובע החוק", כנראה לרבות יכולתו להיפגש עם עובדים באופן עצמאי ולמקם את ראש המטה שלו בתוך בניין רשות החברות. הוא גם טוען שההתייחסות שלה אליו כ"עוזר פוליטי" שגויה, והיא אמרה זאת "על מנת לצייר תמונה שונה מהמציאות ולשמש את צרכיה התקשורתיים".

אמסלם גם מתלונן על התכתובת התכופה דרך התקשורת, ואומר ש"על פנייתה של מנהלת הרשות כמו גם על כל ההתכתבויות שלה מולי, התעדכנתי מכלי התקשורת עוד בטרם נשלחו אליי או בסמוך מאד למועד שליחתם אליי, דבר כשלעצמו דורש בחינה - האם זה הולם התנהלות של מנהלת", וש"כל נושא המועלה בינו לבין מנהלת הרשות - מוצא את דרכו לאמצעי התקשרות". אך יש לציין שעל מכתב זה של אמסלם רוזנבוים התעדכנה אך ורק מהתקשורת, והדבר נכון על שני הצדדים שהעבירו תכתובת אינטנסיבית דרך התקשורת בשבועות האחרונים.

אמסלם מבהיר להרשקוביץ שב"אותם ימים" הוא לא שקל את הדחתה של רוזנבוים, אך היא האמינה שהוא דווקא כן, ודבר זה הביא ל"אווירה לא נעימה שליוותה את מנהלת הרשות", חוסר נימוס וזלזול. בעיני אמסלם, "הניסיון לקשור את הדברים בכך שהיא עמדה על עצמאותה שיקול הדעת ושמירת האינטרס הציבורי היא לא נכונה בנסיבות אלה אלא ניסיון להטות את העובדות - דבר המצביע שהיא אינה דוברת אמת".

אך רוזנבוים טוענת בתגובה שזה ניסיון ההדחה השלישי של אמסלם. ואכן, בחודש יולי אף כתב ש"יש לבחון את המשך כהונתה בתפקיד", מה שמאיר את הטענות שלו באור שונה. בכל אחת מהפעמים, נציב שירות המדינה הרשקוביץ סירב לבקשת אמסלם. יותר מכך, לאחרונה אמסלם אף דרש מרוזנבוים שזו תפסיק לפנות אליו, והאשים אותה ב"פוטש".

אחד הנושאים המרכזיים שהשר אמסלם הגיע לקדם ברשות החברות הוא ביטול (או הרחבה משמעותית) של נבחרת הדירקטורים המגבילה את מי אפשר למנות לדירקטורים בחברות הממשלתיות. בעיניו, "מנהלת הרשות לא מבחינה בין מדיניות לבין ניהול", ונושא זה נמצא בתחום אחריותו כשר. בפברואר, התבטאה רוזנבוים בכנס לשכת רואי החשבון ואמרה ש"הרשות תעשה כל שבידה כדי למנוע מעורבות פוליטית בניהול החברות הממשלתיות", לדבריה, המחסור המשמעותי בדירקטורים ויו"רים פוגע בתפקוד החברות הממשלתיות. רוזנבוים קראה "לשרים למנות דירקטורים מהנבחרת הקיימת, יש בה אנשים מצוינים שעברו סינון קפדני. אני דוחה בתוקף את האמירה שהכניסה לנבחרת נעשתה משיקולים פוליטיים".

אמסלם גם מאשים את רוזנבוים בפגיעה בעובדים, שמביאה לפרישה המונית מרשות החברות. "מהתלונות שהגיעו לפתחי" כותב אמסלם "עולה לכאורה טענה לפיה מנהלת הרשות אינה מאפשרת לסגנים שלה לעבוד מול מנהלי ונציגי החברות הממשלתיות עליהם הם מפקחים ללא אישורה. התנהלות זו מסרבלת את עבודת הרשות וגורמת לעיכובי תהליכים קריטיים לחברות הממשלתיות".

מנהלת רשות החברות: "ניסיון לאיים על מנהלת הרשות לא ירפה את ידיה"

יותר מכך, אמסלם גם מאשים את רוזנבוים ביצירת "פרופילים" לפוליטיקאים בכירים בסגנון "מסמך יצחקי" שאסף עבירות פוטנציאליות של מספר רב של פוליטיקאים בשנת 2014. הוא גם מאשים אותה בפעולה "תוך הפרת הסדר ניגוד העניינים עליו חתמה". אך אין אפשרות לפרסם זאת בשל הפחד של העובדים שהביאו זאת לתשומת ליבו. בשל כל הסיבות הללו, אמסלם דורש מהרשקוביץ להפסיק את כהונתה של רוזנבוים לאלתר.

תגובת מנהלת רשות החברות עו״ד מיכל רוזנבוים: "בפחות מארבעה חודשים מאז השר נכנס לתפקידו, זהו הניסיון השלישי בו הוא נוקט להדיח את מנהלת רשות החברות הממשלתיות, וזאת לאחר שבכהונה קודמת התעמת עם מנהל רשות החברות הקודם ועם גב' דינה זילבר, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה. הרקע לפניות השר להדחה, הוא סירוב מנהלת רשות החברות להסכים לדרישות לא לגיטימיות, בעיקר בתחומי מינויים ושכר. בחוות דעת מפורטת, היועצת המשפטית לממשלה הבהירה כי הרשות פועלת כדין בעמידה עצמאית על כללי מנהל תקין. ניסיון לאיים על מנהלת הרשות לא ירפה את ידיה והיא נחושה להמשיך ולהפעיל את שיקול דעתה באופן עצמאי וללא מורא. טענות השר נענו כבר והן ייענו שוב באופן ענייני במכתב מפורט לנציב שירות המדינה".

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, הכסף אוזל וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד