גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות זינוק בהוצאות להפסדי אשראי: הרווח הנקי של דיסקונט קפץ ב-75%

הבנק שהחליף מנכ"ל במהלך הרבעון ממשיך לרשום רווחים גדולים, וברבעון הראשון הציג רווח של 1.2 מיליארד שקל • במחצית הראשונה עמד הרווח על כמעט 2.5 מיליארד שקל, הודות להכנסות מריבית של 5.7 מיליארד שקל • ההפרשות להפסדי אשראי עמדו על 312 מיליון שקל ברבעון

אבי לוי, מנכ''ל בנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי
אבי לוי, מנכ''ל בנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

פתיחה מוצלחת למנכ"ל דיסקונט  החדש, אבי לוי. הרווח הנקי ברבעון השני של השנה והראשון שלו (גם אם לא באופן מלא) מאז שנכנס לתפקיד עמד על כ-1.2 מיליארד שקל, זינוק של 75% לעומת הרבעון המקביל בשנת 2022. במחצית הראשונה של השנה הסתכם הרווח הנקי בכ-2.46 מיליארד שקל, עלייה של 48% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. 

הרגולטורים הכלכליים נוהרים לדירקטוריונים של הבנקים 
בנק הפועלים מציג: רווח של 1.9 מיליארד שקל ברבעון השני
בעקבות חשיפת גלובס: עד כמה הבנקים יגדילו את ההפרשות להפסדי אשראי
6 מיליארד שקל בשנה: על מה גבו הבנקים עמלות ב-2022

התשואה להון במחצית הראשונה של השנה הגיעה לשיעור של 19%, לעומת 14.9% בתקופה המקבילה אשתקד. ברבעון השני של שנת 2023 עמדה התשואה להון על 18% לעומת 11.8% ברבעון המקביל אשתקד.

עיקר הגידול ברווח לעומת התקופות המקבילות בשנה שעברה מגיע בעקבות עליית הריבית של בנק ישראל שהחלה כבר לפני כמעט שנה וחצי, אך השפעותיה לא הורגשו בדוחות הרבעון השני של 2022.

ברבעון השני של השנה הנוכחית עמדו הכנסות ריבית נטו של דיסקונט על 2.9 מיליארד שקל, זינוק של 41.5% לעומת הרבעון המקביל. במחצית הראשונה עמדו הכנסות הריבית על 5.67 מיליארד שקל, עלייה של 46.5% לעומת ששת החודשים הראשונים של השנה שעברה.

עליית הריבית של בנק ישראל, שגולגלה לעליית הריבית על ההלוואות והמשכנתאות, מביאה עמה גם עלייה בסיכון שהלווים לא יוכלו לעמוד בהתחייבויות שהם נטלו. לכן, בבנקים מגדילים את ההפרשות להפסדי האשראי שמספקות להם כרית ביטחון.

ברבעון השני של השנה נרשמה הוצאה בגין הפסדי אשראי בסך של 312 מיליון שקל, לעומת הוצאה בסך של 131 מיליון שקל ברבעון המקביל ושל 204 מיליון שקל ברבעון הראשון של השנה. במחצית הראשונה של השנה נרשמה הוצאה בגין הפסדי אשראי בסך של 516 מיליון שקל, לעומת הוצאה בסך של 71 מיליון שקל בששת החודשים הראשונים של 2022.

בדיסקונט הסבירו כי ההוצאות להפסדי אשראי במחצית הראשונה של שנת 2023 נבעו, בעיקר, מהוצאות על בסיס פרטני עקב החמרה בסיווגים, מההוצאות על בסיס קבוצתי עקב גידול ברכיבי ההתאמות האיכותיות, רישום מחיקות חשבוניות, גידול באשראי התקין והבעייתי ומשינויים ברכיבי המאקרו.

האשראי לציבור הסתכם בסוף הרבעון השני בסך של כ-257 מיליארד שקל, גידול בשיעור של כ-5.1% לעומת סוף 2022. בחלקה לקהל היעד, האשראי למשכנתאות גדל בכ-4% (2.6 מיליארד שקל), האשראי לעסקים בינוניים גדל בכ-9.5% (1.64 מיליארד שקל), האשראי לעסקים גדולים גדל בכ-9.5% (5.56 מיליארד שקל), והאשראי למשקי בית ללא הלוואות לדיור גדל בכ-1.4% מתחילת השנה (444 מיליון שקל).

דיסקונט, שהיה עד עכשיו הבנק עם מדיניות הדיבידנד הזהירה ביותר שעמדה לרוב על 20% מהרווח, החליט להגדיל את מדיניות תשלום הדיבידנד לעד 40% מהרווח הנקי. כבר ברבעון השני של השנה יעמוד הדיבידנד על 356 מיליון שקל המהווים 30% מהרווח.

הרווח של כאל במחצית השנה זינק ב-114%

במקביל לפרסום הדוחות של הבנק, גם חברת כרטיסי האשראי כאל, בה עדיין מחזיק דיסקונט ב-72%, פרסמה את דוחותיה. כזכור, בתוך כשלוש שנים צריך דיסקונט להיפרד מכאל על פי החלטתו של שר האוצר, בעקבות המלצות ועדה מיוחדת שהוקמה לשם כך בהתאם למה שהמליצה ועדת שטרום (שהביאה להפרדת ישראכרט מבנק הפועלים והפרדת מקס מלאומי).

כאל רשמה ברבעון השני של השנה רווח של 82 מיליון שקל (89 מיליון בנטרול השפעות חד-פעמיות), סכום דומה לרבעון המקביל בשנה שעברה. עם זאת, במחצית הראשונה של השנה עמד הרווח של 345 מיליון שקל (174 מיליון בנטרול השפעות חד-פעמיות), זינוק של 114.5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

ההשפעות החד-פעמיות הן בעיקר סביב מכירת בית כאל בגבעתיים עליו סיכמה בסוף חודש מרץ החברה עם גזית גלוב בתמורה ל-336 מיליון שקל בתוספת מע"מ והיטלי השבחה. נוכח השלמת העסקה, הכירה החברה ברווח לאחר מס, בעל אופי חד-פעמי, בסך 231 מיליון שקל. מנגד, הכירה החברה בהוצאות ישירות בעלות אופי חד-פעמי, הכרוכות במכירת הבניין ובהיערכות למעבר לבית כאל החדש בסך של 16 מיליון שקל.

בשבוע שעבר דיווחה כאל כי לנוכח ההיפרדות הצפויה מבנק דיסקונט היא לא תעבור לקמפוס דיסקונט החדש שנבנה בראשון לציון והיא תמכור לבנק את חלקה ב"קמפוס דיסקונט" לדיסקונט ליסינג. העסקה טרם הושלמה, והשלמתה צפויה בהמשך שנת 2023, אז צופה כאל הכרה ברווח נקי (בניכוי הפחתות הכרוכות במכירה ובהשפעת המס) בסך של כ-20 מיליון שקל.

גם כאל, בדומה לדיסקונט והפועלים (שפרסם אף הוא את הדוחות הבוקר ורשם רווח נקי של יותר מ-1.9 מיליארד שקל ברבעון השני), הגדילה את ההפרשות להפסדי אשראי. חברת כרטיסי האשראי הכפילה את ההוצאות להפסדי אשראי מ-27 מיליון שקל ברבעון השני של השנה שעברה ל-53 מיליון שקל ברבעון השני של השנה הנוכחית. במחצית הראשונה של השנה עמדו ההפרשות להפסדי אשראי של כאל על 94 מיליון שקל, כמעט פי ארבעה לעומת חצי השנה המקבילה.

מבחינת הפעילות שלה, כאל הציגה צמיחה של כ-12% במחצית השנה הראשונה במחזור העסקאות בכרטיסי האשראי, שהסתכם ב-80.4 מיליארד שקל. ברבעון השני עמד מחזור העסקאות על 40.7 מיליארד שקל, גידול של כ-10% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

בהיבט של האשראי הצרכני, מנוע צמיחה מרכזי של חברות כרטיסי האשראי, ברבעון השני לשנת 2023 גדלו יתרות האשראי הצרכני בכ-18% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. נכון לסוף הרבעון השני תיק האשראי הכולל של כאל עמד על 8.8 מיליארד שקל, גידול של כ-17% לעומת אשתקד.

עוד כתבות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון על העסקה עם ווישור: "כמו לרכוש פרארי בלי מנוע"

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; צה"ל תקף בלבנון

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

דורון כהן / צילום: איל יצהר

דורון כהן הוא המועמד המועדף על סמוטריץ' לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל