גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הליך התביעות הנגזרות בדרך לשינוי? משרד המשפטים מפרסם תקנות חדשות

משרד המשפטים מפרסם טיוטת תקנות לתביעות נגזרות, לאחר שבעשור האחרון עלה מספר התביעות הממוצע לשנה ב-350% ● מהי תביעה נגזרת, אילו נושאים מוסדרים בתקנות החדשות, ומהו החידוש העיקרי בהן? ● גלובס עושה סדר

עו''ד מאיר לוין, המשנה ליועמ''שית / צילום: רפי קוץ
עו''ד מאיר לוין, המשנה ליועמ''שית / צילום: רפי קוץ

משרד המשפטים מפרסם היום (ב') טיוטת תקנות לתביעות נגזרות, לאחר שבעשור האחרון עלה מספר התביעות הממוצע לשנה ב-350% לעומת 5 השנים שקדמו. התקנות נועדו להשלים סדרי דין, והן מתבססות על ההסדרים בתחום התובענות הייצוגיות לאור הדמיון בין ההליכים.

את טיוטת התקנות גיבשו במחלקה הכלכלית בייעוץ וחקיקה, שבראשה עומד המשנה ליועמ"שית, עו"ד מאיר לוין, והן מתפרסמות להערות הציבור לפני הבאתן לאישור שר המשפטים יריב לוין. 

המספרים מאחורי מבול התביעות הנגזרות: כמה הן מעמיסות על בתי המשפט 
העליון קבע: כך יתחלק מעתה הרכוש של ידועים בציבור 

לדברי עו"ד לוין, "התקנות מבקשות לאפשר פיקוח מספק על הקמת ועדת התביעות המיוחדת (המכונות גם הוועדות הבלתי תלויות - נ.ש.). כאשר התביעות אינן מבוססות, טיוטת התקנות מבקשת לספק לבית המשפט כלים לסילוק התביעה על הסף כדי לחסוך במשאבי הצדדים ובזמן שיפוטי יקר". 

לקריאת התקנות שפרסם משרד המשפטים

גלובס עושה סדר בתקנות החדשות.

מהי תביעה נגזרת?

תביעה נגזרת היא תביעה המוגשת על-ידי בעלי מניות בשם החברה נגד מנהליה, במצבים בהם הנהלת החברה נמנעת מלתבוע בשם החברה, לפי הרציונל שהמנהלים לא יובילו לתביעה נגד עצמם, גם אם זו מוצדקת. התביעה הנגזרת מוסדרת בחוק החברות, אך עד היום לא הותקנו תקנות סדרי הדין.

אילו נושאים מוסדרים בתקנות החדשות?

מועדים להגשת כתבי בית דין והיקפם; כללים לעניין שכר-טרחה וגמול לתובע; הקמה של פנקס תביעות נגזרות ועיגון מנגנון של דיון מקדמי בטענות סף, במטרה לעודד את בתי המשפט לסלק בקלות יחסית תביעות שאין הצדקה לנהל. לצד זאת, הטיוטה כוללת הסדרים שנועדו לתת לבית המשפט כלים להתמודד עם המגמה המתפתחת והגוברת של הקמת ועדות התביעות המיוחדות על-ידי החברה, המכונות גם ועדות בלתי תלויות. 

 

מה החידוש לגבי מוסד הוועדות הבלתי תלויות?

אחד החידושים החשובים בתקנות הוא בתחום הוועדות הבלתי תלויות. ועדות אלה מוקמות על-ידי החברה, לאחר שמוגשת נגדה בקשה לאישור תביעה נגזרת או סמוך לפני כן, והן ממליצות לדירקטוריון האם לתבוע את נושאי המשרה.

התופעה של הוועדות הבלתי תלויות צברה תאוצה בשנים האחרונות, ואלה מגלות חשש מובנה להטיה לטובת נושאי המשרה בחברה. מאחר שהם הממנים את חברי הוועדה ומשלמים את שכרם, וברור שרצון החברה הוא שהוועדה תמליץ על דחיית התביעה. במרבית המקרים, הוועדות מעניקות פטור לנושאי המשרה. התקנות מנסות לתת לבית המשפט כלים לפקח על עבודת הוועדה.

החידוש הוא בהגדרת השיקולים שעל בית המשפט לשקול כאשר הוא מחליט אם לעכב תביעה בשל כינוס הוועדה - החלטה פרוצדורלית אך בעלת משקל רב. אין טעם בעבודת הוועדה אם התיק מתברר תוך כדי. לרוב, המלצות הוועדה מביאות להסדר פשרה, והחשש הוא שהמלצת הוועדה לא משקפת את כלל האינטרסים. עד לאחרונה מרבית בקשות העיכוב היו מאושרות בלי לבחון האם התביעה מתאימה להתברר במסגרת זאת.

לפי טיוטת התקנות, בית המשפט יבדוק בטרם יעכב את ההליך, אם יש נסיבות המצדיקות לתת מעמד לחברה בבירור התביעה, והאם עיכוב ההליכים יתרום ליעילות הדיון. בין השיקולים: עמדת התובע, הרכב הוועדה והבטחת אי-תלותה, היקף הסמכויות המוקנות לה והיתרון של הוועדה מול האפשרות למינוי מומחה.

מה היחס של בתי המשפט לוועדות הבלתי תלויות?

בחודשים האחרונים רואים ניצנים של שינוי ביחס לוועדות. שלושה מותבים שונים הרחיבו את הביקורת השיפוטית על החלטת חברה שאימצה המלצה של ועדה בלתי תלויה שלא לתבוע נושאי משרה.

כך היה בבקשה לסילוק על הסף שהגישה דן נגד תביעה של 18 בעלי מניות, בטענה כי נושאי משרה העלו לעצמם את השכר כשהם מצויים בניגוד עניינים. הוועדה מצאה פגם בהתנהלות הדירקטורים, אך קבעה כי לא נגרם נזק בקבלת ההחלטות. השופטת מיכל רוזן-עוזר מבית המשפט הכלכלי בתל אביב דחתה את הבקשה לסילוק על הסף, במרץ השנה, וקבעה כי לבית המשפט יש סמכות לבחון את ההמלצות.

השופט מגן אלטוביה אישר באותו החודש לדון בתביעה נגזרת נגד בעלי השליטה בשפיר הנדסה. בבקשה נטען כי החברה שילמה 54 מיליון שקל לאחר שערבות שנתנה חולטה, בעת שבעלי השליטה היו בניגוד עניינים בנוגע להחלטה שהביאה לכך. ועדה בלתי תלויה קבעה כי אין הצדקה להגשת תביעה נגד בעלי השליטה והחברה אימצה את ההמלצה. אלטוביה דחה את המלצת הוועדה.

בהחלטה השלישית השופט רון סוקול מבית המשפט הכלכלי בחיפה קבע ביוני השנה, במסגרת תביעה של בעלי מניות בבזק נגד החברה, כי ניתן לקיים ביקורת שיפוטית על תוכן החלטת חברה המסתמכת על ממצאי הוועדה, ולא רק על התהליך.

חידוש נוסף הוא הטלת חובה להגיש את דוח הוועדה המלא לבית המשפט. כך גם אם מגיעים להסכם פשרה. כיום, לא בכל מקרה מוגשים הדוחות, כך היה בהליך נגד בנק הפועלים בשל העלמת המס בארה"ב שהגיע להסכם פשרה בעקבות המלצות הוועדה, והדוח לא הוגש לבית המשפט.

מהי עמדת משרד המשפטים בנוגע לוועדות?

מדברי ההסבר לתקנות עולה כי משרד המשפטים מבקש להשיב לבית המשפט את המוקד, לאחר שכוחן של הוועדות הבלתי תלויות עלה בשנים האחרונות. "השבת התביעה לבירור בחברה לא מובנת מאליה", נכתב, וצוין כי מתן "מעמד לחברה בהליך הנגזר, שככלל מנוהל בידי התובע הנגזר, צריך להינתן במשורה ובהתקיים נסיבות המצדיקות זאת בלבד". זאת מאחר שהקמת הוועדה מעבירה למעשה את הבירור לוועדה שהיא אורגן של החברה, במקום לברר את הטענות בבית המשפט. עוד נכתב כי הסדרי פשרה כתוצאה מהמלצת הוועדה לא בהכרח מובילים לתוצאה המיטבית עבור החברה ובעלי מניותיה.

מה קובעות התקנות על המרוץ בין תביעות נגזרות?

בין התובעים קיים מרוץ, בשל הכלל שעוצב בפסיקה לפיו ניתנת עדיפות לראשון שתובע באותו עניין. התקנות קובעות כי בית המשפט רשאי לצרף או למחוק תביעה נגזרת שהוגשה מאוחר לתביעה קיימת באותו עניין. "אם מצא שהדבר מוצדק בנסיבות העניין", כדי שהתביעה תנוהל "בדרך הטובה והיעילה ביותר". יחד עם זאת, גם כיום איכות התביעה נבחנת, ובית המשפט יכול לקבוע כי התביעה שתוביל היא המאוחרת, אך הדרך כרוכה במאבק ובשכנוע בית המשפט.

מה תפקידו של מומחה אובייקטיבי?

חידוש נוסף הוא מינוי מומחה. התקנות קובעות כי בית המשפט יוכל למנות מומחה אובייקטיבי במקום הוועדה הבלתי תלויה או בנוסף, זאת כדי שישמש מעין "זרוע ארוכה" של בית המשפט. חשיבות המומחה היא מכיוון שרוב התביעות מסתיימות בפשרה בשלב מוקדם, ובית המשפט לא תמיד נחשף לדוח ונעדר את הכלים להכריע אם ההסדר ראוי וסביר. המומחה יהיה בעל סמכות לקבל את הפרוטוקולים וכל מידע שהוצג בפני הוועדה ואף לשבת בדיוניה אלא אם בית המשפט קבע אחרת.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים