גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מונע מאיתנו להיות יצירתיים ואיך אפשר להתגבר על זה?

יצירתיות היא הכוח שמניע עסקים, אך הדרך להשיג אותה עוברת בלא מעט חסמים - גם כאלו שאנו שמים על עצמנו, וגם כאלו שמובנים בארגונים ● כיצד בכל זאת אפשר להתחבר לילד היצירתי שבתוכנו? ● חצי שעה של השראה 

חצי שעה של השראה. על יצירתיות ככוח שמניע עסקים / צילום: מנחם רייס
חצי שעה של השראה. על יצירתיות ככוח שמניע עסקים / צילום: מנחם רייס

 

רשימה זו מבוססת על פרק מספרו של ערן גפן, מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי

כולם אומרים לנו להיות יצירתיים. זה נראה מצוין בשקפי מצגות או כשמנכ"ל מבקש מאיתנו "לחשוב מחוץ לקופסה", אבל האמת היא שהמשימה הזאת הופכת להיות קשה בימינו - רובנו לא מצליחים להביא את עצמנו מספיק לידי ביטוי וגם הארגונים קוטלים כל חוש יצירתי. איך בכל זאת אפשר להתגבר על זה? הפעם אנסה לשתף בדברים שלמדתי על בשרי אחרי שנים של הובלת הנהלות לחדשנות.

בית ספר פרטי לרפואה: תרופה למחסור או מכה למקצוע?
שרטוט הגבולות בין החיים לעבודה: מה עומד מאחורי ההאשטג שמסעיר את הרשתות החברתיות? 
ראיון | שיעורים בניהול ממפקד צוללת גרעינית בצי האמריקאי 

חסם אישי 1: "אני לא יצירתי"

כבני אדם נולדנו ליצור. אנחנו כל הזמן ממציאים לעצמנו בראש סיפור על המציאות, אפילו על מה דודה שלנו חשבה. זה פוגש אותנו בכל מקום. חשבו כמה עשייה יצירתית יש אצל ילדים, אין סוף דברים אותם הם יוצרים באופן טבעי, מבלי שאף אחד אמר להם. ולמרות זאת, יש הרבה אנשים שמכריזים על עצמם כלא יצירתיים. וזה מזעזע בעיני - אין דבר כזה.

הפתרון לכך הוא קודם כל להתחבר לילד היצירתי שבך, ממש להתחבר לאותו תדר. השיטה היא לפתוח את הדלת של היצירתיות שפתחתי בתור ילד. כל אחד מאיתנו יכול להיזכר באיזשהו רגע בילדות בו הוא היה יצירתי. עבורי זו התמונה שאני יושב על השטיח, מטפטף נרות חנוכה ועושה איתם צורות.

חסם אישי 2: לקבל את המציאות

זה קורה לכולנו. אנחנו נכנסים למקום עבודה בימים הראשונים ותוהים למה עושים את הדברים כמו שעושים אותם. אחרי שמסבירים לנו, זה עדיין נשמע קצת מוזר, אבל מסבירים לנו "ככה זה פה". אחרי שנה, פתאום אנחנו כבר לא שואלים את השאלות האלה. כל הדברים שהיו נראים מוזרים מעכשיו הם אקסיומות.

הפתרון לכך נעוץ ב"חשיבה מדרגה ראשונה". כשהסבירו לאילון מאסק שהמכוניות החשמליות יהיו יקרות הוא שאל למה והסבירו לו שזה בעיקר בגלל הבטריה, הטעינה והסוללות. הוא שאל איך אפשר להפוך אותן ליותר זולות והסבירו לו שזה קשור להנדסת החומרים. אבל מאסק לא ויתר ושאל שוב למה זה יקר. וככל שירדו יותר עמוק הבינו שזה נובע מעלות חומרי הגלם המשמשים בייצור סוללות, כגון ליתיום, קובלט וניקל, המשפיעים דרמטית על מחיר הסוללה ומכאן של המכונית כולה.

בעקבות כך טסלה ״ירדה״ לפתרון מדרגה ראשונה על מנת לשפר ולפתח שיטות חדשות לכריית חומרים והסכמים טובים יותר עם המדינות בהן נמצאים החומרים הנחשקים האלו.

חסם אישי 3: ביקורת עצמית

כשאני שולח מנהלים להביא רעיונות, הרבה פעמים הם לא נועזים מספיק. לא כי הם לא יכולים אלא כי הם מלאי שיפוט עצמי. מהססים להתפרע.

לכן, צריך לייצר סביבה בטוחה כדי שאנשים לא יפחדו להיכשל. השיטה היא להפריד את היצירה מהשיפוט. בסוף, השופט הכי גדול של כל אחד מאיתנו זה הראש שלנו. אם תוך כדי היצירה אנחנו מפחדים מהכישלון, נהיה חסומים. השיטה היא להגיד "עכשיו אני יוצר, לא שופט. זורק כל מה שיש לי בראש. אני יודע שזה יהיה קטסטרופה אבל אשפוט אחר כך".

חסם ארגוני 1: פחד מדחייה

אחרי שדיברנו על החסמים העצמיים, נעבור לאלו שנמצאים בארגונים. החסם הכי גדול של יצירתיות בקבוצה זה הפחד מדחייה. אנחנו חיות חברותיות, ההישרדות שלנו קשורה להיותנו חלק מהקבוצה ואנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להידחות.

לכן, אנשים יצירתיים הם אלו שיודעים להתמודד עם דחייה. לי למשל הייתה ילדות לא טובה, שנים שהייתי בודד, אבל דווקא בגלל זה יש לי יכולת להוציא את עצמי מהכלל עם רעיונות משוגעים. כי לכאורה, גם אם הגרוע מכל יקרה, אני יודע שאשרוד.

גם על מובילי התהליך יש אחריות למנוע מאנשים להרגיש את הפחד. הם צריכים לייצר סביבה שמאלצת את כולם להביא את הרעיונות הכי מטופשים שלהם.

חסם ארגוני 2: היררכיה

החסם השני בקבוצה הוא ההיררכיה. זה מתחיל בהיררכיה של תפקיד - כשהמנכ"ל מביא רעיון כולם ישר מתיישרים איתו, או שאם המנכ"ל לא אוהב רעיון פתאום כולם לא אוהבים אותו. ההיררכיה הזו חוסמת יצירתיות. בסוף יצירתיות יכולה לבוא מכל מעמד אבל אבל אם מכניסים לתוכה היררכיה, זה הורג אותה.

ההיררכיה הזו יכולה לבוא לידי ביטוי גם באופי האנשים - יש כאלו שפחות מדברים, או שמים פחות סימני קריאה. ואלו, מטבע הדברים יקחו רגל לאחור או שעם הזמן יהפכו לעצבנים יותר ויפסלו רעיונות של אחרים. משהו לא יעבוד שם כמו שצריך.

לכן, אני מאוד מאמין בתהליכים שמבטלים את ההיררכיה. אצלי כולם יודעים שהדעה שלהם שווה. התהליך הזה מייצר רנסנס יצירתי ואפשר באמת לדבר על דברים.

חסם ארגוני 3: לסמוך על האחר

החסם השלישי בקבוצה הוא ההסתמכות על האחר. לפעמים אנשים חושבים שההברקה מוטלת על מישהו אחר - השיווק, המוצר, אולי אחד הספקים. זה גורם לפחות יצירתיות. שאני לוקח קבוצה לתהליך של יצירת מנועי צמיחה, אני מתעקש שלא יהיה לנו גבולות גזרה של הוראות הפעלה. כל אחד ייקח על עצמו לתת רעיונות גדולים בלי קשר לתפקידו.

לסיכום, יש הרבה מאוד דברים שמקשים על היכולת שלנו להיות יצירתיים והם לא תמיד קלים להתמודדות. אך נסו לזכור אותם - כך לפחות תהיו מודעים לאפשרות לנצח אותם, ומניסיוני זה בהחלט אפשרי. בסופו של דבר, אנחנו לא מפסיקים להיות יצירתיים כי הזדקנו, אנחנו הזדקנו כי הפסקנו להיות יצירתיים.

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי, שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים . הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם, בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית