גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחירים יורדים, אז למה הקונים כבר לא ממהרים לרכוש טסלה חדשה?

2023 הייתה אמורה להיות השנה של טסלה בישראל, אחרי שהפחיתה מחירים ושיפרה את זמני ההמתנה ● אבל בפועל המלאים מצטברים, והמכירות האטו ● בינתיים, המתחרות מסין מצליחות למשוך לקוחות פוטנציאליים ונוגסות בנתח השוק של יצרנית הרכב האמריקאית

מתחם טסלה בסינמה סיטי / צילום: בר לביא
מתחם טסלה בסינמה סיטי / צילום: בר לביא

לטסלה שמור מקום של כבוד כחברה שהצליחה להתניע את שוק הרכב החשמלי בישראל. "הרעש" שנוצר סביב הגעתה לארץ בתחילת 2021 עם למעלה מ-15 אלף מכירות עד כה, הוכיחו שיש בישראל לא מעט לקוחות שבשלים למעבר מבנזין ולחשמל.

השבוע בענף הרכב | מלחמת מחירים בין הנמלים בניסיון למשוך את יבואני כלי הרכב מסין
בפחות מ־200 אלף שקל: המכוניות החשמליות שנמצאות מעבר לפינה 
לדגם הסיני הזה יש מנוע חזק ועיצוב אירופי, אבל נתוני צריכת הדלק תיאורטיים בלבד

בשיא ההצלחה היו לטסלה בארץ רשימות המתנה של יותר משישה חודשים, ורבים אף מכרו בשוק האפור "זכויות לרכישת מכונית" באלפי שקלים. החברה גם הצליחה לשנות כמה מחוקי המשחק בשוק המקומי, דוגמת שיווק רכב הישר מהיצרן לצרכן ומכירות מקוונות בלבד.

בשנה שעברה נתקלה החברה בקשיים לוגיסטיים שפקדו את כל תעשיית הרכב הגלובלית, והיא הגיבה בסדרה של העלאות מחירים ודחיית מועדי האספקה. רבים צפו שב-2023 טסלה תשוב לשיאה: צוואר הבקבוק של האספקה השתחרר, המפעל בגרמניה שב לפעול באופן סדיר, המחירים של הדגמים נחתכו ולהיצע נוספה גרסה מוזלת של טסלה Y.

 

אבל הציפיות לא התממשו. המכירות של טסלה בינואר-יולי אמנם צמחו ב-63% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד תודות לשיפור באספקה, אבל נתח השוק שלה ירד לכ-10.2% מפלח הרכב החשמלי בישראל לעומת יותר מ-50% בשיא.

המלאים מצטברים

בשטח קיימות אינדיקציות די ברורות לקשיים בפניהם טסלה ניצבת בישראל; הבולטת ביותר מבניהן היא הצטברות מלאים בניגוד לאסטרטגיה המוצהרת של החברה "לייצר רכב כנגד כל הזמנה של לקוח".

רשימת הדגמים של החברה שמוצעים למסירה מיידית במלאי דרך אתר החברה, כללה בשבועות האחרונים עשרות אלפי כלי רכב שונים, שעל חלקם מוצעים הנחות. בשבוע שעבר למשל, פורסמו באתר שלה הנחות משמעותיות של קרוב ל-100 אלף שקל על "דגמי הדגל" היוקרתיים, טסלה מודל S וטסלה מודל X. מדובר בכלי רכב שיובאו לישראל לפני חודשים רבים, אך ההזמנות שלהם בוטלו והם "נתקעו" במלאי. לצידם מוצעים גם רכבי מודל Y ומודל 3 למסירה מיידית.

גם הקמת מרכז השירות והמכירות החדש של החברה, שאמור היה להיפתח באוגוסט בנתניה, נדחתה כנראה לשנה הבאה. כיום, מערך השירות הארצי של טסלה עדיין לא משתווה לזה של יבואנים ותיקים, והלקוחות עדיין נוסעים לנמל אשדוד לאסוף רכב חדש.

"מותג בסיכון גבוה"

אבל נראה כי הבעיה הגדולה ביותר שמונעת מטסלה בישראל לשוב לשיאה, היא שיטת הניהול הריכוזית של החברה בעולם והיעדר ההשקעה בפרסום ושיווק. זו בעיה גדולה במיוחד בשווקים ייחודיים כמו בישראל.

כאמור, בינואר 2023 טסלה חתכה את המחירים בארץ בחדות כחלק מהורדת המחירים שלה בכל השווקים שלה בעולם. אלא שההחברה לא לקחה בחשבון את הרגישות של ציי הליסינג בישראל להורדה של מחירי מחירון ולשחיקה הנלווית במחירי היד השנייה. בישראל, המשקל היחסי של רכישות הליסינג מכלל השוק הוא מהגבוהים בעולם, כאשר חלק לא מבוטל מהרכישות הן של כלי רכב חשמליים.

לכל זה ניתן להוסיף את חוסר הגמישות של טסלה ביחס למתן הנחות מוסדיות בשיעור שמקובל בישראל (עד 20% לעיתים). כך, אין זה מפתיע שחלק מחברות הליסינג הגדולות בשוק מסווגות כיום את החברה בתור "מותג בסיכון גבוה" בכל הנוגע לרווחיות הליסינג בטווח הארוך, ולכן נמנעות מרכישת דגמיה.

אמנם הביקוש בחברות הליסינג לכלי הרכב של טסלה עדיין לא נמוך, בעיקר במגזר ההייטק, אך במקום שהן יתמרצו את המכירות של החברה, הן מערימות קשיים שונים בפני הלקוחות. תיאורטית, טסלה הייתה יכולה לעקוף את הבעיה באמצעות הקמת אופרציית ליסינג עצמאית כמו שהיא עושה ברחבי העולם. אבל בינתיים זה עוד לא קרה בישראל.

הסינים נוגסים במכירות

עוד מאפיין ייחודי של ישראל שטסלה לא מצאה לו מענה, הוא ההצפה של שוק החשמלי במותגי רכב סיניים, ורבים מהם לוקחים ממנה לקוחות פוטנציאליים. בין החודשים ינואר ליולי היוו המותגים מתוצרת סין כ-60% מכלל מסירות הרכב החשמלי, למרות שלרבים מהם יש מפרט נמוך יותר משל טסלה. לשם השוואה, במערב אירופה, שבה טסלה מחזיקה בנתח דומיננטי, החדירה של המותגים הסיניים היא פחות מ-4%. בארה"ב הנתח שלהם שואף לאפס.

התחרות הזו רק תלך ותחריף ככל שיכנסו לשוק הישראל עוד מותגי פרימיום סיניים חשמליים, שרובם מציבים את טסלה במרכז הכוונת. רק ברבעון האחרון של השנה צפויים להצטרף לשוק עוד שלושה מתחרים: XPENG, ZEEKR וסרס SF5, שינסו להציע תמורה טובה יותר ללקוחות מזו שמציעה טסלה.

המתחרים מסין מרחיבים את החדירה שלהם לארץ באמצעות שיטות שיווק מסורתית, שכוללות אולמות תצוגה פיזיים ושירות ושיווק ארצי של יבואן מקומי. אבל טסלה רואה בשיטה הזו חלק "מהעולם הישן", למרות שבישראל השיטה עדיין יעילה.

המס על חשבונה

מבחינת הצרכנים בישראל, לניתוק של הנהלת טסלה העולמית מהנעשה בשוק המקומי יש יתרונות וחסרונות. מצד אחד, נדמה שהיצרנית אדישה לתנודות החדות בשער השקל ולזינוק במס הקנייה על רכב חשמלי. טסלה קבעה את המחירון האחרון שלה בינואר והוא לא השתנה מאז, למרות ששער השקל נשחק בכמעט 6% ביחס לדולר ובכמעט 10% ביחס לאירו (שאליו צמודות העלויות של טסלה Y המגיעה מגרמניה). המחירים גם לא מגלמים את עליית מס הקנייה בינואר מ-10% ל-20%. זוהי "ספיגה" לא מבוטלת של יצרנית, שממנה מרווחים הצרכנים.

מן הצד השני, מדיניות העמימות התקשורתית של טסלה העולמית היא בעייתית. לא רק לגבי האפשרות להוזלות נוספות של המחירים בקרוב, אלא גם ביחס לדגמים עצמם. בימים אלה למשל, עומד הדגם האסטרטגי מודל 3 בפני השדרוג המשמעותי ביותר שלו עד היום. אבל למרות שהייצור במפעל הסיני אמור להתחיל בשבועות הקרובים, טסלה לא שחררה עד כה שום מידע על הרכב וממשיכה למכור בצורה מקוונת את המודל הנוכחי.

זאת על אף שמועדי האספקה ללקוחות חדשים בישראל מתייחסים לתקופה שבה המודל החדש אמור להיות מיוצר באופן סדיר. כלומר, לקוח שמזמין כיום מודל 3 לא יכול לדעת בוודאות איזה דגם יקבל. סוג של "חתול בשק", שלא תורם רבות לאמון הלקוחות.

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גורם ישראלי בכיר לניו יורק טיימס: "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"

דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי  ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" ● 3 לוחמים נפלו במטח שנורה אתמול מאזור רפיח לכרם שלום • כל העדכונים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

לפני הכניסה לרפיח: השקל צונח אל מול סל המטבעות

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד