גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת המדרוג: "הצעת קרעי דומה למצב ברוסיה"

בעקבות תזכיר חוק התקשורת של השר שלמה קרעי, ועדת המדרוג הודיעה: "מה שמוצע בחוק הוא חסר תקדים ברמה עולמית" ● "אימוץ החוק צפוי להפוך את ישראל למדינה היחידה בעולם מלבד רוסיה, שבה קיימת שליטה או אפילו מעורבות ממשלתית באיסוף נתוני הצפייה", אומר רוני ארן, יו"ר הוועדה ● אירועים ומינויים

רוני ארן / צילום: תמונה פרטית
רוני ארן / צילום: תמונה פרטית

ועדת המדרוג הישראלית שלחה את ההתייחסות שלה לתזכיר חוק התקשורת של שר התקשורת שלמה קרעי,  וליתר דיוק לסעיף 81 העוסק בהקמת גוף ממשלתי שיעסוק באיסוף ופרסום נתוני הצפייה - מעין ועדת רייטינג ממשלתית. "מה שמוצע בחוק הוא חסר תקדים ברמה עולמית", נאמר בהודעת הוועדה. 

ניתוח | המרוויחים, המפסידים והמניעים מאחורי חוק השידורים החדש של קרעי
המאבק ברפורמת קרעי: קשת, רשת והתאגיד מקימים את פורום הערוצים הישראליים  
האם חוק השידורים של שר התקשורת קרעי אינו מבוסס על הצעת החוק של קודמו?

"אין מדינה בעולם המערבי שבה הממשלה עוסקת במדידה ופרסום של נתוני הצפייה", אומר רוני ארן, יו"ר ועדת המדרוג. "גם במדינות עם דמוקרטיה מפוקפקת, נתוני הצפייה מופקים על-ידי חברות מקצועיות שזה עיסוקן, ולא על-ידי הממשלה.

"אימוץ החוק בכל הנוגע לנתוני הצפייה צפוי להפוך את ישראל למדינה היחידה בעולם, מלבד רוסיה, שבה קיימת שליטה או אפילו מעורבות ממשלתית באיסוף נתוני הצפייה. אגב, אפילו ברוסיה המעורבות היא על-ידי השתלטות על ועדת המדרוג, ולא על-ידי פקידים המטפלים בנתונים".

נזכיר כי שיטת המדידה הנהוגה בישראל היא באמצעות מכשירי פיפל מיטר, ולפי הודעת הוועדה, השיטה נהוגה בעוד כ-55 מדינות, ובכולן אין מעורבות ממשלתית. בוועדה מזכירים כי קרעי מדבר על שוק חופשי בתחום השידורים, אך הצעתו בכל הנוגע למדידת נתוני צפייה רחוקה מכך. יותר מזה, לדבריהם, ההצעה מאפשרת "להלאים את נתוני הצפייה ולפתוח פתח לבצע בהם מניפולציות פוליטיות ואחרות".

לפי הבנת הוועדה את המנגנון המוצע, המועצה תהיה מחוברת לנתונים של הפלטפורמות הרב-ערוציות השונות ותעשה שימוש בנתונים הגולמיים במטרה לאסוף נתוני אמת לצורך טיוב המדידה. אלא שלפי התפיסה המקצועית בוועדה, הנתונים שיתקבלו לא יהיו נתוני אמת, ואף "רחוק מכך". לדוגמה, אם ממיר פועל ו"מושך" שידור של ערוץ מסוים, הטלוויזיה לא בהכרח פועלת. וגם אם היא פועלת, זה לא אומר שמישהו צופה בה באותו הרגע.

בעיה נוספת, לפי הוועדה, היא שהנתונים נמסרים על-ידי הפלטפורמות הרב-ערוציות, שכעת יוכלו לשלב פרסומות בתכנים שלהן. בכך, הן יהפכו למתחרות ישירות של כלל הערוצים שמקור ההכנסה הבלעדי שלהם הוא מכירת פרסום, מה שמציב אותן בניגוד עניינים מובנה.

לסיכום, בוועדה מציינים כי במסמך הערכות והשפעת הרגולציה (RIA) אין התייחסות לנושא המדרוג ולהיבטים המקצועיים, המתחייבים על-מנת לבסס את אמון המפרסמים בשידורי הטלוויזיה. לכן, עמדת הוועדה היא שיש להסיר את סעיף 81 לתזכיר.

נציין כי יממה לתום תקופת התגובות לתזכיר החוק החדש, גם ארגון העיתונאים ומועצת העיתונות מציגים את עמדתם בעניין. בארגון העיתונאים מגדירים את החוק כ"איום ממשי על חופש העיתונות, עצמאות כלי התקשורת, פגיעה באיתנות הכלכלית של חברות החדשות, וכן ניסיון פסול נוסף להביא לפגיעה בשידור הציבורי". במועצת העיתונות אומרים כי החוק "פוגע פגיעה אנושה בחופש העיתונות והתקשורת ובזכות הציבור לדעת ומכרסם ביסודותיה הדמוקרטיים של מדינת ישראל".

משר התקשורת שלמה קרעי לא נמסרה תגובה.

נבו טרבלסי

אזור התעשייה 1

אלקטרה פאוור (לשעבר סופר גז) מקבוצת אלקו, העוסקת באספקת חשמל וגז למשקי הבית, השיקה השבוע מוקד שירות לקוחות אינטגרלי בהשקעה של כ־10 מיליון שקל. כ־60% מהסכום הושקעו בבניית המתחם הפיזי, וכ־40% הושקעו במערכות המידע והטמעת כלים טכנולוגיים מתקדמים. המוקד החדש פועל ממטה החברה בנתניה וכולל כ־100 נציגי שירות ומכירות, שיתנו מענה לכ־450 אלף לקוחות.

בעקבות הרפורמה במשק החשמל, החל מתחילת 2023 אלקטרה פאוור מספקת פתרונות ומסלולי אנרגיה חסכוניים ומותאמים אישית למשקי הבית בישראל. באפריל האחרון חתמה החברה על הסכם עם אנרג'יקס לרכישת חשמל "ירוק" בהיקף של 500 מיליון שקל למשך 20 שנה, החל משנת 2024.

מייקי זלקינד מבעלי אלקו וחן מלמד, מנכל אלקטרה פאוור / צילום: דור סבג

"מדובר ביריית פתיחה למהפכת השירות שאנו מחוללים בענף שירותי האנרגיה שלנו בהשקעה של משאבים רבים", מסביר חן מלמד, מנכ"ל אלקטרה פאוור. "המטרה היא לתת מענה כולל תחת קורת גג אחת, בדגש על תהליך שירות מהיר וחדשני".

אזור התעשייה 2

השוק שמחזר אחרי המטיילים

השחקנית החדשה בשוק הציוד לטיולים מתרחבת: Trek Market פותחת סניף שמיני, בהשקעה של 2 מיליון שקל. הרשת כבר השיקה שני סניפים ב-2023 וצפויה להשיק השנה עוד שניים - בביג כפר החורש ובקניון שבעת הכוכבים אילת - כך שסך ההשקעה יעמוד על 10 מיליון שקל.

שבתאי קמחי / צילום: פז פטל

הסניף החדש ממוקם בתלפיות, משתרע על שטח של כ-260 מ"ר, ויוגדר כסניף הדגל בהיותו הגדול ביותר של הרשת. לדברי שבתאי קמחי, המנכ"ל והמייסד, "ההחלטה לפתוח סניף דגל דווקא בירושלים נובעת מהחיבור החזק שיש לציבור הדתי עם הרשת, כמי שמחפש מוצרים שיחזיקו לאורך זמן במחיר שפוי."

הרשת, שהוקמה ב-2020, פועלת בשוק צפוף, שכולל בין היתר את הרשתות "למטייל", "ריקושט", "חגור" ו"שבילים", לצד חנויות פיזיות רבות וחנויות אונליין. טרק מרקט מתמחה במותגים בינלאומיים (רובם ביבוא ישיר ובלעדי) של תיקים, אוהלים, ציוד לקמפינג, ביגוד וציוד לחיילים. הסניף החדש כולל גם מחלקת עודפים.

חדשות טובות

בעקבות שיתוף-פעולה עם מיזם "שווה פיתוח", תלמה משיקה אריזה חדשה לקורנפלקס המותאמת לאנשים עם מוגבלויות עם פתיחה קלה יותר ומידע תזונתי מונגש באודיו.

במסגרת השינוי הוחלף "רוכסן" הקרטון, שנמצא עד כה בראש האריזה, במנגנון פתיחה פשוט יותר וגם השקית הפנימית קלה יותר לפתיחה. בנוסף, יודפס על האריזה קוד QR שבאמצעות אפליקציות ייעודיות ינגיש בשמע (אודיו) בשלוש שפות, את המידע התזונתי והאלרגני לאנשים עם לקות ראייה ו/או עיוורון.

רועי ומליה אברג'יל לצילומי אריזה נגישה תלמה / צילום: משה נייס

לרגל המהלך צולם קמפיין בכיכובם של רועי אברג'יל ובת זוגו מליה. הקמפיין מתאר סיטואציות יומיומיות כמו התארגנות בוקר, וממחיש כיצד האריזה הנגישה מסייעת להפיכת השגרה לקלה יותר.

מיזם "שווה פיתוח" נוסד ביוזמת הקרן למפעלים מיוחדים של הביטוח הלאומי, "ג'וינט ישראל-מעבר למגבלות" ועמותת "ציונות 2000", במטרה ליצור מרחב צרכנות נגיש לכולם, בליווי של עמותות נוספות בקהילה.

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע