גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפץ בשוק הגמל: בית ההשקעות מור נחלש. לאן זזים הכספים?

אחרי יותר משנתיים שבהן מור היה הגוף שהצליח למשוך לקוחות ממתחריו, כובש מיטב את הפסגה זה חודש שני ברציפות ● זאת בזכות הגיוסים במסלולי חו"ל ובעיקר S&P 500 ● גם ילין לפידות ואנליסט, שמובילים בתשואות במסלולי המניות והכלליים, משכו לקוחות

התשואות והמעבר למוצרי חו''ל עושים את שלהם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
התשואות והמעבר למוצרי חו''ל עושים את שלהם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם יוקר המחיה, הריבית הגבוהה שמכבידה על הציבור ותשואות החסר של הבורסה המקומית גרמו לישראלים להיות עם האצבע על הדופק, ולהפוך למעורבים יותר בניהול החסכונות שלהם? עוד מוקדם לדעת ובהחלט ייתכן שמדובר בפעילות ענפה של סוכני הביטוח ואנשי מקצוע נוספים, אבל תזוזת הכספים בענפי הגמל מראה כי ישנו יחס ישיר בין התשואות שהשיגו מסלולי ההשקעה המתמחים בחו"ל וטבלת התשואות של החודשים האחרונים, לבין גיוס הלקוחות של החברות המנהלות את מוצרי החיסכון.

תשואה של מעל 5% בחודש אחד: קופות הגמל וקרנות ההשתלמות שהציגו את הביצועים הטובים ביותר ביולי
ניתוח גלובס| מור ממשיך לצמוח, אלטשולר מאבד לקוחות, אבל מי מנצח בתשואות?
מי שנכנס לבונקר הרוויח? השנה הדרמטית של קרנות הנאמנות

את השינוי המשמעותי ביותר אפשר לראות אצל בית ההשקעות מור. מי שכיכב בתשואות בגמל במשך חודשים ארוכים, כבש את פסגת העברות הכספים ממתחרים בפברואר 2021, ולא זז ממנה עד ליוני האחרון, קרי יותר משנתיים ורבע.

ואולם בחודשים האחרונים מור התמקם באמצע טבלת התשואות, ובהתאם קצב המעבר אל מוצרי הגמל שלו ירד משמעותית. את יולי הוא סיים עם מעבר מהמתחרים של 345 מיליון שקל, כמחצית ממה שגייס מהם ביוני. לשם השוואה, בדצמבר האחרון הוא העביר מהמתחרים כמעט 3 מיליארד שקל בחודש אחד, בינואר כמעט 2.3 מיליארד שקל, ובמרץ 1.2 מיליארד. עם זאת, מור הוא עדיין המגייס הגדול ביותר בשנה האחרונה, עם העברה של כ־18 מיליארד שקל מהמתחרים, בפער ניכר מהם.

 

 

בית ההשקעות נכנס לשוק הגמל רק ב־2018, ולכן רק הוא עוד לא מציג את התשואה המצטברת לטווח של חמש שנים. עם זאת, בעוד שאת השנה שעברה הוא סיים כשהוא מוביל את הטווח של שלוש שנים עם תשואה כפולה מהממוצע במסלולים הכלליים, וכמעט משולשת במסלולים המנייתיים - פער שאותו הגדיל לנוכח תשואות מתונות ביחסית למתחרים ב־2022 - בתוך שבעה חודשים הפער שלו מהממוצע בתעשייה הצטמצם לאחוזים בודדים.

תשואות גבוהות במסלולי החו"ל של מיטב

את המקום הראשון בהעברת הכספים מהמתחרים בעולם הגמל תופס בחודשיים האחרונים בית ההשקעות מיטב, שביולי העביר אליו יותר ממיליארד שקל מגופי גמל אחרים, וזאת בעיקר בשל ההתמחות שלו במסלולי השקעה בחו"ל. מסלולי ההשקעות הקלאסיים הכלליים הם עדיין המגייסים את עיקר הכספים אצל מיטב, כאשר מסלול גמל לבני 50 עד 60 וגמל לבני 60 ויותר גייסו מהמתחרים 172 מיליון ו־144 מיליון שקל ביולי, בהתאמה. אבל צריך לזכור שלמרות שהם נחשבים כמסלולים כלליים, במסלול לבני 50 עד 60 החשיפה לחו"ל עומדת על כ־50%.

חגי אורן, מנכ''ל מיטב חיסכון ארוך טווח / צילום: יפעת פאר

באשר למסלולי חו"ל, כאן אפשר לראות בולטות יוצאת דופן של המסלולים הפסיביים של מיטב. כך לדוגמה גמל פסיבי מדדי מניות, מסלול מגודר מט"ח עם חשיפה לחו"ל בדגש על טכנולוגיה, הניב תשואה של 41.6% מתחילת השנה. גם קרן ההשתלמות הכללית הפסיבית של בית ההשקעות השיגה תשואה של 16.4% (בעוד שקרנות ההשתלמות הכלליות הקלאסיות הניבו תשואה ממוצעת של כ־8%). שני המסלולים הללו יחד גייסו ביולי לבדו מהמתחרים יותר מ־200 מיליון שקל.

הלהיט האחרון: מסלול עוקב מדד S&P 500

לצד מסלולים אלו בולטים בקרב כל הגופים המסלולים העוקבים אחר מדד S&P 500 שהפכו ללהיט בחודשים האחרונים, בעיקר בקרב צעירים והייטקיסטים. זאת למרות שהוא טומן בחובו כמה סיכונים, דוגמת חשיפה גבוהה לתנודות בשער הדולר והיותו מושפע בעיקר מתשואה של חברות הטכנולוגיה הגדולות.

מסלול ה־S&P 500 בהשתלמות של מיטב לדוגמה הניב תשואה של 25.6% מתחילת השנה וגייס מהמתחרים 142 מיליון שקל ביולי. בהראל גייס המסלול מהמתחרים סכום אף גבוה יותר של 178 מיליון שקל עם תשואה זהה לזו של מיטב מתחילת השנה.

הציבור בהחלט נוהר למסלולי ה־S&P 500. נכון לסוף חודש יוני נוהלו בקופות הגמל יותר מ־7 מיליארד שקל במסלולים שעוקבים אחרי המדד האמריקאי. בינואר עמד היקף הנכסים במסלול זה על 0.6 מיליארד שקל בלבד. בקרנות הפנסיה החדשות (מקיפות וכלליות) הגידול אף מרשים יותר, וכ־20 מיליארד שקל נוהלו ביוני במסלולים העוקבים באופן ישיר אחר מדד S&P 500. נכסים אלו מהווים 2.8% מסך קרנות הפנסיה החדשות. אם נחזור לינואר השנה, היקף הנכסים במסלולים אלו עמד אז על פחות מ־11 מיליארד שקל, שהיוו 1.7% מנכסי קרנות הפנסיה החדשות. מדובר בגידול מרשים מאוד של כ־82%. בשוק מעריכים כי זוהי רק ההתחלה, וכי נתח השוק של המסלולים העוקבים יכול להגיע בשנים הקרובות אף ל־15%.

בריחת הכספים מאלטשולר שחם

את המקומות השני והשלישי בטבלת המגייסים מהמתחרים תפסו בחודש שעבר ילין לפידות ואנליסט, וזאת הרבה בזכות התשואות הטובות שלהם מתחילת השנה במסלולים הכלליים והמנייתיים. בשני הגופים דוגלים בהתמקדות בעולם הסחיר, והחשיפה שלהם לתחום הלא סחיר (נדל"ן והייטק למשל) קטנה בהרבה מבשאר הגופים, עד לא קיימת כלל.

בחודשים הראשונים של השנה הם נהנו מכך כיוון שלא היו צריכים לבצע שיערוך מחדש של אותם נכסים לא סחירים, שערכם ירד אשתקד והערכת השווי בגינם נעשתה בסוף 2022, כך שהיא באה לביטוי בתחילת השנה הנוכחית. כך יכלו באנליסט ובילין לפידות ליהנות מהתשואות הגבוהות שהשיגו שוקי המניות והאג"ח הסחירים ללא המשקולות של העולם הלא סחיר, והשיגו תשואה ממוצעת הגבוהה בכ־2% מהממוצע הענפי במסלולי ההשתלמות הכלליים, וב־4%־5% מהממוצע במסלולי המניות. עם זאת, יש לזכור כי כאשר השוק הסחיר יורד, ברוב המוחלט של המקרים העולם הלא סחיר ממתן את הירידות.

ומה קורה מהצד השני של תזוזת הכספים? אלטשולר שחם, למרות שהוא מתברג בחודשים האחרונות בחלק העליון של טבלת התשואות בהשתלמות וגם בפנסיה, לא מצליח לעצור את בריחת הכספים. ביולי הוא איבד למתחרים 2.8 מיליארד שקל מכספי הגמל, והירידה בהיקף הנכסים היטיבה לבוא לידי ביטוי בדוחות הכספיים של החברה הציבורית שלו, אלטשולר שחם פיננסים, שפורסמו השבוע.

אובדן הנכסים הוביל לירידה של כמעט 30% בהכנסות מדמי ניהול במחצית הראשונה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, וכך נחתך הרווח במחצית ב־44%. גם בהפניקס בוודאי לא רווים נחת מבריחת הכספים מחברת הגמל שאיבדה למתחרים יותר מחצי מיליארד שקל בחודשים מאי-יולי.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"