גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשוק מעריכים: דיפלומט היא רק הראשונה, היכונו לעוד גל עליות מחירים

הערכת דיפלומט כי תיאלץ לבצע העלאת מחירים נוספת בהמשך השנה, מחזקת את ההערכות כי צפויה התייקרות רוחבית בקרוב, בעיקר נוכח פיחות השקל ● אי.בי.אי: "הפוקוס של הציבור בימים אלה בנושאים הפוליטיים והמשפטיים, וזה מהווה סביבה נוחה להעלאות המחירים"

סניף סופרמרקט בתל אביב / צילום: בר לביא
סניף סופרמרקט בתל אביב / צילום: בר לביא

בסוף השבוע למד הציבור כי אחת היבואניות הבולטות בתחום מוצרי המזון והטואלטיקה, דיפלומט, מעריכה שתבצע העלאות מחירים בהמשך השנה. לפי ההערכות, ולמרות שחלק מהדוחות הכספיים של חלק מהספקיות הבולטות לרשתות השיווק טרם פורסמו, דיפלומט לא לבד. אחרי החגים, באוקטובר הקרוב, צפוי גל של העלאות מחירים, בשל חולשה מתמשכת של השקל ולצד התייקרויות במחירי חומרי גלם נוספים.

דוחות דיפלומט מגלים: החברה נערכת להעלאת מחירים נוספת 
ישראל נמצאת בצמרת יוקר המחיה במדינות ה-OECD 

להערכת שירה אחיעז, אנליסטית הקמעונאות בבית ההשקעות אי.בי.אי, זו המגמה המסתמנת. אחיעז מדגישה כי "מתחילת השנה, בחודשים ינואר עד יולי, כבר עלו המחירים בענף הקמעונאות בכ־5% לפי נתוני סטורנקסט".

ירידה רק במשקאות

לחברת סטורנקסט ישנן ארבע קטגוריות שמרכיבות את המחירים למוצרים השונים ברשתות הקמעונאיות: טיפוח הפרט, מזון, משקאות ומוצרים לבית. לדברי אחיעז, עיקר ההתייקרויות מתחילת השנה הגיעו משני הסקטורים הראשונים. במקביל, בתחום המשקאות נרשמה ירידה, על רקע ביטול מס הסוכר, ובתחום המוצרים לבית נרשמה עליה מתונה של 1% בלבד, על רקע ביטול המס על כלים חד פעמיים. לדבריה, "בכל שנת 2022 עלו המחירים באותו שיעור. להערכתי, נראה איזושהי התחזקות בקצב העלאות המחירים לאחר עונת החגים. בדרך כלל הספקיות מעלות את המחירים בעונה זו. בחלק מהמקרים ההעלאות מתבטאות גם דרך 'דילול מבצעים' ללקוחות, לצד מהלכי הקטנת אריזות. אבל שתי הדוגמאות האלה שקולות מבחינת הצרכן להעלאות מחירים. עם זאת, אני לא חושבת שנראה גל, אלא שהמגמה תתחזק".

אחיעז מדגישה כי הסיבה המרכזית היא "החלשות השקל מול הדולר והיורו". השקל נסחר כיום סביב 3.8 שקל לדולר, עליה של 8% ביחס לתחילת השנה ושל 15.5% בתוך שנה. מול היורו מדובר במגמה חזקה אף יותר. מתחילת השנה התחזק היורו ב־8.6% מול השקל ובתוך שנה ביותר מ־25%, והוא נסחר סביב 4.1 שקלים כיום.

"ככל שיעבור יותר זמן שבו נהייה בסביבת שערי מטבע שכאלה, זה בהחלט תומך בהעלאות מחירים לצרכן", מציינת אחיעז. "חשוב להוסיף כי אלה לא רק יבואניות, כמו דיפלומט, אלא גם יצרניות שמייצרות בארץ. הן מייבאות חלק מחומרי הגלם שלהן מחו"ל, ואלו הושפעו בעקיפין משערי המטבע. עבורן גם העלייה בגובה הריבית מכבידה על הוצאות המימון, מה שדוחף אותן לנסות ולייקר את המחירים".

מגמה עולמית

יוקר המחיה בישראל, כמו במקומות רבים אחרים בעולם, חווה עלייה משמעותית בשנתיים האחרונות. הזרמות הכספים האדירות לשוק בשנות הקורונה, העלייה במחירי התשומות ובמחירי השילוח (שחזרו מאז למצב נורמלי), כמו גם תוספת הביקוש בעקבות החסכונות ומהענקים הממשלתיים שאנשים צברו וקיבלו בתקופת המגיפה, הביאו לגל של התייקרויות שהגיע לכל משקי הבית בישראל (ובעולם).

מגוון רחב של חברות הודיעו בחודשים האחרונים על התייקרויות בסל הקניות הישראלי: דיפלומט, יוניליוור, שסטוביץ', שטראוס ואפילו חברות המשקאות הקלים - למרות הורדת המס. גם מוצרי החלב המפוקחים והלא מפוקחים התייקרו משמעותית, ומחיר הלחם המפוקח עלה אף הוא.

נעם וימן, מנכ''ל דיפלומט / צילום: קרן בן ציון גפני

ביום חמישי האחרון הודיעה דיפלומט, המייבאת לארץ מותגים כגון טונה סטארקיסט, מטבלי היינץ ומוצרי ג'ילט וטייד, כי "למיטב ידיעתה של החברה חלק מספקיה מתכוון להמשיך בהעלאות המחירים במהלך השנה. משכך ולאור הימשכות היחלשות השקל אל מול האירו והדולר החברה צופה כי תיאלץ להעביר התייקרויות אלה ללקוחותיה, שאם לא תהיה לכך השפעה מהותית על תוצאותיה הכספיות". לפי שעה, התוצאות רחוקות מלבשר על הרעה בתוצאות. דיפלומט חתמה את הרבעון השני עם עליה של כ־10% במכירות במגזר הפעילות בארץ ל־480.8 מיליון שקל. שיעור הרוח המגזרי בישראל השתפר מ־3.4% ברבעון השני אשתקד ל־3.6% ברבעון השני שחלף אז עמד על 17.3 מיליון שקל.

ההמתנה של חברה כמו דיפלומט עד "אחרי החגים" היא כרוניקה מוכרת, בעיקר מחשש לזעם ציבורי במידה ונראה התייקרויות מאסיביות לפניהם. לדברי אחיעז, "החברות מעלות את המחירים כשאפשר. מכיוון שהפוקוס של הציבור מתמקד בימים אלה בנושאים הפוליטיים והמשפטיים, זה מהווה סביבה נוחה להעלאות המחירים".

 

בלון ניסוי

ההערכות של דיפלומט בדוחות הכספיים כי היא עומדת בפני העלאות מחירים הגיעו ימים ספורים לאחר שרשות התחרות הודיעה לחברת שטראוס, למנכ"ל שלה לשעבר, גיורא בר־דעה, ולסמנכ"ל הכספים אריאל שטרית, כי בכוונתה להגיש כתב אישום נגדם בכפוף לשימוע. זאת, משום שבדוח הכספי לרבעון הראשון של שנת 2021, שפורסם בחודש מאי באותה השנה, ציינה שטראוס כי היא שוקלת להעלות את המחירים.

שטראוס דיווחה באותם ימים כי לאור העליות במחירי חלק מחומרי הגלם ובמחירי התובלה הימית, היא נערכת לאפשרויות שונות, ובמקרים מסוימים תבחן עדכון של מחירי המכירה. לדברי רשות התחרות מדובר היה בסוג של "בלון ניסוי שמטרתו איתות לספקי המזון הגדולים, ובפרט למתחרותיה, על רצונה להגיע להסדר של העלאת מחירים", מה שמעלה חשד לעבירה של ניסיון להסדר כובל.

אבל מנגד, בתחילת אוגוסט 2022 פרסמה רשות ניירות ערך מסמך של סגל הרשות, בכל הנוגע להשפעות האינפלציה ועליית הריבית על הגילוי והדיווח הכספי. ברשות הדגישו כי החברות צריכות ליידע את בעלי המניות כיצד בכוונתן להתמודד עם נטל האינפלציה.

לפי עמדת הרשות לניירות ערך, חברה ציבורית צריכה לכלול בדוח הכספי ניתוח של השפעת האינפלציה על התוצאות שלה. "על התאגיד להתייחס ולנתח את הסיכונים לתוצאות החברה בעתיד ככל שתימשך מגמת האינפלציה. במסגרת הניתוח על הדירקטוריון להתייחס למאפייני ההכנסות/עלויות ולהשפעת האינפלציה על אותם רכיבים וכן לתאר את תכניותיו להתמודדות עם אינפלציה". במילים אחרות, שטראוס תוכל לטעון כי ניסתה להסביר למשקיעים שלה את השפעת האינפלציה על האפשרות להעלאת המחירים של מוצריה.

***חזקת החפות: האישים המוזכרים בפרשת שטראוס הם בגדר חשודים בלבד, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות

עוד כתבות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין