גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל מה שצריך לדעת על שיטת הסוכנים שמסעירה את שוק הביטוח

קבוצת הביטוח הפניקס הפסיקה את העבודה המשותפת עם פרופיט, אחת מסוכנויות הפיננסים הגדולות בארץ, בטענה שסוכניה ניידו לקוחות כדי לקבל עמלות מגופים אחרים ● איך זה בדיוק מתבצע, ואיך תדעו להישמר ממצב כזה? גלובס עושה סדר בפרקטיקה השנויה במחלוקת

טוויסטינג / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
טוויסטינג / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ענף הביטוח והחיסכון ארוך־הטווח מצוי בסערה גדולה, וכל המעורבים - החל מחברות הביטוח, דרך הסוכנים ועד לרגולטור - עוקבים אחרי העימות שמתפתח בין קבוצת הביטוח הפניקס לבין הסוכנות הגדולה פרופיט. הפניקס הודיעה בשבוע שעבר לפרופיט כי היא מפסיקה לעבוד עמה בטענה שסוכניה ביצעו מה שמכונה בעגה המקצועית "טוויסטינג", והעבירו עמיתים בקרנות הפנסיה וקופות הגמל מהפניקס לידי המתחרים.

כדי להסביר מה הצית את המאבק וכיצד להיזהר מפני פגיעה בעמיתים, גלובס עושה סדר בהתנהלות שחושפת את ההשפעות של שיטת התגמול לסוכני הביטוח.

ניתוח | מסלולי החסכונות המפסידים והמרוויחים מהנפילה של השקל
ניתוח | גל של פניות להליכים של חדלות פירעון סוחף את המשק
בדיקת גלובס | קרן כספית, פיקדון בבנק או בכלל אג"ח: המדריך למשקיע הסולידי

מה זה טוויסטינג?

טוויסטינג, או בשמו העברי "שחלוף", הוא מונח שהשתרש בקרב אנשי המקצוע בענף הביטוח והחיסכון, ומשקף העברה של לקוחות שמבצעים סוכני ביטוח מחברה מנהלת אחת לחברה מנהלת אחרת שוב ושוב - כאשר לא תמיד טובת הלקוח מהווה את השיקול המרכזי למהלך, אלא קבלת עמלה מצד הגוף המוסדי.

על פניו לגיטימי להעביר לקוח לקרן פנסיה או קופת גמל בחברה אחרת אם הסוכן מאמין כי המעבר ייטיב עם הלקוח. אולם מדובר בעיקר על תזוזות בענפי החיסכון ארוך־הטווח שבו הגופים המוסדיים נמדדים לאורך זמן. לכן, כשהמעבר מתבצע באופן תכוף ולאחר פרק זמן קצר בלבד, עולה חשד כי מדובר בטוויסטינג ולא בהחלטה מקצועית.

באילו ענפים הוא קיים?

הטוויסטינג נפוץ בעולמות החיסכון והפיננסים, שם הסוכנים מקבלים במשך השנתיים הראשונות לאחר המעבר עמלה על פי גודל התיק שהם מעבירים. עמלות אלה עומדות על בין 0.4% ל־0.9% מהתיק הפנסיוני של הלקוח. מדובר באלפי שקלים שמקבלים הסוכנים על ניוד של כל 100 אלף שקל (או יחסיות של מיליון), כאשר ממוצע הניודים ללקוח עומד על 350 אלף שקל כספי חיסכון. למעשה בשנים הראשונות שלאחר ניוד הלקוח, הרווח שלהם גבוה מהרווח של חברת הביטוח מאותו לקוח. עמלה זו אמורה לשקף את עלות הבאת הלקוח, שכיום היא גבוהה מאוד. זאת בנוסף לעמלות שוטפות מתוך דמי הניהול שמשלמים החוסכים.

 

במקביל, במהלך אותן שנתיים ראשונות מרגע הניוד, נדרש הסוכן לא פעם לבדוק את תיק לקוחותיו, ובעקבות בדיקה זו נמצא לעיתים הסוכן בניגוד עניינים עם עצמו. מצד אחד עומדת היושרה המקצועית שלו, כך שאם נייד לקוח ובמהלך השנתיים תוצאות ההשקעות של הגוף המוסדי אינן טובות, הרי עליו להזיז את הלקוח שלו למקום שיש בו תוצאות טובות יותר. מצד שני הזזה זו תגרום לו להחזיר את העמלה שאותה קיבל מהגוף המוסדי.

הטוויסטינג היה קיים בעבר בשכיחות גבוהה גם בענף ביטוח החיים, אך רפורמה של רשות שוק ההון, שחייבה אותם להחזיר עמלות אם הלקוח הועבר לחברה אחרת בתוך שלוש שנים, הפחיתה משמעותית את מעברי הלקוחות. בביטוחי הבריאות העמלות מחושבות מתוך הפרמיות החודשיות שמשלמים המבוטחים, ובענפי ביטוח אחרים דוגמת רכב ודירה, הסוכנים מקבלים עמלות חד־פעמיות עם מכירות או עם חידוש הפוליסה.

מה קרה בין הפניקס לפרופיט?

בקבוצת הביטוח הפניקס הגיעו למסקנה כי סוכנים בפרופיט המתינו לסוף התקופה שבה הם זכאים לקבל עמלה בגין ניוד הלקוח, וזמן קצר לאחר מכן ביצעו טוויסטינג והעבירו את הלקוח לחברה אחרת. בכך קבוצת הביטוח הפסידה כסף בגין אותם לקוחות שהועברו ממנה לאחר זמן קצר, כיוון שאת הרווח שהיא הייתה אמורה לרשום מדמי הניהול שמשלם הלקוח, היא העבירה לסוכנים.

מנגד, בפרופיט, שמנהלת 7־10 מיליארד שקל בהפניקס, טענו כי סוכני הקבוצה העבירו את הלקוחות לחברות מנהלות אחרות בשל התשואות הבינוניות של הפניקס מתחילת השנה (תשואה חסר של 1.4% מתחת לממוצע הענפי במסלול הכללי של קרנות ההשתלמות, ושל כמעט 1% במסלול הצעירים בקרנות הפנסיה).

בהפניקס לא התרשמו מההסבר והחליטו להפסיק את הפעילות עם פרופיט. זאת בין היתר בהחשכת מסכים לסוכני פרופיט ואי־מענה טלפוני להם. בקבוצת הביטוח טוענים כי המבוטחים עצמם לא ייפגעו בשל הצעדים שננקטו מול הסוכנות. עם זאת, כדי לקבל שירות, אותם לקוחות יצטרכו לבצע פעולות בעצמם.

איך אדע שהרצון להעביר אותי חברה לא פוגע בי?

על החסכונות הפנסיונים, ולרוב גם על קופות הגמל וקרנות ההשתלמות, כדאי להסתכל בראייה ארוכת־טווח. שוק ההון הדינמי גורם לכך שמדי שנה מתחלפים הגופים שנמצאים בראש טבלת התשואות, ולכן מומלץ להסתכל על התשואות לטווח של יותר מכמה חודשים.

לכן, אם אתם מתבקשים לנייד את הכסף שלכם בין החברות בתקופות קצרות מאוד, תבקשו להבין מה הסיבה לניוד. האם מדובר בפערי תשואה משמעותיים שמצריכים בחינה מחדש של יעד החיסכון? האם ישנו צפי לירידה ממושכת בתשואות בשל מדיניות השקעה? האם מדובר בדמי ניהול גבוהים מדי? זהו הזמן שלכם להיות אקטיביים ולהיכנס לעובי הקורה, גם כשמדובר בנושא "משעמם" כמו הפנסיה שלכם. אחרי הכל, זוהי לא פעם ההשקעה הגדולה ביותר שתבצעו.

מה עושה הרגולטור כדי להגן עליי?

רשות שוק ההון היא הרגולטור האחראי על תחומי הביטוח והחיסכון. ברשות מקדמים בשנים האחרונות את מודל הסוכן האובייקטיבי, שיקבל עמלה אחידה מכל הגופים מתוך מטרה לנטרל את ההשפעה של גובה העמלה על שיקולי הסוכנים.

נציין כי כבר היום מקבלים היועצים הפנסיונים, הן העצמאיים והן אלו שפועלים דרך מערכי הייעוץ בבנקים, עמלה אחידה מכל הגופים הפנסיוניים. גם סוכנויות הביטוח של חברות כרטיסי האשראי, שמוכרות בעיקר ביטוחי רכב, מקבלות עמלה אחידה מחברות הביטוח, מאחר שמדובר בחלק מהדרישות לקבלת רישיון סוכנות שהכתיבה להן רשות שוק ההון.

באפריל האחרון עשתה הרשות צעד נוסף לעבר הכיוון הזה. בטיוטה שפירסמה היא קובעת כי אם הלקוח ינויד שוב במהלך שש השנים שחלפו מאז הפעם האחרונה שהסוכן יזם עבור הלקוח החלפת חברה מנהלת, הסוכן יחזיר חלק מהעמלה שקיבל. בגין טוויסטינג בשנה הראשונה תוחזר העמלה כולה, בגין השנה השנייה יוחזרו 80%, וכך החזר העמלות פוחת עד השנה השישית, אז יוחזרו 10% מהעמלה. אולם לשם השלמת התהליך זקוקה הרשות לתמיכת הכנסת, שכעת נמצאת בפגרה, כך שהמהלך נמצא בהקפאה כפויה.

מה קרה לניסיון של המדינה להתערב בעמלות?

גם במשרד האוצר ניסו לקדם בחוק ההסדרים האחרון שורה של מהלכים שיצמצמו את הטוויסטינג, אך כולם נותרו בסוף מחוץ לחוק, בין היתר בעקבות לחץ מצד הלובי של סוכני הביטוח.

סעיף אחד שנכלל אז בחוק ההסדרים נוגע להטלת חובה על סוכני הביטוח להיות שקופים בכל הנוגע לעמלות שלהם, ולחשוף בפני המבוטחים מה גובה העמלה שהם מקבלים בגין מכירת פוליסות. באוצר דרשו להטיל חובת גילוי זהה על חברות הביטוח, אבל גם היא נותרה מחוץ לחוק ההסדרים הסופי.

סעיף נוסף מתכתב עם רפורמת הסוכן האובייקטיבי, אך מתייחס למוצרים שמשווקות חברות הביטוח, ולפיו הן ישלמו לסוכנים עמלה אחידה בגין מוצרים דומים. הצורך בסעיף זה, שגם הוא כאמור לא נכלל בחוק ההסדרים, פחת לאחר שוועדת הכספים קבעה כי ביטוחי המנהלים, בגינם שולמה עמלה גבוהה יותר לסוכנים, ספגו מכה קשה והפכו להיות מוצר משלים בלבד לקרנות הפנסיה הזולות יותר.

הסעיף השלישי נועד למנוע מחברות הביטוח לרכוש סוכנויות ביטוח מתוך מטרה כי אלו יישארו עצמאיות וישווקו לציבור מוצרים של כמה יותר חברות.

עוד כתבות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?