גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדור השני של משפחת ריכטר משיק מסתם לב חדש

בבית החולים בילינסון התבצעה לפני כמה שבועות יריית הפתיחה של ניסוי קליני חדש: השתלת מסתם לב שמרכיבים בתוך הגוף, מתוצרת חברת הבת של מדינול, Valve Medical ● בשיחה עם גלובס, המנכ"ל החדש בן למשפחת המייסדים, ד"ר יורם ריכטר, מספר למה החליטו לא להוציא לשוק את הגרסה הראשונה של המוצר כבר לפני שבע שנים

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

לפני כמה שבועות התבצעה בבית החולים בילינסון ההשתלה הראשונה של מסתם לב מתוצרת חברת Valve Medical, חברה בת של אגדת המכשור הרפואי הישראלית מדינול, שייסדו בני הזוג קובי ויהודית ריכטר.

לתעשיית הביומד יש מועמד משלה לנשיאות ארה"ב, והיא לא מרוצה
שאלות ותשובות | תחלואת הקורונה בישראל נמצאת בעלייה. מה כדאי לדעת?
ניתוח גלובס | מספר חברות הקנאביס ממשיך להצטמצם וזו לא בשורה רעה לענף

אבן הדרך של החברה הבת, אחת מבין כמה שצמחו בתוך מדינול, מהווה הזדמנות לשוחח עם המנכ"ל החדש יחסית של מדינול, יורם ריכטר, בנם של בני הזוג ריכטר, שהיה מעורב בחברה מגיל צעיר, ממש עם הקמתה, ולפני שנה החליף את אמו בתפקיד המנכ"ל.

את וולב מדיקל, שמנכ"לה הוא ד"ר יורם יצחקי, רכטר מלווה מתחילת דרכה לפני כ־15 שנה והושקעו בה עד היום עשרות מיליוני דולרים. בשיחה עם גלובס הוא מספר על החברה, ושוטח את הלקחים שהוא מתכוון ליישם לגביה, אותם למד משנים של מעורבות בתחום.

 

הניסוי הקליני הראשון היה ב־2016

מדינול, החברה האם, היא אולי אחת ההצלחות הגדולות של שוק המכשור הרפואי בישראל. היא חברה ותיקה, תעשייתית, שפועלת בארץ ומעסיקה 200 עובדים. היא גם הייתה מבין החלוצות בפיתוח תחום בעל השפעה עצומה על החיים של כולנו: סטנטים (תומכנים קרדיולוגיים) המושתלים באופן זעיר פולשני.

החברה התפרסמה באירועים דרמטיים סביב המוצר שלה: היא שיווקה אותו באמצעות חברת בוסטון סיינטיפיק, שניסתה להפר את הפטנט של מדינול ולבסוף חוייבה לפצות את החברה הישראלית ב־750 מיליון דולר לאחר משפט מתוקשר וסוער (אם כי בפועל היה סכום הפיצוי קצת נמוך יותר).

בהמשך הדרך מדינול איבדה נתח שוק כאשר איחרה לשווק סטנטים מצופים תרופה שכבשו את השוק, אך התגברה על המהמורה והשיקה בסופו של דבר סטנט מצופה משלה. החברה אינה חושפת את היקף ההכנסות שלה, אך מספר עובדיה מלמד כי מדובר בפעילות משמעותית.

ד''ר יורם דיכטר / צילום: באדיבות המצולם

לאורך השנים ביצעה מדינול מספר מצומצם של השקעות במוצרים נוספים והקימה חברות בנות בתוך הקבוצה, בעיקר בתחום המכשור רפואי, עם דגש על קרדיולוגיה. וולב מדיקל היא אחת החברות הללו.

פרופ' רן קרונובסקי שהשתיל את המוצר הראשון בבילינסון, מספר על המוצר: "כאשר ישנה תקלה במסתם הלב ההאורטלי, ישנה אפשרות להחליפו, ולהשתיל מסתם חלופי באופן זעיר פולשני, דרך עורקי המפשעה. אבל לפעמים אצל מטופלים מסויימים, העורקים הם צרים, דקים או חסומים, והמסתם גדול מידי. המוצר של וולב מדיקל הוא מסתם שמגיע מפורק, ובונים אותו בתוך הגוף. כך מגדילים משמעותית את מספר המטופלים שיכולים להנות ממנו". סיבוכים בהעברת המסתם דרך עורקים צרים או חסומים מידי, יכולים להיות אפילו קטלניים.

קרונובסקי: "כמו טכנולוגיות חדשניות נוספות כיום, למדנו את השתלת המסתם והרכבתו בתוך הגוף קודם כל בסימולטור, כדי שנוכל להגיע לפעולה עם תחושת ניסיון. לכן למרות המורכבות של התהליך, לא הייתי במתח במהלך הפרוצדורה כי הרגשתי מוכן, ובאמת הכל עבד בדיוק לפי התכנון".

ריכטר: "יצרני מסתמים הצליחו להצר אותם לאורך השנים, עד שנתקעו. ישנן מגבלות פיזיקליות שמגדירות כמה קטן יכול להיות המסתם. לכן, החלטנו לחלק את המסתם לשני חלקים, ולהרכיב אותם בתוך הגוף. הרופא משתמש במערכת ההולכה כדי לחבר את החלקים יחד. התוצאה היא שאפשר להצר את גודל מערכת ההולכה לשליש מגודלה המינימלי הנוכחי. קוראים לו מסתם 'צמד' - Xemed. כי למה לא ללמד את העולם מילה בעברית על הדרך".

 

הדרך של החברה לא תמיד הייתה קלה. "לפני שבע שנים המוצר כבר הגיע לניסויים קליניים", מספר ריכטר. "טיפלנו בכמה חולים, ובסך הכל הפרוצדורה עבדה אבל התבררו כמה נושאים לשיפור. נדרשו שבע שנים נוספות כדי להוציא גרסה יותר טובה. זו הייתה דילמה. הרי אפשר לשפר ולשפר מוצר ולעולם לא להביא אותו לשוק, או להשיק גרסה ראשונה עם חסרונות, וגרסה שניה משופרת. אכן כך נכון לעשות במקרים רבים.

"אבל במקרה שלנו, החלטנו שהשיפור האפשרי באמת היה מספיק משמעותי שכדאי היה לעצור ולא להשיק את הגרסה הראשונה. האם ידענו שזה יקח עוד שבע שנים? בכנות, לא. הערכנו שמדובר ב־3־4 שנים, ולא בטוח שהייתי מקבל את ההחלטה הזו שוב לו הייתי יודע, אבל עכשיו אני שמח בחלקי כי יש לי באמת מוצר הרבה יותר טוב".

מתי הפכה ישראל למיני מעצמת מסתמים?

קרונובסקי מספר על השוק שבו פועל המוצר: "תחום המסתמים המוחלפים באופן זעיר פולשני הוא חדש יחסית. המסתם הראשון מסוג זה הגיע לשוק בשנת 2008, והוא היה מסתם ישראלי שפותח על ידי חברת PVT הישראלית, שנרכשה ב־2002 על ידי חברת אדוורדס הבינלאומית, שגם היום מובילה את התחום עם גרסאות חדשות של אותו המסתם הישראלי, שעדיין מפותח ומיוצר במרכז הפיתוח של החברה בקיסריה". חברות נוספות בתחום הן מדטרוניק, ואחריה אבוט ובוסטון סיינטיפיק, הנמסיס הותיקה של מדינול.

אחרי ההצלחה של PVT, הפכה ישראל למיני־מעצמת מסתמים. מדטרוניק קנתה את חברת וונטור הישראלית, אבל בסופו של דבר היא לא משתמשת במוצר שלה, ואילו וונטור נסגרה. מלבד המסתם האאורטלי, ישנן כמה חברות בישראל המייצרות שיטות לתיקון או השתלה זעיר פולשנית של מסתמים אחרים בלב, למשל המסתם המיטראלי או המסתם הטריקוספידלי. אדוורדס קנתה חברה ישראלית המפתחת פתרונות לשני המסתמים הללו, Valtech Cardio שייסד עמיר גרוס, ב־2016 תמורת 340 מיליון דולר ועוד 350 מיליון בתשלום מותנה בהשגת אבני דרך מסויימות. חברות ישראליות נוספות בתחום הן למשל Valcare ו־Mitrassist.

ריכטר עקב בעניין אחרי הסיפור של וונטור. "מייסדי החברה עשו הרבה כסף, אקזיט, אבל לא שינו את העולם, לעומת למשל המוצר של PVT שנמכרה לאדוורדס, תמורת פחות כסף אבל נכנס למאות אלפי מטופלים ומרכז הפיתוח שלהם בארץ לא רק נשאר כאן אלא גם גדל. אני מלא התפעמות מול הדבר הזה".

הוא ממהר להדגיש שלא מדובר בביקורת על וונטור, מייסדיה ובעלי המניות שלה. "בוולב מדיקל אנחנו לא מעקמים את האף מול כסף, או מכירת החברה לגורמים אסטרטגיים. אם יש גורם שרוצה להיות שותף ולקחת מאיתנו חלק מהסיכון או אפילו את כולו תמורת סכום שנראה לנו מוצלח, זה לא בזוי בעיני, להיפך. אני לא חייב לעשות הכל במו ידי. אבל אני חושב שאם המוצר לא יגיע לשוק, לא ארגיש שהשגתי את המטרה שלי. למזלי יש לי את המשאבים ואני יכול לשקול את העניין הזה במערך השיקולים מול עסקאות שונות".

אפשר לדעת מראש האם תאגיד שרוכש סטארט־אפ אכן יביא את המוצר לשוק?
"בטח לא בביטחון של מאה אחוז, זה קצת יומרני. אבל יש סימנים. יש מקרים שבהם אפשר לומר שהאירוע חשוד".

הדילמה: למכור, לשווק לבד או למצוא שותף

הפרוצדורה בבילינסון היא יריית הפתיחה לניסוי שמתרחב בימים אלה לבתי חולים נוספים. ריכטר: "המטרה היא לגייס 30 חולים, כרגע רק בישראל. מעולם לא היה לנו בקבוצה ניסוי שלא נערך גם בישראל - גם זה חלק מהאידיאולוגיה שלנו". אם הניסוי יצליח, הוא אולי יורחב למדינות נוספות.

שתי הפרוצדורות הראשונות הסתיימו בהצלחה. ריכטר: "לעומת תחום ההנדסה, בתחום המכשור הרפואי אפשר לעשות הכל נכון ועדיין המוצר לא יעבוד, כי לביולוגיה יש רעיונות משלה. יש אינספור דוגמאות כאלה, כולל בארץ. אנשים חכמים עשו את הטוב ביותר שהם מבינים ובסוף הביולוגיה רצתה מה שהיא רצתה וזה לא עבד. אני אומר את זה לכל אנשי הפיתוח שלנו, וגם מוצא בזה קסם מסויים. בתור אדם לא דתי שלא מאמין בגורל, בכל זאת זה עושה לי משהו, לדעת שלא הכל בידיים שלי, ומי שלא מוכן לחיות ככה - אולי זה לא התחום בשבילו".

עוד עצה של ריכטר למי שמגיע לתחום היא להתכונן לטווחי הזמן הארוכים. "יש לנו בחברה מוצר אחר, בתחום של חישה תוך גופית, שרץ כבר 30 שנה, ורק בשנה שנתיים הקרובות יגיע לניסויים בבני אדם. זה פרויקט שנולד כשאני למדתי באוניברסיטת תל אביב וליוויתי אותו בזמני הפנוי. אם היו אומרים לי לפני 30 שנה שזה יקח 30 שנה, אולי לא הייתי הולך על זה".

ובסוף של השנים הללו, מגיע אחד האתגרים הגדולים ביותר של כל חברת מכשור רפואי, השיווק. אם היא לא נמכרה לפני כן, עליה להחליט אם היא מקימה מערך שיווק משלה, או חוברת לשותף אסטרטגי, כפי שעשתה מדינול, תחילה פחות בהצלחה עם בוסטון סיינטיפיק, ובהמשך עם שותפים נוספים.

ריכטר: "אף פעם לא הייתה לנו רשת הפצה משלנו. לאחרונה עלתה בקרב כמה חברות מכשור רפואי בישראל, לנסות לאחד כוחות בתחום ההפצה, במקום כל אחד לנפשו, וזאת כדי לתת לחברות הללו עוד הזדמנויות מלבד להימכר, כי ישנן חברות שלא מתאימות למכירה או לשותפות אסטרטגית, לא משום שהמוצר שלהן לא טוב, ואז אחרי כל המאמץ וההשקעה האלה הן פשוט נעלמות וחבל. זו נקודה שכחלק מהתעשייה הזו בישראל, הייתי מאוד רוצה לתקוף".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"