גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

4 חודשים לכניסת קרפור: האם היא השפיעה על התנהגות הצרכנים?

כמעט מחצית מהצרכנים מפצלים רכישות בין חנויות ורשתות כדי להוזיל את סל הקנייה, וכ־40% נכנסים גם לקרפור - כך עולה מסקר שנערך באוניברסיטת רייכמן באמצעות פאנל המשיבים האינטרנטי Panel4all ● כ־45% מהמשיבים מדווחים כי הם קונים יותר מוצרי מותג פרטי

סניף קרפור סיטי בדיזנגוף, תל אביב / צילום: בר לביא
סניף קרפור סיטי בדיזנגוף, תל אביב / צילום: בר לביא

ארבעה חודשים חלפו מאז השיקה ענקית הקמעונאות הבינלאומית קרפור את פעילותה בישראל, ולמרות השתרשותה בתודעה, נראה כי עדיין לא ניתן לדבר על תנועת קונים רחבה לכיוונה. עם זאת, בין גלי העלאות מחירים, אינפלציה עולה, ריביות והחזרי משכנתה שמכבידים על הכיס, הישראלים כן משנים הרגלי צריכה של שנים ומודעים יותר מבעבר לצרכנות נבונה.

מגמות אלה ונוספות עולות מתוך סקר מיוחד שבוצע עבור גלובס על־ידי ד"ר דנה טבת, מומחית בהתנהגות צרכנים מבית הספר אריסון למינהל עסקים באוניברסיטת רייכמן, באמצעות פאנל המשיבים האינטרנטי Panel4All. הסקר נערך בקרב מדגם מייצג של 507 משיבים בני 18 ומעלה, כולל החברה הערבית. 

ראיון | הבעלים של טיב טעם מתקשה לראות את קרפור שורדת בישראל ומסביר למה לעולם לא יהיה לו מותג פרטי 
ניתוח | המהפכה צרפתית, ההפסדים ישראליים: מה יעלה בגורל קרפור? 
משרד הכלכלה בדק: באיזה סופרמרקט הכי משתלם לקנות, ומה קרה לבשורה של קרפור? 

רגישים לעליות המחיר

בהלימה לעליות המחירים שנרשמו בשנה החולפת, רוב מוחלט של הצרכנים סבור כי מוצרי הצריכה שהם קונים הביתה התייקרו, ושני שלישים סבורים כי הייתה התייקרות משמעותית בחצי השנה האחרונה. 

מבין אלה, כשליש סבורים כי המוצרים התייקרו ב־6%-10%, וכמעט 30% מאמינים כי הם התייקרו ב־16%-20%. ישנם גם 11% הסבורים כי המחירים התייקרו אפילו יותר מ־20%. הנתונים משקפים תפיסה שלא בהכרח תואמת מציאות: בפועל, חלק מהעלאות המחירים היו באחוזים בודדים בלבד.

 

עד כמה השתנו הרגלי הקנייה בשנה האחרונה? "כמעט מחצית מהצרכנים (48%) מפצלים קניות בין חנויות ורשתות כדי להוזיל את הקנייה", אומרת טבת. "חשוב להדגיש כי פיצול סלים הוא תהליך שדורש מאמץ מיוחד. כשאדם מפצל את הקנייה, הוא למעשה אומר שהוא עובד כדי להוזיל את הסל שלו.

"אם התשובות שניתנו בסקר משקפות את ההתנהגות האמיתית, זה אומר המון. פיצול קנייה זו העמקה של התנהגות צרכנית בתקופה של מחירים גבוהים, והבנה שצריך להשקיע מאמץ וזמן כדי להגיע לסל זול".

מחפשים רשתות זולות

מהדוחות הכספיים של רשתות המזון לרבעון האחרון עלה כי נתח המותג הפרטי, שנחשב זול יותר מהמותגים הגדולים והמוכרים, רושם גידול. כך, למשל, אצל רמי לוי הוא עלה לכ־24.5% (ברבעון המקביל אשתקד: 21.9%), וביוחננוף לכ־29% (ברבעון המקביל אשתקד: 20%).

נתונים אלה משתקפים גם בסקר, כאשר כמעט מחצית מהצרכנים (46%) מדווחים כי הם קונים יותר מוצרי מותג פרטי בשנה האחרונה, לעומת 22% בלבד שקונים פחות מוצרי מותג פרטי.

בנוסף, קרוב לשני שלישים (64%) מדווחים כי עברו לקנות בחנויות או ברשתות זולות יותר, לעומת רק 17% שלא עשו זאת. האם זה אומר שבניגוד למה שידענו בשנים קודמות, לא נותרה נאמנות צרכנית למותגים מסוימים ולרשתות ספציפיות?

"ההרגשה התפיסתית של אנשים היא שהם לא נאמנים, והם מדגישים את זה", מציינת טבת. "מבחינתי, אם מישהו אומר שעבר לרשתות אחרות, מפצל קניות וקונה יותר מותג פרטי, גם אם במקום לקנות שלוש פעמים בשבוע באותו הסופר הוא קונה שלוש פעמים בשני סופרים - תפיסתית הוא עשה מאמץ.

"זה נתון משמעותי שמעיד על הלך־הרוח: 'בוא נהיה חכמים יותר'. העובדה ששניים משלושה אנשים אומרים שהם משנים את הרגלי הקנייה שלהם, מצביעה על ניסיון להיות הרבה יותר שקולים". 

ד''ר דנה טבת, בי''ס אריסון למנהל עסקים, אוניברסיטת רייכמן / צילום: רענן כהן

גם אם לא מתבצע שינוי בהתנהגות, עדיין נראה כי נושא המחירים השתרש במודעות. 80% מהמשיבים מודעים יותר למחיר המוצרים שהם קונים, מתוכם 50% מודעים מאוד. פחות מ־6% ציינו כי אינם מודעים.

קרפור: בעיקר מותג פרטי

כאמור, השנה נכנסה לארץ לראשונה קמעונאית מזון בינלאומית גדולה, קרפור. לפי הסקר, 87% מהצרכנים מודעים להגעתה לישראל - מסקר שערכנו לפני שנה עלה כי כ־70% שמעו על קיומה - וקרוב ל־40% ביקרו בה עד כה מאז פתיחתה.

במבחן המציאות, רק 5% אימצו את קרפור כרשת העיקרית שבה הם עורכים קניות. כ־40% קונים בה במקביל לרשתות אחרות, וכשליש קונים בה לעיתים רחוקות. כרבע התנסו ברשת, ובחרו לא להמשיך לערוך בה קניות.

לא מן הנמנע - והסקר מאושש זאת - כי צרכנים מגיעים במיוחד לסניפי קרפור על־מנת לרכוש מוצרים שיותר זולים אצלה - למשל קורנפלקס, קפסולות קפה ומוצרי טואלטיקה וניקיון של המותג הפרטי - אולם לא משלימים את כל סל הקנייה. כך, לפי הסקר, 55% מהקונים הקבועים בקרפור מבצעים ברשת רק חלק מהקנייה, ורק כ־20% קונים ברשת את כל קניותיהם.

מהסקר עולה כי הסיבות העיקריות שמושכות צרכנים לקרפור הן מחירים הנתפסים כאטרקטיביים, המותג הפרטי של הרשת ונוחות. חוויית הקנייה אינה מהווה שיקול משמעותי בהחלטה לרכוש ברשת.

טבת מפנה את תשומת־הלב לכך ש־31% מהמשיבים "סבורים כי המחירים בקרפור נמוכים ביחס לחנויות ורשתות אחרות, ואילו כ־40% סבורים כי המחירים דומים. רק כרבע (24%) סבורים כי היא יקרה יותר. בראי הזמן, ההתנסות בחנות לא שינתה את תפיסת המחיר בקרב הצרכנים למרות ציפייה למחירים נמוכים יותר, ולמרות שגם בה המחירים עלו".

נכון לעכשיו כולל המותג הפרטי של קרפור בישראל פחות מ־1,500 מוצרים, אך נראה כי עוצמת המותג מאפילה על העובדה שרוב המוצרים בחנות דומים לאלה שקיימים אצל המתחרות, ופחות או יותר באותם המחירים. לאחרונה הצהיר מנכ"ל קרפור, אורי קילשטיין, כי בחודש הקרוב יגיעו לארץ עוד 150 מוצרי מותג פרטי, וכי עד סוף 2024 יעמוד מספרם על 3,000.

קרפור סללה את הדרך לספאר ההולנדית, שצפויה לפתוח סניף ראשון בכפר סבא בחודשים הראשונים של 2024, כפי שנחשף בגלובס. לפי הסקר, קרוב ל־90% סבורים כי יבקרו בסניפים של הרשת. עם זאת, לרוב קיים פער משמעותי בין כוונה לבין התנהגות בפועל.

בשורה התחתונה, מהסקר הנוכחי עולה כי 56% מהמשיבים סבורים כי כניסת רשתות בינלאומיות לארץ מסייעת בהורדת מחירים של מוצרי מזון, משקאות, ניקיון וטואלטיקה, וזאת לעומת 70% שהיו סבורים כך בשנה שעברה. "נראה כי יש יותר ציניות ופחות אמון ביכולת הרשתות הזרות לכונן תחרות משמעותית שתוריד מחירים", מסכמת טבת.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירידות בחוזים העתידיים; רדיט מזנקת ב-10%, ליפט ב-5%

הדאקס עולה ב-0.5% ● הניקיי צלל ב-1.6% ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

"לו הייתי רוטשילד": טירה שהייתה בבעלות המשפחה היהודית נמכרת בסכום של 454 מיליון דולר

בטירה הצרפתית מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים ● בעבר הטירה הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית, אותה הם מכרו למלך מרוקו - חסן השני ● כעת היא צפויה לעמוד למכירה פומבית ועשויה אף להפוך לאחד הנכסים היקרים שנמכרו אי פעם

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק שגם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על-מנת לפעול

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל