גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשקיע המפורסם מול המנכ"ל הישראלי הצעיר: הסערה בקרן הגידור הגדולה בעולם

פרסום שלפיו ריי דליו, מייסד ענקית הגידור, שוקל לחזור מפרישתו נתקל ככל הידוע בהתנגדות מנהלי הקרן, ובראשם המנכ"ל ניר בר-דעה ● בינתיים דליו מכחיש: "רבנו על הרבה דברים, והכול באהבה"

ריי דליו, מייסד ברידג'ווטר / צילום: BRENDAN MCDERMID
ריי דליו, מייסד ברידג'ווטר / צילום: BRENDAN MCDERMID

המיליארדר האמריקאי ריי דליו נחשב לאחד מהמשקיעים המוכרים והמצליחים ביותר בעולם. ב-1975 הקים את Bridgewater Associates (ברידג'ווטר), ובמשך עשורים לאחר מכן, הוביל אותה והפך אותה לקרן הגידור הגדולה ביותר בעולם, שמנהלת נכון להיום נכסים של משקיעים מוסדיים בהיקף של כ-124 מיליארד דולר. במשך שנים כיהן כמנכ"ל, יו"ר ומנהל השקעות ראשי של ברידג'ווטר, תפקידים שמהם החל להיפרד ב-2017.

ניתוח | הבנקאית או הפרופסור: מי יתיישב בקרוב על כיסא יו"ר לאומי. ומה קורה בבנק דיסקונט? 
ניתוח | וול סטריט נצבעת באדום: האם שוק המניות משנה כיוון? 

בתחילת 2022, כשהמנכ"ל שהחליף את דליו בתפקיד החליט לפרוש, מונו שני מנכ"לים משותפים - אחד מהם הוא הישראלי ניר בר-דעה, בנו של מנכ"ל שטראוס לשעבר גיורא בר-דעה ואחיו של מנכ"ל הבנק הדיגיטלי One Zero גל בר-דעה. כיום, ניר בר-דעה מכהן כמנכ"ל יחיד של ענקית הגידור.

אלא שבימים האחרונים התחוללה סערה קטנה, כשה-New York Times פרסם דיווח שלפיו המייסד, דליו בן ה-74, שוקל לחזור לפעילות בקרן, כשנה לאחר שעזב אותה סופית. לפי הדיווח, החוזה שלו מאפשר לו לחזור לפעילות אם ישנה ירידה בתוצאות הקרן, ומאז עזיבתו, הקרן המרכזית של ברידג'ווטר נמצאת במגמה שלילית, כך לפי פרסום ברויטרס מהחודש שעבר.

תחת ניהולו של בר-דעה, התפקיד שהיה קודם של דליו הועבר לוועדה של שלושה אנשים. לפי ההערכות, הקרן המובילה של ברידג'ווטר הניבה מאז תשואה ממוצעת שנתית של 10% אחרי עמלות.

ב-New York Times נכתב עוד, כי כשאפשרות חזרתו של דליו עלתה, בקרן נוצר קונפליקט פנימי. עם זאת, צוין כי דליו לא בהכרח מכוון לחזרה לניהול ברידג'ווטר עצמה, אלא מעוניין להקים קרן חדשה בתוך ברידג'ווטר, במטרה להגדיל את התשואות.

מכל מקום, העיתון ציין שההצעה נתקלה בהתנגדות מצד חברי הנהלה ודירקטוריון, בראשות בר-דעה שחשש למעמדו, והובילה מספר בכירים לאיים שיעזבו אם כך יקרה. בר-דעה קודם ומונה על ידי דליו, ולפי הדיווח הבטיח לו שלא ימשיך להיות מעורב, אלא שההצעה להקים קרן נתפסה כדרך לחזור ולבסס שליטה בברידג'ווטר.

"פורסם דיווח כוזב"

בתגובה לכתבה ב-New York Times טען דליו שאין לו כוונה לחזור לנהל את הקרן, וכשנשאל על מתחים בהנהלת ברידג'ווטר השיב, כי "רבנו על הרבה דברים, תוך כדי שאנחנו עדיין אוהבים אחד את השני - כמו משפחה איטלקית" (דליו עצמו הוא ממוצא איטלקי). עם זאת, בתגובתו לכתבה הוא לא התייחס להקמתה של קרן חדשה בתוך ברידג'ווטר.

גם בפוסט שהעלה דליו ללינקדאין זמן קצר לאחר הפרסום, הוא חזר והכחיש את הכוונה לחזור לנהל את ברידג'ווטר, אך לא התייחס לנושא הקרן החדשה. "פורסם דיווח כוזב שלפיו אני מבקש לחזור לנהל את ברידג'ווטר, ומספר אנשים שאלו אותי האם זה נכון", כתב דליו בפוסט. "זה לא נכון. אני מבטיח שאין לי שום רצון לנהל או לשלוט שוב בברידג'ווטר. אני שמח וגאה שברידג'ווטר נמצאת היום בידיים של הנהלה חזקה שמנהלת אותה כראות עיניה".

תהליך השינוי של בר־דעה

בראשות אותה הנהלה עומד כאמור בר-דעה בן ה-42. בר-דעה, בעל תואר MBA מאוניברסיטת וורטון ותואר ראשון במימון מהמרכז הבינתחומי, החל את דרכו במחלקת המחקר של ברידג'ווטר, ולפני מינויו למנכ"ל כיהן כמשנה למנכ"ל ברידג'ווטר, תפקיד שבו היה אחראי על כל התנהלות הקרן בתקופת מגפת הקורונה. לפני שהצטרף לברידג'ווטר בשנת 2015, היה בר-דעה יועץ למשלחת הישראלית לאו"ם, וכן פעל בתחום השקעות הנדל"ן והיזמות.

בעבר התראיין בר-דעה לערן גפן בגלובס, ואמר: "חלק מהקטע, בכנות, הוא שאנחנו (ברידג'ווטר) לא וול סטריטיים. כמו שאתה רואה אותי לבוש עכשיו, ג'ינס וחולצה מכופתרת, ככה אני הולך לבוש לעבודה. בוול סטריט לובשים חליפה".

הוא סיפר על מודל של שקיפות: "יש משהו באתוס הזה של שקיפות קיצונית, שאומר שאין מניפולציות, אין רכילות, אין 'אמרתי או לא אמרתי'". כדוגמה הוא נתן את העובדה שכל פגישה בקרן מוקלטת: "אם השם שלך נאמר, ולא משנה באיזו פגישה, אתה תקבל את ההקלטה באופן אוטומטי. כלומר, אם למישהו היה משהו להגיד עליך, אז אנחנו רוצים שהוא יגיד לך את זה דבר ראשון בפרצוף. אם יש קונפליקטים, הם נחשפים מאוד מהר".

אגב, בכירה נוספת מישראל היא קרן קרניול-טמבור, שמונתה לפני מספר חודשים לתפקיד מנהלת השקעות ראשית בברידג'ווטר (לצד עוד שניים).

תחת ניהולו של בר-דעה החלה ברידג'ווטר בתהליך שינוי. בכתבה בבלומברג לפני כחצי שנה צוין כי הנהלת הקרן מאמצת אסטרטגיה שאפתנית להגדיל תשואות ולפתח מקורות הכנסה חדשים. במקביל פוטרו 100 עובדים (מתוך 1,300). עוד נכתב כי בר-דעה שם דגש על חדשנות, כולל השקעות ב-AI, למידת מכונה וקיימות.

ניר בר-דעה, מנכ''ל ברידג'ווטר / צילום: איל יצהר

ובחזרה לדליו: שווי ההון שלו נכון להיום הוא 15.4 מיליארד דולר, מספר 108 ברשימת עשירי העולם לפי מגזין פורבס. לפי אתר האינטרנט של ברידג'ווטר, דליו גדל בשכונה של המעמד הבינוני בלונג איילנד, בן לאם עקרת בית ולאב מוזיקאי ג'אז.

כבר בגיל 12 נמשך לעולם ההשקעות, וחסך כסף לרכוש את המניה הראשונה שלו - מניית חברת התעופה Northeast Airlines, שנבחרה משום שעלתה אז פחות מ-5 דולרים. "בתיכון, הוא לא התעניין בלימודים אלא המשיך 'לשחק בשווקים'", נכתב באתר ברידג'ווטר.

למרות זאת התקבל לקולג' ללימודי מימון, ומשם המשיך לתואר שני במינהל עסקים (MBA) באוניברסיטת הרווארד. תקופה קצרה עבד בשתי חברות בוול סטריט עד שהקים את ברידג'ווטר, שפעלה תחילה מדירתו של דליו בניו יורק. באותה תקופה הוא ייעץ לגופים מוסדיים, ושלח ללקוחותיו תובנות על השוק. עם הזמן צבר לקוחות חדשים, הקרן הפכה לגדולה בעולם, ודליו נכנס לרשימות המשפיעים של מגזינים בולטים.

 

"הטעות של המשקיעים"

עקרונות ההשקעה שלו מבוססים על הבנת מחזורי השוק. לדבריו השוק נע במחזורים שנובעים מהתנהגות אנושית, שהבנתם יכולה לעזור לקבל החלטות מושכלות. הוא נחשב למשקיע מאקרו ובונה את הפורטפוליו במטרה לספק תשואות בכל תנאי שוק - גיוון של אפיקי השקעה, ממניות ועד סחורות, במטרה להפחית את החשיפה לסקטור מסוים ולהשיג יותר יציבות לאורך זמן. בעבר סיפר שאנשים נוטים להגיב לנעשה בשוק, אך הוא משתדל לא להיתפס לנקודה בזמן.

לאחר פרישתו, דליו פרסם ספר ששמו "עקרונות לניווט משברי חוב גדולים" (Principles for Navigating Big Debt Crises) ובו הציג את התיאוריה שלו תוך התמקדות במספר משברים גדולים. לדבריו מחזורי אשראי מניעים מחזורים עסקיים, ומשברי חוב קורים כשהחוב עולה מהר יותר מההכנסות הנחוצות כדי לשלמו.

כששוקי ההלוואות החדשים צומחים במהירות - זהו תסמין לבועה. החמרת מדיניות הבנק הפדרלי היא כמעט תמיד הדקירה שמפוצצת אותה. אחד מהעקרונות שלפיהם דליו פועל: "מכיוון שרוב הדברים חוזרים על עצמם בגרסאות מעט שונות, באמצעות לימוד מקרים רבים של משהו, אפשר להבין את יחסי הסיבה והתוצאה של פעולתו ולדעת כיצד להתמודד איתו".

לאחרונה השתתף דליו בוועידת אסיה של מכון Milken, ושם אמר: "הטעות הגדולה ביותר של משקיעים היא לחשוב שאפיקי השקעה שהציגו ביצועים טובים הם השקעות טובות, ולא שהם יקרים". במצב הנוכחי של הכלכלה הוא ממליץ להחזיק במזומן, אם כי לא לאורך זמן, וכן לגוון השקעות ברמה הגיאוגרפית ועל אפיקי השקעה שיוצרים טכנולוגיות חדשות.

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

סייברארק ירדה למרות הדוחות החזקים: מה עשו הישראליות בוול סטריט בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע