גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כל הקבלנים במצב קשה, אבל הציבור לא מנצל את חלון ההזדמנויות - הוא מתנהג כמו עדר ולא קונה"

גיל קטה, בעלי חברת קטה גרופ, מציע ליזמים ולקבלנים לא לעכב בנייה בגלל המצב הכלכלי: "צריך לעבוד ולממש; הנעה מחדש של העסק תסב הרבה יותר נזק" ● החברה המשפחתית מפתח תקווה מכוונת גבוה: "יש כוונות להיכנס לשוק ההון. או שנעשה עסקה עם אחד המוסדיים או שנצא להיות ציבוריים"

בעלי קטה גרופ, גיל קטה (משמאל) ובנו עוז / צילום: כדיה לוי
בעלי קטה גרופ, גיל קטה (משמאל) ובנו עוז / צילום: כדיה לוי

כשנוסעים בתקופה האחרונה ברחובות פתח תקווה, קשה לפספס את השלטים הרבים המכריזים על פרויקט כזה או אחר של חברת קטה. יש בכך משהו מבלבל: משפחת קטה מפתח תקווה "ייצרה" עד היום שלוש חברות נדל"ן - קטה גרופ, קטה יזמות וקטה נדל"ן.

בלעדי | תביעת הענק של הקבלנים נגד המדינה: יקבלו מאות מיליונים בפשרה דרמטית
● "הרוכשים מופקרים לגורלם": מה אפשר ללמוד מהקריסה החדשה בנדל"ן
עם נוף פתוח לשדות: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בדרום העיר רחובות?

הראשונה, קטה גרופ, של האח הבכור במשפחה גיל, החלה לאחר שנים לצאת מגבולות "המלאבס", ומכוונת גבוה, לבורסה.

 

"יש לנו חלומות ואנחנו מגשימים אותם כבר היום, ויש לנו גם שאיפות להגיע רחוק", אומר עוז קטה, מבעלי קטה גרופ ובנו של גיל, המייסד. "הילדים מושכים את אבא קדימה. יש רצון להיות חברה גדולה, וגייסנו שורה של אנשים איכותיים כדי ליצור תשתית ולהיות חברה מוכרת שעובדת בכמה ערים בישראל, ובהיקפים גדולים.

"יש גם כוונות להיכנס לשוק ההון, עם חשיבה וצעדים אופרטיביים: אנחנו חושבים להחליף פירמת רואי חשבון, וכבר קיימנו כמה פגישות מול הגורמים הרלוונטיים בשוק ההון. עוד חצי שנה אנחנו עם 15 פרויקטים בביצוע במקביל, ובעוד שנה עם 20. זה מה שמראה הגאנט, ואין לאן לברוח. או שנעשה עסקה עם אחד המוסדיים, או שנצא להיות ציבוריים".

 

"כשהילדים יגדלו הצרות יהיו גדולות יותר"

"כשהייתי בן 40 ישבתי עם כל האחים ואמרתי: בואו נסכם את הדברים כבר היום, כשהילדים עוד קטנים, כי כשהם יגדלו הצרות יהיו גדולות יותר", מספר גיל. "החלטנו שמפרידים כוחות, ואני הראשון שנכנס לנדל"ן, אחרי באו האחרים. כולם עובדים בפתח תקווה, ולכולם יש בה מקום. יש הרמוניה גם במשפחה המצומצמת וגם בין האחים, במשפחה המורחבת.

"כשעושים את הדברים נכון, המצב טוב. אם היינו מחכים, זה לא היה עובד אותו הדבר. העובדה שכל משפחה גרעינית פועלת באופן עצמאי, בראש אחר ועם אינטרסים משלה, הופכת הכול לפשוט יותר".

איך אתם מבדלים את עצמכם מהאחרים?
"קשה מאוד להבדיל. מתבלבלים כל הזמן. באחד הפרסומים האחרונים שעלינו איתם לאוויר גם היה בלבול. כשזכיתי בקרקע בשכונת גליל ים בהרצליה אמרתי לאחי - שהשם שלו ידוע יותר בסביבה שלנו - שיתכונן שיברכו אותו, אף שהוא לא ביצע את הרכישה. ככה זה, ואנחנו רגילים. יש דרישה בפתח תקווה לדירות, וזה מתחלק בין כולם. פרויקט שלא יגיע לאחים שלי, ילך לקבלנים אחרים".

פרויקט נווה גן צפון בפתח תקווה של קטה גרופ. ''יש בעיר דרישה לדירות''

"אנשי המכירות של כל חברה יכולים להתנגש ביניהם ואפילו לריב, חלילה, אבל ברגע שאנחנו נותנים את הטון מלמעלה ומבצעים חלוקה ברורה, הכול בסדר", מוסיף הבן עוז. "אפילו התחרינו באחד המקרים על אותו מתחם של התחדשות עירונית, וזה לא סוד שאנחנו משווקים באותם אזורים ומתחרים על אותו פלח של שוק, אבל הכול מתנהל בצורה טובה. אנחנו מסתדרים ולא מפריעים אחד לשני".

"אין סיבה שכפר סבא ורעננה יהיו יקרות מפ"ת"

קטה גרופ נוסדה בשנת 2004, ועד היום פעלה בעיר פתח תקווה בלבד, בסביבה המוכרת. תחת ניצוחו של האב המייסד, גיל, פועלים בניו אור, עוז ורון. אם המשפחה רחל אחראית על חטיבת הנכסים המניבים של החברה, שכוללת דירות לשכירות ארוכת טווח ונכסי מסחר אחדים.

עד היום בנתה ואכלסה החברה יותר מ־1,000 יחידות דיור בפתח תקווה, ו־4,000 יח"ד נוספות נמצאות כיום בשלבי תכנון וביצוע. עד שנת 2026 היא צפויה לבנות בפתח תקווה לבדה עוד כ־1,230 יחידות דיור, ב־20 פרויקטים להתחדשות עירונית.

את היציאה מגבולות פתח תקווה, כרגע לשלוש ערים - הוד השרון, הרצליה (גליל ים) ורמת גן, לא רק בהתחדשות עירונית אלא גם בבנייה חדשה - הם מסבירים כחלק מהשאיפה להיות גדולים יותר ומוכרים יותר, וגם כיציאה מאזור הנוחות.

"רצינו להיראות חברה קצת יותר יוקרתית, 'חוץ פתח תקוואית'", מסביר הבן עוז. "לכן הלכנו בין היתר על פינה נהדרת בגליל ים. בעינינו זה מגרש מוצלח מאוד, נגיש מאוד, גבוה יותר מסביבתו - יהיו בו שני מגדלים בני 14 קומות, לעומת עשר קומות ברוב חלקי השכונה. אנחנו רואים עכשיו לקוחות מהרצליה, מצפון תל אביב - לקוחות אחרים ממה שאנחנו מכירים מפתח תקווה. לאחרונה מכרנו שני פנטהאוזים בפרויקט, ב־13 מיליון שקל כל אחד. זו אוכלוסייה מבוססת, ממעמד סוציו־אקונומי גבוה, אנשים אמידים - ועבורנו זה שדרוג למכור באזורים כאלו. אסטרטגית, זה ייתן לחברה חשיפה אחרת, באזורים יוקרתיים יותר".

פרויקט נווה גן צפון בפתח תקווה של קטה גרופ

וכדי שלא יהיה ספק, מדגישים גם גיל וגם עוז את החשיבות של פתח תקווה בעיניהם - ובעיקר את המקום שאליו היא עוד יכולה להגיע בעתיד. "עדיין אין כאן מימוש מלא של הפוטנציאל של העיר", אומר גיל, "וזה ייקח זמן. לדעתי רק כשתהיה רכבת תחתית כאן, זה באמת יקרה".

"אנחנו מאמינים מאוד בעיר פתח תקווה", מוסיף עוז. "היא עוד לא מימשה את הפוטנציאל שלה. למה כפר סבא ורעננה, כל אזור השרון, יקר יותר מפתח תקווה? למה בקעת אונו יקרה יותר? אין לזה סיבה. הכול עניין של מיתוג. פתח תקווה הפכה ללעג, אבל היא מרימה ראש, מתחילה לסגור את הפער לכיוון הערים שנמצאות במעגל השני לתל אביב, כמוה.

"אנחנו רואים שאנשים מתוך העיר קונים בה, אבל גם מחוץ לעיר מתחילים להבין שקורה פה משהו - בין היתר בגלל הרכבת הקלה, אבל לא רק. בונים בעיר הזאת בלי הפסקה, חברות הייטק נמצאות כאן וממשיכות להגיע. יש פה התפתחות חיובית וזה רק ילך ויתעצם".

מרגישים כבר את ההשפעה של הרכבת הקלה על העיר?
"10 ואפילו 20 שנה דיברו על הרכבת הקלה, אבל עד שהיא לא החלה לפעול באמת, הציבור לא הבין את המשמעות שלה", אומר עוז. "כן, הפתיחה של הרכבת הקלה יצרה עוד 'פיק', כי אנשים מבינים יותר טוב מה ההשפעה של רכבת קלה שעוברת בתוך העיר, ולאורך הרכבת הקלה נוצר לאט־לאט שוק אחר. מחירי כל הדירות על תוואי הרכבת הקלה יאמירו בוודאות, ועוד יותר אם יישמו את מס הגודש על רכבים פרטיים בגוש דן".

"זה הזמן להתחיל לממש מגרשים"

על רקע הירידה הניכרת בהתחלות הבנייה אומר גיל: "אנשים בוכים על הריבית, במקום לעבוד ולהוציא לפועל פרויקטים. קנית מגרשים במיליונים? תתעורר ותתחיל לממש. גלגל בלי תנועה הוא דבר לא בריא מבחינה עסקית. שהיזם ימציא מבצעים, שיעשה רעש שכל השוק ישמע ושימכור - שימשיך להזיז את הגלגל, אסור לעצור. כשהגלגל זז, לא בריא לעצור אותו - ולהניע מחדש אחר כך יגרום להרבה יותר נזק.

"יש לי פועלים פלסטינים, יש לי קבלני משנה שאני עובד מולם, יש לי מחלקת פיתוח עסקי ו־130 עובדים ישירים. בתור חברה כדאי לי לעבוד ולהחזיק את המערכת אפילו בלי רווח, עד שנגיע לימים טובים יותר".

"איך מבצעים פרויקטים כשהשוק קשה יותר? הרי אנחנו עצמנו בקרוב מוציאים לפועל שבעה פרויקטים עם 370 יחידות דיור, שכבר קיבלנו בהם היתרים", מספר עוז. "העניין פשוט - דאגנו לכך מבעוד מועד. כבר בפריסייל מכרנו לא מעט דירות בפרויקטים האלה, בכמויות יפות מאוד. מתחילת 2023 מכרנו 200 דירות, וכך הדאגה קטנה הרבה יותר".

ובכל זאת, השוק לא פשוט והמחירים ממשיכים לרדת. לאן אנחנו הולכים מכאן?
"אני לא נביא, אבל בכל מקרה השוק לא יישאר כמו שהוא היום", אומר גיל. "חוויתי מספיק משברים ושמעתי מספיק דיבורים סביבם, ובסופו של דבר אני יודע דבר אחד: המחירים המשיכו לעלות. זה קרה בשנת 2008, סביב משבר הסאב פריים בארה"ב; זה קרה בזמן מחאת הדיור של 2011 - לא מכרתי דירה אחת במשך עשרה חודשים, בבניין שהיה גמור ומוכן לאכלוס; וזה קרה כמובן ב־2014, לאחר ששר האוצר יאיר לפיד הכריז על תוכנית מע"מ אפס (פטור ממע"מ על רכישת דירה ראשונה - י.נ). בכל המקרים האלה שאלו אותי מה יהיה, אמרתי שהמחירים יעלו - וצדקתי.

"יש במדינת ישראל אפקט עדר מאוד חזק: כשרואים שקונים דירות, כולם הולכים לקנות דירות. ב־2021 וב־2022 קנו כאן דירות כאילו אין מחר, ועכשיו רבים לא קונים כי הם רואים שהמכירות נמוכות. כל הקבלנים וכל היזמים במצב קשה, שדה דב הפך ל'שדה חוב', כולם עושים מבצעים - אבל הקונים לא יודעים לנצל את חלון ההזדמנויות הזה, כי אנחנו 'עם העדר'. זה נכון שיש עצירה בבנייה, והיא מצביעה על דבר אחד מרכזי: בעתיד יהיה מחסור בהיצע, וזה יוביל לעוד עליית מחירים.

"אסור לשכוח שכל הגורמים בענף סופגים כרגע את העלייה במחירי חומרי הבנייה, בגלל ההתחזקות של הדולר, וגם זה יתפרץ בסופו של דבר. הון עצמי ששווה עכשיו 30% ממחיר הדירה, יהיה שווה 20% כשהמחירים שוב יתחילו לעלות, ולכן צריך לקנות עכשיו - אבל שכל אחד יעשה את החשבון שלו".

יש לכם כמה פרויקטים של דיור להשכרה. בריבית הנוכחית שווה בכלל להיות שם?
"זה תחום הפסדי היום", אומר עוז. "במציאות שבה אנחנו משלמים ריבית של 7%, תשואה של 3%־4 על דירה פשוט לא משתלמת. אנחנו עוד לא מוציאים הכול למכירה משום שאנחנו תחת חוק עידוד השקעות הון, וגם כי אנחנו מאמינים שיבואו זמנים טובים יותר, אבל מדובר בתחום הפסדי לכל אחד, גם למשקיע הפרטי שרוכש דירה בודדת להשקעה.

"אנשים רכשו דירות להשכרה כשסביבת הריבית הייתה נמוכה, והם פשוט לא יעשו את זה עכשיו. מי שכן יקנה, ירים את השכירות לשמיים. מי שלא יקנה, ישלם שכירות גבוהה, כי במחירים הקיימים הוא לא יכול לקנות. נוצר כאן פלונטר".

"זו עוד ירייה ברגל שביצעה מדינת ישראל", מוסיף גיל. "מי שיש לו הון עצמי, עדיף שירכוש דירה לעצמו. לא שווה היום להשקיע בדירה, עוד יותר כשיש כאלו מבצעים מצד היזמים והקבלנים, גם על תנאי המימון: הרוכש משלם 20/80 על הדירה (20% כתשלום ראשון ויתרת התשלום עם מסירת הדירה - י.נ), לא משלם על כך הצמדה, לא משלם ריבית על כל הסכום, לא משלם משכנתה. זה מצב עדיף בהרבה בשבילו לעומת רכישת דירה להשקעה".

אין כניסה לאשראי מסוכן

כיום קטה גרופ נמצאת במגמת התפתחות, ובעיצומו של תהליך שבמסגרתו תהפוך, אם הדברים יסתדרו על פי התוכניות, מחברה מקומית לחברה ארצית. איך גורמים לזה לקרות? בעזרת כמה "כללי ברזל" מרכזיים.

"אנחנו רואים היום שזו חברה עם הרבה מאוד פוטנציאל", אומ ר עוז. "יש חברות שלא עושות הרבה וצועקות הרבה מאוד, ואנחנו עד היום עשינו הרבה מאוד ולא אמרנו כלום. יש פה בנייה של צעד אחרי צעד של החברה. אבא חינך אותנו לא לקפוץ למעלה ברגע אחד, אלא לעשות צעד אחרי צעד.

"המטרה שלנו היא להפוך לחברה ארצית, ועם הגדילה עדיין לספק את אותו יחס משפחתי, לשמור על אותו מוסר תשלומים. זה אתגר גדול, לשמור על היתרונות של חברה קטנה כחברה גדולה, וזה אחד העקרונות החשובים שלנו".

לדברי גיל, "התפיסה שלי היא שצריך לעשות את הדברים בלי ספרינטים. עסקים, בוודאי בתחום הנדל"ן, הם ריצה למרחקים, מרתון. צריך הרבה אורך רוח, וצריך לעבוד מסודר.

"בשל כך, למשל, אחד הקווים האדומים שלי הוא הלוואות מזנין: לשם אנחנו לא הולכים בשום מצב. לא פונים למחוזות המסוכנים, כדי לשמור על היציבות של החברה.

"הרעיון מבחינתי פשוט מאוד: תוציאו את הפרויקטים לפועל מהר, ויהיה לכם כסף. אנחנו מקפידים לעשות הכול IN HOUSE, גם את הייזום וגם את הביצוע, ומהסיבה הזאת אנחנו מקפידים להעסיק פועלים בהעסקה ישירה.

"יש לנו היום כ־50 עובדים מהרשות הפלסטינית, וכולם עובדים ישירים. אני לא עובד עם חברות כוח אדם למעט כאשר אין לי ברירה, כי עובדי כוח אדם הם ניצבים, כך אני קורא להם. הם לא עובדים עם הנשמה.

"הכי חשוב מבחינתי לתת מפתח בזמן ולהציע את הסחורה הכי טובה, עם השירות הכי טוב. זה הקצה: העבודה. החתימות מול דיירים בפרויקטי התחדשות עירונית זה דבר נחמד, הניירת והמסמכים סביב הפרויקטים היא דבר נחמד, העיתונות נחמדה, הכול נחמד - אבל נקודת הקצה היא המפתח לדייר, והשירות. אני אוהב להיות בשטח. אנחנו לא נשב באולימפוס ונראה איך הדברים קורים: יש לנו אהבה ליצירה, ויש לנו מוצר שאנחנו מבצעים אך ורק לעצמנו, לא לאחרים - ואחרים לא לנו".

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי