גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שתו כאילו אין מחר: עולם ללא הנגאובר

תחליפים שמתחברים לקולטנים במוח ומגבירים את תחושת השמחה, תרופות שמפחיתות את הדחף לשתות או זריקות שיסייעו לכם להתפכח במהרה ● בקרוב ייתכן שנוכל לצרוך אלכוהול, גם במידה מוגזמת, בלי תופעות הלוואי שאחרי

עולם ללא הנגאובר / צילום: Shutterstock
עולם ללא הנגאובר / צילום: Shutterstock

 

מה אם תוכלו ליהנות מהקוקטיילים האהובים עליכם בלי חמרמורת או השפעות שליליות אחרות? זו אחת המטרות של חוקרים העמלים להפוך את אחד החטאים העתיקים ביותר בעולם לפחות מזיק. חלק מהם מפתחים זריקות הורמונים שיכולות לעזור לאנשים להתפכח במהרה. אחרים עובדים על תחליפי אלכוהול שפועלים על קולטנים במוח המשפיעים על תחושת השמחה, אבל מדלגים על אלה שגורמים לשתיינים להתנודד ולמלמל.

פרויקט מיוחד | AI בעיני הון סיכון: איפה לשים את הכסף?
ראיון | לא רק המנטליסט של הסלבס: ליאור סושרד ממציא את עצמו מחדש בעולם העסקים
הצוללת | מה התנאי שיאפשר לנו לעמוד במטרות שהצבנו לעצמנו?

"אלכוהול זה כמו לנגן בפסנתר עם כפפות אגרוף. אתה לוחץ על יותר מדי קלידים", אמר דיוויד אורן, מנהל בכיר ב־GABA Labs. החברה, שמושבה בלונדון, מפתחת אלכוהול סינתטי שלטענתה יספק השפעה מהנה ללא הנגאובר, בעיות בריאות או דיבור לא ברור. הבסיס הוא חומצה גאמא־אמינובוטירית (או בקיצור גאבא), חומצת אמינו שמתחברת לקולטנים בחלק הקדמי של המוח שגורמים לתחושת המרגוע והחברתיות שמביא אלכוהול, אך נמנעת מהנזק שהוא גורם לגוף.

ד"ר דיוויד נאט, המדען הראשי ב־GABA Labs, מספר שהעניין שלו באלכוהול ובקולטני גאבא החל לראשונה לפני כמעט 40 שנה, כשהמחקר שלו הוביל אותו לגלות את האינטראקציה בין השניים. הוא פסיכיאטר ונוירופסיכופרמקולוג, ובמשך שנתיים שימש כראש מחלקת מדע קליני במכון הלאומי לצריכת יתר של אלכוהול ואלכוהוליזם בארה"ב, שהוא חלק מן המכונים הלאומיים לבריאות. זה שנים רבות שהוא טוען במאמרים מדעיים שאלכוהול גורם לחברה נזק גדול יותר מאשר סמים אחרים.

קולטני גאבא הם הקשר הראשוני של אלכוהול במוח, וגורמים לאנשים להיפתח ולהירגע, אמר נאט. אבל אלכוהול גם מציף לאחר מכן את המוח במוליכים עצביים אחרים שיכולים לגרום לתופעות לוואי לא נעימות.

לדבריו, יצירת חומר שמכוון רק לקולטני גאבא מאפשרת למוח להפעיל לאחר מכן באופן טבעי דופמין וסרוטונין בשעה שההנאה מהערב ממריאה. "ההרגשה דומה לזו של כוס יין. זה מרגיע, זה הופך אותך למעט יותר פטפטן, מעט יותר מעורב חברתית", אמר על Alcarelle, המוצר שמפתחים ב־GABA Labs.

החברה פועלת לגייס כ־8 מיליון ליש"ט (כ־10 מיליון דולר) במטרה להשלים בדיקת בטיחות מזון בארה"ב עד אמצע 2026, אז תשיק את המוצר שם לפני שתציג אותו לשווקים באירופה ובבריטניה. "רק לממציאים מותר להשתמש בו בשלב זה", אמר נאט.

לאורך הדרך, אומרים אורן ונאט, היו הרבה בדיקות עצמיות, עם הרבה גרסאות מוקדמות שבהן הם לא הרגישו כלום. שניהם זוכרים את היום שבו שתו כוס של הגרסה האחרונה של Alcarelle וידעו שסוף כל סוף הצליחו. "זה נותן תחושה של זוהר חמים", אמר אורן. "אתה נשאר אתה, ואתה נמצא עם אנשים שנשארים עצמם. אתם אמיתיים".

לדברי החברה, כבר יש לה כבר בארה"ב שיסייע לה למצוא מתנדבים לבדוק את המוצר וגם מנהל פרויקט. כמו כן היא זיהתה כמה מעבדות שיוכלו לעזור להפיק אותו מרגע שהמימון יושג. כחלק מהבדיקה החברה תביא בחשבון את ההשפעות של ערבוב Alcarelle עם אלכוהול אמיתי או של שימוש בכמויות מוגזמות, אמר נאט.

הממציאים מספרים כי האלכוהול הסינתטי הוא רכיב חסר טעם שנועד להוספה לגרסאות של משקאות לא אלכוהוליים, מבירה, דרך יין ועד משקאות חריפים. אפשר להוסיף אותו למשקאות שהופקו ללא אלכוהול או למשקאות שעברו הליך של הוצאת האלכוהול.

תרסיס לאף במקום דרינקים

חלק מהצרכנים, אלה החוששים מהשפעות בריאותיות, החלו לשתות פחות אלכוהול בשנים האחרונות. הבידוד בקורונה תרם לזינוק בשתייה ב־2020, כך לפי מחקרים, אבל צריכת האלכוהול ירדה מאז, בייחוד בקרב צעירים. מכירות המשקאות הלא אלכוהוליים או אלה בעלי תכולת אלכוהול נמוכה צמחו ב־2022, על פי נתוני חברת IWSR העוקבת אחר התעשייה.

נוסף לתכונות הממכרות, לכאבי חמרמורת ולאובדן שליטה מוטורית אלכוהול יכול לגרום למגוון השפעות מזיקות. בעזרת אנזים ששמו אלכוהול דהידרוגנאז הכבד מפרק אתנול לתרכובת רעילה ששמה אצטאלדהיד, חומר מסרטן. מכוני הבריאות הלאומיים אומרים שהחומר תורם ליותר מ־200 בעיות בריאותיות שונות.

אלכוהול יכול לגרום בעיות בריאות לכל אחד, לא רק לאנשים שיש להם הפרעת שימוש, אמר ד"ר ג'וזף וולפיצ'לי, מייסד מרכז וולפיצ'לי לטיפול בהתמכרויות בפנסילבניה והמנהל הרפואי שלו. "השימוש באלכוהול נמצא על ספקטרום. זה לא מצב דיכוטומי".

לכן חלק מהחוקרים עובדים על דרכים לסייע לאנשים להפחית בכמויות האלכוהול שהם צורכים. חברת Amygdala Neurosciences מסן פרנסיסקו מפתחת תרופה שניתנת דרך הפה ומטרתה להפחית את הדחף לשתות. היא עושה זאת בהתמקדות במסלולי דופמין במוח שמופעלים כשאנשים נתקלים במקומות ובאנשים שהם מקשרים עם שתייה. התרופה של החברה, מולקולה אורגנית קטנה, חוסמת אנזים שהוא חיוני במסלולי דופמין. התוצאה היא שדופמין הופך למולקולה אחרת לגמרי שמצמצמת את ייצורו, עם השפעותיו המהנות, כשמרגישים חשק לשתות. ירידה במקרי ההשתוקקות יכולה לסייע לצמצם את השתייה לרמות בריאות יותר, כך אומרים בחברה.

"אנשים שלא יכולים לשלוט בשתייה לא תמיד רוצים להפסיק לגמרי לשתות", אמר ד"ר מאק מיטשל, יועץ רפואי בכיר בAmygdala. "הם פשוט רוצים להיות מסוגלים לשתות באופן נורמלי".

חברת התרופות Indivior השלימה ניסוי קליני בתרסיס לאף שאנשים יכולים לקחת לפני שהם יוצאים לשתות, ויכול לגרום להם לרצות פחות מהרגיל. "אני מגיע למגרש החניה. אני לא רוצה שישה או שבעה דרינקים. אני ארסס לעצמי מעט תרסיס לאף", אמר מנכ"ל החברה מארק קרוסלי, שהציג מקרה אחד אפשרי לשימוש במוצר.

התרופה, נלטרקסון (naltrexone), פועלת על קולטני האופיואיד במערכת התגמול במוח וחוסמת את ההשפעות הנעימות של האלכוהול. ב־Indivior רוצים לייצר גרסת פעולה מהירה של נלטרקסון שעובדת בתוך חמש דקות, אמר כריסטיאן היידברדר, המדען הראשי בחברה.

"חשבתי שזה לעולם לא יצליח"

ומה עושים כשמישהו שתה יותר מדי? עכברים שיכורים שהוזרק להם הורמון סטרס התפכחו בתוך שעה עד שעתיים - מהירות כפולה ויותר בהשוואה לעכברים שיכורים שלא קיבלו את הזריקה. כך הדגימו חוקרים מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת טקסס סאות'ווסטרן בדאלאס והמכון הרפואי על שם הווארד יוז באוניברסיטת רוקפלר בחודש מרץ.

הם בחנו את התרופה על עכברים שיכורים ששכבו על הגב חסרי הכרה. בפעם הראשונה שעכברים נעורו מתנומת האלכוהול שלהם לאחר שהזריקו להם את ההורמון, החוקרים נדהמו. עוזר מחקר במעבדה בדאלאס זינק מהכיסא והכריז שמדובר בנס. "זה אחד מהניסויים האלה שאתה חושב שבחיים לא יצליח", אמר סטיבן קליוור, ביולוג במרכז הרפואי של אוניברסיטת טקסס סאותווסטרן ואחד ממחברי המחקר שפורסם בכתב העת Cell Metabolism. "זה היה רגע שמגדיר קריירה".

ההורמון, FGF21, מופק בכבד בתגובה לאלכוהול. מחקרים קודמים הראו שהוא גורם לעכברים לשתות פחות אלכוהול ולשתות יותר מים, וגם מגן על הכבד. ההורמון מפעיל נוראדרנלין, מוליך עצבי הכרחי לעוררות, תשומת לב, תפקוד קוגניטיבי וסטרס. עכברים שההורמון הוזרק להם הצליחו ללכת על מוט מתגלגל - המקבילה אצל מכרסמים להליכה על קו ישר. לא ברור אם העכברים סבלו מחמרמורת.

הרעיון אינו שלברמנים ולברמניות יהיה מכשיר לפכח לקוחות שיכורים. החוקרים מדמיינים שהטיפול יימכר כמכשיר להיפוך הרעלת אלכוהול או כדי לפכח אנשים בחדרי מיון. "מאחורי בר זה יעשה יותר נזק מתועלת", אמר קליוור.

עוד כתבות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד