גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחזיות להמשך הצמיחה בארה"ב נעלמות, והחשש ממיתון שוב מרים ראש

תשואות האג"ח בארה"ב מזנקות ומעלות את ההסתברות לכך שהמשק האמריקאי בדרכו להאטה, או אף מיתון ● גם לממשל האמריקאי יש חלק מהותי בסנטימנט השלילי בשווקים ● מזרחי טפחות: המדיניות הפיסקלית בארה"ב אינה בת קיימא

החשש ממיתון שוב מרים ראש / צילום: Shutterstock
החשש ממיתון שוב מרים ראש / צילום: Shutterstock

בארה"ב מצפים עדיין ששנת 2023 תסתיים בקול תרועה רמה. האינפלציה ממשיכה לרדת והתחזיות ממשיכות להצביע על כך שהצמיחה היא חיובית גם השנה וגם לתוך 2024. זאת בניגוד לתחזיות מתחילת השנה לפיהן אמריקה עלולה להידרדר למיתון.

ניתוח | העלייה בתשואות אג"ח ממשלת ארה"ב מבהילה את המשקיעים בבורסות 
ראיון |היזם שמבטיח לפתור את בעיית האמון בקריפטו: "זה יהיה המיינסטרים" 

לנוכח עליות ריבית מצטברות של כ־5.25% בשנה וחצי האחרונות, הכלכלה האמריקאית "ניצחה" עד כה את התחזיות השחורות, עם ירידה מתמשכת באינפלציה (שהגיעה לשיא בתחילת השנה עם קצב שנתי של יותר מ־9%). אותן תחזיות הצביעו על מיתון מתקרב ועלייה משמעותית ברמת האבטלה, אך המשק הוכיח אחרת, עם רמת אבטלה נמוכה, שוק תעסוקה הדוק וצמיחה חיובית, שעמדה על 2.4% (קצב שנתי) ברבעון השני.

אלא שהנתונים המגיעים לאחרונה מארה"ב, בעיקר משוקי המניות שנצבעים באדום, תוך זינוק בתשואות האג"ח הממשלתיות והתחזקות הדולר בעולם, עלולים להדאיג. הם מעיבים על הסנטימנט החיובי בכלכלה האמריקאית וגורמים למשקיעים לחשוש מירידות נוספות, לאחר שבעה חודשים חזקים במיוחד בשווקים.

אך זה לא החשש היחידי. הצמיחה בארה"ב המשיכה להיות איתנה עד כה, למרות עליות הריבית התכופות, בזכות צריכה פרטית חזקה, אשר עלולה להיפגע בהמשך, אם המשק יגלוש בסופו של דבר למיתון.

הכלכלנים השונים חלוקים בדבר האפשרות למיתון מתקרב, כשנראה שיש תחזיות ניציות יותר לצד כאלו הצופות המשך צמיחה איתנה בארה"ב. כשהעתיד לוט בערפל רק המעשים של בכירי הכלכלה האמריקאית ילמדו על העתיד.

 

השיאים באג"ח שליליים לשאר השוק

אחד הגורמים המרכזיים לסברות בשוק כי מיתון ממשמש ובא הוא היפוך עקום התשואות - היחס בין תשואות איגרות החוב בטווחי הזמן השונים. התהפכותו מצביעה על כך שהתשואה ל־10 שנים נמוכה יותר מזו האג"ח לשנתיים, לנוכח האי ודאות השוררת בשווקים לגבי עתיד הכלכלה בטווח הקצר.

התהפכות זו, שב־2023 הגיעה לשיא בהפרש בין התשואות, כשהיא שוברת שיא קודם שהתרחש ב-1981, אשר במסגרתה התשואה לטווח הארוך נמוכה יותר, מלמדת כי בשוק סוברים שקיים סיכון גבוה יותר לכלכלה בטווח הקצר, ולכן המחיר של האג"ח יורד והתשואה עולה.

מעבר לעקום התשואות עצמו, עליית התשואות באג"ח תורמת לסנטימנט השלילי בוול סטריט: כשתשואת האג"ח ל־10 שנים הגיעה לשיא של מעל 16 שנים, ברמה של 4.8%, ההשלכות של הנסיקה החדה מורגשות בשוק המניות ותורמות לחשש מירידה בצמיחה.

מודי שפריר, אסטרטג ראשי לשווקים פיננסיים בבנק הפועלים, אומר בשיחה עם גלובס כי "תשואות האג"ח עלו בחדות בעיקר בשל נתונים כלכליים טובים, הצמיחה הייתה חזקה בשל הצריכה הפרטית בארה"ב, ושוק התעסוקה לא התרווח". בשל כך, שפריר מעריך כי הפדרל ריזרב (פד) התבטא בניציות לגבי ירידה קרובה של הריבית, והשווקים מבינים כי היא תיוותר ברמה גבוהה לאורך זמן.

בוול סטריט ג'ורנל ציינו כי העליות החדות בתשואת האג"ח בתקופה האחרונה, בשילוב העלות הגבוהה של נטילת הלוואות - לנוכח רמת הריבית במשק, מגבירים החשש שהכלכלה האמריקאית עלולה להאט.

שפריר מדגיש כי עליית תשואות האג"ח הממשלתיות יחד עם חולשת הבורסות והמצב הכלכלי הרעוע בעולם, מעלים חשש כי ארה"ב לא תצליח לשמור על מצבה החיובי לאורך זמן והכלכלה תיחלש.

הוא מפנה לאמירות הניציות של הפד מהעת האחרונה, לפיהן הריבית צפויה להישאר ברמתה הגבוהה לזמן ארוך יותר מן הצפוי, וכי ייתכן שתעלה פעם נוספת. הצפי לריבית גבוהה יותר תרם להבנה בשווקים שאג"ח בריבית גבוהה יותר צפויות להגיע בעתיד הקרוב, ובהתאם למכירת האג"ח בשוק המשני, מה שהוביל לירידת מחירים באיגרות ועליית התשואה.

עליית התשואות קשורה בקשר ישיר לירידה בצריכה הפרטית. שפריר מדגיש ש"עליית התשואות קשורה להלוואה שנותנים הבנקים לעסקים הקטנים ולאזרחים, שכן היכולת שלהם ללוות תקטן בשל העלייה בתשואות, ותתרחש האטה בצריכה הפרטית שתדלקה עד כה את הכלכלה האמריקאית". לשאלת גלובס, שפריר אומר כי מיתון בארה"ב לקראת סוף השנה או בתחילת השנה הבאה הוא בהחלט ייתכן.

התשואות הגבוהות משפיעות על נדבך נוסף - המטבע האמריקאי. כך הדולר מוסיף ומתחזק אל מול סל המטבעות בעולם. כשהאג"ח הסולידיות הופכות ליותר ויותר אטרקטיביות עבור המשקיעים הגלובליים, הם קונים בדולרים את האג"ח האמריקאית ומעלים את שווי המטבע. זאת בניגוד למטבעות אחרים בעולם, הנחלשים לעומת הדולר. כאשר הכלכלות המרכזיות באירופה ובמזרח אסיה מדשדשות, ייסוף הדולר מעלה את הסבירות לפגיעה בכלכלות בעולם ולהתחזקות הסיכוי למיתון גלובלי.

הממשל גם אשם במתרחש בשוק

בשבוע האחרון הממשל בארה"ב כמעט הגיע להשבתה מוחלטת לאור חוסר הסכמה בין הרפובליקנים לדמוקרטים בבתי הקונגרס. השבתה כזו יכולה להביא לירידה חזקה בצמיחה בתוצר, כך צופים הכלכלנים בבלומברג. לפי ניתוח שלהם, כל שבוע שבו תהיה השבתה של הממשל יכול לחתוך 0.2% בתוצר. הכלכלנים אומרים כי התרחיש הבסיסי שלהם הוא שארה"ב תיכנס למיתון.

אך המשברים הפנימיים הם לא הצרה היחידה הנובעת מהממשל בארה"ב, נראה כי גם הפעילות הפיסקלית מהווה מוקש לצמיחה: יוני פנינג אסטרטג ראשי חדר עסקאות בבנק מזרחי טפחות, אומר בשיחה עם גלובס כי "המצב הנוכחי בו מצויה ארה"ב מלמד כי המשקיעים מערערים על אמינותה של הפעילות הממשלתית שם.

פנינג מדגיש כי הפעילות המרחיבה של הממשל בארה"ב לא יכולה להתקיים לאורך זמן בסביבה הכלכלית הנוכחית. "יש השלכות להוצאות הכספים של הממשל בשנה וחצי האחרונות, הם הגדילו את ההוצאות מאוד במטרה להחזיר מפעלים לארה"ב. המצב אינו בר קיימא, כאשר מנגד המדיניות של הבנק המרכזי בארה"ב היא לצמצמם מוניטרית".

ההשפעה הממשלתית אינה עניין חתום וגמור, ובמידה שההשבתה לא תתרחש והמדיניות הפיסקלית תצטמצם, ההשפעה על הכלכלה תמותן. פנינג מדגיש כי מרווח התמרון של הממשל בארה"ב הוא רחב והוא עדיין יכול למנוע השלכות שליליות על הכלכלה.

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

"הרופאים אמרו שאאבד את המוח, את התודעה, שזה וירוס שלא שורדים"

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם