גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכאוס חוגג: בתי המלון בתפוסה מלאה, בביטוח לאומי אין תשובה

תוכניות פינוי שלא מתאימות לצורכי התושבים ● העברת אחריות ממשרד למשרד שמונעת מנפגעים קבלת סיוע ● ותחבורה ציבורית שפועלת חלקית ● בזמן שהמדינה לא מספקת פתרונות או תשובות, החברה האזרחית נכנסת לוואקום

ישראלים מפונים מבניין שנפגע מרקטה באשקלון / צילום: ap, Ohad Zwigenberg
ישראלים מפונים מבניין שנפגע מרקטה באשקלון / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מתקפת הפתע של חמאס על ישראל הפנתה זרקור אל מחדלי הממשלה והצבא, ואולם מאז התגלו שורה של מחדלים נוספים בהתמודדות משרדי הממשלה עם הלחימה ובמתן מענה אזרחי לעורף: בראשם - כאוס עצום בפינוי תושבים. לתוך הוואקום שהותירה הממשלה נכנסו יוזמות מעוררות תקווה והשראה. גלובס ממפה חלק מהפערים שהותירה הממשלה, ואת ההתגייסות הציבורית למלא אותם. 

במקרה של מלחמה בצפון: 70 אלף תושבים ישוכנו בבתי ספר 
משרד האוצר מציג: כאוס ניהולי ומאבקים פוליטיים בזמן מלחמה 
ישראל מתגייסת: גלובס מציג את היוזמות האזרחיות והעסקיות לסיוע בזמן המלחמה

אין מקום בבתי המלון, והסבסוד התעכב

ביום חמישי דרש ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, לפנות את התושבים מעירו. "צריך להוציא את כל התושבים, כי אלה שמצאו פתרונות הוציאו אלפי שקלים, ויש לנו אוכלוסייה שזה גומר לה את הכסף הפרטי שלהם. אני מדבר על אלפי תושבים שנמצאים במלונות כבר ימים ולא יודעים מה לעשות, ולכן קורא לראש הממשלה ולפקידות - זה הזמן לא לעשות חשבונות".

באותם ימים בקבוצת הפייסבוק של העיר התושבים התקשו למצוא פתרונות. חלקם, כך סיפרו, פינו את עצמם תוך סיכון אדיר לנוכח העובדה שבמרחב עוד שהו מחבלים גם לאחר המתקפה. אלה שאין ברשותם רכב פרטי לא יכלו להתפנות עצמאית.

בינתיים, בארגון "אחים לנשק" דיווחו כבר ביום שלישי שעבר כי חולצו יותר מ־800 אזרחים תושבי העוטף "ישירות לחמ"ל שלנו, שם הם נקלטו על־ידי פסיכולוגים ורופאים שנתנו טיפול ראשוני, הרגיעו וחיבקו. לאחר ארוחה חמה, דאגנו שיגיעו לבית חם". המתנדבים עשו זאת תוך סיכון עצמי.

ביום ראשון החלו בפינוי מלא של תושבי העיר שדרות על חשבון המדינה, במסגרת מבצע "משב רוח". במבצע המאפשר התרעננות לשבוע, כלולים יישובים שבקילומטרים 4־7 מהגבול.

התוכנית מקצה סכום של 320 שקל ללילה לאדם, למשך שבוע אחד. בהתאם למצב, יחליטו בהמשך אם להאריך את המבצע, ואז יצטרך להימצא לזה מקור תקציבי. לפי רשות החירום הלאומית (רח"ל), נכון ליום ראשון ב־12 בצהריים יצאו 80% מתושבי שדרות.

התוכנית עשויה להתרחב גם לאשקלון, אך בינתיים בעיר אין פינוי רשמי על־ידי הממשלה. דוברת העירייה מסרה כי העירייה מפנה בעצמה ועל חשבונה תושבים שביתם נפגע או משפחות עם צרכים מיוחדים שאין להם תמיכה או מיגון. לדבריה, הם פונו לאילת ולערים נוספות.

בינתיים, ברשתות החברתיות נראו אנשים שפונו או התפנו עצמאית לבתי המלון ושוהים בלובי כי אין מקום בחדרים. בהתאחדות המלונות מבהירים שיש חדרי מלון פנויים ואולם במיוחד באילת יש עומסים. בכל אופן ברח"ל מבינים שמספר חדרי המלון בישראל לא יספיקו ביחס לצרכי הפינוי הצפויים ומנסים להערך גם עם פתרונות נוספים. בהתאחדות פנו למשרד הפנים בבקשה לקבל הנחיות "בדבר הצורך לפנות חדרים לטובת מפונים נוספים שאמורים להגיע לבתי המלון ברחבי הארץ. זאת, כיוון שחלק מהמתרעננים שהגיעו לבתי המלון ובכלל זה כאלה שהגיעו על חשבון המדינה, על חשבונם, על חשבון תורמים או בתרומת בתי המלון, מסרבים לפנות את המלון בתום תקופת השהות שנקבעה".

ישנם עוד אלפים שהתפנו מיישובים שאינם מקבלים לכך מימון מהמדינה. בגבול הצפון המדינה לא הכריזה על פינוי רשמי, אולם ראשי הרשויות המקומיות הודיעו כבר בשבוע שעבר כי הם ממליצים לתושביהן להתפנות לאזור המרכז. בני בן מובחר, ראש מועצת מבואות חרמון ויו"ר אשכול הגליל המזרחי, המונה 18 רשויות בגליל, אומר שאינו מחכה להמלצת הממשלה. לדבריו, תוכנית הפינוי הממשלתית ממילא אינה מתאימה לצרכים. 

מה התוכנית לשעת חירום כשהמדינה מחליטה לפנות?
"המדינה מפנה למקום לא ראוי. מדובר באחד מבתי הספר במרכז הארץ. אין סיכוי שנפנה אוכלוסייה מבוגרת לבית ספר. אנחנו לא מחפשים בתי מלון עם ספא, אבל אנו בהחלט צריכים מקום ראוי שאפשר להתקלח בו או לקיים פעילויות הפוגה. יותר חשוב לי נושא התרעננות ושחרור הלחץ של התושבים".

בינתיים, בזמן שהמדינה מתמהמהת, גופים אזרחיים מסייעים לרשויות עם הנטל. "אני חייב לציין שלושה גופים משמעותיים שבזכותם הצוותים שלי מוציאים תושבים ממרגליות: יואב הלר מארגון הרבעון הרביעי, אלי כהן יו"ר התאחדות המלונות וגיא רוטקופף מנכ"ל איגוד חברות הביטוח", אומר בן מובחר. "קיבלתי מארגון הרבעון הרביעי צוות שעבד ביחד עם הצוות שלנו, והם יצאו לימי הפוגה".

לצד זאת, בן מובחר מבקש מהמדינה לסייע לרשויות בנושאים נוספים. "אומנם בנושא חלוקת כלי הנשק לכיתות הכוננות נרשמה התקדמות מסוימת בימים האחרונים, אבל עדיין יש חוסרים. מעבר לזה, יש מחסור במיגוניות. אני יודע שמדובר במחסור ארצי, אך אני מצפה שפיקוד העורף ישלים את הפערים".

נפגעים נופלים בין הכיסאות בביטוח לאומי

לביטוח לאומי אין מסמך רשמי שמגדיר את תפקידו בשעת חירום, אבל במוסד עצמו אומרים כי "אנחנו מטפלים מאז ומעולם באזרחים נפגעי טרור. זה לא 'בעת חירום', אלא כחלק מהתפקיד הרגיל שלנו". אלא שכעת, באירוע רב־נפגעים גדול עד כדי כך, ביטוח לאומי נתקל בבעיות משמעותיות. כדי שנפגעי המלחמה יוכלו לקבל מגוון שירותי סיוע הם זקוקים להכרה כנפגעי פעולות איבה.

ביטוח לאומי ומשרד העבודה אומרים כי האחריות על גיבוש רשימת הנפגעים נמצאת אצל משרד הרווחה. בתגובה לשאלות גלובס, משרד הרווחה השיב כי "הביטוח הלאומי אמור למשוך את המידע ממשטרת ישראל. הם המוסמכים היחידים לקבוע מי נעדר, מי חלל וכו'. אני מבין שפועלים לעשות את זה, אבל זה לא קשור למשרד הרווחה. גם אנחנו מושכים מידע מהמשטרה ופועלים על־פיו".

בינתיים, ביטוח לאומי פרסם מסמך שאלות ותשובות לגבי סוג הסיוע לנפגעי פעולות טרור, אך מדגיש כי "הכרה באירוע כפעילות טרור נקבעת על־ידי משרד הביטחון".

בעיה נוספת היא הטיפול בבעיית האבטלה ההמונית שיצרה המלחמה. לדברי ביטוח לאומי, "חלק מהאנשים לא עומדים בקריטריונים לחל"ת, בכל הקשור לתקופת אכשרה במקום העבודה וחובת ניצול של ימי חופשה. במס רכוש אמורה להיות קופה למקרה כזה, וביטוח לאומי מבקש להשתמש בה כדי לשלם למעסיקים, ואלו ישלמו איתה לעובדים".

כדי לקבל החלטה כזאת נדרשת לכל הפחות החלטת ממשלה. למרות זאת, ישיבת הממשלה ביום ראשון כללה שני נושאים בלבד בסדר היום: עדכונים ביטחוניים והגשת טיוטת החוק לדחיית הבחירות לרשויות המקומיות ל־3 חודשים.

בינתיים, מי שמסייע יותר מכל לנפגעים אלו ארגוני החברה האזרחית ואזרחים פשוטים שמתגייסים לסייע למקרים ספציפיים.

משרד התחבורה התעורר באיחור

בזמן שהמדינה גייסה מאות אלפי חיילי מילואים וקראה לחיילי הסדיר לחזור ליחידותיהם, התחבורה הציבורית, כמדי שבת, הייתה מושבתת לחלוטין. חיילי המילואים התאספו מחוץ לתחנות הרכבת שכלל לא פעלה והסתמכו על טרמפים ועל יוזמות אזרחיות לשינוע שלהם. הרכבת הראשונה יצאה רק ב־17:00, וגורמים במשרד התחבורה טענו כי הבקשה להפעלת התחבורה הציבורית מטעם משרד הביטחון הגיעה מאוחר, אך ספק אם משרד התחבורה עצמו יכול היה להפעילה.

מאז, גם שירות התחבורה הציבורית דולל באופן משמעותי במרכז הארץ ובצפונה. חלק מהנהגים, מהחברה הערבית, לא הגיעו לעבודה, אחרים גויסו למילואים, ומשרד התחבורה הודיע על סיוע למאמץ המלחמתי באמצעות אוטובוסים ונהגים.

לקראת שבת האחרונה, בעיריית תל אביב כבר הרימו את הכפפה והודיעו על הפעלת אוטובוסים לחיפה ולבאר שבע. כ"מענה" לכך גם משרד התחבורה הודיע כי באופן חריג התחבורה והרכבת יופעלו גם בשבת.

עוד כתבות

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

דובאי / צילום: Shutterstock, Risal Khan

הטיסות של ארקיע בוטלו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

ירידות בוול סטריט; איליי לילי מזנקת ב-7%, טסלה יורדת ב-5%

דאו ג'ונס יורד ב-0.3% ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה יורדת ● הביטקוין יורד ב-3%, מיקרו סטרטג'י צוללת ב-12% ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● אמזון תפרסם את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"