גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי עובדים, עם מחסור בחומרי גלם: בעלי המסעדות שנרתמים בשעת מלחמה

בעלי מסעדות במרכז מדווחים על ירידה של 95% בהיקף העבודה, אך מגלים הבנה למצב הכאוטי מאז תחילת הלחימה ● רבים מהם מתגייסים להכנת משלוחים למפוני העוטף ולחיילים, ובשיחה עם גלובס מציינים: "אין עכשיו דבר כזה 'מסעדנות'. אחרי זה נעשה בקרת נזקים"

חלוקת מזון של מסעדת בוקריה / צילום: לירן מימון
חלוקת מזון של מסעדת בוקריה / צילום: לירן מימון

המלחמה שהחלה ביום שבת שעבר גבתה קורבנות רבים, הגדילה את תחושת חוסר הביטחון וחוללה חוסר ודאות בעורף האזרחי. אחת מהשפעותיה נוגעת למצב הכלכלי במשק, ולכך שענפים רבים חווים ירידה דרמטית בהכנסות. בין אלה נמנות המסעדות - רובן סגורות כבר למעלה משבוע, ואלו שפתוחות חוות ירידה חדה בכמות הסועדים והמשלוחים.

הכנסת הזמינה את הרשתות החברתיות לדון בטיפול בפייק ניוז. אף אחת לא באה
משרד הכלכלה: מדיניות של אפס סובלנות להפקעת מחירים וניצול מצב

למרות זאת, אף אחד לא מתלונן. להיפך: רבים מרגישים צורך לתרום ולהיות עסוקים בהתנדבות, ובעלי מסעדות מעידים שזהו השיח בכל מקום סביבם.

"כמו הרבה מאוד מסעדנים נרתמנו, ובכל יום אנחנו מוציאים מנות למי שפונה - אם זה בסיסים של צה"ל בצפון או בדרום", אומר רן אלקובי, בעלים ומייסד מסעדת בוקריה בפתח תקווה. "העבודה שלנו ירדה ב־95%, אבל אני לא חושב שיש למישהו מקום להתלונן כרגע. כולם צריכים להיות במקום של התגייסות, ואחרי זה נעשה את בקרת הנזקים.

מזון ממסעדת פרימו שנשלח לחיילים / צילום: אופיר וידבסקי

"אין דבר כזה עכשיו 'תחום המסעדנות'. הוא לא קיים, כמו כל תחומי הפנאי. בניגוד לקורונה, שבה אנשים היו פנויים להתנחם במשלוחים בבית, עכשיו המינונים נורא נמוכים".

"הרבה יבול הושמד"

אחד הקשיים שבהם נתקלים מסעדנים, בדומה לרשתות מזון וספקיות, קשור למחסור בכוח-אדם, בנוסף למחסור בחומרי גלם. "כוח עבודה מלא נעלם - המון עובדים התגייסו, כל מה שקשור לכוח עבודה זר - התאדה. ערבים ישראלים נעלמו. פלסטינים עם אישורים לא יכולים להיכנס באופן גורף.

"יש סיטואציה של חוסר ודאות, אנשים לא ממהרים לעבוד, ובעלי עסקים משנסים מותניים ויורדים לרצפה. לפני שלושה שבועות פתחנו מקום חדש, שעכשיו סגור. אבל זה הזמן לסתום את הפה, ולעשות מה שאפשר".

 

באשר למחסור בחומרי הגלם, הוא מציין כי "כל מה שקשור ליבולים מהדרום, כמו פלפלים, אין. מעבר לבעיית הקטיף, הרבה יבול הושמד במלחמה, ולא מעט חקלאים תאילנדים נרצחו. הביקושים לחקלאות הימית גברו מאוד, כי אין יבוא. אין דגים מעזה, ולא ממצרים".

בנצי בן שמחון, בעלים ושותף במסעדת הסוהו בראשון לציון, מעיד שאצלו המחסור בירקות עדיין לא מורגש, לעומת העופות והדגים, אולם הם מצליחים להדביק את הפערים בעיקר משום שההזמנות ירדו משמעותית. "כש־380 אלף חיילים נמצאים במילואים, ברור שתהיה ירידה. אנשים גם לא מזמינים משלוחים כמו תמיד, ההזמנות מתמקדות בצורך קיומי".

גם בן שמחון מציין כי אינו עסוק כעת בהפסדים ובירידה במכירות. "האירועים עצמם היו אינטנסיביים, וכולנו נכנסנו לצער וכאב. קודם כל אנחנו יוצאים מההלם, מנסים ליישר את עצמנו. יש אזעקות בכל שעה, וקשה לתכנן תוכניות עתידיות".

עם זאת, הוא מספר שישנם ספקים שמיהרו להעלות מחירים. "הם מנצלים את המצב", הוא אומר, ומייד מוסיף "אבל קשה לשפוט אנשים. אנחנו לא במקום של להגיד להם, 'מה זה המחיר הזה'. מקבלים מה שמטילים עלינו, מנסים להסתדר עם מה שיש. אנחנו לא נמצאים במצב של מיקוח. וזה נכון לכל מה שקורה מסביב".

נכון לעכשיו, מסעדת הסוהו סגורה ומתמקדת במשלוחים. "לקחנו על עצמנו לדאוג לחיילים שיש סביבנו. ביום שישי דאגנו ליחידת סייבר, בחמישי דאגנו ליחידה שעושה עבודה מטורפת בעזה, ולחיילים של חיל הים. אנחנו דואגים לעזור איפה שאנחנו יכולים".

"מצפים לתשובות"

השיחה עם אופיר וידבסקי, בעלי מסעדת פרימו בחולון שנפתחה לפני חצי שנה, נקטעה לאחר מספר דקות, מכיוון שעל הקו השני הייתה משפחה שביתם נעדרת ואין להם אוכל.

"מהיום השני למלחמה בישלתי את כל האוכל שהיה במסעדה, ויצאתי לחלק אותו לשטח", הוא מספר. "כמעט 2,000 מנות לחיילים, למשפחות שכולות, למשפחות חטופים, לכוחות הביטחון. יום אחרי יום באו מתנדבים בהמוניהם, וחלק מהספקים תרמו גם".

מנות שנשלחו ממסעדת סוהו / צילום: איציק בראל

וידבסקי מזכיר שעוד לפני המלחמה, התקופה הייתה מאתגרת מבחינה כלכלית. "זה לא שהכול היה פה חלב ודבש, עם האינפלציה והמחירים. ופתאום הכול התגמד. יש פה טראומה לאומית, ומלחמה שאני רואה אותה כמלחמת קיום, ואני רוצה לתרום במה שאני יכול כרגע.

"אבל בסוף יש פה עסק. אנחנו מצפים שהמדינה תיתן לנו תשובות עם החלטה לגבי כולם. קודם כל צריך לטפל בתושבי הדרום והצפון, ומי שנמצא מחוץ לאזור גוש דן. אבל גם אנחנו כאן, והעובדים שלנו יושבים בבית בחרדות.

"אני לא מעסיק פלסטינים, אבל גם האריתראים שעובדים אצלי באו ועבדו בהתנדבות, ואני מוקיר את זה. הם חיים פה איתנו, וגם הם צריכים ביטחון. אני מקווה ונוטה להאמין שהכסף יגיע לאן שצריך, כדי שגם בעורף יהיה סוג של יציבות, ונחזור להכין אוכל בלי אזעקות באוויר".

וידרבסקי מאמין שבממשלה צריך לגייס את עסקי העורף לעזרה. "תתקצבו אותנו לתת אוכל לנזקקים, לחיילים. בסוף ההנהגה צריכה לעשות סדר. לא יכול להיות שהאזרחים מנהלים את המדינה.

"ההתגייסות האזרחית מדהימה, אבל בסוף כל אחד יתחיל לדאוג לביתו, וצריך סוג של הבנה לאן הולכים. במלחמת העולם השנייה רתמו חברות למען המלחמה, אולי כדאי לעשות את זה גם פה. יש לי כלים וצוות, והמדינה יכולה לרתום אותנו לעזרתה, וכך גם תיתן תעסוקה לאנשים. גם לעורף צריך לדאוג, כדי שנדאג לחזית".

אובדן הכנסות של כ-35 מיליון שקל ביום 

לפי נתוני חברת המידע העסקי CofaceBDi , מוערך כי בכל יום לחימה אובדן ההכנסות בענף בתי קפה ומסעדות מסתכם בכ-35 מיליון שקל, כלומר בעשרת הימים הראשונים של המלחמה מדובר באובדן של כ- 350 מיליון שקל לענף.

נראה כי עיקר הפגיעה היא במסעדות יוקרה ובמקומות שעיקר הפעילות בהם היא מישיבה במקום. לעומת זאת, מקומות המבוססים על משלוחים, כגון פיצריות, נפגעו גם הם אך במידה פחותה.

"ענף בתי הקפה והמסעדות, שגם כך נחשב לאחד הענפים המסוכנים במשק, נפגע משמעותית בשל המלחמה", אמרה תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת בחברת CofaceBDi. "חלק מבתי הקפה והמסעדות סגורים בשל מצב, ואלה שפתוחים סובלים מתנועת לקוחות דלה, כשכמובן הציבור ממעט לצאת מהבית, כאשר עיקר הפעילות היא ממשלוחים. ככל שהלחימה תימשך, נראה בתי קפה ומסעדות כורעים תחת הנטל, כשחשוב לציין שבשנה החולפת הענף סובל מהאטה הכלכלית ואי-הוודאות במשק, לצד התייקרות בחומרי הגלם והתחרות החריפה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחור צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו