גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רק 18% החזר הוצאות: במשק דורשים לתקן את מתווה הפיצויים

מודל הפיצוי שהציע שר האוצר לעסקים ברחבי הארץ מקבל ביקורת חריפה בשל המגבלות שהוטמעו בנוסחת החישוב, וכמו כן על המענה החלקי שלא פוגש את הצרכים של העצמאיים ● יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי: "לעסקים קטנים רבים, הפיצוי לא יכסה אף את ההוצאות הקבועות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ועדת הכספים של הכנסת מחר (ב') בבוקר בתוכנית הסיוע למשק, עליה הודיע בסוף השבוע שר האוצר, בצלאל סמוטריץ'. מקורות המצויים בפרטים צופים את התסריט הבא: ארגוני העסקים השונים יעלו אל הכנסת כדי להציג את החורים שבתוכנית, חלק מחברי הכנסת בוועדה ידרשו מהאוצר לערוך מקצה שיפורים - והדיון לא יגיע להצבעה על תקנות הפיצוי. העבודה האמיתית תיעשה לאחר הדיון, כאשר חלק מצומצם מהנוכחים יוזמנו לחדרו של יו"ר הוועדה, משה גפני, כדי לסגור את העסקה. אז ייקבע דיון נוסף, בתקווה שעוד השבוע, כדי לאשר תוכנית סיוע למשק בנוסח משודרג.

פוקס לא לבד: המשביר הודיעה על הוצאת 40% מהעובדים לחופשה ללא תשלום 
הדילמה של בנק ישראל: תמיכה בשקל או בכלכלה? 

באוצר מתגאים כי לראשונה במצב לחימה, יפוצו עסקים שנפגעו בהכנסותיהם בכל רחבי הארץ, ולא רק ביישובים מסוימים. זה נכון, אבל אם בסבבים קודמים עסקים במרחק של עד 40 קילומטר מעזה זכו לפיצויים מלאים, הפעם טווח הזכאות יעמוד על 7 ק"מ בלבד. כל היתר יקבלו פיצויים מופחתים, כך שהרבה יישובים בתווך יראו במלחמה הנוכחית מענקים בשיעור נמוך מכפי שקיבלו במבצעים מצומצמים יותר.

המענק שגיבשו באוצר מיועד לכל עסק שהכנסתו בחודש אוקטובר נפגעה ביותר מ־25% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. המענק כולל החזרים חלקיים על ההוצאות הקבועות של העסק והשתתפות בשכר העובדים.

ההוצאות שלא נחסכו, ההכנסות שאבדו

אחת הביקורות במגזר העסקי כלפי המתווה היא על המגבלות שהוכנסו לנוסחה לחישוב הפיצוי. לפי המתווה, עסק ברמת הפגיעה הגבוה ביותר, כזה שמושבת בפועל מאז פרוץ המלחמה, זכאי להחזר של 18% מההוצאות הקבועות שלו.

מדוע נקבע הרף דווקא על 18%? באוצר העריכו שזהו שיעור ההוצאות הקבועות שעסק לא יכול לחסוך גם אם הוא סגור. כלומר, באוצר יצאו מנקודת הנחה שעסק יחסוך יותר מ־80% מההוצאות, כיוון שלא יצרוך חשמל או מים, ולא יצטרך להצטייד במלאים.

אולם, בנשיאות המגזר העסקי מעריכים כי שיעור ההוצאות שלא ניתן לחסוך הוא כפול מפיצוי המקסימום של האוצר, ועומד על כ־35%. הוצאות שכר דירה, ארנונה, ביטוח מקצועי, חשבונות תקשורת - כל אלה ממשיכים לדפוק גם בזמן שהמשק דומם.

בנשיאות ממחישים את הבעיה בסימולציה קצרה. ניקח לדוגמה עסק זעיר, של קוסמטיקאית. בשגרה, היא מכניסה 10 אלף שקל בחודש, שוכרת סטודיו בעלות של 2,500 שקל ומשלמת ביטוח של 400 שקל. סך המענקים שתקבל יעמדו על כ־2,000 שקל. כלומר, לא מספיק כדי לכסות את ההוצאות שלא נחסכות, ובטח שלא את ההכנסות שנעצרו.

אין כפל מבצעים, יש תקרת מענקים

המענק השני יינתן לעסקים בגין השתתפות בשכר העובדים. גובה מענק השכר מחושב לפי שיעור הפגיעה בהכנסות, כפול 60% מהוצאות השכר של העסק.

אלא שבאוצר אין "כפל מבצעים". מודל הליבה של המתווה, זה שמיועד לעסקים בעלי מחזור הכנסות שנתי עד 100 מיליון שקל, מגביל את סך המענקים לעסק ל־300 אלף שקל. כלומר, אם עסק זכאי לאחד משני המענקים בסכום גבוה - זה ינוכה לו במקרים רבים מהמענק השני. למשל, אם בעסק ישנם 23 עובדים בשכר ממוצע, המענק בגין השכר שלהם יקזז לחלוטין את כל הפיצוי על הוצאות קבועות.

לקראת הדיון בכנסת, יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי העיר כי "לעסקים קטנים רבים, הפיצוי לא יכסה אף את ההוצאות הקבועות", והסביר כי "ככל שיש ירידה חדה יותר במחזורי העסק, הסיכוי שהפיצוי יהיה בחסר הוא גבוה יותר".

הדרישות של אמיתי כוללות העלאת רף ההחזר על ההוצאות הקבועות מ־18% ל־35%, והגדלת מסגרת המענקים מ־300 אלף שקל ל־500 אלף שקל.

יו''ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי / צילום: חן גלילי

בעוד שהביקורת בקרב ארגון המעסיקים הייתה מתונה יחסית, ההסתדרות המייצגת את העובדים יצאה במתקפה חריפה על התוכנית שהציג סמוטריץ'. "לצערנו המענה הניתן לציבור העובדים במשק הינו חלקי ביותר, וצפוי לייצר פגיעה משמעותית בכוח העבודה בטווח זמן הקצר - בינוני", כתב יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד ביום ראשון לסמוטריץ' וגפני.

בר־דוד זועם על ההחלטה שלא להרחיב את מנגנון הפיצוי המלא לטווח של יותר מ־7 ק"מ מהגדר. "מתן שיפוי במסלול שכר לאוכלוסייה זו, לא רק שיוביל לפיטורי עובדים, אי תשלום שכר בגין ימי ההיעדרות או הוצאה כפויה לחל"ת, אלא חמור מכך - משמעותו שמדינת ישראל מסירה אחריותה לתשלום שכר בגין אי הגעה לעבודה בשל הנחיות פיקוד העורף". לדבריו, "בכך, מפרה המדינה את האמון בינה לבין אזרחיה - המעסיקים והעובדים - ועשויה להוביל לכך שייפגע הציות להנחיות פיקוד העורף והדבר יעלה בחיי אדם".

כמו במהלך משבר הקורונה, שוב מציעים ארגוני העסקים וגם בהסתדרות להחיל את מה שמכונה "המודל הגרמני". עיקרו של המודל הוא מתן אפשרות לעסקים להעביר עובדים באופן זמני למתכונת עבודה חלקית (כולל אפס שעות עבודה), כאשר המדינה לוקחת על עצמה את התשלומים החלקיים בשבילם, ובמקרים רבים גם את ההפרשות הסוציאליות של המעביד.

את המענה הדל ביותר, כך נראה, נותן מתווה סמוטריץ' לעצמאים. שלא כמו בקורונה, הפעם הם לא אמורים לקבל מענקי מחייה, אלא רק את מענק ההוצאות הקבועות, שממילא נמוכות אצל מרביתם.

יו"ר פורום העצמאים והפרילנסרים מבית ההסתדרות, רמי בז'ה, אמר בתגובה למתווה כי "הממשלה מדרדרת אותנו לתהום". לדבריו, "האוצר מתעלם ממאות אלפי פרילנסרים שהמחזור שלהם קטן מ־3,000 אלף שקלים והם אינם מעסיקים עובדים ואף אינם מקבלים דמי קיום".

ההסתדרות הלאומית הצטרפה למתנגדים למתווה האוצר. "המתווה מעודד הוצאת עובדים ממעגל העבודה באמצעות חל"ת", כתב יו"ר הארגון יואב שמחי במכתב ששיגר לשר סמוטריץ'. שמחי הוסיף: "בטרם סחף של הוצאת עובדים לחופשה ללא תשלום, בטרם נמצא עצמנו במציאות בה מאות אלפי עובדים אינם יכולים להבטיח את פת לחמם שלא לומר את ביטחונם התעסוקתי - אנו דורשים כי לאלתר יינתן מענה ראוי לשכר העובדים ולעסקים עתירי כוח אדם אשר אינם נכללים במתווה אשר הוצג".

בתוך כך, גם שר הכלכלה ניר ברקת מתכוון לפרסם מתווה פיצויים משלו. מטיוטת התוכנית של ברקת, שהגיעה לידי גלובס, עולה שהיא מבוססת בעיקרה על מתווה האוצר, עם מקדמי פיצויים מורחבים ובתוספת המודל הגרמני. התוכנית נדיבה משמעותית מזו של סמוטריץ', אבל אין לה סיכויי היתכנות ריאליים, כיוון שהסמכויות נמצאות אצל שר האוצר.

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו