גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התעשיות הכבדות הועברו ממקומן בגלל הפלסטינים אך ייאלצו להסתדר בלעדיהם

המחסור בעובדים פלסטינים משפיע מאוד על מפעלים באזורי התעשייה שנבנו או הועברו אל מחוץ לקו הירוק, במיוחד בשביל להקל על השימוש בכוח העבודה הפלסטיני ● הפסקת תפקודם של כלל המפעלים תורגש היטב: "התעשייה הישראלית והצרכנים הישראליים ייפגעו קשות"

מפעלי רב בריח באריאל. ''על כל פלסטינאי עובדים  4־5 ישראלים בהמשך שרשרת הייצור'' / צילום: יח''צ
מפעלי רב בריח באריאל. ''על כל פלסטינאי עובדים 4־5 ישראלים בהמשך שרשרת הייצור'' / צילום: יח''צ

בתחום התעשייה מספר העובדים המורשים להיכנס לישראל נחשב זניח בהשוואה לתחומים כמו בינוי, אבל מדובר בעובדים במפעלים שמייצרים אלמנטים שמשמשים מפעלים אחרים, והיעדרם עלול להוביל לפגיעת שרשרת בתעשייה ובכלכלה הישראלית.

להעסקתם של עובדים פלסטינים במפעלים ישראליים יש שני מסלולים עיקריים. הראשון, העסקה מחוץ לתחומי הקו הירוק, כמו באזורי תעשייה ברקן ובאריאל, שם הנגישות רבה יותר לעובדים הפלסטינים מבחינת ההגבלות הביטחוניות. על אזור זה חלים דיני העבודה של מדינת ישראל, אך ארגוני חברה אזרחית טוענים במשך שנים למקרים של ניצול עובדים ולאכיפה מינימלית. מסלול נוסף הוא העסקה בתחומי הקו הירוק, שמותנית באישורים של משרד הביטחון.

 

ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, מסביר שהמחסור בעובדים פלסטינים קריטי למפעלים באזורי התעשייה שמחוץ לקו הירוק. "רוב התעשיות שהגיעו לשם עברו בגלל הפלסטינים, כי אלה תעשיות כבדות שדורשות עבודת כפיים שישראלי לא יעשה ולא יעבוד מול תנור של 700 מעלות. לכן כל קווי הייצור נמצאים שם, ואם לא יהיו עובדים במפעלים האלה, כל השרשרת לא תעבוד. גם עובדים ישראלים לא יעבדו כי אם לא התחילו לייצר את מרכיבי המוצר - אין יכולת להמשיך אותו לכדי מוצר שלם". 

ד''ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים / צילום: איל יצהר

מאז החלה המלחמה, נאסרה כניסתם של עובדים פלסטינים לתחומי הקו הירוק, ולפי התאחדות התעשיינים מדובר בכ־12 אלף עובדים בשגרה. הותרה רק כניסת עובדים למפעלים שהוגדרו חיוניים וממוקמים מחוץ לקו הירוק. אל אזורי התעשייה שמחוץ לקו הירוק ניתנים על פי המנהל האזרחי כ־40 אלף אשרות עבודה, אך ההערכה בענף היא שמדובר על הרבה יותר עובדים ללא אשרות.

לדברי תומר, התעשייה מחוץ לתחומי הקו הירוק לא תוכל לשרוד ללא העובדים הפלסטינים. "יש שם כ־200 מפעלים ורק 30 נחשבים חיוניים. אנחנו בשיח עם משרד הביטחון על הגדלת מספר העובדים. אם המצב יימשך כך, המפעלים באזורים האלה לא יוכלו לשרוד ויש סכנה קשה לקיומם". לדבריו, בתוך הקו הירוק המצב בעייתי אבל בוער פחות, משום שנעזרים בעובדים מענף הבנייה שהושבת.

ההשפעה על הכלכלה, סבור תומר, עשויה להיות דרמטית. "העובדים הללו עובדים במקומות שישראלים לא עובדים בהם ואין להם אלטרנטיבה כרגע. על כל פלסטינאי שעובד במפעל, 4-5 ישראלים עובדים בהמשך שרשרת הייצור, ולכן המחסור הזה עלול להשפיע על כשישית מהתעשייה - ואז ייפגעו התוצר, שרשראות האספקה והלקוחות".

ואולם, תומר מחמיא למשרד הכלכלה, שמנסה לקדם הבאת עובדים זרים ממדינות אחרות. לדבריו, הממשלה קיבלה בחודש אוגוסט החלטה לתגבר את ענף התעשייה בכ־3,000 עובדים זרים נוספים, אך זו טרם מומשה בשל קשיים בירוקרטים, והמחסור שהורגש בשגרה הוחרף כעת. "כיום יש לנו רק אלף עובדים זרים בתעשייה", הוא מציין.

 

"השנאה היא לא תוצאה של עובדים במפעל"

אחד המפעלים החיוניים שנותרו לעבוד עם עובדים פלסטיניים גם בתקופה הזו הוא רב בריח. יו"ר הקבוצה שמואל דונרשטיין מסביר שבאזורי התעשייה דוגמת אריאל וברקן עובדים עשרות אלפי פלסטינים אך במצב הנוכחי, שבו הותרה כניסה רק למפעלים חיוניים, יש תקנות יחודיות, כמו חובה להעסיק שומר עם נשק ארוך על כל 25 עובדים ואיסור על עבודה במשמרות לילה. באזור התעשייה באריאל לדורנשטיין שני מפעלים שמעסיקים יחד כ־270 עובדים פלסטינים לצד כ־40 עובדים ישראלים. "מתוכם מצליחים להגיע לעבודה כ־130 עובדים. מהנדסים מאזור ג'נין לא יכולים להגיע כי האזור נמצא תחת סגר, ועובד שלקח לו שעה להגיע משכם לאריאל לוקח לו עכשיו שלוש שעות. חוץ ממי שלא יכול להגיע, העובדים מגיעים ועובדים גם בימים אלה", הוא אומר.

שמואל דונרשטיין, יו''ר ובעלים של חברת רב בריח / צילום: אייל טואג

לדבריו, "אם לא יאפשרו למפעלים באזורי התעשייה הייעודיים להעסיק פלסטינים, התעשייה הישראלית והצרכנים הישראליים ייפגעו קשות. יש תעשיות שלמות של גומי, ברזל, פלסטיק וריתוך מעבר לקו הירוק, והרבה מהחלקים בהרכבה במפעלים הישראלים מגיעים משם".

דונרשטיין מזהה מגמה שבה בעשורים האחרונים מפעלים עזבו את אזור המרכז וירושלים במיוחד לאזורי התעסוקה הייעודיים האלו כדי להסתמך על עובדים פלסטינים: "אני סבור שלמרות ה־7 באוקטובר, היכולת שלנו לחבר עשרות אלפים של עובדים בתעשייה בגדה ועשרות אלפים שעובדים בישראל, יקרב לאורך זמן את האפשרות שהעמים באזור יחיו יחד. האנשים האלה באים כדי להתפרנס והשנאה בין העמים היא לא תוצאה של עובדים במפעל, אלא של פוליטיקאים ושל קיצונים והסתה. אני אומר מפורשות שזה הסיכוי היחיד אי פעם שיחיו שני העמים ויכירו אחד בשני".

דונרשטיין טוען שהמתווה שמגבשים במשרד הכלכלה לא יסייע לתעשייה הישראלית. "העובדים הפלסטינים בישראל הם לא בסימן שאלה. אין אף אחד שיביא 150 אלף עובדים מסרי לנקה או מהודו ויוכל להתעלם מהעובדים הפלסטינים. אנחנו חיים כאן באזור אחד, ויש אלפי מפעלים בשטחי C באזורי תעשייה ייעודיים שנבנו על מנת שפלסטינאים יוכלו למצוא תעסוקה ומפעלים ישראלים יוכלו לעבוד. אם לדבר רק בשמי, אני מעסיק 270 פלסטינאים בשני מפעלים שיש לי ואני מרוצה מהעובדים האלה בצורה בלתי רגילה. מההתנהגות, מהמסירות, מהנאמנות שלהם, כמה שזה נשמע ציני היום. צריך להרוג ולהרוס את הטרוריסטים והחמאס, אבל מצד שני להושיט יד וכתף טובה לפלסטינאים כדי שיחד נעשה פרנסה ועבודה ותוצרת".

"בכל סבב לחימה הם נפגעים, והפעם במיוחד"

בארגון קו לעובד שמסייע לעובדים פלסטינים בישראל טוענים כי "בכל סבב לחימה נפגעים העובדים הללו, כתוצאה מענישה קולקטיבית הגוזרת עליהם אבטלה למשך תקופה לא מוגדרת, והפעם הפגיעה קשה במיוחד. לקו לעובד הגיעו פניות מעובדים ששכרם לא שולם, שמעסיקיהם התנערו מהם, שסולקו מאתרי עבודה ונשלחו לביתם ללא כלום. עובדים שחששו לחייהם, הסתתרו במשך ימים ולא ידעו אם וכיצד ישובו הביתה". בנוסף, לדבריהם, "הסעתם של שוהים בלתי חוקיים, עובדים שישראל מעלימה עין בשגרה מכניסתם בדרכים עוקפות מכיוון שהמשק זקוק להם, הפכה באחת לעבירה שמאסר בצידה. במקביל, נעצרו עובדים בהיתר מרצועת עזה והושמו במעצר בתנאים מחפירים, עובדים שהיתרם נשלל קולקטיבית בעקבות ההתקפה של חמאס על דרום הארץ והפכו לעבריינים בעל כרחם".

עוד כתבות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע