גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוקרת שמנסה להסביר: מה הסיכוי שתפרוץ מלחמת עולם שלישית?

פרופ' גליה פרס בר־נתן מהמחלקה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית סבורה שתרחיש שבו חיזבאללה מצטרף לעימות ואחריו רוסיה וסין אפשרי, אבל משוכנעת כי "המחיר של מלחמה כזו מאוד גבוה למדינות המעורבות. גם להן יש אינטרסים משותפים" ● האינטרסים הזרים, פרויקט מיוחד

תומכי חיזבאללה מפגינים בביירות / צילום: Reuters, Marwan Naamani/dpa
תומכי חיזבאללה מפגינים בביירות / צילום: Reuters, Marwan Naamani/dpa

 

בטור מדובר ומעורר הדים שפרסם פרשן ניו יורק טיימס תומאס פרידמן לפני כשבועיים, הוא שרטט תרחיש מבהיל שבו מלחמת ישראל־חמאס מתלקחת לכדי מלחמת מעצמות, ובקיצור - "מלחמת עולם שלישית". "כל כך הרבה טילים מגיעים כרגע לישראל מארגון חיזבאללה הפרו־איראני בדרום לבנון", כתב פרידמן, "שאנו נמצאים רק שלב אחד לפני מלחמה כוללת בין ישראל לבין השלוחות של איראן, ובאפשרות גבוהה בין ישראל לאיראן. אם זה קורה, ארה"ב, רוסיה וסין עלולות להיגרר פנימה באופן ישיר או בלתי ישיר". שבוע אחר כך, כתב בריאן בנט במגזין TIME: "ביידן מקווה לשכנע את טהרן לסיים את הקונפליקט לפני שהעניינים ידרדרו. אבל זה מהלך שדורש מגע עדין. יש החוששים מכך, שלמנהיגים באיראן אין שום עניין בנסיגה עכשיו".

המומחית שמסבירה: אין "שלום כלכלי" עם ארגון טרור

האם אנחנו אכן בדרך למלחמת עולם שלישית? פרופ' גליה פרס בר־נתן, מהמחלקה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית, אמנם "לא רגועה", אבל בכל זאת מציגה גישה אופטימית יותר. "גם אני קראתי את התסריט שהציג תומאס פרידמן למלחמת עולם שלישית", היא אומרת. "זה לא תסריט מופרך בעיני, אבל הוא גם לא סביר במיוחד".

לדבריה, "אפשר לדמיין תסריט שלפיו חיזבאללה מצטרף לעימות, ואז רוסיה וסין מצטרפות לעזור לאיראן. זה הגיוני. לכן אני לא רגועה. הרבה פעמים משברים מידרדרים בגלל עיוותי תפיסה, אי הבנות או חישוב לא נכון. גם במלחמות עולם קודמות. ועדיין, אני יותר אופטימית מפרידמן".

 

מה גורם לך לאופטימיות הזו?
"המחיר של מלחמה שגוררת לתוכה את כל המעצמות הגדולות, הוא מאוד גבוה לכל השחקנים המעורבים. לכן יהיה מאמץ מאוד גדול של כל שחקני המפתח לא להגיע לשם. בנוסף, זה לא משחק סכום אפס: הצלחה של האחת היא כישלון של האחרת. במדינות המעורבות יש תהליכי קבלת החלטות רציונאליים. הן לא חמאס. ביחסים בין המדינות יש מרכיב של יריבות, אפילו יריבות רצינית. לצדו, יש גם מרכיב של אינטרסים משותפים".

לא רק טובים ורעים

מנקודת מבט ליברלית־מערבית, יש נטייה לחלק את העולם ל"טובים" ו"רעים" - ואיראן, רוסיה וסין בצד של "הרעים". פרס בר־נתן מסבירה שזו חלוקה הנשענת על סדר עולמי שמבחין בין משטרים ליברליים - המקדשים שלטון חוק וזכויות אדם - למשטרים סמכותניים. בפועל המציאות מורכבת יותר, כי לשחקנים שונים יש אינטרסים שונים. לסינים, לדוגמה, יש עסקים והשקעות רבים גם בישראל. לדבריה, "כשאנחנו מנסות להבין את הגיאופוליטיקה אז המושגים 'טובים' מול 'רעים' מעט מבלבלים".

גליה בר נתן / צילום: מכון דיויס ליחסים בינלאומיים, האוניברסיטה העברית

למה הכוונה?
"סין לדוגמה, ביחסה למזרח התיכון, הולכת בין הטיפות. האוריינטציה שלה יותר פרו־פלסטינית אבל לא לגמרי, שהרי יש לה גם השקעות בישראל (בעלת השליטה בתנובה למשל היא חברת ברייט פוד הסינית, ה"ו). האתגרים הגדולים שלה במישור הגיאופוליטי הם במזרח־אסיה, סביב טיוואן, ולא אצלנו".

למה הנטייה של סין היא פרו־פלסטינית?
"ישנו קודם כל האינטרס הכלכלי. מקורות האנרגיה, נפט וגז, מצויים במזרח התיכון. לסינים יש אפילו שדות נפט שהם מפתחים באיראן. עניין אחר קשור להיסטוריה של סין, כמדינה מהפכנית הנושאת את דגל האנטי־קולוניאליזם, מה שמתיישב עם הנרטיב של הפלסטינים. אפשר לתבל את כל זה ביריבות של סין מול האמריקאים, והתוצאה ברורה".

ועדיין, לסין כלל לא בוער לדעתך להיכנס למלחמה אזורית.
"לא רק שלא בוער לה, אני די משוכנעת שלסין אין שום עניין במלחמה כזו. העניין שלה הוא ביציבות אזורית, לא במהלך צבאי שעלול להפציץ בארות נפט ולערער את השווקים. לא בכדי ראינו את סין מנסה להעלות פרופיל ברמה הפוליטית־דיפלומטית במזרח התיכון, כשהביאה, כמתווכת, לפיוס דרמטי בין סעודיה לאיראן. סין מנסה לשחק כאן תפקיד חיובי, בראייתה, ולא לחרחר מלחמה.

גם רוסיה, כמו סין, משחקת בכמה מגרשים במקביל ונמצאת בקשרים עם ישראל. ובעיקר, פוטין, ששקוע עדיין בבוץ האוקראיני, "אין לו עניין עכשיו להסתבך בעוד מלחמה במזרח התיכון. אבל המלחמה נוחה לו".

איך המלחמה "נוחה" לפוטין?
"סוף סוף העולם מפסיק לדבר כל הזמן רק על מה שקורה באוקראינה. האש מוסטת משם למקום אחר. אולי הוא מקווה שאחת המשמעויות תהיה הסטת הכספים והסיוע הצבאי מצד האמריקאים לישראל, על חשבון הסיוע לאוקראינה".

לרסן את ישראל

לגבי האירופאים והאמריקאים - הם בוודאי רוצים להנמיך את גובה הלהבות, ולא ההפך. "האירופאים והאמריקאים, מצד אחד, מביעים הרבה מאוד אמפתיה כלפי ישראל. הם מדברים על הלגיטימציה של ישראל להגיב ועל חוסר הלגיטימיות של חמאס. אבל החיבוק הגדול הזה מגיע עם מטרה ברורה, והיא לרסן את ישראל. המנהיגים רוצים למנוע אסון הומניטרי ובוודאי הסלמה. ייתכן שחלקם חושב כבר צעד אחד קדימה, על קידום יוזמה בינלאומית חדשה לאזור ביום שאחרי המלחמה. יוזמה שהיא לאו דווקא אמריקאית".

לארה"ב כיום יש אינטרסים שנוגעים לביצור מעמדה הבינלאומי, לכלכלה ולפוליטיקה פנימית, בהתחשב בבחירות לנשיאות שם שעומדות באופק. למשל, הנורמליזציה שארה"ב פעלה לקדם מול סעודיה, תוכנית שבה שולבה גם ישראל, נועדה לחזק את כוחה של ארה"ב מול סין וגם ללחוץ על מנהיג סעודיה, מוחמד בן־סלמאן, להגדיל את קצב הפקת הנפט, כדי שהמחיר העולמי יירד. "האמריקאים ניסו ליצור מזרח תיכון חדש במסלול עוקף פלסטינים", אומרת פרס בר־נתן. "האשליה הזו בוודאות התנפצה".

כעת ארה"ב ניצבת מול אתגרים קריטיים שיבחנו את כוחה ומנהיגותה. "עד כמה ארה"ב תהיה מסוגלת להרתיע את איראן מלהתערב, גם דרך ההרתעה של חיזבאללה, והתמרון של האמריקאים בין ישראל לעזה - כל אלה ישפיעו על תוצאות הבחירות לנשיאות בעוד שנה", אומרת פרס בר־נתן. "האמריקאים מחפשים, או יותר נכון, חיפשו, אסטרטגיית יציאה מהמזרח התיכון. הם רצו להרתיע את האיראנים, מבלי שיישאבו פנימה".

תיתכן היגררות פנימה

בהינתן שהשחקניות לא מעוניינות בהסלמה, מה בכל זאת יכול לגרום להתלקחות הסכסוך לכדי מלחמת עולם, חלילה? שיבוש באיתותי ההרתעה שכל אחת מהשחקניות משדרת ליריבות שלה. ביחסי איראן־ארה"ב, איתותים כאלה הם למשל שליחת נושאות המטוסים האמריקאיות לישראל, והמילה הבודדת שהפנה נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לאיראנים בנאומו אחרי מתקפת ה־7 באוקטובר: Don't. "שיבוש כזה הוא מצב שבו האיראנים לא מאמינים להרתעה האמריקאית, ואולי אפילו תופסים אותה כחלשה", מסבירה פרס בר־נתן.

מלחמה עלולה לפרוץ, גם אם מתרחשת קריאה לא נכונה של כוונות השחקנים או אם יש הערכת יתר לגבי היכולת של השחקנים לשלוט באופן מלא על המהלכים. "למשל, התפישה הרווחת בישראל היא שאיראן מושכת בחוטים של חיזבאללה וחמאס. אבל לשלוחות שלה גם יכולה להיות עצמאות מסוימת. הם לא בהכרח תמיד יעשו את מה שהאיראנים יגידו". גם תקלה מבצעית לא מתוכננת, שכרוכה במספר רב של קורבנות, עלולה לגרור את השחקנים לפעולה יותר קיצונית.

נראה שגם אם הצדדים לא מעוניינים בהסלמה, המעצמות 'עלולות להיגרר פנימה', כפי שהגדיר זאת פרידמן.
"כדי שתימנע הסלמה, נדרשת גם קבלת החלטות רציונלית במדינות השונות, וגם ניהול מושכל של המשבר המורכב הזה. הלוואי".

עוד כתבות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?