גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבוע שבו ישראל איבדה את התקשורת באירופה, אבל שמרה על תמיכת ההנהגה

שער ה"טיים" על "הזוועות של עזה" מסמן כי הגיע תורה של המטוטלת התקשורתית בעולם לשוב לצד הפלסטיני ● אולם, עד כה תמיכת המנהיגים האירופיים בישראל עומדת איתן, כשההישג החשוב ביותר הוא שהאיחוד טרם קרא באופן ברור להפסקת אש ● האם סופה להישחק?

פסגת שרי החוץ של מדינות ה־G7 השבוע / צילום: ap, Eugene Hoshiko
פסגת שרי החוץ של מדינות ה־G7 השבוע / צילום: ap, Eugene Hoshiko

זה היה השבוע שבו ישראל איבדה את התמיכה בסיקור של חלק גדול מכלי התקשורת באירופה. חודש אחרי מעשי הטבח הנוראיים של חמאס ה־7 באוקטובר, רוב גדול של העיתונים, ערוצי הטלוויזיה והאתרים "דפדפו הלאה", ועברו להתמקד באופן משמעותי בעיקר במה שקורה בעזה.

כותרות העיתונים בעולם | האיחוד האירופי נגד טורקיה, והאזרחים הבריטים שנתקעו בעזה
תחקיר מציג: צלם AP שתיעד את ה-7 באוקטובר בתמונה עם סינוואר
רק יהודים אתם לא רוצים? המכתב הנוקב של המיליארדר להרווארד

זה החל עם החשודים המיידים. שורת אזהרות חריפות מצד ראשי גופים בינלאומיים, שהפכו בתוך דקות משיגורם לכותרות ראשיות: מזכ"ל האו"ם ("עזה הופכת לבית קברות לילדים"), מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי ("הלם מהתקפות על בתי חולים ואמבולנסים") ונציב זכויות האדם של האו"ם ("ישראל מבצעת פשעי מלחמה בעזה"). וזה המשיך עם תמונות ההרס והקורבנות האזרחיים הרבים כתוצאה מהפצצות חיל האוויר.

לא נשאר זכר לסולידריות

התדרוכים היומיים של דובר צה"ל לכתבים (וגם התדרוכים הנעשים לכתבים זרים באנגלית), המידע שמתרוצץ ברשתות החברתיות ופעילות של גורמי הסברה ישראלים מנסים לשמר את הצד הישראלי בתודעה האירופית. אבל זהו קרב מאסף. תשומת הלב ניתנה בשבוע החולף בין היתר להפצצה של אמבולנס פלסטיני, בעוד שהקלטות שפירסם דובר צה"ל על כך שמחבלי חמאס משתמשים בהם למעבר בטוח לא זכו להד. בזה אחר זה, כלי התקשורת התמקדו השבוע בשורת הפצצות של יעדים במחנות פליטים בעזה. ילדים או גופות ילדים המחולצים מבין עיי־חורבות הופיעו בכל השערים.

הדיווחים שמגיעים מהצד הישראלי על השימוש של חמאס במנהרות בבתי חולים לא עברו ממש לתקשורת הבינלאומית. במקרה הטוב, הן נכנסו לידיעות המתגלגלות המספקות סיקור שוטף. כך גם לגבי הטענות לטבח של אזרחים על ידי חמאס עצמו, שניסה למנוע מעבר דרומה. לעומתם, הסיפורים על איכות מי השתייה בעזה, על חשש מהתפשטות מחלות, על סכנת הפסקת החשמל לבתי החולים ועל מצוקת היולדות הפכו לכתבות עצמאיות.

זה לא המצב רק בכלי התקשורת הבינלאומיים המובילים באנגלית (כמו ה־CNN, ה־BBC, ה"גרדיאן" וה"ניו יורק טיימס"), אלא גם בתקשורת המקומית במדינות כמו צרפת, או דנמרק שבה הגיע זמנם של כמרים "להכות על חטא" בכך שהם אינם יכולים "למנוע את הטבח המתחולל בעזה". שער ה"טיים" לגבי "הזוועות של עזה" מסמן כי הגיע תורה של המטוטלת התקשורתית לשוב לצד הפלשתיני, אחרי עצירה קצרה בצד הישראלי. המצב ההומניטרי בעזה, ההפצצות והעקורים הם בראש מעייני התקשורת האירופית, והיא זו שמעצבת את דעת הקהל ביבשת.

''הזוועות של עזה''. שער מגזין ''טיים'' ב־6 בנובמבר

לעין הישראלית, כל זה מקומם מאוד. מעשי הטבח של ה־7 באוקטובר עדיין טריים בעבור הקהל הישראלי, וסיפורי הקורבנות מוצגים בכל ערב בטלוויזיה ובכל בוקר בעיתונים. קו פרשת המים וההבנה הישראלית כי מדובר במלחמת אין־ברירה לא מיתרגמת לשינוי ערכים בתקשורת הגלובלית, שמסקרת את המלחמה בהתאם לעמדות שאימצה במהלך עשרות שנות הסכסוך הישראלי־פלסטיני. פער נפתח בין הישראלים לבין התקשורת האירופית, והיכן שהייתה עד לפני שבועיים־שלושה סולידריות והזדהות, כעת יש ניכור וגינוי.

האור הירוק עדיין בוהק

אבל נכון לעכשיו, התמיכה בקרב מנהיגי המדינות החשובות באיחוד האירופי נותרה איתנה. רוב המומחים סבורים כי הדבר זמני, כי התמונות הזורמות מעזה והכיסוי התקשורתי שוחקים את התמיכה הציבורית ויישחקו גם את התמיכה הפוליטית, כמעין חוק טבע.

אבל עד כה, המנהיגים האירופיים הפגינו תמיכה בישראל שלא נרשמה כמוה בעשורים האחרונים. יותר מחודש לתוך המלחמה, קרוב לשבועיים אחרי התחלת התמרון הקרקעי, הההישג החשוב הוא שהאיחוד האירופי טרם קרא לישראל באופן ברור להפסקת אש. במקום זאת, הוא - בתיאום עם האמריקאים - מדברים על "פאוזות הומניטריות", ומקפידים להזכיר את שחרור החטופים הישראלים ברצועת עזה כחלק מאותן הפוגות. העמדה הזו חזרה על עצמה גם בפסגת שרי החוץ של מדינות ה־7G ביום שלישי, ונראית איתנה נכון לעכשיו.

בנוסף, נאום מדיניות של נשיאת הנציבות אורסולה פון דר־ליין שהתקיים השבוע אימץ את הגישה האמריקאית לפיה ימיו של חמאס ברצועת עזה נגמרו. תמיכתה ברורה ויהיה קשה לחזור בה: "לישראל יש את הזכות להגן על עצמה בעוד חמאס מתבצר ומגן על לוחמים ומצבורי נשק מתחת למחנות פליטים ותשתית אזרחית", אמרה. ראש מועצת אירופה (המייצג את ראשי כל החברות באיחוד) כתב השבוע כי שוחח עם נתניהו ו"אישר מחדש את הסולידריות העמוקה של עם ישראל. יש לשחרר מייד את החטופים".

החייאת דיון המידתיות

פה ושם ישנם אכן סימני התרופפות. ראש ממשלת אירלנד, מדינה שביקרה את ישראל בחריפות והגדירה את פעילותה כ"עונש קולקטיבי" שב ותקף. "מה שאני רואה (שישראל עושה ברצועת עזה) הוא לא הגנה עצמית, אלא דומה יותר לנקמה", אמר.

ראש ממשלת בלגיה הציג מחדש לדיון את המונח שהאיחוד האירופי מיהר בעבר להשתמש בו כדי לאותת לישראל שזמנה תם - "מידתיות". "מה שקורה עכשיו בעזה הוא כבר לא פרופורציונלי", אמר. גם ספרד מצדדת בהפסקת אש מיידית. ראש ממשלת יוון, שאמור להיות בעל־ברית הדוק של ישראל ובמיוחד של ראש הממשלה נתניהו, גינה את "התמונות הנוראיות היוצאות מעזה", ואמר כי שאלת ה"מידתיות" תשוב ותעלה. אבל בנקודת הזמן הנוכחית, מדובר במיעוט באיחוד האירופי.

העמדה הצרפתית, כדאי לציין, מרחפת במעין חלל שאינו קשור ישירות ליוזמות אחרות, ומאפיינת את השאיפות הגדולות של המדינה שמנסה לפלס תמיד דרך עצמאית. נשיא צרפת מקרון הכריז בתחילה על כוונה ליצור קואליציה בינלאומית שתילחם בחמאס כמו שנלחמה בדאעש. הוא גם הכריז לפני שבועיים כי בית חולים צף ייצא לכיוון עזה "בתוך יומיים", אך שום דבר לא התקדם בתחום זה. כעת, הוא מכנס ועידת שלום לדון במשבר ההומניטרי בעזה.

לקולות בישראל הקוראים להתעלם מהקהילה הבינלאומית אפשר לומר כי האירופאים אכן לא מאוד חשובים בתמונת המצב הנוכחית. למדינות כמו רוסיה וסין יש חשיבות גדולה יותר בעימות. אבל העמדה האירופאית מתואמת הדוקות עם העמדה האמריקאית, ומספקת סימנים לגבי היקף התמיכה המערבית.

הגוש שחושל על רקע מלחמת אוקראינה מנסה להציג חזית אחידה. עד כה, היא מיתרגמת לחופש פעולה צבאי לישראל. לאור ירוק בעוצמה שלא קיבלה בעבר. אבל באופק, בעקבות הסיקור, המצב בעזה, ההפגנות ברחובות וככל שמתרחקים מה־7 באוקטובר, הסיכון שהוא ייפסק הולך וגובר.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

איראן נחלה כישלון חרוץ בתקיפת ישראל, אך האם זה יבלום את הביקוש לכטב"מים שלה?

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה