גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אל תטעו, סעודיה רוצה שישראל תנצח את חמאס. אלה הסיבות

יורש העצר הסעודי נוהג לשמור את אויביו קרובים, כפי שניתן להסיק מהאירוח של נשיא איראן בפסגת החירום ל"הפסקת האלימות בעזה" ● מריאד יצאו גינויים נגד ישראל, אך בפועל האינטרס הסעודי הוא פגיעה אנושה בחמאס שמזוהה עם האחים המוסלמים ומהווה שלוחה של איראן

המנהיגים בפסגה הערבית־אסלאמית בריאד / צילום: Reuters, Mustafa Kamaci
המנהיגים בפסגה הערבית־אסלאמית בריאד / צילום: Reuters, Mustafa Kamaci

במדינת ישראל רוויית הקונספציות, השתרשה התפיסה כי מלחמה ישראלית פוגעת בתהליכים מדיניים אזוריים. אולם, במקרה של מלחמת "חרבות הברזל" נראה כי זו יותר מקרבת את הנורמליזציה עם ערב הסעודית - מאשר מרחיקה אותה.

שאלות ותשובות | הפתרון שמקדמים בישראל לפינוי שיפא: בתי חולים צפים בכמיליארד דולר 
רוסיה בחרה צד. גם הסינים: האם ישראל בדרך להפוך לזירת התכתשות עולמית? 

במטרה להבין זאת, צריכים להתעמק בדואליות שמאפיינת את ערב הסעודית ככלל ואת נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן בפרט. בסוף השבוע החולף התקיימה בריאד פסגת חירום של הליגה הערבית והארגון לשיתוף פעולה אסלאמי בנושא המלחמה ברצועת עזה.

בתום הוועידה שבה נכחו דמויות כמו נשיא איראן אברהים ראיסי ונשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן שאף לחצו יד עם בן סלמאן, יצאה אך ורק הודעת גינוי לישראל. ללא צעדים קונקרטיים בתגובה לפעילת הצבאית ברצועת עזה, כשמנגד פורסמה קריאה לשחרור החטופים הישראלים.

הסעודים חוששים מאיראן ומשלוחותיה. המורדים החות'ים למשל, גרמו לנזקים לתעשיית הנפט של סעודיה במתקפה על מתקני חברת הנפט הלאומית עראמקו ב־2021. זו הסיבה שבגינה מוחמד בן סלמאן אירח את ראיסי. מחד גיסא, הוא נוקט במדיניות של שמירת אויביו קרובים אליו.

אולם מאידך גיסא, נסיך הכתר הסעודי שבע רצון מהמתרחש ברצועת עזה, משום שמשמעות פגיעה אנושה בחמאס ובג'יהאד האסלאמי היא החלשת זרועותיה של איראן באזור. יתרה מכך, אם תתפתח זירה צפונית שבה גם חיזבאללה יספוג פגיעה קשה - מוחמד בן סלמאן יהיה מרוצה אף יותר.

את קורת הרוח של הסעודים מהמתרחש ניתן ללמוד גם מתחום הנפט. בניגוד ל־1967, אז מדינות ערב הכריזו על אמברגו נפט בשל אירועי מלחמת ששת הימים, הסעודים לא נקטו בשום מהלך בתחום ההפקה, ואף בריש גלי מבהירים שזה לא נמצא על הפרק.

שר ההשקעות הסעודי, חאלד אל־פאליח, אמר בכנס "בלומברג ניו אקונומי" בסינגפור כי "ערב הסעודית מנסה להביא לשלום דרך שיחות שלוות".

ד"ר יואל גוז'נסקי, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), מסביר בשיחה עם גלובס כי החלשת חמאס תועיל מאוד גם לשיקולי ביטחון הפנים של ערב הסעודית ושכנותיה המפרציות. "חמאס נתפס כריאקציונרי מבית האחים המוסלמים, הם נתמכים על ידי איראן - שנואת נפשם של הסעודים", מציין גוז'נסקי. "לחמאס יש גוון אסלאמי פוליטי. לכן, הסעודים היו שמחים שישראל תעשה את העבודה, וחמאס ייעלם מן העולם. מנגד, אוי ואבוי מבחינתם אם חמאס ייצא עם תמונת ניצחון. זה עלול לעודד את האחים המוסלמים במדינות שונות להרים את הראש".

החשש משותף גם ליתר מדינות הציר הסוני המתון, שלא מעוניינות בתמונה שתעניק "רוח גבית" לגורמים חתרניים מבית.

לא יותר ממס שפתיים

כלפי חוץ, ריאד דואגת לפרסם גינויים נגד ישראל כדבר שבשגרה בדומה למדינות ערב נוספות - מדיניות שאותה מגדיר החוקר הבכיר ב־INSS בתור "מס שפתיים". את אותו מס שפתיים ניתן לזהות גם באמצעות התנהלות רשת "אל־ערבייה" הסעודית, שהציגה ראיון תקיף מאוד מול בכיר חמאס חאלד משעל. ראיון ששונה לחלוטין מהכר הנוחה שארגנו לו ברשתות "אל־ג'זירה" הקטארית או TRT הטורקית, שמאמצות באופן קבוע את הנרטיב של ארגון הטרור.

מעבר לזירה התקשורתית, הבדל מהותי בין ריאד לבין דוחא ואנקרה הוא שהסעודים נמנעים הן מאירוח בכירי חמאס והן ממעורבות ישירה ברצועת עזה. זוהי הסיבה שד"ר גוז'נסקי פוסל מכל וכל אפשרות לנוכחות פיזית סעודית ברצועת עזה "ביום שאחרי". האפשרות לכוח פיקוח זר ברצועה עולה בימים האחרונים בעקבות המסר של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהבהיר כי הוא לא מוכן שהרשות הפלסטינית אשר משלמת משכורות למחבלים תשוב להיות הריבון ברצועה.

"הסעודים לא ישלחו כוחות מטעמם", פוסק החוקר הבכיר, "הדבר היחיד שהם יכולים לעשות זה לתרום כסף לטובת שיקום כחלק מתהליך מדיני. הסיפור הסעודי מסובך. בסוף, אף מדינה ערבית לא רוצה אחריות על עזה, רוצים לבקר ומצד שני לעזור. המדינות הללו לא מוכנות לעשות כלום. יש התבטאויות, אבל אין משהו אקטיבי. גם בסוף המלחמה ספק אם יהיה מה לראות, בטח לא חיילים בשטח. לא נראה חיילים סעודים שמאבטחים את עזה".

הביקורת על מחמוד עבאס

במסגרת השאיפה הסעודית להציג הישג לפלסטינים כחלק אינטגרלי מנורמליזציה עם ישראל, מעבר לאינטרסים של מוחמד בן סלמאן בהם ברית הגנה עם ארה"ב ומטוסי F-35, לא מן הנמנע שנסיך הכתר ידרוש שהרשות הפלסטינית דווקא כן תשוב לעזה.

סביר להניח כי בן סלמאן לא יוכל למנוע מישראל פעילות ביטחונית ישראלית שוטפת ברצועת עזה, ולכן דרישה שכזו תוכל להתקבל אך ורק לפי ההתנהלות בשטחי B ביו"ש. כלומר, שליטה אזרחית של הרשות הפלסטינית ושליטה ביטחונית של מדינת ישראל.

נזכיר כי לפני כחודשיים וחצי פורסם ב"וול סטריט ג'ורנל" שבמסגרת השיחות לקידום הנורמליזציה עם ישראל - ריאד הציעה לחדש את הסיוע הכלכלי לרשות הפלסטינית. בכירים סעודים סיפרו לעיתון כי הם מנסים להבטיח גם את פתיחותו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן לפיתוח הקשרים עם ישראל, במטרה שישיגו לגיטימציה נוספת להסכם.

עוד לפני הדיווח הזה, השגריר הסעודי ברשות הפלסטינית, נאיף בן בנדאר א-סודיירי, שמכהן מעמאן, סיפר בראיון לעיתון "א־שרק אל־אווסט", כי לאורך השנים השקיעו הסעודים כ־51 מיליארד ריאל (כ־13.6 מיליארד דולר) בפלסטינים. לפי הפילוח שנתן א־סודיירי, 29 מיליארד ריאל הועברו כסיוע ישיר לרשות הפלסטינית, 4 מיליארד ריאל ניתנו לאונר"א, ו־18 מיליארד ריאל ניתנו מהקרן הסעודית לפיתוח.

עם זאת, מאז 2016 החלו בריאד לבוא בטענות לרמאללה על השחיתות שפוגעת ברשות הפלסטינית, וכך הסיוע צנח מ־174 מיליון דולר בשנה ב־2019 לאפס ב־2021. חידוש הסיוע הכלכלי הסעודי לרשות הפלסטינית, שמתקשה להתקיים ולשלוט בשטח בעת שחמאס והג'יהאד האסלאמי מחזקים את אחיזתן ביו"ש, עשוי לעודד את רמאללה לתמוך בנורמליזציה בין ערב הסעודית לבין ישראל.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים