גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנה מה שיודעים על מירה מוראטי, המנכ"לית הזמנית של OpenAI

היא מביאה איתה ניסיון נרחב בפיתוח מוצר ובניהול כשהיא נכנסת לנעליו של סם אלטמן

מירה מוראטי / צילום: ap, Barbara Ortutey
מירה מוראטי / צילום: ap, Barbara Ortutey

בחודש שעבר, ראיינתי את סם אלטמן ומירה מוראטי מ-OpenAI. כעת, היא מתיישבת בכסא שלו (כשברקע דיווחים על דיונים בחברה סביב השבתו לתפקיד המנכ"ל). מי יכל אז לחזות את זה? בטח לא הם.

בגיל 38 בלבד הוא נחשב לאיש המשפיע ביותר לעתיד האנושות, עד שאמש הודח במפתיע
זה הישראלי לשעבר שעומד מאחורי ההדחה המפתיעה ב-OpenAI

בתור אחד המנהלים הבולטים ביותר של עולם הטכנולוגיה, ההדחה של אלטמן מ-OpenAI זעזעה את עולם העסקים והטכנולוגיה ביום שישי. היא גם הציבה את מנהלת הטכנולוגיה הראשית של החברה, מוראטי, בתפקיד הגדול והמפחיד ביותר של המגזר: להוביל את חלוצת הבינה המלאכותית, מבלי לשבש את החיים כפי שאנו מכירים אותם.

מועצת המנהלים של חברת הבינה המלאכותית קראה למוראטי, מהנדסת בטסלה לשעבר, בת 34, למנכ"לית זמנית, לאחר שהדיחה את אלטמן, שלדבריה לא "היה גלוי באופן עקבי בתקשורת שלו" איתם.

בציוץ שפרסם ב-X (טוויטר לשעבר), אמר אלטמן שאירועי יום שישי היו "בלתי צפויים". גרג ברוקמן, נשיא ומייסד שותף של OpenAI, התפטר לאחר שהחברה הודיעה על עזיבתו של אלטמן. אין ספק: הוא ואלטמן היו קריטיים להצלחתה הטכנולוגית והפיננסית האחרונה של החברה, ושאלות רבות נותרו לגבי עתידה.

לעת עתה, כל העיניים נשואות למוראטי, שנולדה באלבניה והצטרפה ל-OpenAI ב-2018. מוראטי, בוגרת מכללת דארטמות' לשנת 2012, הובילה בעבר את העיצוב, הפיתוח וההשקה של דגם X ושל כלי רכב אחרים בטסלה. מועצת המנהלים של OpenAI אמרה ביום שישי בהצהרה כי כהונתה הארוכה וההיכרות של מוראטי עם כל ההיבטים של החברה הופכים אותה ל"כשירה באופן ייחודי לתפקיד" של מנכ"לית זמנית.

פגשתי את מוראטי מספר פעמים, והפעם הראשונה הייתה מוקדם יותר השנה. באותה שיחה ראשונית, היה ברור שהיא מעורבת עמוקות בפיתוח המוצר ובתפעול השוטף של OpenAI.

הנה מה שלמדתי על מוראטי.

היא אשת מוצר.

מ-GPT-3.5 ל-GPT-4 ל-GPT-4 Turbo שהוכרז לאחרונה, דגמי השפה הגדולים של OpenAI התפתחו במהירות מאז השחרור הציבורי של ChatGPT לפני שנה בלבד. מוראטי פיקחה על צוותי המוצר והמחקר האחראים על הכל. היא גם מנהלת את הצוותים המריצים את ChatGPT, מחולל התמונות Dall-E ו-Whisper, כלי לזיהוי דיבור.

בדיונים שלי עם מוראטי, שמעתי אותה חוזרת על תמה אחת: בינה מלאכותית לא צריכה להיות מוגבלת לפרויקטי מחקר.

"אני לא חושבת שבניית הטכנולוגיה במעבדה - בוואקום ללא מגע עם העולם האמיתי ועם החיכוך שאתה רואה עם המציאות - היא דרך טובה לפרוס אותה בבטחה", אמרה במהלך הראיון שלי איתה ב-Tech Live באוקטובר.

יישום הטכנולוגיה בהדרגה, היא אמרה, הוא המפתח להבנה כיצד AI משפיע על שימושים ותעשיות מסוימות.

מירה מוראטי לצד סם אלטמן / צילום: ap, Barbara Ortutey

היא גורמת לדברים לקרות.

אלטמן היה הפרונטמן ומגייס התרומות, אבל מאחורי הקלעים, מוראטי היה הליבה בביצוע עסקאות הטכנולוגיה והנתונים של OpenAI, כולל עם מיקרוסופט. ענקית התוכנה השקיעה 13 מיליארד דולר עבור 49% ממניות החברה, וגם שילבה את הטכנולוגיה של OpenAI ב-Bing ובמוצרים אחרים.

בציוץ שפרסם ב-X ביום שישי, אמר מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, שהוא נשאר "מחויב לשותפות שלנו, למירה ולצוות". נאדלה גם כתב לאחרונה על מוראטי עבור עיתון TIME, וזקף לזכותה שעזרה "להגדיל את החברה מסטארט-אפ לאחת מחברות הבינה המלאכותית החשובות בעולם".

הצוותים של מוראטי אחראיים להכשרת מודלים גדולים של שפה בהווה ובעתיד של OpenAI, מה שהופך אותה לחלק מהותי בהחלטות לגבי איזו דאטא ראויה לאימון - או אינה ראויה - שיכללו אותה וישלמו עבורה. חברות שונות, כמו מוציאים לאור וחברות מדיה, דרשו מחברות בינה מלאכותית לעבור תהליך של קבלת אישור ותשלום עבור השימוש בעבודותיהן כדי להכשיר דגמי בינה מלאכותית יוצרת.

מוראטי דיברה גם על החשיבות של שיפור ייחוס הנתונים, כדי ליידע אנשים מאיפה מגיעות תשובות שנוצרות באמצעות בינה מלאכותית.

היא לא מתחמקת מנושאי בטיחות של בינה מלאכותית.

מוראטי אוהבת לדבר על המטרה של OpenAI שהיא בינה כללית מלאכותית - או AGI - שבה מערכות AI חכמות כמו בני אדם. היא גם אוהבת לדבר על הגנה על האנושות במסע הזה.

בראיון שלנו באוקטובר, היא אמרה שאין "פתרון יחיד" כדי למזער את הסיכונים. אילו נתונים משמשים במודלים, הכלים שפותחו במוצרים, מדיניות החברה והרגולציה הממשלתית הם כולם גורמים חשובים.

"אנחנו בהחלט אחראים לטכנולוגיות שאנחנו מפתחים ומוציאים שם", היא אמרה כששאלתי אותה של מי האחריות להגדיר בין תוכן אמיתי לבין תוכן שנוצר באינטרנט באמצעות בינה מלאכותית. OpenAI עובדת על כלי שיעזור לאנשים לזהות תמונות שנוצרו באמצעות בינה מלאכותית, היא הוסיפה.

"לפנינו משימה קשה לגלות מה הם החסרונות האלה, להבין אותם ולבנות את הכלים כדי למתן אותם", אמרה. נראה שכעת, המשימה של מוראטי הפכה למאתגרת עוד יותר.

עוד כתבות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?