גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת ידידי חמאס בביידן היא שחזור של מחאת 1968, בה הופל נשיא דמוקרטי

המחאה הפרו־פלסטינית בארה"ב נושאת השראה מהמאבק נגד מלחמת וייטנאם ● כמו אז, גם היום, תורמים למעשה הצעירים מהשמאל להעלאתו של רפובליקן ● וגם: ראש ממשלת אירלנד חשב שאמילי האנד, ששוחררה מהשבי, נישאה על ידי סופת ציקלון לארץ עוץ וחמאס

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Doug Mills
נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Doug Mills

נסיבות שחרורם של ילדים ושל קשישים משבי חמאס הזכירו לפחות לחלקים של כדור הארץ מה מוטל על כפות המאזניים. על שערים ראשונים של עיתונים, במיוחד דווקא באמריקה הלטינית, נראה צילומו של ילד ישראלי מוקף באנשי חמאס רעולי־פנים; עיתון במקסיקו פרסם בראש עמודו הראשון תמונה של סבתא ישראלית מבוהלת נגררת בידי איש חמאס. אחר־כך נודע שהיא חששה כי עומדים לעשות בה לינץ', לאחר שעזתים יידו אבנים ברכב שהסיע אותה אל מעבר רפיח.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בילה את סוף השבוע של חג ההודיה באי נאנטאקט, סמוך למדינת מסצ'וסטס, בצפון מזרח ארה"ב, מקום הנופש המועדף של עשירי אמריקה. הוא התארח בטירתו של איש פיננסים מפורסם, דייוויד רובינסטין. הנשיא היה שם היה עם משפחתו המורחבת. באשר הלך, הוא נתקל במשמרות מחאה פרו־פלסטיניות, שהטיחו בו קריאות גנאי. הוא חזר ושמע את החרוז החדש של תנועת מן־הנהר־אל־הים, "אינך יכול להתחבא (hide), אתה מביא ג'נוסייד". הוא שמע גם את הקריאה "רוצח של כורסת משרד" וצפה בכרזה הדורשת "הפסקת אש 4Eva", זאת אומרת "לתמיד". 

אין קושי להבחין במקורות ההשראה ההיסטוריים של המחאה הזו, סגנונה, קריאותיה ושיטות הגרילה שלה. היא אינה אלא רפליקה של התנועה נגד מלחמת וייטנאם. מוחי 1967-1968 היו קוראים את ראשי־התיבות של שם הנשיא דאז, LBJ, וחורזים, "כמה נערים הרגת היום?". כמו המוחים ההם, גם מוחי 2023־2024 אינם מבחינים שמלחמת להבאיש את ריחו של הנשיא הדמוקרטי תורמת להריסת נשיאותו ולהעלאתו של רפובליקן שמפניו הם סולדים: ריצ'רד ניקסון ב־1968, דונלד טראמפ ב־2024.

צעירים מהשמאל מפגינים נגד נשיא ארה''ב ברומא, בעת שהוא נפגש עם האפיפיור בעיר, ב־1967 / צילום: ap

קשה לדעת איך תנועת המחאה הזו משפיעה על מצבו הנפשי של הנשיא. אנחנו יודעים שהיא השפיעה במידה בלתי רגילה על לינדון ג'ונסון לפני 55 שנה, כאשר החליט במפתיע שלא לחזור ולהתמודד על הנשיאות. ספק אם ביידן מתכנן משהו מעין זה, אבל אם הוא שוקל שלא להתמודד, התנכרותו של השמאל הרדיקלי עשויה להטות אותו.

"אבדה, נמצאה והוחזרה"

זו תהיה תוצאה דרמטית ולא צפויה מעיקרה של 7 באוקטובר. אפשר שזו לא תהיה הזירה היחידה שבה מאורעות המזרח התיכון משפיעים על הפוליטיקה הפנימית. הגידול בכוח הימין האנטי־מוסלמי בהולנד בבחירות של השבוע שעבר היא תוצאה אפשרית נוספת; אפילו מהומות הרחוב נגד מהגרים בדבלין בירת אירלנד בסוף השבוע שעבר.

אירלנד היא אומנם זירה מעניינת. ניצולת חמאס, אמילי האנד בת התשע, מחזיקה באזרחות אירית. ראש ממשלת אירלנד, ליאו ואראדקאר, הואיל לשים לב לשחרורה. הוא צייץ את קורת־רוחו, אבל לא מְלָאוֹ לבו אפילו לרמוז על נסיבות שבייתה. "ילדה חפה מפשע, שאבדה, ועכשיו נמצאה והוחזרה, ואנחנו נושמים לרווחה. תפילותינו נענו", כתב ה"טישוֹק" (מנהיג באירית, תוארו הרשמי של ראש הממשלה). 

אמילי של ה"טישוק" היא ילדה מטאפיזית, החיה במציאות אקסטרה־טריטוריאלית. מה חבל שהיא יצאה מביתה יום אחד מבלי לבקש רשות, ועקבותיה אבדו. אולי סופת ציקלון גדולה היא שנשאה אותה אל ארץ עוץ וחמאס.

ה"טישוק" ידע היטב מה הוא עושה. אירלנד היא כנראה הארץ האנטי־ישראלית ביותר באירופה. היא נעשתה כזאת הרבה לפני 7 באוקטובר. מפלגתו של ה"טישוק" מפגרת הרחק מאחור בסקרי דעת הקהל. המובילה, בהפרש ניכר, היא "שין פיין", מפלגת שמאל רדיקלית, אנטי־מערבית קיצונית ואנטי־ישראלית לתיאבון. היא קראה לניתוק היחסים עם ישראל עוד ב־2021. מנהיגת המפלגה נאמה לפני שבוע בעצרת פרו־פלסטינית בדבלין. נאומה היה זרוע במלים "אפרטהייד" ו"טיהור אתני". אם היא, מרי לו מקדונלד, תעמוד בראש הממשלה הבאה, אין זה כלל מן הנמנע שאירלנד תהיה המדינה האירופית הראשונה מאז 1967 שתנתק את היחסים עם ישראל.

אין מאגר של רצון טוב

אירלנד היא דוגמה קיצונית באירופה, אבל אינה קיצונית בחלקים אחרים של העולם. לפני עשרה ימים גורש הסגל הדיפלומטי של ישראל מדרום אפריקה. ימים אחדים קודם, קולומביה וצ'ילה החזירו את שגריריהן מישראל. עוד קודם, בוליביה ניתקה את היחסים הדיפלומטיים עם ישראל בפעם השנייה בתוך 14 שנה.

אין מנוס מלהכיר שזו רק ההתחלה. ככל שתתארך מלחמת המגן של ישראל בעזה, וככל שיתרבו המראות של פלסטינים מתים, כך יגבר בידודה הבינלאומי של ישראל. הוא יגבר במיוחד בארצות שבהן אין מאגר ניכר של רצון טוב כלפי ישראל, או בארצות שבהן שמאל רדיקלי משתתף בשלטון. 

רצונו של השמאל הרדיקלי העניק השראה למפולת הדיפלומטית באמריקה הלטינית. שם אפשר למצוא עקבות של אובססיה אנטי־ישראלית, שלא לומר פתולוגיה.

אובססיה ופתולוגיה אפשר למצוא גם בשמאל הרדיקלי באירופה, למשל אצל Sumar, השותפת הקואליציונית של ראש ממשלת ספרד פדרו סאנצ'ס. ממשלתו, שעתה זה הושבעה, תלויה לעצם קיומה בשותפותיה השמאליות הקטנות, אנטי־ישראליות לתיאבון.

שרה אחת קראה עוד באמצע אוקטובר להעמיד את ראש הממשלה בנימין נתניהו לדין על פשעי מלחמה. היא ייחסה לישראל "תוכנית לג'נוסייד", וחתמה ציוץ במילים "חירות לפלסטין". שרה אחרת צייצה בהסכמה כי "יש להעניש פשעי מלחמה". שלישי מיהר לצייץ שמעשי ישראל הם "ברבריות צרופה". והוא הוסיף כי מעשים כאלה "אפשר לקבל עוד פחות מארץ המכנה את עצמה דמוקרטית וכובשת את פלסטין במשך עשרות שנים מבלי להיענש". 

לא בדיוק מתחבר, כי לא ברור אם אין "לקבל" את זה מפני שהיא מעמידה פנים שהיא דמוקרטית, או מפני שהיא כובשת. אבל תפארת המליצה והציוץ מצדיקה הכול. ליתר ביטחון, האיש, אלברטו גארסון, השר לענייני צרכנות (כנראה גם בספרד צריך להמציא משרדים לצרכים קואליציוניים), גם ריטווט נאום של עיתונאי ישראלי ששמו גדעון לוי, הכולל לגלוג על הישראלים המשוכנעים תמיד שהם קורבנות. מר לוי דיבר במועדון העיתונות בוושינגטון על רקע כרזות, שהוקיעו את השדולה הפרו־ישראלית בארה"ב. הוא משמש עכשיו אליבי לכל אנטי־ציוני, הרוצה להוכיח שהוא מחבב לפחות ישראלי אחד.

ראש ממשלת ספרד - או "נשיא הממשלה", כפי שהספרדים קוראים לו - ביקר בישראל ובמצרים בשבוע שעבר, יחד עם ראש ממשלת בלגיה. הם קראו לישראל לחדול להרוג נשים וילדים.

גינויי סאנצ'ס לישראל מתיישבים יפה עם צרכיו הקואליציוניים. הוא לוליין פוליטי מוכשר, החוזר ומפגין יכולת לרכוש את לבם של אלה היכולים להעניק לו רוב פרלמנטרי דחוק. החודש הוא העניק חנינה לפוליטיקאים בדלניים מקטלוניה, הרוצים לפרק את ספרד. אם הוא מוכן לשלם מחיר כזה, ברור בהחלט כי פניית עורף לישראל היא מחיר קטנטן.

ישראל הגיבה בתוקף רב על הכרזות סאנצ'ס והאשימה אותו בסיוע לטרור. ספרד מיהרה לדחות בתוקף את התוקף הישראלי. לא ברור אם יש טעם להרים כל כפפה שמשליך כל לוליין ואופורטוניסט. האומנם צריך להיקלע לריב, בייחוד כאשר צעקות אינן עוזרות, ובייחוד כאשר החיכוכים עם ארצות זרות עומדים לגבור בשבועות הבאים. אולי מוטב להגיב באנחה מנומסת או במנוד ראש ספקני. ספק אם כעס לשם כעס מועיל במערכת יחסים כלשהי, בין־אישית או בינלאומית. 

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני . ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"