גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדיווח על שכירי חרב שעברו להילחם עבור צה"ל והאינטרס הרוסי

מחקר חדש מגלה כי מספר ההתבטאויות הרוסיות ברשתות החברתיות בנוגע למלחמה בעזה זינק ● מומחית למזרח התיכון ולרוסיה מסבירה את המהלך של מוסקבה והקשר למלחמה באוקראינה

נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין / צילום: Associated Press, Mikhail Metzel
נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין / צילום: Associated Press, Mikhail Metzel

אחרי שאירחה את בכירי חמאס וגינתה בחריפות יוצאת דופן את המלחמה הישראלית בעזה, רוסיה כעת "מגבירה הילוך" ברשתות החברתיות, בניסיון לנצל את העימות הנוכחי לצרכיה באוקראינה; כך עולה מניתוח פעילות רוסית ברשתות החברתיות ומראיונות עם מומחים. הניסיון העיקרי כעת, אומרת קסניה סבטלובה, חברת כנסת לשעבר וכיום עמיתת מחקר בכירה במכון Atlantic Council בוושינגטון, הוא ללבות דיון ציבורי שיזרע פילוג בתוך מדינות אירופה ולקדם תיאוריות קונספירציה.

רוסיה עברה לייצר כמויות אדירות של נשק. מה תעשה אוקראינה?
ארה"ב לוחצת על ישראל לשנות את תוכניותיה בעזה. מה היא דורשת?

הפעילות ברשתות החברתיות המיוחסת לחשבונות תעמולה רוסית, למשל, זינקה פי יותר משלושה בחודשיים שעברו מאז מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר, לפי בדיקה של מכון מחקר אמריקאי אחר, Alliance for Securing Democracy, שנעשתה יחד עם קרן מרשל הגרמנית. "המשבר במזרח התיכון כעת עומד ראשון בסדר היום בהתבטאויות ובפוסטים של דיפלומטים רוסיים, ערוצי תקשורת בחסות הקרמלין ותומכי פוטין במערב", נכתב.

המכון האמריקאי בדק את ההתבטאויות בערוצי מדיה חברתית הקשורים לקרמלין, ומצא כי הם זינקו בשבעת השבועות שאחרי פרוץ המלחמה: מ-14,000 פוסטים בתקופה המקבילה לפני כן ל-44,000 פוסטים כעת. ניתוח טקסטואלי של התוכן העלה כי הרוסים מתמקדים בנושאים כמו "חמאס" ו"מזרח תיכון", בניגוד להתמקדות באוקראינה לפני כן. בין התכנים המופצים גם כאלה של ערוצי ואתרי תקשורת בחסות רוסית, כמו RT וספוטניק.

"רואים את זה בהחלט ברשתות החברתיות ובערוצים הרשמיים של הקרמלין", אומרת סבטלובה, "הרוסים מנסים להתמקד הרבה יותר מאשר בעבר במזרח התיכון ובמלחמה בין ישראל לחמאס. מבחינתם, זו נקודת מחלוקת נוספת במערב שניתן לנצל אותה כדי לזרוע דיסאינפורמציה ובלבול, לפלג את המערכת הפוליטית ולייצר חוסר שקט בציבור. באופן כללי, מאז תחילת המלחמה, יש הרבה יותר דיסאינפורמציה שנראית ממקורות רוסיים".

גם בנאט"ו שמים לב לזה. "הרוסים משתמשים במה שהם יכולים כדי להפיץ תעמולה אנטי־מערבית", אמר לאתר "פוליטיקו" בכיר במרכז נגד איומים היברידיים, גוף חדש שהוקם כדי להילחם ב"פייק ניוז" תוצרת רוסיה, ובניסיונות של מוסקבה לערער את המצב במדינות החברות בברית באמצעות השפעה על בחירות ודעת הקהל.

"הרוסים זורעים ספק ובלבול איפה שהם יכולים, מימין ומשמאל"

סבטלובה מתארת כי בימים אלו יש הרבה תיאוריות קונספירציה המקודמות על־ידי הצד הרוסי, במיוחד כאלה הקושרות בין הנעשה באוקראינה לנעשה בישראל. "למשל, ישנם דיווחים המתרוצצים ממקורות לא ידועים, לפיהם 'נשק מתקדם' שסופק על ידי ברית נאט"ו לצבא האוקראיני נמצא בידי מחבלי חמאס, כך שהברית הצבאית - שהיא אויבת של רוסיה - למעשה מואשמת בחימוש ארגון הטרור". סיפור זה, היא אומרת, לא התחיל ונגמר ברשתות החברתיות, "אלא הגיע הרבה יותר למעלה". "אפילו השגריר הישראלי באוקראינה נשאל על כך, כך שלא מדובר במשהו שולי", ציינה.

במקביל, היא מספרת על דיווח טרי מהשבוע האחרון, מהצד הרוסי, לפיו 'שכירי חרב' שנלחמו באוקראינה נגד הצבא הרוסי "ארזו את החפצים ועברו להילחם בעבור הצבא הישראלי בעזה". "זה לא משנה שבמקרה אחד הסיפור מאשים את נאט"ו בסיוע לחמאס ובמקרה השני מאשים את אוקראינה בסיוע לישראל, הרוסים מנסים לזרוע ספק ובלבול איפה שהם יכולים, מימין ומשמאל", היא אומרת.

לדבריה, "רוסיה מרוויחה מאוד מהמלחמה הזו, למרות שהיא לא לגמרי מעורבת בה, משום שהפוקוס הגלובלי עובר בעצם מאירופה ומאוקראינה למזרח התיכון. כל זה משתלם מאוד לרוסים וכעת הם נחושים ללבות את האש, דבר שהם מתמחים בו. רוסיה תמיד יודעת לנצל אירועים עם פוטנציאל נפיץ, כמו משאלי עם או בחירות, או כעת המלחמה. מטרתה היא אחת - לזרוע זרעים של שנאה ועוינות והקצנה. הפעילות הזו מצדם ידועה ומוכרת - כך היה בבחירות בארה"ב, בבחירות בצרפת, ואפילו לפני הבחירות האחרונות בישראל. המלחמה הנוכחית היא הזדמנות מבחינתם למצוא נושא חדש".

"יש סימנים שהציבור הרוסי מאבד סבלנות למלחמה נגד אוקראינה"

אחת הסיבות העיקריות לשביעות הרצון הרוסית ממצב העניינים בתקשורת היא העובדה שהמצב בתוך המדינה אינו טוב. "הם נמצאים בדשדוש מאוד כבד באוקראינה. ויש סימנים שהציבור הרוסי מאבד סבלנות למלחמה. יש ברוסיה הרבה דברים שלא לגמרי מדווחים בתקשורת העולמית, ופתאום כולנו פחות עסוקים ברוסיה, ותשומת הלב עברה למוקד אחר", אומרת סבטלובה.

בעוד ברשתות הדגש הוא זריעת בלבול והפצת ידיעות כוזבות שישרתו גם את השמאל הרדיקלי וגם את הימין הרדיקלי, ברמה הפוליטית, נראה כי הקרמלין "בחר צד" בעימות הנוכחי. הביקור של ראשי חמאס במוסקבה כמה ימים אחרי תחילת המלחמה היה מסר ברור לעולם ושינוי כיוון לעומת העבר. כך גם ההתבטאויות נגד "רצח עם" שישראל מבצעת בעזה ותמיכה בצד הפלשתיני.

הרוסים גם ששים להראות את התוצאות של המדיניות הזו: ישנם דיווחים כי חמאס צפוי לשחרר חטופים בעלי אזרחות רוסית כ"מחווה לפוטין". בנוסף, בשבועות האחרונים, עזתים בעלי דרכון רוסי ומשפחותיהם, מתקבלים ברוסיה, שמשכנת אותם ברפובליקות המוסלמיות של המדינה. "הם מפיצים את התמונות לכל העולם, כדי להראות שרוסיה מטפלת היטב בפלשתינים, לעומת כל היתר", אומרת סבטלובה.

חלק מאותה פעילות לליבוי האש כולל גם חשדות לעידוד אנטישמיות באירופה. זוג ממוצא מולדובי שנעצר בפריז חשוד כי היה זה שריסס מגני־דוד על בתים ברחבי בירת צרפת, בניסיון להגביר את המתח בסוגייה. "הצרפתים בודקים את הקשר למוסקבה, פשוט כי הם יודעים מניסיון עבר כי זו דרך פעולה אפשרית שלה", אומרת סבטלובה.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-10%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת