גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות ההסתבכות של חנן מור: הפחד בגזרת החוב הקונצרני בת"א מתפוגג

במהלך חודש נובמבר חלה ירידה של כ־60% בהיקף האג"ח שנסחר בתל אביב בתשואה דו־ספרתית המשקפת סיכון גבוה - זאת על רקע ירידה בחששות של המשקיעים והציפיות לסוף עידן העלאות הריבית ● וגם: איך מכירה אפשרית של מניות סלקום סייעה לחוב הסחיר של דסק"ש

חנן מור / צילום: אייל טואג
חנן מור / צילום: אייל טואג

לא רק שוק המניות בתל אביב זינק בנובמבר, גם האג"ח הקונצרניות השלימו מהלך מרשים של עליות החודש, המצביע על דעיכת החשש של המשקיעים מהשפעת המלחמה על יכולת החברות לפרוע את התחייבויותיהן. זאת, למרות שבמהלך החודש האחרון נכנסה חברת הנדל"ן חנן מור למסלול של הסדר חוב עם נושיה, בשל חוסר יכולתה לעמוד בהתחייבויות - במה שמצביע על הסיכון הגובר לחברות ממונפות אשראי, בעיקר מתחום הבנייה, ברמת הריבית הנוכחית. 

מהריבית ועד התפוגגות הרפורמה: מה עומד מאחורי התחזקות השקל?
בדרך לגל הסדרי חוב? עשרות חברות בבורסה הגיעו לתשואת "זבל". אלה העיקריות שבסיכון 

עם פרוץ המלחמה בדרום, זינק מפלס החשש של המשקיעים בתל אביב בצורה דרמטית ובהתאם גדל משמעותית היקפן של האג"ח שנסחרו בתשואה דו־ספרתית (אג"ח זבל). בסוף החודש שעבר כמעט חמישית (18%) מסדרות האג"ח הקונצרניות בבורסה נסחרו בתשואה דו־ספרתית, המצביעה על סיכון משמעותי להחזר החוב הקיים וקושי ביכולת הגיוס של אג"ח חדשות (מה שעלול להוביל לא פעם להסדר חוב).

גם האג"ח האמריקאיות משקפות חשש פוחת

נכון להיום רק כ־10% מסדרות האג"ח בתל אביב נסחרות בתשואה דו־ספרתית. במונחים כספיים ההתאוששות בנובמבר גדולה אף יותר: לעומת חוב קונצרני בהיקף של כ־34 מיליארד שקל שנסחר בתשואת זבל בסוף אוקטובר, כיום מדובר בכ־13 מיליארד שקל - ירידה של כ־60%. כך, ממצב שבו 8% מכלל החוב הקונצרני בתל אביב נסחר ברמה דו־ספרתית, בסוף החודש הנוכחי הוא מהווה רק כ־3% מהשוק הקונצרני בתל אביב (שהיקפו מעל 400 מיליארד שקל בסך־הכול).

כאמור ההתאוששות החדה בשוק האג"ח הקונצרניות נובעת מירידה במפלס חששות המשקיעים, שהתמקדו בעיקר בהתרחבות המלחמה גם לגזרות נוספות. לכך תרמו מן הסתם ההפוגה במערכה בדרום והחזרת חלק מהחטופים. במקביל נתוני האינפלציה בעולם הולכים ומתקררים, מה שמרמז על סוף עידן העלאות הריבית.

 

השינוי החיובי מתבטא גם במדדי האג"ח הבורסאיים: מדד תל בונד 20, שמאגד את סדרות האיגרות הקונצרניות הגדולות בשוק, זינק ב־4% בנובמבר. התשואה לפדיון הגלומה במדד עומדת על 2.9%, ירידה ביחס ל־3.6% בסוף אוקטובר. מדד התל בונד השקלי עלה ב־3.5% בנובמבר, והתשואה לפדיון הגלומה בו ירדה מרמה של 7.2% בחודש הקודם ל־5.7% כיום.

סימן נוסף למפלס החרדה הפוחת של המשקיעים הוא מדד תל בונד גלובל, הכולל בעיקר אג"ח של חברות נדל"ן מניב אמריקאיות. מאלו צמחו לא מעט כשלי פירעון והסדרי חוב בשנים האחרונות. מדובר בחברות משפחתיות בדרך־כלל שהתאגדו לצורך הנפקתן באיי הבתולה הבריטיים (BVI) וגייסו חוב מהמשקיעים בתל אביב.

אג"ח אלו נחשבות למסוכנות יותר בדרך־כלל, ועליית הריבית וקשיים בשוק המשרדים בניו יורק העיבו עליהן בשנה החולפת. עם זאת, מדד תל בונד גלובל עלה ב־3.6% בנובמבר, כאשר התשואה לפדיון הגלומה בו, שכבר עמדה על 13.8% לקראת סוף אוקטובר, נרגעה וחזרה לאזור 10.6% ביום רביעי. רמת תשואה זו, שעדיין משקפת סיכון לא קטן, דומה לרמת הסיכון ששיקף המדד ערב המלחמה.

סלקום מקפיצה את ניירות הערך של דסק"ש

סדרות אג"ח שנסחרו בתקופה האחרונה ברמות "מבהילות" הן אלו שהנפיקה חברת ההחזקות דיסקונט השקעות (דסק"ש), המשקפות חוב עצום של 2.2 מיליארד שקל וקושי לשרתו. ביום ד' נרשם זינוק באותן איגרות חוב, כמו גם במניות דסק"ש והחברות המוחזקות, לאחר שהחברה הודיעה כי היא מקיימת מגעים עם מספר גופים למכירת החזקותיה בקבוצת התקשורת סלקום, שבה היא שולטת.

דסק"ש סייגה כי "המגעים נמצאים בשלבים ראשוניים בלבד ותנאי העסקה, לרבות התמורה ומבנה העסקה, טרם סוכמו בין הצדדים", אך כאמור ניירות הערך שלה הגיבו בעלייה, וכך גם מניות סלקום שקפצו במעל 8%. דסק"ש מחזיקה ב־36% ממניות סלקום, ששוויין הנוכחי עומד על כ־750 מיליון שקל.

העליות כאמור לא פסחו על האג"ח של דסק"ש, שמחיריהן טיפסו במהלך המסחר ב־2%־4%, והובילו לירידת התשואה שעד לאחרונה שייטה ברמה של יותר מ־20% - ששיקפה חוסר אמון של המשקיעים, לרמה נוכחית של 16%־17%. עדיין גבוהה, אבל פחות.

דסק"ש היא חברת החזקות ללא גרעין שליטה. מניות החברה מוחזקות ברובן (82%) בידי קבוצה של אנשי עסקים בעלי מוניטין, שרכשו אותן לפני יותר משנתיים מידי כונס הנכסים של הבעלים הקודם אדוארדו אלשטיין. את קבוצת הרוכשים מובילים צחי נחמיאס, שמחזיק בכ־30% מהמניות דרך חברת מגה אור שבשליטתו, והאחים דניאל ומיכאל זלקינד שמחזיקים בנתח דומה באמצעות חברת אלקו.

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

נכון להיום נסחרת דסק"ש בשווי של כחצי מיליארד שקל בלבד (פחות משווי החזקותיה בסלקום), לאחר ירידה של 70% מהשיא בתחילת 2022. שווי זה משקף הפסד "על הנייר" לקבוצת המשקיעים שמובילים נחמיאס והאחים זלקינד לצד משקיעים נוספים (בהם גם רמי לוי) בסך כ־650 מיליון שקל.

דסק"ש נמצאת בשנה האחרונה במרוץ לארגון מקורות נזילות, לאחר צניחה בשווי החזקותיה עד כדי שווי נכסי נקי (NAV) שלילי. כלומר סך החוב היה גבוה בשלב מסוים משווי הנכסים שבידיה. אחת ההחזקות שאותה מנסה דסק"ש למכור כבר חודשים היא בסלקום, שנחשבת להחזקה איכותית שאינה בליבת העסקים שמעניינת את בעלי המניות המרכזיים שלה - נדל"ן.

על רקע המגעים הראשוניים למכירת ההחזקה בסלקום, עדכנה דסק"ש כי החליטה להשהות בשלב זה בחינת הצעת רכש חליפין למחזיקי האג"ח שלה, שתהיה מובטחת בשעבוד על מניות סלקום שבידיה. זאת לאחר שלפני מספר שבועות דיווחה דסק"ש, המנוהלת בידי נטלי משען־זכאי, כי היא בוחנת הנפקת סדרת אג"ח חדשה (י"ב) במסגרת הצעת רכש החליפין שנועדה להאריך את משך החיים הממוצע (מח"מ) של החוב שלה, ולשפר את תזרים המזומנים בשנתיים הקרובות.

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק