גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יירוט טילי החות'ים וסיוע למצרים: במלחמת ישראל־חמאס הסעודים עברו למעשים

לצד המדינות התומכות בישראל ניצבת גם ערב הסעודית, שפועלת באינטרסים דומים לאלו של ירושלים, בין היתר בשל רצונה להכחיד את הכוחות הפרו־איראנים ● "יש סנטימנט לפלסטינים בציבור, אבל האינטרס שונה", אומרים מומחים ● שלוש הערות על ההתנהלות הסעודית

שר החוץ הסעודי ואנשיו בפגישה עם מזכיר המדינה האמריקאי ושרי חוץ נוספים בנובמבר, על המלחמה של ישראל בעזה / צילום: ap, Jonathan Ernst
שר החוץ הסעודי ואנשיו בפגישה עם מזכיר המדינה האמריקאי ושרי חוץ נוספים בנובמבר, על המלחמה של ישראל בעזה / צילום: ap, Jonathan Ernst

מלחמת "חרבות ברזל" הנכיחה את התמיכה האמריקאית בישראל, כשארה"ב עומדת במיטב כוחותיה מאחורי כוחות צה"ל הנלחמים בחמאס. אולם, היא לא היחידה שעושה זאת. מנהיגת העולם הסוני, ערב הסעודית, פועלת בכמה דרכים עם ישראל, או לכל הפחות באינטרסים דומים לאלו של ירושלים. ואולם, ההתנהלות של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן היא אמביוולנטית כתמיד בכלל הזירות. להלן שלוש הערות על ההתנהלות הסעודית במלחמה: פעילותה הצבאית והדיפלומטית, שאיפתה ליציבות, וסוגיית הנורמליזציה עם ישראל.

WSJ | יכריעו את המנהרות? ארה"ב שלחה לישראל פצצות חודרות בונקר במשקל טון
ההצעה הסעודית לאיראן: נבצע השקעות במדינה אם לא תתערבו במלחמה בישראל
ניתוח | אל תטעו, סעודיה רוצה שישראל תנצח את חמאס. אלה הסיבות

1 יירוט טילים בליסטיים, תוך מניעת מלחמה אזורית

בפן הצבאי, לפי וול סטריט ג'ורנל וכלי תקשורת נוספים, מערך ההגנה האווירית הסעודי יירט טילים בליסטיים חות'יים ששוגרו לישראל. בה בעת, ביום חמישי האחרון הותקף מחסן טילים בליסטיים ומל"טים בבירת תימן, צנעא, כאשר רשת "אל־ערבייה" הסעודית אמנם ייחסה את התקיפה לישראל, אולם קיימת סבירות גבוהה שתקיפה כזו הגיעה מערב הסעודית.

בפן הדיפלומטי, בריאד שואפים למנוע את הפיכת המלחמה למערכה כלל־אזורית. לפי בלומברג, ערב הסעודית פנתה לאיראן בהצעה למתן סיוע כלכלי והשקעות למדינה שנתונה לסנקציות רבות, בתמורה להתחייבות מצידה שתדאג כי המלחמה לא תתרחב.

למעשה, לסעודיה ואף לכלל חברות מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ (GCC) - מלבד קטר - יש אינטרס מובהק שחמאס יובס, והשלטון ברצועה יושב לרשות הפלסטינית. מדינות מובילות במפרץ, בהן גם איחוד האמירויות, לא רוצות לראות תמונת ניצחון של חמאס. סיטואציה שכזו תשרת את קטר וטורקיה, ותבעבע את פעילות האחים המוסלמים במדינות הסוניות המתונות.

מעבר לזווית העזתית, הסעודים אוהבים את השקט היחסי שהיה לאחרונה בתימן ואינם מעוניינים לשוב לסיטואציה של "טפטופי" טילים בליסטיים ומל"טים לשטחם. "גם במלחמה עם חמאס, אנחנו רק הרצים על לוח השחמט. זה לא באמת מתמקד בנו", מסביר בשיחה עם גלובס סא"ל (מיל') אייל פינקו, חוקר במרכז בס"א לאסטרטגיה באוניברסיטת בר אילן.

"יש פה אירוע רב־ממדי ורב־שכבתי. מהלך איראני־סיני־רוסי מול ארה"ב ושותפותיה, כמו ישראל וטייוואן. מהצד השני, יש פה מאבק ארוך שנים בין שיעה לסונה, והברית הזו של בחריין, איחוד האמירויות, ערב הסעודית ומצרים כגוש סוני מול איראן. יש פה מאבק אסלאמי דו־גושי סביב הנושא הדתי", הוא מוסיף.

2 יציבות כלכלית־אזורית וסחר ימי חופשי

שלוש אוניות בעלות קשר ישראלי הותקפו לאחרונה באזור תימן, ובקרבת ערב הסעודית. התקיפות התרחשו בסביבת מיצר שבקצה הים האדום, באב אל־מנדב, שבו עובר כ־14% מהסחר הימי העולמי - כ־30 אלף ספינות בשנה שלא יכולות להתחמק מהחות'ים. בד בבד, במיצר עוברים יותר מ־50 מיליון טונות תבואה ביום, וכ־6.2 מיליון חביות נפט ביום (כלל ההפקה העולמית עומדת על כ־80 מיליון חביות ביום). כלומר, התרחבות אפשרית של המתקפות באזור עלולה לפגוע בסחר בנפט ובערב הסעודית.

מדינה נוספת שצפויה להיפגע במישרין מסגירת באב אל־מנדב ואף מתקיפות חות'יות באזור היא ידידתה הטובה של הסעודים והבעלים של תעלת סואץ, מצרים. בזמן שבאב אל־מנדב הוא שער הכניסה הדרומי לים האדום, תעלת סואץ היא השער הצפוני שדרכו עוברים כ־12% מכלל הסחר העולמי, 5% מהנפט הגולמי, 10% ממוצרי הנפט ו־8% מה־LNG, גז טבעי מונזל שהיצוא שלו מהווה מקור הכנסה חשוב בפני עצמו לקהיר.

 

נשיא מצרים עבדל פתאח א־סיסי הוא מקורבו של מוחמד בן סלמאן, שעלה לשלטון על חשבון איש האחים המוסלמים מוחמד מורסי. שני הצדדים מבינים כי פגיעה כלכלית משמעותית בקהיר תפגע בעוצמת שלטונו של א־סיסי, ואם הוא ייפול מהשלטון - עלול לעלות, שוב, איש האחים המוסלמים.

"קיימת ברית אסטרטגית חשובה בין סעודיה למצרים, שתי מדינות שנלחמות מ־2011 בטרור השיעי", מציין ד"ר סא"ל (מיל') פינקו. "זה כולל את לוב, דאע"ש בסיני ובעיקר המורדים החות'ים בתימן. אלו שתי מדינות סוניות משמעותית שרואות עצמן כמובילות הגוש הסוני".

3 חידוש הנורמליזציה הסעודית־ישראלית

לדעת רבים, איראן שלחה את חמאס למלחמת "חרבות ברזל" במטרה לסכל את הנורמליזציה בין סעודיה לישראל, שהתקדמה בחודשים האחרונים. הסיבה שבגינה חמאס, עוד מבלי שום קשר לאינטרס שלו מול איראן, מתנגד בתוקף לנורמליזציה סעודית־ישראלית היא הידיעה כי ריאד רואים ברשות הפלסטינית כשותפה מצד ההנהגה הפלסטינית לקידום מהלך שכזה.

העימות הישיר בין תנועת האחים המוסלמים, וחמאס בתוכה, לבין הציר הסוני המתון בהובלת ערב הסעודית, מביא להבנה כי הבסת חמאס ברצועת עזה והחזרת השלטון במקום לרשות הפלסטינית עשוי להפוך לקטליזטור לנורמליזציה, במקום להפסקת התהליך.

"הסעודים מאוד לא אוהבים את המלחמה הנוכחית מכיוון שהיא עלולה לזלוג למלחמה אזורית שתפגע גם בהם", אומר לגלובס ד"ר יואל גוז'נסקי, ראש הזירה האזורית במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אוניברסיטת תל אביב, שריכז את הטיפול בנושא איראן והמפרץ במטה לביטחון לאומי.

"החשש הגדול ביותר שלהם היא מלחמה אזורית שגם אם לא תזלוג לשטחם, הם ייפגעו ממנה בעקיפין מחוסר יציבות אזורית. למשל, בעצירת השקעות ובעליית מחירי ביטוח. מעבר לכך, התקיפה בצנעא עלולה להתגלגל גם למלחמה בשטחם. הסעודים מאוד חוששים כי איראן שמפעילה את כל שלוחות הציר נגד ישראל, אומנם בעצימות נמוכה, תזכה בהגמוניה באזור. מנגד, תבוסה של חמאס מהווה מכה לאסלאם הפוליטי, קרי האחים המוסלמים, ולאיראן".

ד"ר גוז'נסקי מציין סוגיה מעניינת, ואומר כי "יש ספקות גדולים אצל הסעודים ומדינות נוספות כמו איחוד האמירויות, שלישראל יש הנחישות הפוליטית והמדינית ללכת עד הסוף נגד חמאס, שהרי את היכולת הצבאית יש לה".

הספקות הללו נובעים לדבריו, בין השאר, בשל הלחץ האמריקאי הכבד. "הסעודים אומרים בשקט לישראל לפגוע בחמאס, אבל מבקרים בפומבי את ישראל על פגיעה בחמאס ובפלסטינים. זה מסך עשן מודע משום שהציבור שלהם אוהד פלסטינים. יש סנטימנט, אבל האינטרס שונה מהסנטימנט. האינטרס הסעודי הוא שהם יכו חזק. אולם, אם שואלים את הסעודים מה עדיף - שחמאס יושמד או שתתפתח מלחמה אזורית שבה גם הם ייפגעו - הם יעדיפו שלא תתפתח מלחמה אזורית".

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי