גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין איראן לחות'ים: כך הפכה סעודיה לאחת הנפגעות של המלחמה בישראל

מלחמת "חרבות ברזל" תפסה את ערב הסעודית בסיטואציה לא נוחה מבחינות רבות - בין היתר בשל מחיר הנפט הצונח והשפעת החות'ים על הביטחון של הסעודים עצמם ● כעת, חלק ממיזמי תוכנית הדגל של בן סלמאן - "חזון 2030" - יידחו ל-2033 ● "לסעודים היה חזון לאזור, וכעת הם חזרו לאחור"

נסיך הכתר הסעודי, מוחמד בן סלמאן / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA
נסיך הכתר הסעודי, מוחמד בן סלמאן / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

למלחמה ולהסלמות צבאיות כמעט אף פעם אין מועד מועדף, אך במקרה של ערב הסעודית - מלחמת "חרבות ברזל" תפסה אותה בסיטואציה לא נוחה מבחינות רבות. על אחת כמה וכמה לאחר הודעת המורדים החות'ים על חסימת באב אל-מנדב לכל ספינה ששטה לישראל

יירוט טילי החות'ים וסיוע למצרים: במלחמת ישראל-חמאס הסעודים עברו למעשים
ההצעה הסעודית לאיראן: נבצע השקעות במדינה אם לא תתערבו במלחמה בישראל
ניתוח | אל תטעו, סעודיה רוצה שישראל תנצח את חמאס. אלה הסיבות

לפני כשמונה חודשים, תהליך הנורמליזציה בין ערב הסעודית לבין איראן הביא להפסקת אש מתוחה במלחמת האזרחים שמתחוללת בתימן מאז 2015, בין הממשלה שבה תומכת ריאד לבין המורדים החות'ים - שליחיה של איראן. הפסקת האש נשמרה עד למלחמת "חרבות ברזל", שבמהלכה התרחשו כבר חילופי אש קטלניים בין לוחמים סעודים לחות'ים, וכוחות ההגנה האווירית הסעודיים שבו ליירט טילים בליסטיים ששוגרו מתימן. לפי פרסומים זרים, כולל לישראל.

מנגד, לפי בלומברג, ערב הסעודית פנתה לאיראן בהצעה למתן סיוע כלכלי והשקעות למדינה שנתונה לסנקציות רבות, בתמורה להתחייבות מצידה שתדאג כי המלחמה לא תהפוך למערכה כלל-אזורית.

ההתפתחות האחרונה הייתה, לפי דיווח אחר בבלומברג, שארה"ב כבר פתחה בשיחות עם שותפותיה במפרץ בנוגע לאפשרות בפתיחה במבצע צבאי נגד החות'ים, בעקבות השפעותיהם על תנועת השיט במרחב. באותו דיווח צוין כי האמריקאים מעדיפים קודם כל למצות את האפיקים הדיפלומטיים, בניסיון להשיג שקט.

בארה"ב מעוניינים בשלווה אזורית בדומה לנסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמאן, אך במקרה שלו האינטרס שונה לחלוטין: הוא מעוניין למצב את ערב הסעודית כמעצמה אזורית, ולא דרך מלחמה כוללת.

במסגרת שאיפתו של בן סלמאן לחזק את הממלכה, תקציב הביטחון הסעודי צפוי לעלות בשנים הקרובות עד לכדי 86.4 מיליארד דולר ב-2028 - כך לפי דוח של "גלובל דאטה". זהו היפוך מגמה לאחר שלוש שנים רצופות שבהן התקציב ירד לכדי 53.9 מיליארד דולר ב-2021.

עם זאת, המפנה לא נובע מתקציב שמיועד לצבא עבור היערכות למלחמה מיידית, אלא מהפניית סכומי עתק למשימות פיתוח בשל שאיפת ריאד כי מחצית מדרישות הביטחון יגיעו מתוצרת מקומית. לפי "גלובל דאטה", ערב הסעודית צפויה להשקיע, בין השאר, 7.4 מיליארד דולר בפיתוח מערכות הגנה אווירית. מערכה אזורית שבה יהיו מעורבים הסעודים, תחייב את ריאד לבצע חישוב מסלול מחדש ולווסת תקציבים עבור המלחמה - בדיוק כפי שעושה כיום ישראל.

דילמת הנפט

דילמה נוספת של נסיך הכתר הסעודי היא הנפט. בריאד מנסים בחודשים האחרונים ללחוץ באמצעות קצב ההפקה על וושינגטון לאשר מערך גרעין אזרחי, ברית הגנה ואספקת מטוסי F-35 - במסגרת נורמליזציה עם ישראל. הם עושים זאת אף שלפי נתוניהם הרשמיים, הפחתת פעילות תעשיית הנפט ב-17% עלתה לבן סלמאן בצמצום התוצר ב-4.5% ברבעון השלישי של השנה, ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. ייתכן כי לו חיתוך ההפקה שהובילו במסגרת קרטל אופ"ק פלוס, בהנהגה משותפת עם רוסיה, היה מוביל לזינוק מחירי הנפט - אז היה היגיון גאופוליטי למהלך. אולם הצעד הוביל דווקא לירידת מחירי הנפט בכ-9% בשמונה ימים.

כיצד זה קרה? ראשית, עוד בטרם ההחלטה, הקרטל לא הציג חזית אחידה בנוגע לקיצוץ ההפקה. שנית, יותר ממחצית מהקיצוץ בהיקף 2.2 מיליון חביות ביום הייתה קיימת כבר קודם: מיליון חביות מערב הסעודית ו-300 אלף מתוך הקיצוץ הרוסי. ולבסוף, עוצמת התלות העולמית בנפט הולכת ופוחתת: בעת שבה ההספק הכולל של האנרגיות המתחדשות בעולם צמח ב-7.5% ב-2022, צריכת הנפט עמדה על 97.3 מיליון חביות ביום - היקף נמוך ב-0.7% משנת 2019.

במבט צופן פני עתיד, סביר להניח כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שביקר בערב הסעודית בשבוע שעבר, היה שמח לחרם נפט פן-ערבי בסגנון 1973 - אז מחיר חבית זינק תוך כשנה מ-2.7 דולר לכ-11 דולר. אולם בהתחשב בהתפתחויות הגאופוליטיות הרבות שבהן איראן נתפסת כאיום הגדול ביותר של האזור כיום, יחסי ישראל-ערב הסעודית, שאומנם אינם רשמיים אך ידועים לכל, השפעת החות'ים על הביטחון של הסעודים עצמם וכן הצמיחה הסעודית שנמצאת בשפל שדומה לימי הקורונה - ספק גדול מאוד אם בן סלמאן ישתמש בנשק הנפט כדי לנסות לכפות הפסקת אש אזורית.

"ערב המלחמה, ערב הסעודית הסתמנה כמנהיגה אזורית שהכול מתכנס אליה, כולל חידוש יחסים שמצידה נראה מאוד מבטיח". אומר לגלובס ד"ר יוסי מן מהמחלקה ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בר-אילן. "מנגד, בשנה שעברה מחיר הנפט הממוצע היה כ-100 דולר לחבית, עכשיו הוא 76 דולר, והיא לא מצליחה לעצור. לסעודים היה חזון לאזור, וכעת הם חזרו אחורה מבחינת השיח".

לגבי הפעילות הדיפלומטית בין ערב הסעודית לבין ישראל ואיראן כאחד, הוא מוסיף: "אני בטוח שיהיה הסכם עם ישראל, אבל הסעודים מסתכלים לשני כיוונים. זו הסיבה שיש ידיעות רציניות שהסעודים מעוניינים להשקיע בתשתיות האנרגיה האיראניות".

חזון 2030 

בשל הציפייה שהעולם ילך וייגמל מנפט, וכך גם ההכנסות ממנו, ערב הסעודית יצרה את חזון 2030, שמטרתו לגוון את מקורות ההכנסה ולמשוך השקעות זרות. בד-בבד, ריאד שואפת לגוון גם את מקורות האנרגיה שלה עצמה עם מעבר לאנרגיות מתחדשות. היא משקיעה, למשל, ב"דלק העתיד" - המימן הירוק. אותו דלק כבר משמש כיום להנעת כלי תחבורה שונים, בהם משאיות, במקום דלקים מזהמים - אולם הוא עדיין נמצא "בחיתוליו".

לצערם של הסעודים, התלות בהכנסות מהנפט הביאה בשבוע שעבר להפנמה שריאד תתמודד עם גירעונות תקציביים מדי שנה עד 2026. לפי קרן המטבע, הסעודים זקוקים למחיר חבית נפט של כ-86 דולר במטרה לאזן את התקציב, אבל המחיר עומד כעת על כ-76 דולר. לכן, שר האוצר הסעודי מוחמד אל-ג'דעאן הודיע בשבוע שעבר כי חלק מאותם מיזמים בתוכנית שמוערכת בטריליוני דולרים, יידחו אל מעבר ל-2030. "העיכוב, או יותר נכון ההארכה, של כמה פרויקטים - ישרת את הכלכלה", הסביר השר.

בריאד כבר מודים בריש-גלי כי חלק ממיזמי תוכנית הדגל של בן סלמאן יידחו ל-2033, אחרים יועברו ליעד של 2035, ואף יהיו כאלה שיעברו "רציונליזציה", כפי שהגדיר זאת שר האוצר. בסיכומו של דבר, ברור כי אם ערב הסעודית תיאלץ ליטול חלק במלחמה אזורית, לא רק חלק ממיזמי חזון 2030 יידחו, אלא רובם.

"הסעודים רוצים הפסקת אש מישראל, ולא יסכימו לקואליציה נגד החות'ים בלי זה, כי הם עלולים לספוג ביקורת מבית", מסכם ד"ר מן. "הסעודים מנסים למצוא פתרון מדיני, בגלל שקצת מיצו את הפתרון הצבאי. הסעודים והאמירותים הפעילו כל מה שאפשר בתימן ולא הצליחו. חושבים שעזה זה מסובך, אך לא מכירים את הטופוגרפיה התימנית".

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?