גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היינו חבורה גדולה ומגובשת, כמו משפחה"

התצפיתניות בנחל עוז זיהו פעילות חריגה סמוך לגבול והתריעו ● אך בפלישת עשרות מחבלי חמאס לבסיס שום דבר לא עזר להן: "עד 12:00 הן עוד היו בחיים. אף אחד לא בא להציל אותן כל כך הרבה שעות" ● הסיפור הנורא של החיילות שהתגייסו לתפקיד שאף אחת לא רוצה, אבל כולן מתאהבות בו בסוף

תצפיתניות מנחל עוז. סיפורים על קשר מיוחד של אחוות חיילות צעירות על גבול עזה / צילום: אלבום פרטי
תצפיתניות מנחל עוז. סיפורים על קשר מיוחד של אחוות חיילות צעירות על גבול עזה / צילום: אלבום פרטי

חבורת חיילות צעירות על גבול עזה, בלי נשק - עם העיניים על המסך. "הקריבו את כל הבנות כשלא באו לעזרתן", שיתפה בכאב שרון אשל, אמא של רוני אשל ז"ל, תצפיתנית שנרצחה בבסיס נחל עוז במתקפת חמאס וגופתה זוהתה לאחר חודש, "כמו כל התצפיתניות, היא לא הייתה חי"רניקית או לוחמת". 16 מהתצפיתניות של בסיס נחל עוז נרצחו, 15 מהן בשבת 7 באוקטובר, בהן המפקדת סרן שיר אילת. נועה מרציאנו ז"ל, אחת משבע תצפיתניות שנחטפו לעזה, נרצחה בשבי. אורי מגידיש חולצה במבצע של צה"ל ושב"כ, אך חמש תצפיתניות עדיין חטופות - שלוש מהן נקלטו בבסיס ימים ספורים לפני הטבח. לבקשת המשפחות אנו לא מציינים את שמותיהן.

רק שתיים מהתצפיתניות בבסיס ניצלו באותו היום. מיה דסיאטניק הספיקה לצאת מחלון החמ"ל הבוער עם שישה חיילים נוספים. יעל רוטנברג, השורדת היחידה מהמיגונית שאליה רצה באותו בוקר, שיתפה ברגעי האימה בפוסט שסחף את הרשת: "אני מתעוררת בבהלה מהבומים ומזנקת למיגונית יחפה עם פיג'מה. במיגונית אני פוגשת את כולן ואנחנו מחכות שם לבד תחת מתקפה שלא נגמרת. ההפגזה חזקה והרסיסים עפים פנימה. אף אחד לא מתקשר איתנו, אנחנו מנסות ליצור קשר עם החמ"ל, אבל כל מה שנאמר זה שיש פשיטה שהולכת להיכנס למוצב, אבל הם על זה והכול בסדר ואין מה לעשות.

מימין לשמאל: נועה פרייס ז''ל, מרגרט ויינשטיין, רוני ליפשיץ, שחף ניסני ז''ל, דפנה פיין ועדן הדר (תצפיתניות שהשתחררו) ורוני אשל ז''ל / צילום: אלבום פרטי

"בשעה 7:00 אנחנו שומעות דיבורים בערבית, הם מתקרבים ומתחילים לירות עלינו צרורות לתוך המיגונית. משליכים שלושה רימונים, אני צועקת 'בנות, יש פה רימון', סותמת אוזניים ומתחילה לרוץ חזרה למגורים. בשלב הזה מתפוצצים עליי שני רימונים. אני חושבת שנכרתה הרגל אבל ממשיכה לרוץ וחוטפת כדור ביד, ממשיכה לרוץ ומצליחה לצאת מהמיגונית בריצה על רגל אחת היישר לאחד החדרים במגורים. אני ועוד חמש בנות שלא שייכות לתצפ"י מסתגרות בחדר ונשכבות על הרצפה. בשלב הזה חמאס משתלטים על המגורים, הם מנסים להיכנס לנו לחדר אבל משום מה לאחר שגילו שזה נעול הלכו ולא ניסו להיכנס שוב. 70 מחבלים חודרים למגורים ואנחנו שומעות אותם מתנהלים, משוחחים כאלה המקום שייך להם. בחדר שלנו היה חלון שהתנפץ לגמרי מההפגזות (ככה שבכל שלב נתון הם יכלו לסובב מעט את הראש ולהבחין בנו). במשך כשבע שעות, כאשר אני מדממת בלי הפסקה, אנחנו מחכות בדממה עד שמגיע החילוץ".

אשל סיפרה את הידוע לה על השתלטות המחבלים על החמ"ל: "רוני הייתה במשמרת בין 4:00 ל־8:00 בבוקר, ב-6:30 הן זיהו את המחבלים ויש הקלטות בקשר שלא שמענו, אבל קיבלנו את התכתובת שלהן. רוני מזהה מחבלים, מזעיקה כוחות ומכוונת אותם. היא לא עוזבת את העמדה שלה. היא הייתה חזקה ונחושה בקור רוח. לאחרונה למדנו שהמחבלים זרקו רימונים לחמ"ל שהיה בהם סוג של גז רעיל מאוד. החיילות איבדו הכרה ונחנקנו בתוך דקות. עד 12:00 הן עוד היו בחיים. אף אחד לא בא להציל אותן כל כך הרבה שעות".

בקרב במוצב נחל עוז ב-7 באוקטובר נהרגו לפחות 65 חיילי וחיילות צה"ל. 38 מהם לוחמי גדוד 13 של חטיבת גולני.

"היינו הגב אחת של השנייה"

בשיחה עם רוני ליפשיץ, תצפיתנית שמשרתת בנחל עוז ובאותה שבת הייתה בקורס, היא סיפרה שכמה חודשים לפני כן כבר זיהו פעילות חריגה בסביבת הגבול: "שבועיים לפני 7 באוקטובר יצאתי לקורס, וכבר לפני היו דברים חריגים והגזרה לא נראתה כמו שלושה חודשים קודם לכן. העברנו את החששות הלאה אבל לא קרה עם זה כלום".

מרגרט ויינשטיין שירתה עם התצפיתניות בנחל עוז ועברה לבסיס אורים, חודש לפני המתקפה. היא מספרת על הרגעים שהבינה שחברותיה בסכנה: "הייתי בבסיס באורים, גיליתי ממש ברגע שזה קרה. הייתי במיגונית עם הסמג"ד ושמעתי את הדברים בקשר ואת ההודעות. בשנייה ששמעתי נחל עוז, זה היה שוק פתאומי, הדבר הראשון שעשיתי לנסות לדבר עם כמה שיותר בנות. הן היו מבולבלות לא הבינו מה קורה, שמעו מלא יריות. עם חלקן התכתבתי, והן הבינו שיש פשיטה אבל לא הבינו מה קורה, אם חדרו למוצב או לקיבוץ, וגם אני לא הבנתי מהן מה קורה".

היא סיפרה על הקשר המיוחד בין התצפיתניות, "אנחנו חברות, כל אחת היא ממחזור אחר, הכרתי את כולן בחמ"ל והיינו חבורה גדולה ומגובשת כמו משפחה, ממש היינו הגב אחת של השנייה. הכרתי כמעט את כל הבנות שנרצחו, חוץ מכמה בנות שהגיעו כמה ימים לפני המתקפה לבסיס, שכמה מהן חטופות והשאר נרצחו". ויינשטיין גם שיתפה בציפייה שהחטופות יחזרו: "אחרי ששחררו את אורי מגידיש הייתה תקווה ונקודת אור. אבל אז דיווחו על נועה מרציאנו שנרצחה שם ואז כל התקוות הלכו והתנפצו. אני מאוד מקווה שהחטופות יחזרו, אני ממש מחכה להן פה".

זוכרות את כולן

ויינשטיין עוברת על השמות ומספרת בכאב על החברות שאיבדה באותה שבת. "נועה פרייס ז"ל הייתה השראה להמון בנות וגם לכאלה חלשות שהיה להן קשה. שחף ניסני ז"ל הייתה אמורה להשתחרר באותו השבוע, הייתי בפרידה שלה יום לפני 7 באוקטובר, התעקשתי לבוא לפריסה שלה. הייתה אווירה מדהימה וכיף בטירוף. היא הייתה משפחתית, רגישה לסביבה חושבת על כולן ועשתה המון לבנות ולחמ"ל. רוני אשל ז"ל השתלבה מאוד מהר והתאהבו בה מהר בחמ"ל היא אדם שמח ונורא נוכח. אי אפשר להתעלם ממנה וגרמה לכולנו לחייך. אביב חג'ג' ז"ל בחורה מדהימה עם לב ענק, הייתה אומרת משפטי מוטיבציה שהכל יהיה טוב ולטובה. היא הייתה כותבת שירים ומנגנת במשמרות ובכוננויות".

ליפשיץ סיפרה על המפקדות שנרצחו. "ים גלס ז"ל ועדי לנדמן ז"ל היו מפקדות אהובות בחמ"ל. יש צחוקים ומפגשים של התצפיתניות ויש את הפיקוד. אבל היה לנו מנהג לפני שהולכים הביתה ללכת למגרש כדורגל והן היו באות לשחק איתנו וזה עזר להתחבר אליהן". ליפשיץ מספרת כי נועה מרציאנו ז"ל הייתה "בחורה מיוחדת, כשהייתה כוננית ולא ישבה משמרת הייתה מקריאה לנו ספרים וגם הייתה ילדה חייכנית עם צחוק מדבק".

ויינשטיין מוסיפה: "המפקדת שיר אילת ז"ל, הקצינה של החמ"ל, חלק מהבנות הכרנו אותה כתצפיתנית בנחל עוז. אהבנו אותה פה אחד וזה היה נדיר בחמ"ל. מבצעית בטירוף וגם ב־7 באוקטובר היא תפקדה מדהים. תפעלה את הסיטואציה, שמרה על הבנות שילכו לחדר ושמה את עצמה בפרונט והרגה שני מחבלים לפני שהרגו אותה. לקחה נשק ששכב ליד החמ"ל. הייתה מדויקת וטובה. היה לה אכפת מכל אחת ואחת והסתכלה עלינו בגובה העיניים. מיה ויאלבו ז"ל הייתה ממש חדשה וכמה חודשים בחמ"ל. השתלבה מהר והתאהבו בה עוד מהחפיפה. רצתה לצאת לפיקוד ולא רצינו כדי שתישאר.

"יעל לייבושור ז"ל הייתה בחורה מיוחדת, האמא של החמ"ל, העדיפה להקשיב מאשר לדבר על עצמה. שיראל מור ז"ל - היינו צמודות מהתחלה, היא מצחיקה ומאוד קלילה. שי אשרם ז"ל, לא הכרנו לעומק, אבל היא הייתה מנהיגה באופי היא מאוד רצתה לפיקוד וזו הייתה מטרה שלה. שירה שוחט ז"ל הכרנו מעט מאוד, הייתה מאוד ביישנית, רגישה ועדינה. עדי גרומן ז"ל (לוחמת איסוף קרבי) - מפקדת בחפיפה שהייתה חברה טובה של רוני, תמיד חשבתי שהיא תהיה מפקדת טובה".

על שלוש התצפיתניות שהגיעו רק ימים ספורים לפני המתקפה סיפרו בפיקוד: "שירת ים עמר ז"ל האירה כל מקום שהייתה בו והצטיינה בכל דבר שעשתה. היא הייתה מיועדת למסלול פיקוד. תמיד דיברנו בסגל על איזה קצינה טובה היא בטח תהיה. בטקס סיום היא קיבלה את הכומתה של הסמלת - סימן להערכה שהמפקדת רכשה לה. אותה כומתה נמצאה לאחר מכן בנחל עוז. נועם אברמוביץ ז"ל הייתה ילדה אהובה, קרן שמש למחלקה ולפלוגה והפיצה את האור שלה בכל רגע. נועם נבחרה מתוך כל הפלוגה להיות א' מ"פ, יד ימינה של המ"פ ודמות פלוגתית מובילה, וכמו כל דבר היא עשתה זאת בשקט ובמצויינות שלה. הדר כהן ז"ל הייתה טובת לב ובעלת קסם שייחודי רק לה. מספרים כי ברגעים האחרונים של הדר וחברותיה בנחל עוז, הדר עזרה לכולן והרגיעה את כולן".

"תפקיד כפוי טובה"

התפקיד של תצפיתנית אינו מבוקש בלשון המעטה, והבנות שמתגייסות אליו מנסות בכל דרך לשנות את השיבוץ. ליפשיץ מספרת: "זה שירות רק של בנות וסוגרים כל שבת שנייה. ישבתי בכלא כדי לא להגיע לתפקיד ובסוף נתתי צ'אנס. היה לי שירות לפני 7 באוקטובר שהיה מטורף ומלא חברים, התפתחתי וזה תפקיד מבגר. ילדה שנכנסת לחמ"ל לא יוצאת אותה ילדה, לטוב או לרע".

שרון אשל הוסיפה וסיפרה כי גם בתה רוני לא רצתה להיות תצפיתנית, "אף אחת לא רוצה. זה תפקיד כפוי טובה בחיל מזעזע עם מפקדים שלא דאגו לבנות. אבל כשהיא הגיעה והתחילה את הקורס בסיירים, היא התאהבה בתפקיד ובחברות שלה וחשבה שהיא עושה משהו חשוב ותורמת לביטחון המדינה".

עוד כתבות

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"