גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדיור ועד כלי רכב ומשלוחים: אלה שינויי החקיקה והמס שצפויים להיכנס לתוקף

ב־7 באוקטובר החיים בישראל התהפכו, וכעת כולם עסוקים במלחמה בכל הזירות - האישית, העסקית והכלכלית ● אך בטרם פרצה הלחימה, אושרו מספר שינויים שייכנסו לתוקף ב־1 בינואר וישפיעו על הכיס של כל אחד ואחת מאיתנו ● גלובס ממפה 5 תוכניות, תיקוני חקיקה והטבות לקראת השנה החדשה ● לקראת 2024, פרויקט מיוחד

מה מצפה לנו בשנה החדשה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
מה מצפה לנו בשנה החדשה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות מס למשכירי ורוכשי דירות

המצב היום: שנה חדשה, ודאי אחרי שנה שבה האינפלציה חרגה מהיעד, היא בשורה גם למשכירי הדירות ולרוכשי הדירות, בשל העדכון האוטומטי של תקרת הפטור ממס למשכירי דירה וכן של מדרגות המס לרוכשי דירות. כיום התקרה למשכירים עומדת על 5,471 שקל בחודש. לפי החוק, אדם שמשכיר דירה מעל סכום זה, מחויב לשלם מס באחד משני מסלולים עיקריים: מס מופחת של 10% על ההכנסות מהדירה, או הכללת ההכנסות במסגרת סך הכנסותיו ממקורות נוספים, ותשלום מס שולי הנובע מכולן.

השינוי: העדכון יתפרסם סופית רק ב־16 בינואר, לאחר פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר ולשנת 2023 כולה. עבור משכירי דירה, מדובר בעדכון תקרת הפטור לכ־5,700 שקל (בהנחה של אינפלציה שנתית בשיעור 3.5%). למעשה, לשוכרי דירות רבים יש סיבה לחשוש שבעלי דירות שלא רצו לעבור את התקרה עלולים להעלות את דמי השכירות בעקבות העדכון. חוק ההסדרים האחרון אומנם הציע להקפיא את התקרה על רמה של 5,471 שקל, אבל זה לא קרה בסופו של דבר והיא צפויה להתעדכן עם העלייה במדד.

דירה למכירה / צילום: תמר מצפי

בנוסף, משכיר שעובר את תקרת הפטור ונדרש לשלם את המס עד ינואר בשנה העוקבת צריך להכיר את ההטבה החדשה שכן אושרה בשנה האחרונה - פטור עד לתקרה חודשית של 7,500 שקל, למי שהוא משכיר השוכר דירה בעצמו.

במקביל, גם מדרגות מס הרכישה - שרלוונטיות בעיקר למי שמחזיק דירה אחת (או שקונה דירה ומוכר את דירתו הישנה), יעודכנו ב־16 בינואר וירחיבו את המדרגות המוזלות בעקבות האינפלציה. כך למשל, המדרגה הראשונה, שקובעת פטור מלא ממס רכישה עד לשווי דירה של 1.919 מיליון שקל, צפויה לעלות לכ־1.99 מיליון שקל. המדרגה הבאה, בה משולם מס של 3.5%, תעלה מכ־2.28 מיליון שקל ל־2.36 מיליון שקל וכן הלאה.

בשורה התחתונה, מי שלא מוכרח לסגור עסקה לרכישת דירה בימים הקרובים, צריך לשקול לדחות את חתימת העסקה לאמצע ינואר, כדי להרוויח כמה אלפי שקלים לפחות בתשלום מס הרכישה. זאת, בתנאי שמדובר בדירה שמחירה 1.9 מיליון שקל לפחות.

התוכנית להפחתת פליטות יוצאת לדרך: בכמה המשלוחים לארץ יתייקרו?

היום: תוכנית Fit for 55 של האיחוד האירופי, שמטרתה להפחית את פליטות גזי החממה ביבשת ב־55% (בהשוואה לרמתם ב־1990) עד 2030, תיכנס לתוקף בתחילת ינואר. היום לא חלה אף מגבלה בנושא על הספינות שעוברות בשטחי היבשת. 

רגע לפני סוף השנה, מומחים ממליצים: כך תחסכו בתשלומי המס על רווחי ההון שלכם
מומחים ממליצים: אלה צעדי המס שיכניסו עוד מיליארדי שקלים לקופת המדינה

השינוי: לפי התוכנית, שתחול בהדרגה בשנים הקרובות, ספינות מסחר בינ"ל העוברות בשטחי האיחוד האירופי יאלצו לשלם בהתאם לפליטות שלהן. "חברות השילוח יהיו חייבות לגלגל את מסי הפחמן וההיטלים הירוקים", מסביר צבי שרייבר, מנכ"ל ומייסד פרייטוס, פלטפורמה לתמחור משלוחים בינ"ל. "החשש שזו תהפוך בסופו של דבר לנורמה החדשה. אנחנו מדברים על בערך 10%־15% השפעה על עלויות השילוח הימי" בשנים הקרובות.

אז איך התוכנית תשפיע על ישראל בפרט? "ספינות שמגיעות לארץ דרך הים התיכון עוצרות גם באירופה וייאלצו לשלם על הפליטות שלהן בהתאם לרגולציה החדשה", אומר אלעד ברשאן מייסד־שותף של פלטפורמת השילוח הדיגיטלית SlickChain. "המשמעות היא שהמשלוחים לישראל יתייקרו בהתאם".

ענקית השילוח גרימלדי, מקבוצת הספנות המובילות באיטליה, כבר הודיעה ללקוחותיה על התייקרות של 4% במחירי השילוח הימי, והמחיר עוד צפוי לעלות בהמשך. אלאלוף, הסוכנות הישראלית המייצגת את חברת גרימלדי, הודיעה לאחרונה ללקוחותיה כי "כדי לעמוד בתקנון ה־ETS, קבוצת גרימלדי תצטרך לרכוש אישורי פליטה או הקצאות מהאיחוד האירופי בהתאם לפליטות האוניות. בעקבות העלות הנגרמת ועל מנת לעמוד בהנחיות החדשות, חברת גרימלדי מודיעה כי החל מה־1 בינואר, ייכנס לתקופו היטל ETS בנמלי הטעינה והפריקה הנמצאים באירופה".

המהלך צפוי, על פי ההערכות, לייקר את המשלוחים לאזור הים התיכון ב־4%. "מי שהכי יושפע מכך זה יבוא הרכבים מאירופה ומארה"ב", אומר ברשאן. "הרי, המיסוי על הרכבים נקבע בהתאם לעלות שלהם. המשמעות היא תוספת עלות של 36 מיליון שקל בשנה לשוק הרכב. גם רהיטים, צעצועים ומכשירי חשמל כמו מקררים ומכונות כביסה, יושפעו מאוד".

מס הקנייה על רכבים חשמליים ופלאג־אין יזנק בעשרות אחוזים

המצב היום: רכבי פלאג־אין וחשמליים תופסים יחדיו נתח של כמעט 25% מכלל מכירות הרכב החדש בישראל. כיום רכבי פלאג־אין מחויבים במס קנייה מקסימלי של 56%, וחשמליים ב־20%.

השינוי: בינואר תיכנס לתוקף הפעימה הרביעית והאחרונה (בינתיים) במתווה הרב־שנתי להפחתת הטבת מס הקנייה על כלי רכב "ירוקים". במסגרת הפעימה הזו, צפויים שני שינויים מרכזיים במס הקנייה על שני פלחי שוק: רכבי פלאג־אין המיובאים יחויבו במס קנייה מקסימלי של 83%, בדומה לרכבי בנזין ודיזל, והחשמליים יחויבו ב־35%. במקביל, הפחתת המס המרבית בשקלים עבור רכבים חשמליים תעמוד על 50 אלף שקל במקום 60 אלף.

טעינת רכב חשמלי / אילוסטרציה: Shutterstock, guteksk7

כעת, היבואנים צפויים לעלות מחירים, אך יוכלו למכור את המלאי הקיים במחירים מוזלים. על פי הערכות בענף, רוב היבואנים כבר הצטיידו במלאים שאמורים להספיק להם לפחות לרבעון אחד או שניים. בכמה יתייקרו המחירונים הרשמיים של כלי הרכב החשמליים ורכבי הפלאג־אין בתחילת ינואר? אף אחד בענף לא מוכן להמר כרגע, מכיוון שהתשובה תלויה בכמה משתנים. האחד מהם הוא יציבות השקל או מול הדולר והאירו. בתרחיש של התחזקות השקל אפשר לצפות להתייקרות של 5%־10% עבור כלי רכב חשמליים בהתאם לדגם וליבואן. בדגמי פלאג־אין, צופים עלייה יותר משמעותית במחירונים הרשמיים. זאת למעט אולי בדגמי יוקרה, שגובה הטבת המס שחלה עליהם עד כה מהווה חלק זניח במחיר הכולל שלהם.

משתנה נוסף הוא מצב הכלכלה בישראל. אם המשק לא יפגין סימני התאוששות מהמלחמה וייקלע למיתון, שבין היתר יקטין את הביקוש לרכב, אפשר להניח שהיבואנים לא יעלו מחירים בחדות כדי לא "להרוג את השוק". אם המשק יתאושש בקצב מהיר מהצפוי, המוטיבציה שלהם להקטין את הרווח תפחת.

נטל המס ברכישת "דירת מעטפת" יורחב

המצב היום: על פי החוק הקיים, מי שיקנה נכס מקרקעין שמוגדר כ"דירת מגורים" ישלם שיעור מס רכישה שנע בין 8% ל־10%, כשהדירה הנרכשת היא אינה היחידה שברשותו. לעומת זאת, מי שרוכש נכס שאינו מוגדר כ"דירת מגורים", ישלם מס רכישה בשיעור של 6%. בעקבות זאת, על מנת להימנע מתשלום מס רכישה גבוה, דירות רבות נמכרו ללא שיפוץ פנים ולא היו מוגדרות כדירות מגורים אלא כ"דירות מעטפת" (קרי חלל גדול תחום בקירות המעטפת בלבד, עם תשתיות בסיסיות כמו ריצוף, חשמל ומים).

השינוי: על פי התיקון, הגדרת "דירת מגורים" בחוק תשונה ותכלול התייחסות גם ל"דירת מעטפת" המיועדת לשמש בעתיד למגורים. "לפי השינוי בחוק, ההגדרה תכלול דירה שהיא אחת מאלה: דירה שהסתיימה בניית קירותיה החיצוניים ('דירת מעטפת' בנויה) או דירה על הנייר שקיימת התחייבות מצד המוכר לסיימה כ'דירת מעטפת'", מסבירה רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי חשבון לשעבר. "כל זאת רק אם יש התחייבות מצד המוכר לסיים את בנייתה כ'דירת מעטפת'". ההשפעה בפועל היא הגדלת שיעור מס הרכישה מ־6% ל־8%־10% עבור מי שרוכש "דירת מעטפת" המיועדת לשמש למגורים ואינה דירתו היחידה.

הרפורמה שתקל על החיים של העוסקים הזעירים

המצב כיום: עסקים שמרוויחים עד כ־120 אלף שקל בשנה, מוגדרים בחוק "עוסקים פטורים" (בעבר כונו "עוסקים זעירים") ואינם מחויבים לשלם מע"מ. כיום, כ־60 אלף תיקים חדשים של עוסקים פטורים נפתחים בכל שנה. "'עוסק זעיר' הוא יחיד, תושב ישראל, שמרוויח הכנסה מעסק או משלח יד ומחזור עסקאותיו המרבי זהה למחזור העסקאות המרבי של 'עוסק פטור' כפי שמצוין בחוק מע"מ", מסבירה עו"ד קשת סירוטה־לוינר, ראש מחלקת מסים במשרד נשיץ ברנדס אמיר. "עד לתיקון החוק, עוסק זעיר היה חייב להוכיח הוצאותיו בפועל כדי שתוכר לו הוצאה לצורכי מס".

עסקים קטנים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

השינוי: החל מ־2024, עוסקים זעירים יגישו דיווח שנתי בלבד על מחזוריהם, באופן מקוון, במקום דיווחים תקופתיים לאורך השנה. עוסק זעיר שמחזורו השנתי אינו עולה על כ־120 אלף שקל, יהיה זכאי באופן אוטומטי לנכות מהכנסותיו שיעור הוצאה של 30% מהמחזור ולא יצטרך לדרוש זאת. "במילים אחרות, עוסק זעיר יהיה רשאי להפחית את גובה המס החייב בו בדרך של ניכוי הוצאות ללא קשר להוצאותיו בפועל", מסבירה סירוטה־לוינר. "מדובר בהטבה שרלוונטית לאחוז ניכר מן העוסקים הזעירים ומן העוסקים בכלל".

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל