גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שפל של 9 שנים: היקף המיזוגים והרכישות של חברות ישראליות נחתך בחצי ב-2023

ההיקף הכספי של העסקאות צנח ל-9.8 מיליארד דולר בשנה שחלפה, לעומת כ-18 מיליארד דולר ב-2022, כך עולה מדוח PwC ● מספר עסקאות המיזוגים והרכישות המערבות חברה ישראלית ירד ב-23% ל-110 בלבד ● ב-PwC צופים בטווח הקצר המשך חולשה בשוק המקומי ביחס לעולם בשל המלחמה

מיזוגים ורכישות / צילום: Shutterstock
מיזוגים ורכישות / צילום: Shutterstock

היקף המיזוגים והרכישות בישראל בשנת 2023 נחתך כמעט בחצי לעומת 2022, לרמה של 9.8 מיליארד דולר - הסכום הנמוך ביותר מאז 2014. הנתון מופיע בדוח המיזוגים והרכישות השנתי שמפרסמת פירמת PwC Israel, המצביע על ירידה בכל הפרמטרים בשנת 2023. הירידה בהיקף ובכמות העסקאות ניכרה עוד לפני המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר.

המשבר בענף ההייטק הישראלי: היקפי האקזיטים נחתכו ב-56% בשנת 2023 

מהנתונים עולה כי ב-2023 מספר עסקאות המיזוגים והרכישות המערבות חברה ישראלית (כנרכשת או רוכשת) ירד ב-23% ל-110 - נתון המסמן שפל מאז 2015. כאשר כאמור ההיקף הכספי של העסקאות שנסגרו ירד ב-46%, לרמה של 9.8 מיליארד דולר. זאת לעומת כ-18 מיליארד דולר ב-2022.

גם שוויה הממוצע של עסקה התכווץ והגיע ל-131 מיליון דולר, לעומת 202 מיליון דולר בשנה שעברה, אך גבוה מהסכום ב-2021 שהיה 126 מיליון דולר. ב-PwC מעריכים כי שווי העסקה הממוצע הנמוך והירידה בהיקף העסקאות הגדולות (מעל מיליארד דולר) מושפעים מהשאיפה של משקיעים לבצע עסקאות בעלות רמות סיכון נמוכות יותר, כמו גם בשל ירידת השוויים ביחס לשנים 2021-2022.

ב-PwC מציינים כי הירידה החדה בכל המדדים הושפעה מהמגמה העולמית, שהחלה כבר במהלך המחצית השנייה של 2022. "לגבי שלושת הרבעונים הראשונים של השנה, אנו מזהים באופן ברור כי הפגיעה בשוק הישראלי היא גבוהה ביחס למגמה העולמית, וניתן לייחס אותה לחוסר הוודאות הפוליטית והחברתית בישראל", נכתב בדוח. כאשר מסתכלים על השנה כולה, מניחים ב-PwC כי גם למלחמה יש השפעה שלילית על עסקאות ועל עיתוי השלמתן.

על-פי נתוני PwC, בשנת 2023 נסגרה רק עסקה אחת בשווי של מעל מיליארד דולר - הם מתייחסים לרכישת חברת אבטחת הסייבר אימפרבה על-ידי Thales ב-3.6 מיליארד דולר. במקרה זה מדובר בחברה שאומנם הוקמה בישראל על-ידי ישראלים ומעסיקה מאות עובדים בארץ, אך נמכרה עוד קודם לכן לקרן פרייבט אקוויטי זרה, כך שגם המוכר וגם הקונה בעסקה אינם ישראלים. לעומת זאת, ב-PwC מציינים כי נתח העסקאות בשווי של עד 100 מיליון דולר עלה באופן חד והיווה 75% מסך העסקאות הכולל, לעומת 62% ב-2022. 

ירידה בהשקעות הזרות 

נתון בולט נוסף מהדוח הוא שב-2023 נרשמה ירידה של 41% בהשקעות של זרים בישראל, ל-6.7 מיליארד דולר בלבד. ב-PwC מעריכים כי ניתן לייחס זאת במידה רבה לחשש המשקיעים הזרים בנוגע למהלכים הפוליטיים והחברתיים שהתרחשו בישראל בשנת 2023, וגם למלחמה.

עוד קודם לפרוץ המלחמה, בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה היקף ההשקעות של זרים פחת ב-67% ו-64% ביחס לתקופות המקבילות ב-2022 ו-2021, בהתאמה. "מכיוון שהירידה משקפת אחוזים גבוהים משמעותית מהמגמות שראינו בעולם (שמושפעות מעליית הריבית והחשש ממיתון עולמי), נראה כי ניתן לייחס את הירידה במידה ניכרת לאי-היציבות הפוליטית והחברתית שיצרה הרפורמה המשפטית בישראל במהלך שנת 2023", כותבים ב-PwC.

במקביל, ב-2023 גם בהשקעות ישראלים בחו"ל והשקעות ישראלים בישראל נרשמה ירידה, של 45% ו-62%, בהתאמה.

מגמה שנותרה דומה לשנים קודמות היא הובלת מגזר ההייטק, שהיווה השנה 81% מכלל העסקאות, בשווי כ-8 מיליארד דולר. במקרה זה דווקא מדובר בנתון שיא בשנים האחרונות (כאמור, ב-PwC מכלילים גם את עסקת אימפרבה), שלדבריהם מצביע על חוזקה יחסית של הענף, ומנגד על ריכוזיות השוק הישראלי ורמת ההסתמכות על ענף ההייטק.

מבחינת סוג הרוכשים, ב-2023 נעצרו כמעט לגמרי עסקאות רכישה על-ידי משקיעים פיננסיים (כגון קרנות השקעה), להערכתם בשל הקושי להתחרות ברוכשים אסטרטגיים (רוכשים מאותו ענף פעילות של החברה הנרכשת) שלהם יש יתרון, לאור עליית הריבית והקושי לייצר סינרגיות, כמו גם מהמשך "ישיבה על הגדר" בציפייה לירידת שווי החברות. 

פער בין ישראל והעולם

לדברי רו"ח ליאת אנזל-אביאל, שותפה וראש תחום שירותי מיזוגים ורכישות ב-PwC Israel, "שינויים בסביבה המאקרו-כלכלית העולמית הובילו לחוסר ודאות גבוהה בשוק העולמי והמקומי. שיעורי הריבית הגבוהים והמשתנים ביחס לעשור האחרון, לצד קושי בגיוס כספים, תנודתיות בשווקים, אי-יציבות גאופוליטית וחשש מתמשך ממיתון ורמות אינפלציה גבוהות, הובילו לחוסר יציבות שמיתן את הקצב המהיר של ביצוע עסקאות רכישה ומיזוג שאפיינו את השנים 2021-2022, ובאופן כללי ציננו את מוטיבציית המשקיעים לביצוע עסקאות".

עם זאת, לדבריה, "מגמת הירידה של עסקאות רכישה ומיזוג בשוק הישראלי חזקה יותר ביחס לעולם. אנו מייחסים את ההאטה המשמעותית בשוק העסקאות של רכישה ומיזוג בישראל במידה רבה לאי-הוודאות הפוליטית והחברתית אשר שרר בישראל במהלך שנת 2023 סביב הרפורמה המשפטית והמחאה הנרחבת. ניכר כי משקיעים זרים חששו לבצע רכישות בישראל בתקופה זו, ונראה כי נמנעו מלהשקיע ולבצע עסקים בשוק המקומי". 

רו''ח ליאת אנזל-אביאל, שותפה וראש תחום M&A Services ב-PwC Israel / צילום: באדיבות PwC Israel

אנזל-אביאל הוסיפה כי 2023 הושפעה במידה רבה ממשבר ההייטק העולמי, שהחל ב-2022, העמיק בתחילת השנה, ובהמשך ניכרים סימני יציאה מהמשבר בארה"ב ובאירופה.  "לעומת זאת, ענף ההייטק הישראלי עדיין לא מראה סימני התאוששות, ככל הנראה שוב בהשפעת האירועים הפוליטיים. באופן כללי אנו רואים פער שהולך ונפער בין ישראל והעולם בנוגע למגמות וקצב ההתאוששות בשווקים, נתון המעורר דאגה".  

ומה בהמשך? 

ב-PwC צופים בטווח הקצר המשך חולשה בשוק המקומי ביחס לעולם, בשל המלחמה. "קשה לצפות את תגובת השוק בעתיד הרחוק יותר, והדבר תלוי בין היתר בהתפתחות המצב הביטחוני והפוליטי בישראל.

"נציין כי על רקע המצב, ישנה תחזית להורדת ריבית בנק ישראל, צעד אשר עשוי לתמוך במידה מסוימת בשוק העסקאות וביכולת ללוות כספים בפרט. כמו כן, בשוק עדיין נמצא כסף רב, הן בקרב חברות ישראליות וזרות והן בקרב גופים פיננסיים שממתינים להזדמנויות אטרקטיביות ולהמשך ירידת השוויים. הזדמנויות כאמור עשויות לבוא לידי ביטוי בעיקר סביב חוסר ברירה של חברות אשר נקלעו למחסור במזומן או שחוו קושי בפעילות העסקית".

אנזל-אביאל מוסיפה כי למרות ההשפעות השליליות שצוינו, הביקוש והצורך בטכנולוגיה וחדשנות לא נפגעו ואף גוברים עם הזמן לנוכח האתגרים הגלובליים, בין היתר בתחומי בינה מלאכותית, סייבר, אנרגיה, רפואה, פינטק ועוד.

עוד כתבות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם