גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה השוק של 'שבע המופלאות'; שאר המניות פשוט קיימות בו

מניות הטכנולוגיה הגדולות זינקו ב־75% ב־2023 – וכעת מהוות כ־30% ממדד S&P 500

שבע המופלאות / צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
שבע המופלאות / צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הטכנולוגיה הגדולות התייצבו שוב כמובילות השוק השנה. אבל כמה רחוק לפני שאר העדר הן רצו?

ביחד, המניות המכונות "שבע המופלאות" - אפל, מיקרוסופט, אלפבית, אמזון, אנבידיה, טסלה ומטא - זינקו השנה ב־75% (נכון לתחילת השבוע), משאירות אבק לשאר 493 החברות במדד S&P 500 (שהסתפקו בעלייה של כ־12% צנועים, בעוד שהמדד כולו עלה ב־23%).

שבע המניות המופלאות צמחו ומהוות כבר כ־30% משווי השוק של ה־S&P 500 כולו, על פי מחלקת המחקר של בנק גולדמן זאקס - קרוב לחלק היחסי הגבוה אי פעם שהחזיקו שבע מניות כלשהן.

"זהו נתון מדהים לדעתי, כשמדובר על מדד שאמור לייצג קבוצה כל כך נרחבת של חברות", אמרה אן מילטי, מנהלת הון אקטיבי ב־Allspring Global Investments, בהתייחס לפער הביצועים הגדול.

ההגמוניה של מניות הטכנולוגיה הגדולות ניכרת גם בקנה מידה גלובלי. בתוך מדד MSCI All World - מדד ייחוס שאמור לכסות כ־85% משוק האקוויטי (הון המניות) הזמין להשקעה בעולם כולו - המשקל המשוקלל של שבע המופלאות גדול יותר משל כל המניות מיפן, סין, צרפת ובריטניה.

 

משקיעים וקובעי אסטרטגיה כבר זמן רב מעלים חששות מפני הריכוזיות בשוק, שכן כאשר מספר מניות בלבד אחראיות לרוב הרווחים בשוק, הוא נעשה פגיע יותר לירידות שערים במקרה שכמה מניות כבדות יורדות.

החששות האלה נראו כצופים פני עתיד אשתקד, כשמניות טכנולוגיה גדולות ירדו ובמקביל הפדרל ריזרב החל להעלות את הריבית בארה"ב. כשהריבית הייתה אפסית כמעט, משקיעים רדפו אחרי התשואות החזקות שהניבו מניות טכנולוגיה ומניות צמיחה אחרות, אבל כשהריבית החלה לעלות, פתאום ניצבה בפני המניות הללו תחרות מצד השקעות בסיכון נמוך יותר.

כך את 2022 סיימו שבע המופלאות עם ירידה של 40%, או אובדן של 4.7 טריליון דולר בשווי שוק כולל, בעת ששאר המניות ב־S&P 500 ירדו ב־12%.

רוב המשקיעים ציפו לעוד מאותו הדבר ב־2023. במקום זה, ענקיות הטכנולוגיה פצחו בראלי סוער שגבר על המשבר בתחום הבנקאות בארה"ב בראשית השנה, על החששות בנוגע לגירעון בתקציב הממשל ועל המלחמות במזרח התיכון ובאירופה.

רוח גבית מ־AI ומנתוני מאקרו מעודדים

מה הוביל לסופת הרווחים הזו? ההייפ סביב אינטליגנציה מלאכותית שסחף את וול סטריט ועודד תקוות שהחברות בתחום ייצרו רווחים גדולים בעתיד. אליו נוספו נתונים כלכליים חזקים והתמתנות באינפלציה, שהניעו הימורים כי הריבית הגיעה לשיא ומכאן רק תרד, וכל אלה סיפקו עוד רוח גבית למניות הטכנולוגיה.

מניית מיקרוסופט חוותה ראלי של 55% במהלך 2023, עם שיא חדש בנובמבר; אפל טיפסה ב־52%, וביוני הפכה לחברה האמריקאית הראשונה עם שווי גבוה מ־3 טריליון דולר; מניית אנבידיה עלתה יותר מפי שלושה לשווי שוק של יותר מטריליון דולר.

קומץ מניות אחרות הצליחו לעמוד בקצב הזה. למרות שמדד S&P 500 רחוק רק 1.6% מהשיא שרשם בינואר 2022, רק 23% מהמניות במדד נמצאות בטווח 10% מהשיא שלהן, על פי נתוני השוק של דאו ג'ונס. זה נמוך מהממוצע ההיסטורי שעומד על 28%.

 

אחראיות גם לצמיחת הרווחים

לשבע המופלאות מגיע קרדיט גם על צמיחת הרווחים בשוק. כשצפי העלייה ברווחים של חברות מדד S&P 500 בסיכום השנה הוא ל־0.7%, הרי שללא תרומת המופלאות הנתיב היה לירידה ברווחים של 4%, על פי FactSet.

ישנם כמה אנליסטים שלא סבורים כי הדומיננטיות של מניות מסקטור הטכנולוגיה תימשך בשנה הבאה, ומהמרים במקום זאת על תחומים חבוטים כמו תעשייה, ייצור חומרים ותחבורה שיציגו ביצועים טובים יותר.

מאט אורטון, אסטרטג שווקים ראשי ב־Raymond James Investment Management, ממליץ למשקיעים להגדיל את ההחזקות שלהם באופן סלקטיבי בשווקים מתעוררים ובמניות של חברות בשווי שוק נמוך, שהוא צופה כי ירוויחו מהיחלשות של הדולר ומריבית נמוכה יותר.

הוא מתבסס על ההערכה - או תקווה - "שלא נחווה את אותה רכבת הרים רגשית שעברנו בשנה האחרונה", כשלדברי אורטון, "עברנו לסביבת שוק מעט יותר נורמלית שבה חלק מהדברים שלא עבדו זמן רב, סוף -סוף מתחילים לעבוד שוב".

יקרות מדי? תלוי את מי שואלים

כמה מאותן ענקיות טכנולוגיה עדיין לא התאוששו מהמכה שחוו בשנה שעברה, כשמניות אמזון, אלפבית, מטא וטסלה נסחרות עדיין מתחת לרמה שבה נסחרו בסוף 2021.

נראה שגם המשקיעים נזהרים. למרות שהוסיפו נטו של 4.1 מיליארד דולר חדשים למניות וקרנות סל ונאמנות הממוקדות במגזר הטכנולוגיה עד נובמבר השנה, זה עדיין נמוך בכחצי מסך של כ־7.9 מיליארד דולר שהוזרמו להשקעות כאלה בתקופה המקבילה ב־2022, לפי Refinitiv Lipper.

מייקל רוזן, מנהל השקעות ראשי ב־Angeles Investment Advisors, מסביר שאחת הסיבות שמניות הטכנולוגיה חזרו בסערה היא שהריביות הגבוהות יותר עזרו להן להרוויח תשואה על מזומנים לראשונה זה עשרות שנים. זה חיזק את דוחות המאזן של החברות ועזר להן להציג רווחים מוגדלים.

"הריביות פשוט לא משנות כמו שהרווחים משנים", אמר רוזן. "איפה שמיוצרים הרווחים הללו - בזה אני רוצה להחזיק".

מניות טכנולוגיה עדיין נראות יקרות בהשוואה לשוק הכללי. אנבידיה נסחרת במכפיל 25 על הרווחים החזויים ב־12 החודשים הבאים, בעוד שהמכפיל של מיקרוסופט הוא 31 ושל אפל 30. לשם השוואה, מדד S&P 500 נסחר במכפיל 19 על הרווח הצפוי.

ננסי טנגלר, מנכ"לית ומנהלת השקעות ראשית ב־Laffer Tengler Investments, סבורה ששווה לשלם את המחיר הגבוה על מניות טכנולוגיה, מאחר שהן עשויות להציג ביצועים טובים גם בתקופות שבהן הריבית גבוהה. "כולם 'נתקעים' על הערכות השווי: 'אוי, אבל הן כל כך יקרות'", אמרה טנגלר. "אז זהו, שהן לא כל כך יקרות. בסביבה כלכלית בהאטה, את רוצה להיות מושקעת יותר בחברות שהצמיחה שלהן אמינה. אלה סוג החברות שמביאות תוצאות".

אלנה פייפ השתתפה בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר