גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פירמות עורכי הדין הגדולות עוצרות את הבונוסים לעובדים כדי להימנע מפיטורים וחל"ת

חגיגות סוף השנה בפירמות עריכת הדין הגדולות, שכללו בשנים האחרונות בונוסים שיכולים להגיע עד שלוש משכורות, מבוטלות או נדחות ● בין המשרדים: הרצוג פוקס נאמן וארנון־תדמור לוי ● ברקע: הימצאותם של עובדים רבים במילואים ורצון להימנע מפיטורים וחל"ת

חיילי מילואים / צילום: Reuters, FADI AMUN
חיילי מילואים / צילום: Reuters, FADI AMUN

השנה האחרונה לא הייתה קלה עבור פירמות עריכת הדין הישראליות. מה שהחל באדי התנופה של גל ההנפקות של 2022 וכלל העלאת שכר אסטרונומית במשרדים על רקע זינוק השכר בהייטק והחשש מאובדן עובדים, נתקל מהר מאוד בהאטה שהביאה עמה כוונת הממשלה לבצע שינויים דרמטיים במערכת המשפט. 

בלעדי | המיזוג החדש במשרד עורכי הדין הגדול
כך מתמודדים במשרדי עורכי הדין עם הפגיעה הכלכלית של המלחמה

רפורמה או הפיכה - במשרדי עורכי הדין התריעו מהר על ההשפעות שיהיו על המשק בכלל ועל הסקטור שלהם באופן ספציפי. משקיעים רבים עמדו על הגדר, והורגשה ההאטה בנדל"ן. "השנה הזו לא נפתחה בצורה חזקה", הודו באחת הפירמות.

את זוועות ה־7 באוקטובר והמלחמה שבעקבותיהן אף אחד כמובן לא חזה. עובדים רבים נקראו למילואים.

בחלק מן המשרדים מדובר בעשרות אחוזים מכוח־האדם המשרדי, חלקם בתפקידי מפתח, בהם שותפים. בחלק מן הפירמות מדובר במחצית מן המתמחים. ישנם גם לא מעט משקי בית שבהם עורכי הדין עצמם לא במילואים, אך בני או בנות הזוג שלהם כן. אם יש ילדים בתמונה - תפוקת העבודה שלהם, מטבע הדברים, יורדת.

במקביל, ענפים שונים במשק נפגעו דרמטית ונקלעו למצוקה תזרימית. הנדל"ן, שנפגע עוד קודם למלחמה מעליית הריבית ומצוי כעת במחסור קשה של עובדים, הוא דוגמה אחת. ההייטק שילם את מחיר השיח על הרפורמה במערכת המשפט. עורכי דין העידו עוד אז על קשיים בגיוס כספים מחו"ל לסטארט־אפים.

כך, ובמידה רבה מטבע הדברים, שילם גם הייעוץ המשפטי מחיר. לקוחות שונים ביקשו פריסת תשלומים אחרת מזו שהוסכם עליה מראש על שכר־הטרחה, אחרים ביקשו דחיות. מכל הסיבות הללו, מעבר למצב־הרוח הכללי הירוד, חגיגות סוף השנה המוכרות מן הפירמות הגדולות, שכללו בשנים האחרונות בונוסי עתק והעלאות דרמטיות בשכר כמו גם נסיעות מפוארות לחו"ל, מושהות כרגע באופן כמעט גורף. 

מה יוליד יום

הפירמות הגדולות נחלקות בשלב הזה בעיקרו של דבר לשלוש קבוצות עיקריות: אלה שהודיעו כי לא יהיו בונוסים השנה כלל; אלה שמצהירות שלא יהיה שינוי במדיניות הבונוסים לפחות ברמה הפורמלית, אך לא מתחייבות לגובה שלהם; ולבסוף אלה שמשהות בשלב הזה את הבונוסים, דוחות את שיחות השכר לשנה הבאה וממתינות לראות מה יוליד יום.

על־פי מידע שהגיע לגלובס, בקבוצה הראשונה נמנות מ. פירון וגולדפרב גרוס זליגמן, אך במשרדים סירבו להתייחס לדברים ולאשר אותם. בקבוצה השנייה, גם כן על־פי מידע שהגיע לגלובס, נמנית ש. הורוביץ, שם לא צפויה דחייה במועד הבונוסים, אך לא מתחייבים ביחס לגובהם. הנושא עדיין מצוי שם בדיונים.

בקבוצה השלישית, זו שטרם קיבלה החלטה בנושא או שדוחה את שיחות סוף השנה, ובהתאם לכך גם את ההחלטה על חלוקת בונוסים, נמנות מרבית הפירמות הגדולות: פישר (FBC); ארנון־תדמור לוי, שם דוחים את השיחות לרבעון הבא; ארדינסט בן נתן טולידאנו ושות', גם שם ממתינים לראות איך מתפתחת השנה הבאה; נשיץ ברנס אמיר וברנע ג'פה לנדה, שם מקווים לקיים את שיחות סוף השנה, את עדכוני השכר ואת מינוי השותפים החדשים עד חודש פברואר, אז בתקווה ישובו אנשי ונשות המילואים למשרד.

עדכוני השכר בברנע, אם יהיו, יחולו רטרואקטיבית, ובונוסים על שנת 2023 יינתנו עם משכורת חודש דצמבר. בחלק מן המשרדים האחרים גם אם יינתנו בונוסים, הם לא יינתנו רטרואקטיבית. ממידע שהגיע לידי גלובס גם בשבלת משהים את ההחלטה על הבונוסים, אך מהמשרד לא נמסרה תגובה.

הרצוג פוקס נאמן דחו גם כן את שיחות סוף השנה וציינו כי "מתווה העלאת השכר והבונוסים מתבצע בסיומו של הליך הערכת עובדים מסודר שמתחיל באוקטובר. מאחר שיש בפירמה למעלה מ־100 מגויסים בצו 8, הוחלט להמתין עם הליך הערכת העובדים לתחילת השנה. חשוב לנו להדגיש כי אין שום החלטה על הקפאת בונוסים והעלאות שכר, וכל אמירה אחרת איננה נכונה".

יצוין כי בכלל המשרדים המתוארים גם לא דווח בינתיים על הפחתות שכר, וזאת בשונה מתקופת הקורונה למשל, שם בחלק מן הפירמות קיצצו את שכר העובדים באופן דרמטי ואפילו ב־20%, אף שהתברר בסופו של יום כי עבור רבות מהן הייתה זו דווקא שנה רווחית.

יצוין כי במשרד גורניצקי טרם קיבלו החלטה לגבי ההמשך, וכי על־פי הידוע לגלובס, גם במשרד מיתר עוד יושבים על המדוכה, אך מטעם הפירמה לא נמסרה תגובה בעניין.

מי נושא בעול הכלכלי?

הטעמים לדחיית ההחלטה רבים: המלחמה וסימני השאלה הרבים ביחס לסיומה, המצב הכלכלי הלא יציב, הימצאותם של מרבית מן העובדים במילואים וכן רצון להימנע כמה שניתן מפיטורים והוצאה לחל"ת.

במשרדים הגדולים משמעותם התקציבית של בונוסים, המחושבים לרוב על־פי משכורת אחת או יותר, עשויה להגיע לסכומי עתק. מתן בונוסים נרחבים והעלאות תביא בהכרח, במצב הדברים הנוכחי, לפרידה מחלק מכוח־האדם במשרדים.

זאת, בעוד שהמלחמה דווקא גרמה למשרדים מסוימים שלא לפטר עובדים שתוכנן לפטרם אחרי החגים. ההבנה בהרבה מן המשרדים היא שעדיף להמנע כעת מפיטורים, כמו גם מהפחתות שכר - מכל הסיבות, מוסריות ותדמיתיות - גם במחיר הפגיעה בבונוסים.

בנוסף, הסביר בכיר באחת הפירמות, ברבות מהן מי שנושאים כעת בעול הכלכלי הם שותפי האקוויטי. מתן בונוסים לעובדים השכירים בעוד שהשותפים נפגעים כעת על־מנת להחזיק את הפירמה על הכתפיים שלהם תייצר מצב אנומלי. "העברנו את רוב הנטל לשותפי האקוויטי כדי לא לפגוע ובשכירים ובשותפי השכר", אמר. "לא פיטרנו, לא הוצאנו לחל"תים ולא הורדנו שכר - אבל לשלם בונוסים עכשיו בסוף דצמבר, בשעה שמקצצים לשותפי האקוויטי - זה לא הגיוני".

טעם נוסף לדחייה, מסבירים בחלק מהפירמות, הוא דווקא על־מנת לאפשר תשלום בונוסים ריאליים כאשר הזמן יאפשר. תשלום של סכומים קטנים לא יישמר עובדים טובים - וגם לא יהלום את ההשקעה שלהם.

ויש עוד עניין עם הדחייה: בשנים רווחיות הייתה במשרדים רבים מוטיבציה לחלק את הבונוסים בדצמבר, מטעמי מס. השנה אין את הדחיפות לכך.

ההמתנה הגיונית עבור רבות מן הפירמות גם מטעמי זהירות: גם אלה מביניהן שחיות עם גב כלכלי טוב, רוצות לוודא שהן לא מקבלות החלטות מטלטלות מדי כאשר המצב כל־כך לא יציב.

בלי פיטורים וחל"ת

מבחינת העובדים התגובות מטבע הדברים משתנות. ישנם עובדים שמאוכזבים מהמהלך. בענף, בטח על רקע השנים הקודמות, בונוסים מחושבים על־ידי העובדים לא פעם כחלק אינטגרלי מן המשכורת, שאותו הם מחלקים מבחינתם ב־12, גם כאשר הם מנהלים משאים־ומתנים על שכר. יש מביניהם מי שסבורים כי הם עבדו קשה בשנה החולפת, וציפו שהדבר ישתקף בשכר.

מנגד, ישנם רבים שבעיקר שמחים שהם לא חוזים כעת בפיטורים המוניים והוצאה לחל"תים. לטישת העיניים להייטק בתקופת השיא המקומית, שהחזירה את הכוח לידי העובדים וגרמה למשא־ומתן על שכר ותנאים, נבלמת עכשיו בהקלה שיש עבודה לקום אליה בבוקר.

עוד כתבות

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

עימותים אלימים גם באירופה: המחאה נגד ישראל מתרחבת לקמפוסים ביבשת

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צולל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א