גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שירות מרופא בחו"ל: ההצעה של משרד הבריאות שזכתה לתומכים נלהבים ולמתנגדים נחרצים

הרעיון לאפשר שירותי רפואה מחו"ל עלה במשרד הבריאות עם פרוץ המלחמה והחשש ממספר נפגעים רב שיגביר את מצוקת המחסור בכוח אדם ● בקופת חולים מכבי מקדמים את הרעיון בהתלהבות, אבל בהסתדרות הרפואית מזהירים מאיכות טיפול ירודה ובעיות משפטיות

רופאים מחו''ל יהוו מאגר של כוח אדם, בתחומים במחסור בארץ / אילוסטרציה: Shutterstock
רופאים מחו''ל יהוו מאגר של כוח אדם, בתחומים במחסור בארץ / אילוסטרציה: Shutterstock

בחודש אוקטובר, כשבוע לאחר הטבח ותחילת הלחימה, פרסם משרד הבריאות להערות הציבור תקנות מורחבות לקבלת שירותי רפואה במערכת הבריאות הישראלית מרופאים בחו"ל. התזמון לא היה מקרי. היה חשש אמיתי ממלחמה רב־זירתית ופצועים רבים. כך נשלף מהמגירה רעיון שכבר עלה בעבר.

בינתיים, נראה שמערכת הבריאות מצליחה לטפל בפצועים בכוחות עצמה, אבל גורמים במשרד הבריאות אומרים שאף שהתקנות אינן מקודמות כרגע באופן נמרץ, המשרד לא ויתר עליהן. הנושא בדיון וכבר הצית ויכוח במערכת הבריאות.

השבוע בביומד | הישראלית שקיבלה שני אישורי FDA וחברת הביומד שמצטרפת לענקיות
עקפה את צ'ק פוינט ו-ICL: החברה הישראלית הכי רווחית בוול סטריט
אלפרד אקירוב תורם 37 מיליון דולר להקמת מגדל לרפואת שיקום באיכילוב

כוח מיקוח לקופות

ארה"ב היא כנראה המדינה המתקדמת ביותר כיום מבחינת שירותי רפואה מרחוק מחו"ל. כל רופא רשאי לעשות זאת, באופן עצמאי או כחלק מחברת טלה־רפואה מוכרת, ובלבד שיש לו רישיון אמריקאי. בכמה מדינות באירופה ניתן לקבל שירותי רפואה מרחוק בתחומים מסוימים, מרופא בעל רישיון ממדינה אירופית אחרת.

לפי תקנות משרד הבריאות שהובאו להערות הציבור, השירותים מרחוק יינתנו על ידי רופאים עם רישיון ישראלי השוהים בחו"ל, או על ידי רופאים בעלי רישיון ממדינות עם מערכת רפואית מתקדמת. המעסיקים של אותם רופאים, לפחות בשלב הראשון, יהיו קופות החולים, ועליהן מוטלת גם האחריות לגיוס, להכשרה ולניטור עבודתם. התקנות יוגבלו למקצועות במחסור שמתאימים לכאורה לשירות מרחוק: פענוח צילומי דימות, אבחון ברפואת עור ופתולוגיה, וגם פסיכיאטריה וייעוץ גנטי.

קופת חולים מכבי היא הגורם המוביל המקדם כרגע את התקנות, אבל לכל הקופות יש מה להרוויח מהן. מדובר בעוד מאגר של כוח אדם, בתחומים במחסור, וזה יכול לקצר תורים ולתת שירות מהיר יותר, אולי גם טוב יותר אם יש גישה לרופאים טובים נוספים. מאגר כוח אדם פוטנציאלי טוב יותר נותן לקופה גם כוח מיקוח רב יותר מול הרופאים הקיימים בשוק.

 

זו אולי הסיבה שהרופאים בארץ הם המפסידים הפוטנציאליים מהמהלך. עם זאת, רופאים ישראלים שרוצים לצאת לחו"ל אך לשמור על קשר עם המערכת בארץ דווקא עשויים ליהנות ממנו. והמטופלים עצמם? הם עשויים ליהנות מהשינוי אם הקופות יגייסו רופאים טובים ויצליחו לפקח עליהם. אבל זה, אומרים בהסתדרות הרפואית (הר"י), ממש לא בטוח.

"כל מהלך שאמור לטפל במצוקת כוח האדם במערכת הבריאות הוא מבורך ואסור למסמס אותו", אומרת סיגל דדון־לוי, מנכ"לית מכבי. "ישנה קונספציה שלפיה מערכת הבריאות בישראל היא הטובה בעולם, בגלל היחס בין תוחלת חיים ארוכה להשקעה נמוכה. אבל הקסם הזה פג בעודנו מדברות. למשל, ביופסיה שאמורה לחזור בתוך שבוע־שבועיים כבר מתעכבת היום חודש עד חודש וחצי. ברור שזה משפיע ישירות על המטופל.

"ביוני פורסם דוח של ה-OECD שביקר בחריפות את המחסור ברופאים בישראל. זו בעיה מוכרת. מעל עשר ועדות כונסו כדי לדון בה בשני העשורים האחרונים, ללא תוצאה. זה כשל ניהולי נוראי. אחרונת הוועדות בינתיים, שהתכנסה לפני תשעה חודשים, המליצה על התקנות הנוכחיות".

קושי משפטי ותרבותי

עו"ד לאה ופנר, מזכ"לית הר"י, מוטרדת מאוד מהתקנות. "ה'קלף' הכי חזק שיש לנו מול רופא במערכת הבריאות הוא היכולת שלנו לשלול את רישיונו", היא אומרת. "איזו בקרה יש לנו על רופא בעל רישיון מארה"ב או מקנדה? מה אנחנו יודעים על איכותו? התקנות גורסות שהוא צריך להיות בעל ותק של שנתיים במערכת בריאות במדינה מוסכמת. אבל האם הוא צריך להיות מומחה? או רק מתמחה? זה לא ברור.

"ואיזו הכשרה הוא צריך לעבור? לשם השוואה, רופא שעולה לישראל אחרי שעבד רק בחו"ל, צריך לעבור כמה חודשי הסתגלות בבית חולים ישראלי לפני שהוא מקבל היתר לעבוד בארץ. ואיפה מתלוננים על כזה רופא אם הוא התרשל או נניח הטריד? איפה תובעים אותו?".

בעיני ופנר, ישנה משמעות לכך שהרופא מכיר את התרבות ואת השפה המקומית. "למשל בתחום הייעוץ הגנטי, צריך להכיר גם את תקנות הפרטיות שמקובלות בארץ וחוקים החלים בתחום של ייעוץ גנטי בישראל ולא חלים על מי שנמצא בחו"ל. בנוסף, ייעוץ גנטי הוא מאוד מקומי, מאוד מותאם לאוכלוסיות הספציפיות שבהן אנחנו מטפלים בישראל, גם מבחינת הגנטיקה עצמה, וגם מבחינה תרבותית".

ד"ר דב אלבוקרק, סמנכ"ל וראש חטיבת הרפואה בקופת חולים מאוחדת, מסכים עם ופנר בנקודה הזאת. "כשרופא מעביר חולה להמשך טיפול או להמשך אבחון, חשוב שתהיה לו היכרות אינטימית עם המערכת, לדעת מה האפשרויות שעומדות בפניו", הוא אומר.

אפילו ברמת בטיחות המידע ישנם אתגרים. מערכות המחשוב של מערכת הבריאות הישראלית ממוקמות ומבוקרות בישראל. מה קורה כאשר רוצים לשלוח אותו מידע לרופא בעל רישיון אמריקאי שיושב כרגע מי יודע היכן?

דדון־לוי דוחה את הטענות הללו. "לכל איגוד מקצועי יש אינטרס להעמיד חסמי כניסה למקצוע וליצור מחסור קל בכוח אדם, כדי שהחברים בארגון יעבדו בשוק של ביקושים. לכל אחת מהטענות אפשר לתת מענה".

סיגל דדון לוי / צילום: עופר חג'יוב

איך יכולות קופות החולים בכל זאת להבטיח את איכות הרופאים שהן מגייסות מחו"ל?

דדון־לוי: "בדיוק כמו בישראל, שבה אנחנו מעסיקים כל רופא בהתאם לניסיון ולהכשרה שלו, ונותנים לכולם הכשרה רלוונטית למערכת הבריאות הישראלית וגם את הביטוח הנכון".

רופאים ישראלים תחילה

על חלק מהפתרון יש כמעט הסכמה: העסקת רופאים ישראלים עם רישיון ישראלי המתגוררים זמנית בחו"ל.

"יש רופאים שיצאו להתמחות בארה"ב ויש להם אתגרי פרנסה, והעסקתם היא אופציה מעניינת ביותר", אומר אלבוקרק. ייתכן שזה יהיה הסדק בדלת שדרכו ייכנסו התקנות תחילה, אבל זה לא הפתרון למחסור ברופאים כנראה, מאחר שלא מדובר במאסות.

מה האינטרס של רופא כזה, אם הוא באמת מוכשר ומוצלח, לעבוד דווקא מול ישראל?

ופנר: "אנחנו באמת חוששים לקבל את הרופאים הפחות טובים של מערכות הבריאות הזרות. בדרום אפריקה, לדוגמה, ישנן אוניברסיטאות נחשבות מאוד, אך הן ספורות, ורבות אחרות לא מוכרות. גם בארה"ב אנחנו לא עומדים לקבל כך את הרופאים של קליבלנד קליניק".

דדון־לוי: "בתחומים כמו פתולוגיה ורדיולוגיה, השכר בישראל הוא גבוה. חובת ההוכחה מוטלת עלינו, להראות שאנחנו יכולים להביא רופאים טובים".

אלבוקרק מציין שהר"י אמנם רואה בשלילת הרישיון כלי עוצמתי לבקרה על הרופאים, אך בפועל, רק רישיונות ספורים נשללו עד כה. "אני מאוד מעריך את הר"י. הם הוכיחו את עצמם בהקפדה על איכות הרופאים. אבל גם הסטנדרט שמופיע בתקנות המוצעות גבוה".

תמריץ לרילוקיישן?

שאלה נוספת היא מה יקרה לאותם מקצועות רפואיים. "יש בהם מחסור בגלל תנאים שהם לא אופטימליים מלכתחילה", אומרת ופנר. "כשהתרענו בעבר שהצורך ברדיולוגים הוא קריטי, במשרד הבריאות אמרו לנו, מה הדאגה, כולם יוחלפו בקרוב על ידי בינה מלאכותית. עכשיו נזכרים שיש מחסור בלתי נסבל.

"המסר למקצועות הרפואיים הללו הוא 'המקצוע שלכם גמור'. איזה מתמחה בכלל יבחר את התחום הזה, אם הוא יודע שמגייסים רופאים מחו"ל? אולי הם יגידו, 'אסע גם אני לחו"ל, ככה אני עוקף את כל הרגולציה. זה פתרון שמתמרץ רילוקיישן.

"נושא כל כך מהותי לא משנים בתקנות. היה צריך לעשות דיון ברמת הכנסת. אם אומרים 'מדובר בפתרון חירום למקרה של מלחמה רב־זירתית', זה דבר אחד. אם מדובר בפתרון לשגרה, זה סיפור אחר".

דדון־לוי, לעומת זאת, טוענת שמדובר במהלך שייטיב עם האוכלוסיות החלשות יותר בישראל. "החזקים הולכים לרפואה פרטית אם הציבורית אינה מספקת את מבוקשם. ההפך מקבלת עזרה מרופא בחו"ל הוא לא בהכרח קבלת השירות מרופא באותה רמה בארץ, אלא לפעמים לא לקבל אותו בכלל".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף