גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד 30 אלף שקל לכל מילואימניק, בלי מקור תקציבי: כך תעבוד התוכנית החדשה

תוכנית הסיוע למילואימניקים שעליה הכריזו שר האוצר סמוטריץ' ושר הביטחון גלנט כוללת מענקים והטבות בהיקף של 9 מיליארד שקל ● המהלך מצריך רק החלטת ממשלה ולא חקיקה, אבל תקציב 2024, שאמור לספק את המימון, עדיין רחוק מאישור ● מי זכאי, לכמה, ומה ההבדלים בין שכיר לעצמאי? ● גלובס עושה סדר

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: ap, Ariel Schalit
מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: ap, Ariel Schalit

ביום שני בערב הציגו שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הביטחון יואב גלנט את תוכנית הסיוע למשרתי המילואים ולמשפחותיהם. התוכנית כוללת מענקים שונים והטבות בהיקף רחב של 9 מיליארד שקל. כמה כסף אתם עשויים לקבל אם אתם מילואימניקים, מתי הוא יגיע לחשבון הבנק - ומנין תביא אותו הממשלה בתקופה של קיצוצים וגירעון מזנק? גלובס מנסה לעשות סדר בשאלות הבוערות. 

עם נזקים של חצי מיליארד שקל לפחות: זה המקום הכי מופגז היום בישראל
משרד הבריאות יגדיל את מספר מיטות האשפוז ב-11%. האם זה מספיק? 

מה קיבלו שכירים המשרתים במילואים עד כה?

בשגרה, כל עובד שכיר שעושה מילואים ממשיך לקבל את שכרו דרך המעסיק, שמפוצה על ידי המדינה. כמו כן, אם איש או אשת המילואים מתגייסים ליותר מעשרה ימים בשנה, הם זכאים לתגמול נוסף. מענק זה משולם בכל חודש מאי בגין השנה הקודמת, במדרגות, לפי מספר ימי המילואים. 

חיילי מילואים בשירות פעיל ביותר, שמתגייסים בשנה רגילה ל-33-60 ימי מילואים, מקבלים בנוסף תשלום יומי בסך 133 שקל, שמוענק להם במאי. זהו הנוהל בשגרה, שנמצא בתוקף גם במלחמה - שבה מרבית אנשי המילואים גויסו לתקופה של יותר מחודש, ולכן עומדים בתנאי הזכאות. 

בנובמבר האחרון יצא משרד האוצר במתווה סיוע ראשוני למשרתי המילואים. בהחלטת הממשלה שעברה הוחלט על מענק רוחבי של 1,100 שקל לכל משרת מילואים, ועוד 2,000 שקל להורים לילדים.

עוד הוחלט בתחילת המלחמה על העלאת התגמול המינימלי למשרתי מילואים. תגמול זה ניתן למי שאינם עובדים, או עובדים במשרה חלקית עם שכר נמוך, למשל סטודנטים. התשלום שהם מקבלים עבור השירות הוגדל בהוראת שעה, מ-215 שקל ביום ל-300 שקל.

 

ומהי התוספת שאותה הם צפויים לקבל כעת?

המענקים החד-פעמיים שניתנו לכל המילואימניקים על חודש אוקטובר יהפכו למענקים חודשיים - אחרי שעברו שינוי.

החידוש המרכזי הוא שהמענק יהיה דיפרנציאלי ויתעדף לוחמי מילואים. במקום 1,100 שקל בחודש לכל המילואימניקים, קרביים יזכו ל-1,400 שקל, בעוד שהמענק למשרתים בתפקידים עורפיים יירד ל-800 שקל.

התוקף למענקים הללו הוא עד סוף העצימות הגבוהה של המלחמה, או ברמה הפרקטית, עד פקיעת צווי ה-8 שמתוקפם גויסו אנשי המילואים.

כאן התוקף כפוף לשיקולים של מערכת הביטחון, אבל במשרד האוצר כבר נערכים לסיום תוכנית המענקים בסוף ינואר.

נוסף על כך, התגמול היומי בסך 133 שקל יינתן גם לחיילי מילואים שעברו את מכסת 60 ימי המילואים.

בשגרה, הזכאות ניתנת למפקדים בלבד, כיוון שאין כמעט חיילים שעושים כמות כזו של ימי מילואים.

שינוי נוסף הוא שספירת ימי המילואים לא תתאפס ב-1 בינואר ותימשך עד סוף מצב החירום לפי צו 8.

במהלך השנה הקרובה, העצימות במערך המילואים צפויה להישאר גבוהה בהרבה מאשר רמתה טרום המלחמה. בהתאם לצרכים הביטחוניים החדשים, לוחם מילואים שישוחרר, ויגויס מחדש לחודש לפחות ב-2024, יהיה זכאי למענק חד-פעמי מיוחד, המכונה מענק תעסוקה מבצעית. שווי המענק: 4,500 שקל.

באשר להגדלת התגמול המינימלי ל-300 שקל ביום - היא תוארך עד סוף שנת 2024.

עוד יזכו משרתי המילואים ומשפחותיהם לחבילת מעטפת הכוללת שוברים לנופש, קיצוץ שכר לימוד לסטודנטים במילואים (ביטול מלא שלו ללוחמים), מענק כלכלת בית מוכפל ל-2,500 שקל בשנה, מענק להורים לילדים עם צרכים מיוחדים בסך 2,000 שקל, מימון טיפול אישי ומשפחתי ואפילו סבסוד 50 אלף שקל לרכישת קרקע בפריפריה ללוחמים. 

חיילים באזור הגבול עם עזה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

כמה כסף זה יוצא בסך הכל למילואימניק?

בזכאות מקסימלית, לוחם מילואים עם משפחה שמשרת ברציפות לפחות מאז נובמבר, יוכל לקבל בינואר מענקים בסך יותר מ-30 אלף שקל. מתוכם, כ-8,000 שקל היו משולמים גם בשגרה. הסכום הזה ישולם עבור השירות בשלושת החודשים נובמבר-ינואר, וחלק מהתשלומים בגין אוקטובר.

האומדן של 30 אלף שקל הוא עבור המענקים בלבד, ואינו כולל את עלות הנופשים המשפחתיים למילואימניקים או סבסוד שכר הלימוד לסטודנטים במילואים.

האם המענקים ייכנסו לחשבון הבנק באופן מיידי או שנדרשות חקיקה וביורוקרטיה?

תוכנית המענקים למשרתי המילואים אינה מצריכה חקיקה אלא רק החלטת ממשלה. ואולם, באוצר מעריכים שהכסף יעבור לזכאים רק בסוף ינואר - ואפילו זה לא בטוח.

הסיבה היא שהמקור התקציבי שעליו נשענת התוכנית הוא התקציב החדש לשנת 2024. התקציב הזה נמצא עדיין בשלבי הכנה ראשוניים, וכבר נקלע לתסבוכת קשה בין פקידי האוצר ובין סמוטריץ' ויועצו הכלכלי של ראש הממשלה, פרופ' אבי שמחון.

לפי הלו"ז האופטימי, התקציב החדש יאושר סופית רק בסוף פברואר, ועד אז אין מקור ברור ל-9 מיליארדי השקלים שבתוכנית למילואים.

בימים אלה בוחנים באוצר ברמה המשפטית האם ניתן יהיה לשלם את המענקים בשלב מוקדם יותר של אישור התקציב בממשלה, המתוכנן לסוף ינואר, או על סמך הקצאה של מקור חלופי זמני.

סמוטריץ' אמר עם הצגת התוכנית למילואימניקים שתקציב המדינה ייבנה סביבה ושהעלות אינה שיקול. "יעלה כמה שיעלה", אמר שר האוצר.

אין עוררין שאנשי המילואים הם יעד ראוי ביותר למתן סיוע כלכלי מוגבר מהמדינה. זוהי גם העמדה בקרב הפקידות המקצועית במשרד האוצר, אף אם היו מעדיפים לראות שם מתווה זול יותר.

הביקורת המרכזית היא ההקשר שבו מגיעה התוכנית היקרה: בעת שסמוטריץ' וחבריו לקואליציה מתנגדים לקצץ בהוצאות מיותרות לתקציב 2024, כמו בכספים הקואליציוניים למשל, כדי לעזור לממן ולו במעט את הבור התקציבי שיצרה המלחמה.

כמה כסף יקבלו עצמאים?

המתווה מביא בחשבון שעצמאים נפגעים כלכלית באופן חמור יותר משכירים אם הם מגויסים למילואים לתקופה ממושכת ומשאירים מאחוריהם את העסק. תוכנית האוצר כוללת קרן סיוע מיוחדת לעצמאים, שיכולה להגדיל משמעותית את המענקים עבורם.

הזכאים יקבלו פיצויים מלאים על אובדן הכנסה או שכר לעובדים, בדומה לנהוג ב"מסלול האדום" לעסקים ביישובים שקרובים לאזורי הלחימה. כך, למשל, עסק בתל אביב שהבעלים שלו יצא למילואים, יקבל סיוע זהה לזה שמקבל עסק בשדרות.

יתרה מכך, עצמאים יוכלו לבקש סיוע מוגדל בגין ירידה בהכנסות גם בחודשים שאחרי חזרתם ממילואים.

לדוגמה, יועץ משכנתאות שישתחרר ממילואים בינואר, ויגלה שההכנסות שלו נמוכות בפברואר-מרץ בגלל שלא קיבל לקוחות חדשים בזמן שהיה על מדים - יוכל להגיש בקשה לסיוע נוסף מהקרן.

האישור יהיה נתון בכפוף לשיקול הדעת של הקרן, ולכן הסיוע הזה צפוי להיות כרוך בלא מעט ביורוקרטיה.

האם המתווה החדש רטרואקטיבי, ויחול גם על חיילי מילואים שמשתחררים בימים אלה?

המתווה יחול רטרואקטיבית על כל מי ששירת בנובמבר ובדצמבר. על חודש אוקטובר תוגמלו אנשי המילואים בהתאם למתווה היוצא, המצומצם יותר.

הם לא יזכו להגדלות בגין אוקטובר, כאשר הסובלים מכך יהיו בעיקר הלוחמים, שמתוגמלים גבוה יותר לפי התוכנית החדשה.

מה לגבי המעסיקים? הם בינתיים נפגעים ומשלמים עבור הזכויות הסוציאליות של המשרתים.

במצב הקיים, הביטוח הלאומי משלם למעסיק את עלות השכר של העובדים שגויסו.

ואולם, הוא לא מכסה הפרשות פנסיוניות, הפרשות לקרן השתלמות וכן את התשלום לביטוח לאומי עצמו. כלומר, המעסיק נושא בחלק מנטל התשלום.

הסוגיה לא נפתרה במסגרת המתווה שהוצג, אבל נמצאת במשא ומתן מתקדם בין מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, ובין יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי. לפי הכיוון המסתמן, באוצר יסכימו לשאת בעלות הזכויות הסוציאליות, עד 20% מעלות שכר העובדים, בהיקף של כ-2 מיליארד שקל.

באוצר מעוניינים לתפור עסקת חבילה מול המעסיקים, שבתמורה לסיוע בהפרשות מתבקשים להרחיב את התנאים לעובדים במילואים ובעיקר למשפחותיהם: ימי חופש לבני/בנות זוג, תוספת ימי מחלת ילדים, הגנה מורחבת מפני פיטורין ואולי גם יציאה מוקדמת בשעה מהעבודה.

בסוף המשא ומתן, ייחתם הסכם קיבוצי וצו הרחבה יכניס את העסקה מול אמיתי לתוקף לכל רוחב המשק. מבין כל הסעיפים במתווה, זה היחיד שמצריך חקיקה, אם כי חקיקה משנית בלבד (אין צורך בשלוש קריאות בכנסת).

ביום שני הגיע לוועדת הכספים של הכנסת ליאור מושייב, לוחם מילואים בעל עסק משפחתי בבאר שבע. הוא הציג בפני הח"כים תמונת מצב חמורה שזעזעה את המדינה: "המקרר שלי ריק, לא קיבלתי שקל, לא קיבלתי שום מענק".

האם זה מקרי שיום אחרי כן הציג סמוטריץ' את התוכנית למילואימניקים?

באוצר עובדים על התוכנית זה מספר שבועות. באשר לעיתוי הפרסום, טוענים במשרד כי סמיכות האירועים היא צירוף מקרים ולא יותר, ואומרים שהתוכנית תוכננה להתפרסם בכל מקרה.

עוד כתבות

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד