גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איש הזדון של שנת 2023: יחיא סינוואר קושר קשר נגד הסדר העולמי

איש השנה הזה ראוי כמובן להימחק מן הזיכרון, אבל הוא הנציג התורן של מלחמה בת 150 שנה ויותר למיטוט הסטטוס־קוו ● הוא וקודמיו לא התעניינו בתוצאות המיידיות של מעשיהם, והם גם אינם יודעים לאן בדיוק יגיעו, אבל הם מקווים להשאיר עיי חורבות

יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה / צילום: Reuters, Yousef Masoud / SOPA
יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה / צילום: Reuters, Yousef Masoud / SOPA

בחירה של "אנשי שנה" הייתה גימיק מבריק, כאשר התחילה, כמעט לפני מאה שנה. היא אפשרה לכתבי עת להכניס דיוקנאות אישיים נוטפי רכילות אל טרקלינים רציניים של פוליטיקה, כלכלה ותרבות.

WSJ | סינוואר השקיע עשורים בלמידה על איך עובדת הנפש הישראלית
WSJ | חמאס מתחיל להתכונן ליום שאחרי המלחמה

מייסד הז'אנר הזה היה כתב העת "טיים", אשר חזר והתלבט בסיווג אנשי השנה שלו: האם הם צריכים לשקף חשיבויות אובייקטיביות, או שהם צריכים לעמוד בציפיות ערכיות ומוסריות? לשון אחר, האם איש השנה, או אשת השנה, צריכים להיות טובים או רעים? "טיים" לא התבייש למרוח אנשים רעים מאוד על שעריו, אם כי לא תמיד. היטלר היה איש השנה ב-1938, אבל לא במרוצת המלחמה.

אקט בחירתם של אנשי שנה נועד בין השאר להעריך את המידה שבה התנהלותם של יחידים עשויה להשפיע על השנים הבאות, או אפילו על מהלך ההיסטוריה. בצער גדול אני מציע את התואר "איש השנה" לזה הראוי פחות מכל אדם אחר לאיזשהו תואר, האיש הצריך להימחק לחלוטין מן הזיכרון, יחיא סינוואר. לרוע המזל, אין זה כלל מן הנמנע שהיסטוריונים בעתיד יגידו עליו, כי הוא אומנם שינה את מהלך ההיסטוריה, לא רק המקומית אלא הגלובלית.

הטריליון שמחק אוסמה

כל עיון רציונלי בהתקפתו על ישראל מחייב להניח שהוא יצא מדעתו, כי התוצאות היו בלתי נמנעות. גם אם הוא פיתח "קונספציה" משלו על "חולשת ישראל", הוא היה רשאי להניח שישראל "החלשה" תגיב בכל הכלים השמורים בידה, או כמעט בכולם, על קריאת התיגר שלו. גם אם לא הניח שקצונת צה"ל הבכירה תצטלם במרתפי המודיעין שלו בחאן יונס, הוא היה יכול לצפות לחורבן ולייסורים, שעונשה של ישראל המיט על עמו.

למחרת התקפתו ניחשנו כאן, שסדר יומו היה מורכב ושאפתני יותר מהריסת עוטף עזה, מרצח ומחטיפה. כמו אוסמה בן לאדן 20 שנה ויותר לפניו, הוא רצה לפגוע בסדר העולמי, זה שבמרכזו עומדת ארה"ב. הערכנו כאן שלעיניו עמד מיטוט הסטטוס־קוו הגלובלי, לא פחות.

אוסמה התפאר לאחר 11 בספטמבר 2001, שהוא מחק טריליון דולר משווי הבורסה בוול סטריט. הוא לא הצליח להרוס את כלכלת המערב, אבל התוצאות המיידיות של העזתו היו יציאתה של ארה"ב לשתי מלחמות כושלות, באפגניסטן ובעיראק, אשר מילאו תפקיד מרכזי בהורדתה ממעמד 'מעצמת העל היחידה'. אבל לא כל סוף מעשה במחשבה תחילה. רוב התוצאות של מהלכים היסטוריים אינן מכוונות. תאונות חוזרות ומתרחשות.

זו עורמתם של אקטים מהפכניים, או ניהיליסטיים. הם נוטים לחרוג מן הציפיות הרציונליות מבלי לדעת את תוצאותיהם. אי הידיעה אינה מכבידה עליהם. הם מקווים לזעזע את הסטטוס־קוו בהפגנה חטופה של עוצמה או במעשה ראווה בדיוק מפני שהם מקווים לתוצאות לא מכוונות.

אנרכיסטים באירופה ובאמריקה, בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20, וירו יריות בודדות. הם הצליחו להתנקש בחיי שני נשיאים אמריקאים בהפרש של 20 שנה (ב-1881 וב-1901); רצחו את נשיא צרפת (ב-1894); את ראש ממשלת ספרד (1897); את קיסרית אוסטריה-הונגריה (1898); את מלך איטליה (1900); את מלך פורטוגל ואת בנו (1908).

היו הרבה יותר ניסיונות התנקשות שלא עלו יפה. המכנה המשותף היה התקווה למוטט את הסטטוס־קוו, המדיני והכלכלי. הם הצטרפו לכלל מה שהצרפתים התחילו אז לכנות "תעמולה באמצעות מעשה". אנרכיסט אחד, שהשליך פצצה בבית קפה הומה אדם בפריז, טען במשפטו, "אין שום בורגני שהוא חף מפשע". ההיגיון הזה לא חדל להנחות מהפכנים אלימים עד אוקטובר השחור.

"נמר של נייר״

מוקדם להעריך את התוצאות ארוכות-הטווח של פשעי סינוואר. כמעט שלושה חודשים אנחנו מתבוננים בהתרחבות הקשר, שהוא ומממניו קשרו נגד הסדר הקיים. לפי שעה, הביטוי הצבאי המובהק ביותר הוא ההתנכלות לחופש השיט. המערכה האנטי-ישראלית והאנטי-אמריקאית בערי המערב היא ביטוי אחר, גם אם אין לנו ידיעה ממשית על מקורות המימון שלה או באיזו מידה היא מתואמת, אם בכלל, עם הקושרים העיקריים.

קשה להעריך את מידת התחכום של סינוואר ואת עומק הבנתו ההיסטורית. אבל אפשר לפחות לשער במידה של סבירות את כוונותיו ואת תובנותיו, או לפחות את האינסטינקטים שלו. הנחת חולשתו העמוקה של המערב, וממילא של פגיעותו, מפעפעת במהפכנים אנטי-מערביים זה 150 שנה ויותר.

את סינוואר אפשר לחשוב לגלגול הנוכחי של מורדים מוסלמיים שהתקוממו במרוצת המאה ה-19 ובתחילת מאה ה-20 נגד רוסיה, בריטניה, צרפת, איטליה והולנד. איש מהם לא ניצח, אבל הם גררו את המעצמה שבה מרדו אל מלחמות ארוכות ומתישות. בעיני עצמם, הם זרעו את זרעי חורבנן של האימפריות. יקתרינה הגדולה התלוננה שהיא מאבדת 12,000 חיילים בשנה בהרי הקווקז. זה היה בסוף המאה ה-18. רוסיה לחמה שם 60 שנה נוספות. אבדותיה הסתכמו כנראה במאות אלפי לוחמים.

קליע פה, קליע שם

קליעיהם של מתנקשים בודדים קלעו לפעמים למטרה, אבל רק פעם אחת הם הצליחו למוטט את הסטטוס־קוו מעיקרו: ביוני 1914, בסאראייבו. המתנקש הסרבי ושולחיו לא יכלו לדעת שרצח יורש העצר האוסטרי-הונגרי יאיץ את חורבנן של שלוש אימפריות. אבל הלקח שנלמד מסאראייבו הוא שלפעמים מעט מאוד נחוץ כדי לערער את הסטטוס־קוו.

בשנתיים האחרונות, המאבק למיטוט הסטטוס־קוו לבש צורות מצורות שונות. בפברואר 2022, רוסיה פלשה לאוקראינה, כדי למוטט סטטוס־קוו יבשתי וגלובלי. היא אומנם לא עשתה חיל בשדה הקרב, אבל הצליחה לזעזע את הסטטוס־קוו. אין זה מקרה שהיא כוננה ציר אסטרטגי עם איראן, והיא תומכת בחמאס. משותפת להן החתירה אל הריסת הסדר העולמי.

אין פלא שחרדה התפשטה בשורה של חזיתות פוטנציאליות מפני בני דמותם של פוטין ושל סינוואר. יעדים אפשריים של תוקפנות ממתינים בחיל ורעדה, מדרום אמריקה עד צפון מזרח אסיה, מן הגבול בין שתי הקוריאות עד הגבול בין ונצואלה לגאייאנה.

הניסיון של 1914 לימד אותנו מה גדול האיום מצד ארצות או אומות קטנות. חולשתן מביאה אותן לאקטים של טירוף כלפי שכנותיהן החזקות מהן לאין שיעור. אקטים כאלה לפעמים עובדים. אוסטריה הענקית יצאה למלחמה על סרביה, שעמדה להסתיים בתוך שבוע. היא ארכה שנה ורבע, וקיסרות אוסטריה איבדה בה 340 אלף לוחמים. היא, לא סרביה, חדלה להתקיים שלוש שנים אחר כך.

האם אסוציאציות היסטוריות בנות מאה שנה התהלכו במוחו של סינוואר? קצת קשה להאמין, אבל מי יודע, אולי יתברר יום אחד שלא רק עותק של הקוראן היה מונח ליד מיטתו, במעמקי מנהרת הדופלקס שלו.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר