גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנתונים נחשפים: כמה אנשים לא עומדים בתשלום המשכנתה שלהם?

נתוני בנק ישראל חושפים כי היקף המשכנתאות בפיגור עלה בכחצי מיליארד שקל מאז אוקטובר, על רקע המלחמה ועליית הריבית, כשבמקביל גם היקפי הקפאות והמיחזורים זינקו ● מדובר בשיעור נמוך מכלל החובות, אך הצטרפות משקי בית רבים בקצב מהיר למעגל המאחרים בתשלומים מעוררת דאגה במשק

היקף המשכנתאות זינק / אילוסטרציה: Unsplash
היקף המשכנתאות זינק / אילוסטרציה: Unsplash

שוק המשכנתאות בישראל מתמודד בימים אלה עם צונאמי של פיגורים, הקפאות ומיחזורים כפי שלא חווה ככל הנראה מעולם. במהלך החודשיים של הלחימה, היקף המשכנתאות בפיגורים זינק בכ־20% בהשוואה לספטמבר, והגיע ל־3.16 מיליארד שקל. מדובר בשיא מאז שהבנק המרכזי החל לפרסם נתוני משכנתאות באפריל 2011. גם במשבר הקורונה, בו המשק הושבת כמעט לחלוטין, רמת הפיגורים הייתה נמוכה יותר. אמנם מדובר בסך־הכול ב־0.6% מכלל החובות, אך הצטרפות משקי בית רבים בקצב כה מהיר למעגל היא בראש ובראשונה איתות אזהרה - ואם חוסר הוודאות ימשך, אין ספק שהיקפה רק יעלה.

ניתוח גלובס | בנק ישראל רוצה להלוות ללוקחי משכנתאות עד 200 אלף שקל נוספים. כך זה ישפיע על מחירי הדירות
שאלת היום | האם משתלם למחזר עכשיו את המשכנתה

בנוסף, ההקפאות של המשכנתאות עלו פי 2.5 בהשוואה לתקופה לפני המלחמה, והגיעו ליותר מ־68 מיליארד שקל. בעקבות המצב, בנק ישראל פרסם מתווה הכולל מתן אפשרות להקפאה של משכנתאות בתנאים משופרים לתושבי עוטף עזה וגבול לבנון, למשפחות החטופים והנפגעים ולמילואימניקים, וככל הנראה העלייה קשורה לכך. ועדיין, מאז הקורונה לא זוהו מספרים כאלה, והחשש כעת הוא שהמשבר יחמיר.

הקשיים במלחמה פגשו את שוק המשכנתאות בתקופה מאתגרת ממילא, נוכח הקפיצה בריבית בשנה וחצי האחרונות. מיחזור המשכנתאות - שמעיד בעיקר על ניסיון של משקי הבית לפרוס את ההלוואה בצורה נוחה יותר בשל ההתייקרות - זינקו בהיקף של כ־25% בהשוואה להיקף המיחזורים החודשי הממוצע בחצי שנה שקדמה לה, והגיע ל־2.5 מיליארד שקל. גם במקרה הזה, מדובר בשיא שלא נצפה מאז החל בנק ישראל לפרסם הנתונים.

 

"נוריות אדומות שדולקות כבר זמן רב"

מעיבוד שערכו בהתאחדות יועצי המשכנתאות לנתוני בנק ישראל עולה כי מאז תחילת העלאת הריבית, קפץ גובה ההחזר החודשי של משכנתאות בחדות, מסדר גודל של 4,000 שקל לחודש לכמעט 6,000 שקל. בנוסף, פדיונות מקרנות השתלמות וקופות גמל בעשרת החודשים הראשונים של השנה היו גבוהים מאשר בכל אחת משמונה השנים הקודמות.

"המלחמה פגשה אותנו בעיצומו של משבר מחירים וריביות, אבל עכשיו היא פוגשת אותנו במשבר תעסוקה, שזה מכפיל כבד", אומרת נופר יעקב, יו"ר התאחדות יועצי המשכנתאות. "הנתונים הכלכליים של משקי בית בישראל חמורים ואינם באים לידי ביטוי רק פיגורים והקפאות. אנו רואים עלייה בלקיחה של משכנתה לכל מטרה, עלייה במשיכת כספים מקרנות גמל והשתלמות, ועלייה בפיגורים. מדובר במקבץ של נוריות אדומות שדלוקות כבר זמן רב, אבל התפרצו בגלל המלחמה משום שמאות אלפים נפגעים ממנה בצורה ישירה, וציבור הרבה יותר גדול נפגע ממנה באופן עקיף".

עוד מוסיפה יעקב כי המתווה של בנק ישראל להקפאת המשכנתאות נוכח המלחמה הוא "פצצת זמן פיננסית", שתכה במשקי הבית ברגע שהם ישובו לשלם את החזרי המשכנתה. "אנשים שסומנו במעגל הראשון שמעו שדוחים להם משכנתאות ללא ריבית ל־48 חודשים והם קפצו על זה מבלי שהבינו את המשמעות האמיתית", היא אומרת. "הקפאת החזרי משכנתה של 5,000 שקל בחודש למשך שישה חודשים מסתכמת ב־30 אלף שקל. כשהלווים ישובו לשלם את ההחזר החודשי הם יגלו שהוא עלה ב־625 שקל לחודש".

נופר יעקב, יו''ר התאחדות יועצי המשכנתאות / צילום: כדיה לוי

המתווה החדש של בנק ישראל מעורר ביקורת

בשבוע שעבר פרסמו בבנק ישראל מתווה שמטרתו לאפשר לציבור להמיר הלוואות קצרות מועד שניתנו לו, במשכנתאות ארוכות טווח ובריביות נוחות יותר. על פי טיוטת המתווה, נוטלי משכנתאות יוכלו ללוות עד לשיעור מימון של 70% ולא יותר מ־200 אלף שקל מעבר למחצית שווי הנכס שלהם, כהלוואות לכל מטרה.

יעקב סבורה שהמתווה החדש לא יסייע להתמודד עם הצונאמי הפיננסי המתגבש. לדבריה, רבים מנוטלי המשכנתאות מתמודדים עם הלוואות בהיקפים הרבה יותר גבוהים מאשר 200 אלף שקל. מעבר לכך, היא מתריעה כי משקי בית רבים לא יוכלו ליהנות מההקלה הזו, מכיוון שרבים מהם מתמודדים עם משכנתאות שמגיעות כבר כעת לאחוז שקרוב ל־70% משווי הנכס שרכשו.

בנוסף, קיימת סוגיית יחס ההחזר. כלומר, משקל ההחזרים החודשיים של המשכנתה מכלל ההכנסה של משקי הבית. נכון לחודש נובמבר, כמחצית מלווי המשכנתאות עמדו על יחס החזר של 30% ויותר, ובמצב זה היכולת של רבים מהם לקחת משכנתה נוספת מוגבלת מאוד, שכן יחס ההחזר יגדל אל מעבר למה שבנקים מוכנים לאפשר. "יחס ההחזר הוא בעיה גדולה בגלל שהחזרי המשכנתה עלו משמעותית בתקופה האחרונה, ויש רבים שאינם יכולים לעמוד ביחס הנדרש", אומרת יעקב. לפיכך, החשש במשק הוא שמשקי בית רבים לא יוכלו לממש את המתווה החדש.

"המערכת נותרה יציבה והציבור לא במצוקה"

מהצד של הבנקים התמונה שונה בתכלית. בנקאים בכירים עימם שוחחנו מעריכים שדווקא בעקבות הנסיבות הקשות שיצרה המלחמה וסביבת הריבית הגבוהה, המערכת מגלה יציבות רבה ואינה משדרת בעייתיות, ולא מזכירה מציאות כמו בתקופת משבר הסאב־פריים בארה"ב מלפני 15 שנים.

"יש עלייה בפיגורים והיא נוצרה אחרי 10 העלאות ריבית רצופות, שהעלו את החזרי המשכנתה ב־1,000־1,500 שקל לחודש", אומרים גורמים במערכת הבנקאית איתם שוחננו. "למרות זאת, כשאתה בוחן את יתרת המשכנתאות בפיגור לעומת כלל תיקי המשכנתאות, מדובר בפחות מאחוז. בחמש השנים האחרונות היקפי המשכנתאות קפצו ב־60% ואחוז הפיגורים נמצא בירידה. גם במקרים של אי־כיבוד משכנתאות, שהם החמורים ביותר שאנו בודקים אצלנו בבנק, לא נרשמה התנהלות שונה מהרגיל". אחד הבנקאים מדגיש: "המערכת הייתה יציבה ונותרה יציבה, והציבור אינו משדר אותות מצוקה".

לגבי הגידול בהקפאות, אותם בנקאים מצביעים על הקשר בינן לבין מתווה בנק ישראל שאיפשר את קיומן, ועל כך שבניגוד למשבר הקורונה, שאז ההקפאות ניתנו לשנתיים, כיום מדובר בחודשים ספורים בלבד. "הקפיצה בנסיבות האלה היא סבירה מאוד, שכן הקפאות נועדו לאירועים חריגים", אומר אחד מהבנקאים.

כך או כך, הנתונים שהציג בנק ישראל מדאיגים מבחינת הלווים בישראל. אלה שחשים כיצד ההלוואות שלקחו בשנים האחרונות חונקות יותר ויותר, אלה שמנסים לנקוט בצעדים למניעת קריסה, וכמובן אלה שכבר לא יכולים לעמוד בהחזרים.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק