גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יצרניות המזון בונות על המלחמה שתשאיר את הצרכנים שקטים

בתחילת השבוע נתנה היבואנית שסטוביץ את יריית הפתיחה לגל העלאות מחירים במשק, ולאחר מכן הצטרפו אליה סוגת, בית השיטה ויכין ● ההערכות הן שיצרניות ויבואניות נוספות ייקחו חלק במהלך, אך הפעם ללא שטראוס, תנובה ואסם ● ברשתות המזון ינסו בתגובה להעלות את משקל המותג הפרטי

מדפי סופרמרקט. שורה של יצרניות מזון מעלות מחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי
מדפי סופרמרקט. שורה של יצרניות מזון מעלות מחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בצל המלחמה, ישראל חוזרת לרוטינת עליות המחירים בענף המזון. בזמן שהציבור מוטרד מהמצב הביטחוני ומהשפעותיו על המצב הכלכלי, עוד ועוד חברות מודיעות על העלאות מחיר לקמעונאיות, ביניהן שסטוביץ, סוגת, בית השיטה ויכין. סביר להניח שהן לא האחרונות.

בדרך לגל התייקרויות? שסטוביץ מודיעה על העלאת מחירים של עד 15%
אין עובדים, השדות בקו האש, ורפורמת היבוא בוטלה: מחירי הפירות והירקות יזנקו ב־2024

האם הקמעונאיות ייחלצו לעזרת הצרכן? כדי לענות על כך, הנה תזכורת לנובמבר 2022: במאבק מתוקשר סביב יוקר המחיה, תנובה ושופרסל עמדו משני צדי המתרס. יצרנית החלב הגדולה בישראל הודיעה על העלאות מחירים, וקמעונאית המזון הגדולה בארץ פרסמה בתגובה כי אינה מוכנה לכך.

הצרכנים סימנו לייקים אוהדים ברשתות החברתיות, אולם ככל שהמדפים התרוקנו, הם חצו את הכביש לסופרמרקטים אחרים ורכשו שם את המוצרים שהתייקרו. רמי לוי, ויקטורי ויוחננוף הבינו שיש הבדל בין הצהרות לבין הפרקטיקה, ובשקט הגיעו להסכמות עם הספקים. שופרסל נותרה היחידה במאבק, וניסתה למלא את המדפים במוצרי המותג הפרטי שלה.

כשהחוסרים הגיעו לחמאה ולמוצרי החלב, נוצרה בעיה חמורה יותר. בסופו של דבר שופרסל הגיעה להסכמות עם תנובה, ולאחר מכן עם שאר הספקיות - שהעלו מחירים, אבל לא בשיעורים שדרשו מלכתחילה.

גם הפעם צפוי משא־ומתן, ברוטינה המוכרת היטב לכל אחד מהצדדים. האם המחירים באמת יתייקרו בשיעורים שהוצהרו? ספק. אבל התייקרות מסוימת בהחלט תהיה. 

 

המהלך של רמי לוי

צריך לומר את האמת: אף אחת מהשחקניות בענף אינה רובין הוד. הציבור פחות מעניין משורות הרווח, ובסופו של דבר מדובר בתחרות. מי שינצח בה הוא לא זה שיזכה בנקודות בתקשורת או בכותרות, אלא זה שייתן את המחירים הטובים ביותר.

רמי לוי הבין את זה עוד בתקופה שבה מכר עוף בשקל. לכן, כעת, כשהגיעה עונת ההתייקרויות, הוא כבר מקדים תרופה למכה והכריז כי ינואר יהיה "חודש המותג הפרטי", שבמסגרתו תציע הרשת מאות מבצעים בכל הקטגוריות של המותג הפרטי. לפי הרשת, מחיר מוצרים אלה זול בעשרות אחוזים לעומת מוצרים מקבילים.

עבור לוי מדובר במהלך של WIN־WIN. ברגע שספקית משמעותית מודיעה על העלאת מחירים, הדבר מהווה סנונית ראשונה לחברות שיזנקו בעקבותיה. זה המועד הנכון עבורו למתג את עצמו שוב כרשת הדיסקאונט הבולטת בארץ, רק שעכשיו הוא גם מעלה למודעות את המותג הפרטי שלו, מה שיעיב על מותגי הספקים הגדולים.

לוי לא צריך להוריד אותם מהמדפים. ייתכן שלאור המבצעים, אשר יעמדו בניגוד בולט למותגים המתייקרים על המדפים לצדם, הצרכנים יושיטו יד דווקא לתחליפים הזולים יותר. כיום יש ברשת למעלה מ-4,500 מוצרי מותג פרטי, והוא כבר הודיע כי בשנה הקרובה יצטרפו קטגוריות חדשות, ביניהן דגים, ביצים, ירקות קפואים ואבקות כביסה.

אם בתחילת הדרך מוצרי מותג פרטי נתפסו בעיני רבים כאיכותיים פחות, בשנים האחרונות הנתח שלהם במכירות הולך וגדל. לפי הדוחות הכספיים האחרונים, ברמי לוי מדובר ב־24%, בשופרסל מדובר בכ־26.5%, וביוחננוף כ־28% בקטגוריות הרלוונטיות.

קפיצה נוספת בתחום נרשמה השנה, עם כניסת קרפור הצרפתית לישראל - הרשת מציעה שורה של מוצרים, ובהם קורנפלקס, תה ושוקולד, במחירים שנמוכים בעשרות אחוזים ממותגים ידועים אחרים. שם היא גם שמה את הדגש שלה, בניסיון למשוך את הצרכנים.

המותג הפרטי הוא אמצעי עבור הרשתות לשלוט במחירים - כשאתה תלוי חדשות לבקרים בחסדי הספקים, שלא מהססים להעלות מחירים גם בזמן מלחמה, להיות הספק של עצמך זה פתרון לא רע. "מוצרי המותג הפרטי ברשת הם לא רק הזולים ביותר בשוק, גם איכותם טובה יותר מהמותגים המוכרים", אומר לוי. "זה המנוף השיווקי של הרשת, עם ערך גדול לצרכן, ובשנים הקרובות המותג הפרטי יתחזק וסל המוצרים יגדל".

בלי שלוש הגדולות

מחיר של מוצר מורכב מעלויות חומרי הגלם, עלות הייצור, מסים וכל הצדדים שצריכים להרוויח בדרך, כולל הספקים והקמעונאיות. העלאות המחירים בגל הנוכחי כוללות את שסטוביץ עם עלייה של עד 10% מפברואר, סוגת עם העלאה של 11%-40% בחלק מהמוצרים ויכין ובית השיטה עם 5% ל־15%.

לפי ההערכות, גל ההתייקרויות יימשך, אבל הפעם לא צפויות להצטרף אליו שלוש שחקניות גדולות במשק - שטראוס, תנובה ואסם - שהודיעו על מספר העלאות מחירים בשנה הקודמת. הסיבה, לפי הערכות, היא שבתקופה כזו חברות שהפכו לסמל ישראלי יימנעו ממהלך שעלול גם להשפיע על המורל, ולא רק על הכיס.

בדרך־כלל הודעה על העלאת מחיר גוררת זעם, אבל ספק אם הפעם תתעורר מחאה. מעבר לעובדה שחרם צרכני בישראל לא מחזיק מים, בתקופה הזו לישראלים אין כוח למאבקים. הציבור מותש מהמלחמה וכורע תחת הנטל הכלכלי שהתעצם, אבל יחרוק שיניים וישלם, שוב, יותר. יותר על המזון, יותר על הטואלטיקה. ברשתות יודעים את זה, הספקיות יודעות את זה, וכך גם המדינה.

למרות זאת, גורם בשוק אומר ש"כל הרשתות סופגות, כי הן לא רוצות להעביר את מלוא ההעלאה - אבל זה רק מראה שהתחרות בשוק הקמעונאות בריאה. אם אעלה מחירים, הצרכן יעבור את הכביש וילך לרשת אחרת.

"גם יצרניות המזון, שהמדינה מאפשרת להן לפעול בריכוזיות, מתמודדות עם העלאות מחיר מצד הספקים שלהן. המדינה לא מטפלת בבעיות מהשורש אלא מוסיפה כל הזמן עלויות, מסים וענייני כשרות, זאת בזמן שגם בעולם המחירים קופצים - יש עלייה של 100% במחיר שמן הזית ושל 50% במחיר הזיתים, למשל".

כשהמדינה מעמיסה עלויות כמו מע"מ (שגם כך גבוה ביחס למדינות אחרות) וכשרות, היכולת להרוויח על מוצרי מזון אינה גבוהה, בהשוואה לטואלטיקה למשל.

"אחוזי הרווח בטואלטיקה מטורפים, והפערים בין החנויות והמותגים אדירים", מסביר הגורם. "במזון, הפערים בין המותג הפרטי למותג הרגיל יכולים לעמוד על שקלים בודדים. אבל ג'ל כביסה של מותג ידוע יכול לעלות 30 שקל ומעלה, בזמן שהמותג הפרטי יעלה 20 שקל בלבד".

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"