גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המערב זקוק בדחיפות לעוד טילים אבל ההמתנה לרכישתם נמשכת שנים

סכסוכים ברחבי העולם ועלייה בכמות האיומים מגבירה הזמנות לטילים, מטוסים, צוללות ומערכות נשק משוכללות אחרות ● אבל היצרניים נאבקים בבעיות בשרשראות אספקה ומחסור בעובדים

מערכת Nasams / צילום: wikimedia commons
מערכת Nasams / צילום: wikimedia commons

בבית חרושת בקונגסברג, נורבגיה, מייצרים מערכת להגנה מפני טילים שמסוגלת ליירט מל"טים, מסוקים ואיומים אוויריים אחרים ממרחק של כמעט 40 קילומטר.

פרשנות | קטר נגררת אל בית משפט בניו יורק ומואשמת בשיחוד סנאטור אמריקאי בכיר 
הפיגוע בקבר סולימאני באיראן: מי ארגון הטרור שעשוי להיות אחראי? 

עם יכולת לשגר 72 טילים לשמיים במכה אחת, מערכת טילי קרקע־אוויר לאומית מתקדמת, Nasams (National Advanced Surface-to-Air Missiles Systems) היא המערכת שנבחרה להגן על המרחב האווירי סביב הבית הלבן. כשהופעלה לראשונה באוקראינה ב‏־2022, רשמה המערכת 100% הצלחה ביירוט טילי שיוט ומל"טים במהלך החודשים הראשונים של השימוש המבצעי בה.

כשמדינות המערב ניצבות מול מספר איומים פוטנציאליים, כולל מצד רוסיה וסין, ההזמנות למערכות Nasams מצטברות אצל החברה המייצרת את המערכת, Kongsberg Defence & Aerospace.

מערכת NASAMS שמייצרת  Kongsberg / צילום: Shutterstock, Karolis Kavolelis

"מימיי לא ראיתי בשום מקום כל כך הרבה ביקוש", אמר אייריק ליי, שעובד 30 שנה בקונגסברג ועומד בראש מחלקת ההגנה בחברה, בעת סיור במפעל בנובמבר.

אבל לקוחות חדשים יצטרכו לחכות: לוקח שנתיים לייצר מערכת Nasams אחת, וכבר יש הזמנות לשנים קדימה.

המלחמה באוקראינה הדגישה את החסרונות של המערב בייצור מהיר של חימוש נוסף בשעת חירום. מלחמתה של ישראל בעזה עלולה לצמצם את כמות החימוש בחלק מהסוגים.

הלחץ חמור במיוחד עבור טילים ומערכות הגנה בפני טילים, וכן בפני נחילי המל"טים שהפכו לרכיב מרכזי בלוחמה המודרנית.

המערב לא התמודד עם כזה לחץ באספקה מאז מלחמת קוריאה

כדי להגביר את הייצור, קונגסברג, שבין מוצריה גם טילים המותקנים על גבי ספינות וחלקים למטוסי F-35, עברה ללו"ז של 24 שעות, 7 ימים בשבוע והביאה עובדים גם בחלק מהחגים, בהם לרוב בתי חרושת מפסיקים בפעילות הייצור לטובת תחזוקה. ועדיין זה כנראה לא יספיק.

הבעיה היא שכלי נשק מודרניים הם מאוד מורכבים ולעתים קרובות כוללים אלפי חלקים. קונגסברג, כמו רוב חברות הביטחון המערביות, מתכננת ומרכיבה את מערכות הנשק שלה אבל לא מייצרת את רוב הרכיבים. יותר מ־1,500 ספקים מעורבים בייצור המוצרים היוצאים מהמפעל הזה. שרשרת האספקה של Nasams לבד כוללת יותר מאלף חברות ונפרשת על שתי יבשות, כשקבלנית הביטחון RTX, לשעבר מוכרת בשם טכנולוגיות רייתאון, מספקת את המכ"ם והטילים עצמם.

ליי אמר: "אנחנו מקבלים אספקה מחברות שיש להן שרשראות אספקה משלהן, שבתורן יש להן שרשראות אספקה משלהן, עד שזה מגיע ממש למכרה ולהבאת המשאבים היסודיים".

תעשיית הביטחון מתמודדת גם עם מחסור מתמשך בעובדים, בגלל שהיא מתקשה למצוא עובדים עם כישורי נישה, מפיתוח תוכנה ועד ריתוך, שמוכנים בנוסף גם לעבור בדיקות ביטחוניות מתישות.

בעוד שהתקציבים לביטחון גדולים, המערב לא התמודד עם כזה לחץ באספקה אולי מאז מלחמת קוריאה, כך אומרים חלק מהאנליסטים הצבאיים. עשר מחברות ההגנה הגדולות ביותר בעולם לבדן יושבות היום על מצבור הזמנות בשווי יותר מ־730 מיליארד דולר, עלייה של כ־57% מסוף 2017, כשהביקוש רק החל לטפס.

"נצטרך להגביר את הייצור שלנו", אמר מנהל הרכש של הפנטגון ביל לפלנט בכנס בנובמבר. הוא החזיק יד אחת גבוה למעלה ואחת למטה ואמר: "הביקוש העולמי נמצא כאן, והיכולת לספק נמצאת בערך כאן".

פקידים בכירים בארה"ב ובנאט"ו מביעים חששות גוברים שהמחסור יפגע ביכולתם להילחם.

הערכה: לארה"ב ייגמרו הטילים כבר בשבוע הראשון

בסימולציית משחקי מלחמה שפורסמה בתחילת 2023 לגבי איך תגיב ארה"ב לפלישה סינית לטייוואן, המרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים העריך שלארה"ב ייגמרו הטילים נגד ספינות לטווח ארוך, שיהיו כל כך חשובים במערכה כזו, כבר בשבוע הראשון.

ארה"ב לא תהיה מסוגלת לחדש את המלאי שלה במהירות: כמו עם מערכות Nasams, ייצור של כל טיל כזה אורך כשנתיים.

בקטגוריות טילים אחרות יש בעיות דומות.

לוקהיד מרטין ו־RTX הודיעו ב־2023 שייקח ארבע שנים להכפיל את הייצור של טילי ג'וולין וסטינגר שהם טילי קרקע־אוויר, כפולים מהצפוי, בגלל שהבעיות בשרשראות האספקה נמשכות. בעוד שחברות הטילו את האשמה על המחסור במנועי דלק מוצק, פקידים בכירים בפנטגון אומרים שהבעיות נרחבות יותר וכוללות הכל, משבבים ועד קפיצים ומיסבי כדורים.

ייצור טילי ג'וולין בלוקהיד מרטין / צילום: ap, Evan Vucci

במשרד ההגנה האמריקאי ניסו לעקוב אחר שרשראות האספקה הגלובליות של שני טילים במטרה למצוא דרכים לעקוף את צוואר הבקבוק, כך אמר מייקל ווקארו, המפקח על אסטרטגיית בסיס הייצור עבור הפנטגון, בכנס של התעשייה לא מזמן. המסקנה שלו גרמה לגבות להתרומם: "אין לנו את היכולת הזו".

ישנם עיכובים ארוכים גם במסירת כלי נשק אחרים, כולל מטוס הקרב F-35, מטוסי אימונים ומטוסי תדלוק, וכן נושאות מטוסים אמריקאיות.

דובר של הפנטגון אמר שהבסיס התעשייתי של תעשיות ההגנה האמריקאיות יכול להמשיך לתמוך באוקראינה ובישראל וכן להבטיח את מוכנותה של ארה"ב באיזור הודו והאוקיינוס השקט, מקומות שבכל אחד מהם ישנה דרישה לסוגי נשק שונים.

מטוסי קרב זעירים

הרבה מהיכולת של המערב לייצר כלי נשק, בייחוד באירופה, נשחקה כשתקציבי ביטחון ירדו עם סיום המלחמה הקרה והדעיכה ההדרגתית בייצור התעשייתי.

חברות גרמניות שהיו מסוגלות לייצר עד 400 טנקים בשנה בשיא המלחמה הקרה מסוגלות כיום לבנות לכל היותר 50 טנקים בשנה, על פי ניקולס דראמונד, יועץ ביטחון.

כמו כן הייצור של כלי נשק מודרניים פשוט אורך זמן רב יותר ועולה יותר כסף, וזה עלול להגביל את המלאים ולהאריך את הזמן שלוקח לחדש אותם.

טילים הם כמו מטוסי קרב מיניאטוריים, עם אלקטרוניקה מורכבת ומערכות הנחיה, כך אמר מנכ"ל BAE Systems צ'רלס וודברן בריאיון מנובמבר.

בטילים נעשה שימוש בשדה הקרב כבר במלחמת העולם השנייה אבל הם הפכו למרכיב מרכזי במערכה רק בשנים מאוחרות יותר, כמו במלחמת המפרץ הראשונה וההתערבות של נאט"ו בסכסוכים שפרצו לאחר התפרקות יוגוסלביה. מלחמות בעת האחרונה החלו במטחי טילים ורקטות, כולל במזרח התיכון, שם ירה חמאס 3,500 רקטות לעבר ישראל בזמן הפלישה לעוטף עזה ב־7 באוקטובר.

כיפת ברזל מיירטת רקטות מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

האיום מהשמיים גדל בגלל נפוצות המל"טים - גם כלים בשליטה מרחוק שיכולים לשגר טילי הלפייר ואחרים וגם רחפנים חובבניים עליהם מורכבים מטענים קטנים יותר - וכן הפיתוח של טילים היפרסוניים הטסים במהירות גדולה פי חמישה ממהירות הקול ומנווטים למטרות שלהם, מה שמקשה על יירוטם. רוסיה וסין עקפו את ארה"ב ואירופה בפיתוח חלק ממערכות הטילים וההגנה.

למדינות האלה יש טילים היפרסוניים, אמרו פקידים בפנטגון, בעוד שהכנסת הטיל ההיפרסוני הראשון של ארה"ב לשימוש נדחתה ל־2024 לאחר ניסוי כושל. מערכות אמריקאיות ואירופאיות להגנה נגד טילים היפרסוניים לא ייכנסו לשימוש מבצעי לפחות עוד 10 שנים.

לרוסיה וסין יחד יש כ־5,020 מערכות הגנה אווירית מבוססות יבשה, בהשוואה לכ־3,200 מערכות כאלה שמופעלות על ידי ארה"ב, אירופה ויפן יחד, על פי המכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים, מכון מחקר בנושאי ביטחון. בדו"ח לא נכללה הערכה של מערכות הנורות מהכתף או מערכות הנמצאות בים.

חברות ביטחון בסין וברוסיה נמצאות ברובן בבעלות המדינה ולכן פחות נתונות ללחצים המסחריים איתם מתמודדות חברות במערב. תחום הייצור העצום בסין משמעותו שיש לה שרשרת אספקה מקומית גדולה והרבה אנשים שלימודיהם מוכוונים לעבודה בתעשייה.

תחזיות על כך שלרוסיה בקרוב ייגמרו הטילים באוקראינה התגלו כשגויות. בנובמבר, העריך המודיעין האוקראיני שרוסיה מסוגלת לייצר בסך הכל 100 יחידות משני סוגים של טילי שיוט, ארבעה טילים בליסטיים היפרסוניים מסוג קינז'אל וחמישה טילים בליסטיים רגילים כל חודש.

פקידים אמריקאים ודרום קוריאנים אמרו שגם צפון קוריאה מספקת טילים, משגרי רקטות ופגזים לרוסיה לתמיכה במלחמתה באוקראינה.

המלאי של סין עלה מעבר למה שאמרו האנליסטים, שהיו כמה טילים בליסטיים לא גרעיניים בודדים ב־1996 לארסנל, ולפי הערכת ארה"ב יש בו 3,000 טילים בליסטיים וטילי שיוט.

בדו"ח לקונגרס, משרד ההגנה האמריקאי הגיע למסקנה שרוב מערכות הטילים הסיניות משתוות באיכותן לאלה של יצרני "רמה עליונה" אחרים בעולם ולמדינה יש את אחד הכוחות הגדולים ביותר בעולם של מערכות טילים מתקדמות לטווח רחוק.

מבחינת המערב, האתגר בתמיכה בבני ברית הנמצאים במלחמות עולמיות נפרדות נוגס במלאים עוד יותר, ומגביר את הביקוש למערכות נשק ספציפיות, בייחוד פגזי ארטילריה ומערכות הגנה מפני טילים, כך אמרו פקידי הפנטגון.

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר לשרים מערביים באוקטובר שהמדינה שלו זקוקה למערכות הגנה מפני טילים יותר מכל. כיום, אין למערב מלאי גדול לשתף, ומערכות הטילים האלה נמצאות בחפיפה עיקרית עם מה שצריכה ישראל.

מערכות הגנה אוויריות אוקראיניות פועלות בשמי קייב / צילום: ap, Evgeniy Maloletka

ארה"ב שלחה את שתי מערכות כיפת ברזל מתוצרת ישראל שהיו אצלה וכן את המיירטים של המערכת בחזרה לישראל. כבר בנובמבר, התלונן זלנסקי לאוזני עיתונאים שהמלחמה בעזה מאטה משלוחי ארטילריה לקייב.

הזמנות אחרי אוקראינה

ליי אמר שהעלייה בהזמנות עבור Nasams החלה בשנים שלאחר הסיפוח הרוסי של חצי האי קרים ב־2014. ההזמנות לטילים זינקו לאחר הפלישה בקנה מידה מלא לאוקראינה, וחששות לגבי סין מתחילים להופיע בספרי ההזמנות, כשהצי האמריקאי ואחרים בונים טילים מבוססי ספינות, כך אמר.

ספר ההזמנות של קונגסברג, בשווי כ־5.5 מיליארד דולר, גדול בערך פי שישה ממה שהיה לפני 2018.

הונגריה הזמינה שש מערכות Nasams ב־2020. את הראשונה קיבלה רק באוקטובר האחרון. מאז ההזמנה של הונגריה, הזמין צבא ארה"ב שש מערכות נוספות עבור אוקראינה, שהחלו להגיע אליה בקיץ, וחמש מדינות אחרות, כולל טאיוון, הביעו עניין ציבורי ברכישת המערכת.

לאור המתחים הגוברים מול סין, מדינות אסיאתיות מפתחות יכולות טילים משל עצמן "בגלל המגבלות של הייצור האמריקאי", אמר בנג ג'ונג־קוואן, קצין בכיר בדימוס בצבא של דרום קוריאה.

מערכת טילים סינית בתערוכה אווירית בעיר זוהאי בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

ב־2022, פקידים טיוואניים התלוננו באופן פומבי על עיכובים אמריקאים במשלוח טילי סטינגר נגד מטוסים, ורמזו שהאספקה לאוקראינה אחראית לעיכוב במסירה. באוקטובר, יושבי הראש של שתי וועדות נפרדות של הקונגרס שלחו מכתב לשר הימייה קרלוס דל טורו, בו שאלו אותו מה הסיבה ל"עיכובים המטרידים" במשלוחי מערכות נשק לטאיוון, כולל טילים נגד ספינות. המערכות הזומנו כבר ב־2019, והמשלוח הראשון נמסר לבסוף באביב 2023.

בצי האמריקאי סירבו להגיב לדברים.

טיוואן החלה ייצור תעשייתי של טיל ארוך טווח מבוסס יבשה ב־2021, והמדינה מפתחת בימים אלה שלושה סוגים אחרים של טילים לטווחים ארוכים, כך אמרו פקידים טאיווניים.

רוב חברות הביטחון המערביות אומרות שהן מגדילות את יכולת הייצור, בייחוד של פגזים וטילים. ממשלת ארה"ב משקיעה ביכולת הייצור המקומית שלה ומביאה את הייצור של רכיבים רגישים כמו שבבים ומעבדים בחזרה לאדמתה.

הפנטגון צפוי להציג בשבועות הקרובים אסטרטגיית בסיס תעשייתי חדשה כדי לעזור לפנות צווארי בקבוק בשרשראות אספקה. ווקארו, האסטרטג התעשייתי מהפנטגון, אמר שהמאמץ ינסה למפות את שרשראות האספקה הגלובליות של מאה מערכות נשק שונות הנמצאות בייצור, עד לרמת מספרים סידוריים של חלקים ומדינת המקור. המהלך הזה נועד לזהות נקודות פקק אפשריות מבעוד מעוד ולצמצם את פגיעתן על ידי, למשל, מציאת ספקים אלטרנטיביים.

גם ענקיות הביטחון של ארה"ב בונות יותר ויותר במדינות זרות ובשיתוף פעולה, כולל טילים, כדרך להרחיב את יכולות ייצור המערכות.

בביקור לא מזמן בקונגסברג, העובדים הורידו חלקים של Nasams ממנוף המחובר לתקרה לרצפת קומת הייצור שכבר היו בה חלקים גדולים של מתכת יצוקה בצבע ירוק. לאורך אחד הקירות הייתה ארונית מדפים דחוסה באלפי חלקים קטנים.

בשנות ה־80, קונגסברג הייתה מייצרת רכיבי מחשוב למערכות הנשק שלה; כיום היא קונה אותן מיצרן אחר. לפני כ־15 שנה, החברה שנוסדה לפני יותר מ־200 שנה הייתה עושה הלחמות בידי העובדים שלה. כיום היא עושה מיקור חוץ של ההלחמות לחברות אחרות.

כשכל ספקי הרכיבים עובדים, יכולה קונגסברג לבנות את מרכז השליטה הנייד של מערכת Nasams - טבור קבלת ההחלטות המתוחכם שבלב המערכת - תוך חודש אחד.

על מנת לנהל את הסיכון של מצב בו שרשרת האספקה שלה תיפגע, בונה החברה הנורבגית מצבורים של רכיבים חיוניים וכן מחזיקה מערכת Nasams רזרביות שהיא יכולה לשלוח ללקוחות במהירות בעת הצורך.

החברה גם יותר ויותר מנסה למצוא מקורות אלטרנטיביים לכמה שיותר רכיבים, כך שיהיו לה אפשרויות למקרה שחלק מסוים לא מגיע. היא הודיעה שתפתח ביוני הבא מפעל חדש שיפעיל קו ייצור יותר יעיל. החברה צופה שהשיטה החדשה תגדיל את יכולת ייצור הטילים שלה עד פי 10.

נעמי ביסרבה השתתפה בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

למה הצבאות של מדינות ערב כל כך לא יעילים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"