גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קטר נגררת אל בית משפט בניו יורק ומואשמת בשיחוד סנאטור אמריקאי בכיר

דבר ההסתבכות נמסר באותו יום שבו נודע גם כי האמירות הקטנה מאריכה בעשר שנים את פעילות הבסיס הצבאי האמריקאי בשטחה ● מה יקרה ליחסים בין המדינות אם משפטו של יו"ר ועדת החוץ של הסנאט, המואשם במתן שירותים לא חוקיים לקטר, יסתיים בהרשעה?

הסנאטור בוב מננדז בכניסה לבית המשפט הפדרלי / צילום: ap, Stefan Jeremiah
הסנאטור בוב מננדז בכניסה לבית המשפט הפדרלי / צילום: ap, Stefan Jeremiah

המידה שבה ענייני חוץ וענייני פנים באמריקה מתערבבים זה בזה חוזרת ומתבררת השבוע. בהפרש של שעות אחדות, אולי רק דקות, נשמעו שני דיווחים על יחסי ארה"ב עם ארץ חיונית לחלוטין במזרח התיכון, שיש להם הפוטנציאל לסתור זה את זה.

הארץ היא קטר, שאת השפעתה ארה"ב משתדלת בכל כוחה לרתום כדי לשחרר את החטופים בעזה ולתכנן את היום שאחרי. הקטנטנה ההיא במפרץ הפרסי, עם חשיבות החורגת אלפי מונים מגודלה, מעניקה לארה"ב עוד שירותים שאין להם תחליף. 

לאן הלך הכסף הקטרי שנכנס לרצועת עזה, ומי עשוי לקבל אותו ב"יום שאחרי"?
רפורמה באו"ם והפסקת אש בעזה: האינטרסים של קטר נחשפים

ביום שלישי בערב, רשת CNN גילתה כי ארה"ב וקטר "הגיעו להסכם שבשתיקה" להאריך בעשר שנים את פעולתו של בסיס צבאי אמריקאי ענקי בקטר. קשה להפריז בחשיבות הבסיס הזה, שמערכות הנשק והביון המשוכללות שלו נועצות עיניים ישירות באיראן.

בסיס האוויר אל עודייד הוא המאחז הצבאי האמריקאי הגדול ביותר במזרח התיכון. קטר היא שבנתה אותו, לפני כמעט 30 שנה, בהשקעה של מיליארד דולר, והאמיר דאז הזמין את ארה"ב לפרוס בו 10,000 אנשי צבא. הוא עבר לידי פיקוד המרכז של צבאות ארה"ב ב-2003, השנה שבה האמריקאים פלשו לעיראק. בשלב מסוים, בשיא המערכה נגד דאע"ש, המספר היה גדול אפילו יותר.

הבסיס מכיל 100 מטוסים ויותר, ושימש במרוצת השנים גם את חילות האוויר של בריטניה ואוסטרליה. הוא משמש גם את חיל האוויר הלא מבוטל של קטר עצמה. האמירות מוסיפה לממן את פעולתו.

שר ההגנה האמריקאי, לויד אוסטין, ביקר בקטר בחודש שעבר והודה לאמיר על "ההתחייבות להקצות משאבים ניכרים, אשר ישמשו את כוחותיהם של שני הצדדים עוד שנים רבות". ללמדכם כמה חשובה לקטר "ההסכמה שבשתיקה" - ביקורו של אוסטין דווח בעיתון האנגלי של האמירות, "Gulf Times", בארבע שורות סתמיות.

מסתבך ידוע

על הארכת הסכם אל עובייד שמענו בסביבות חצות, שעון ישראל. לא יצאה אלא שעה קלה, וידיעה ממין אחר בהחלט באה מניו יורק: הסתבכותו של סנאטור דמוקרטי בכיר בקבלת טובות הנאה מקטר תמורת שירותים.

המסתבך הזה הוא מסתבך ידוע ופגוע-מוניטין, בוב מננדז (Menendez) ממדינת ניו ג'רזי. הוא יושב-ראש ועדת החוץ רבת-החשיבות של הסנאט. ההסתבכות הקטרית שלו היא חלק מכתב אישום, שהוגש נגדו בשנה שעברה על מתן שירותים לא חוקיים למצרים.

כתב אישום נגד הסנאטור מננדז ואשתו בכותרת של עיתון במדינת ניו ג׳רזי, 23 בספטמבר 2023

הסנאטור, שנחלץ רק בקושי ממשפט שחיתות לפני ארבע שנים (בזכות חוסר יכולתו של חבר מושבעים להגיע להסכמה פה-אחד על אשמתו), מואשם שהגיש שירותים למצרים תמורת רישיון יצוא בלבדי של מזון חלאל לאחד ממקורביו. השבוע נודע כי כתב האישום יתרחב ויחיל שירותים שהוא הגיש לקטר תמורת סיוע מקרן השקעות הקשורה בקטר לאיש נדל"ן במדינת ניו ג'רזי.

לא נעים להגיד, אבל שחיתות בניו ג'רזי וקשרים הדוקים בין הון לשלטון אינם המצאה של סדרת הטלוויזיה "סופראנו". לרוע המזל, הם אמת לאמיתה. פרקליטיו של מננדז מכחישים בתוקף הן את ההאשמות החדשות והן את ההאשמות הישנות. הוא מוסיף לכהן בסנאט, אף כי מנהיגים דמוקרטיים, כולל המושל הדמוקרטי של ניו ג'רזי, קראו לו להתפטר.

ואם זה לא הספיק, הנה במהלך יום שלישי נודע כי שני פעילים של המפלגה הרפובליקאית עומדים להודות בהפרת החוק המפקח על שדולות זרות. הם נחקרו במשך שנים על חלקם בייצוג לא חוקי של ענייני קטר. אחד מהם היה יועץ שלא-בשכר למטה הבחירות של דונלד טראמפ בבחירות של 2016. התביעה הפדרלית טוענת כי הם קיבלו כסף מקטר, כדי לסייע לארגון שכינה את עצמו "מעקב אחרי משבר תימן", ומשימתו הייתה להכשיל את מאמציהן של ערב הסעודית ושל איחוד האמירויות להפיל את משטר הח'ותים.

פרשת מננדז היא בעלת מרכיבים סנסציוניים, אם כי פחות בגלל תפקידה של קטר ויותר בגלל ביטויי החמדנות של הסנאטור ושל רעייתו. אם יש ממש בכתבי האשמה נגד השניים, נראה כי חייהם הציבוריים עמדו בסימן שלמונים וציפייה בלתי פוסקת לשלמונים. השיער פשוט סומר למקרא פרטי שחיתותו לכאורה של הסנאטור רב-ההשפעה.

להחזיק דלתות פתוחות

תפקידן לכאורה של מצרים ושל קטר חוזר ומזכיר את המידה שבה המערכת הפוליטית, הציבורית והאקדמית בארה"ב חשופה לניצול בידי ממשלות זרות, ארגונים ויחידים. כמות הפרצות מעוררת השתאות. ארצות גדולות וקטנות מעסיקות צבאות של שתדלנים ושל יועצים, הנשכרים על סמך יכולתם לפתוח דלתות ולהחזיק אותן פתוחות. כמובן, הטובים - לארנקים העמוקים ביותר.

יכולתם של זרים עשירים לחדור ולהשפיע נחקרת זה 50 שנה לפחות והניבה שורה של משפטים, שורה של הרשעות ושורה של זיכויים.

לפני שנה ויותר, "מועצת הביון הלאומית" של ארה"ב, גוף מייעץ לממשלה הפדרלית, פרסמה דוח יוצא דופן על חתרנות אמירתית באמריקה. גופי ביון כאלה אינם עוסקים בדרך-כלל בענייני פנים. נכונותה של המועצה לחרוג מן הנורמות הייתה ביטוי להיקף הפעילות הזרה ולאיומים הנובעים ממנה.

בחמש השנים שקדמו לדוח, איחוד האמירויות הוציא 156 מיליון דולר על שכירת שתדלנים. תרומותיו לאוניברסיטאות ולמכוני מחקר הגיעו למאות מיליוני דולרים. למרבה העניין, חלק מן המכונים האלה פרסמו ניירות אקדמיים ומאמרים בעיתונים, שניסו לקדם אינטרסים אמירתיים מבלי לגלות את זהותם ואת מקורות המימון שלהם.

שנים של חקירת חשדות

זה שנים שמשרד המשפטים חוקר חשדות על ייצוג לא חוקי של ממשלות זרות מכל הזנים והמינים. יש לאזרחים אמריקאים הזכות לייצג, אבל עליהם להירשם רשמית. העברה ישירה של כספים אינה מחייבת הרשמה כזאת.

לפי ארגון פרו-ישראלי, הידוע בראשי-התיבות של שמו AICE, בין 2014 ל-2020, קטר וערב הסעודית השקיעו 3.7 מיליארד דולר במוסדות לחינוך גבוה בארה"ב. אפשר רק לשער את השפעת הכסף הזה על מדיניותן של האוניברסיטאות המקבלות, אבל מוטב להיזהר בקשירת הקשר, מפני שלא רק "כסף ערבי" אלא גם "כסף יהודי" רב מאוד זורם זה כבר לאקדמיה האמריקאית ולפוליטיקאים אמריקאים. מבקרי ישראל טוענים זה שנים כי הכסף הזה הוא הסיבה לידידותה של ארה"ב כלפי ישראל. הם מואשמים לעתים קרובות באנטישמיות.

שאלת ההשפעה הזרה על פוליטיקאים חמורה בהרבה. מה יקרה ליחסי ארה"ב עם מצרים ועם קטר אם משפט מננדז יאשר את ההאשמות על עסקאות מתחת לשולחן ביניהן לבין פוליטיקאי בכיר ביותר?

משפטו של הסנאטור נועד להיפתח בעוד חמישה חודשים. נובע ממנו פוטנציאל לא ידוע, בייחוד אם בין כותלי בית המשפט במנהטן יתחילו להישמע שמותיהם של בכירים מצריים וקטריים, או אפילו של בכירים מאוד. מוטב שלא יסמכו על "הסכמה שבשתיקה". היא מתרחשת בחדרי-חדרים דיפלומטיים, אולי, אבל לא בבתי המשפט של ארה"ב. 

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"