גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסטטיסטיקה מגלה: 10 המניות האלה עשויות להיות הפתעת השנה

למרות שגדולי המשקיעים ממליצים להיצמד למדדים, בשנים האחרונות רכישת מניות שצנחו בעשרות אחוזים הניבה על פי רוב בשנה העוקבת תשואה טובה משמעותית משל מדד ת"א 125 ● מנהל בכיר מסתייג: "קשה להצביע על תבנית ומנהלי ההשקעות לא מחכים לסוף שנה כדי לראות מי סיימה למטה כדי לקנות" ● וגם: מה ההסבר לתופעה, איפה הבעיות בשיטה ומה הסיכונים

רכישת מניות שצנחו בעשרות אחוזים הניבה תשואה טובה משמעותית / איור: גיל ג'יבלי
רכישת מניות שצנחו בעשרות אחוזים הניבה תשואה טובה משמעותית / איור: גיל ג'יבלי

שאלה מרכזית ולא פשוטה בכלל המעסיקה משקיעים בשוק ההון לאורך השנים היא האם יש שיטה שבה ניתן להשיג תשואה גבוהה יותר ממדד הייחוס, קרי "להכות את המדד" באופן עקבי ולאורך שנים?

נתנאל אריאל, פרשנות | החברה הישראלית שרשמה את היום ״הגרוע בתולדותיה״
דרור מרמור, טור סופ"ש | כשבבורסה חוגגים החלטות ריבית, ברור למה הכסף עורק לוול סטריט

מנהלי השקעות וקרנות גידור, מנסים בכל שנה להראות שהביצועים שלהם טובים יותר מאשר מדדי המניות. מנגד, ניצבים משקיעים אגדיים כמו וורן באפט "האורקל מאומהה", וג'ון בוגל, מייסד ענקית ההשקעות וונגארד, שטען כי הסתפקות בתשואת מדד ה־S&P 500 היא הדרך הטובה ביותר להתעשרות.

באפט, שגם הוא מצדד בהשקעות פסיביות מבוססות השקעה במדדים עבור משקיעים שלא מתמחים בהשקעות, אף התערב בשנת 2007 עם מנהלי קרן הגידור פרוטז'ה פרטנרס שאם ישקיע במשך 10 שנים בקרן סל העוקבת אחר ה־S&P 500, הוא ישיג תשואה גבוהה יותר מזו של קרן הגידור לאורך עשור. הוא ניצח באופן חד משמעי.

ובכל זאת, משקיעים רבים מנסים לעמוד באתגר ומחפשים שיטות שונות להשגת תשואה עודפת על המדדים לאורך זמן.

 

אחת מהן, היא התמקדות במניות שהניבו את התשואה החלשה ביותר באותו המדד בשנה הקודמת. הטענה היא שאם תקנו באחוז זהה מעשר המניות עם התשואה החלשה ביותר במדד ת"א 125 בשנה מסוימת, ותחזיקו את כולן לאורך כל השנה הבאה - תשיגו תשואה טובה מהמדד עצמו. לכאורה שיטה פשוטה, אך נקדים ונזהיר שהיא לא חפה מבעיות וכי ההצלחה בה אינה ודאית.

מי שחושב שמצא חוקיות לכאורה בדפוס שכזה בשנים האחרונות, הוא רון שטיינבלט, סמנכ"ל קשרי משקיעים בחברת גלברט כהנא, ומנהל תוכן בערוצי הטלגרם "תשואת יתר". ואכן, על פי בדיקת גלובס השקעה ב־10 המניות המפסידות של מדד ת"א 125 בשנת 2022 (ירידה ממוצעת של 57%), הניבה תשואה חיובית ממוצעת של כ־34% בשנה העוקבת 2023, וזאת לעומת 4% בלבד שהניב מדד ת"א 125.

"היתרון הגדול הוא בסטטיסטיקה"

התיק הורכב ממניותיהן של החברות אופקו, לייבפרסון, ישראל קנדה, דנאל, נכסים ובניין, ג'י סיטי, מיטרוניקס, שיכון ובינוי, פולירם וקמטק. הבולטת ביניהן בשנה האחרונה (2023) הייתה מנייתה של חברת השבבים קמטק בניהולו של רפי עמית, שזינקה ב־231%, כאשר שמונה נוספות עלו בשיעור דו ספרתי של 12% עד 43% ותרמו לתשואה החיובית בתיק.

 

לדברי שטיינבלט, בדיקה של חמש המניות המפסידות או של 20 המפסידות הניבו תוצאות פחות מובהקות. על החשיבות הגדולה של פיזור ההשקעה בין מספר מניות אפשר ללמוד מכך שמניית לייבפרסון, מהגרועות ב־2022, המשיכה למחוק משוויה עוד 61% בשנה העוקבת.

לטענת שטיינבלט, "היתרון הגדול של השיטה הוא בסטטיסטיקה נטו, שמנטרלת רעשי רקע ועיוותים, לשני הכיוונים, שיכולים להתרחש, כמו קורונה, אינפלציה או ריבית". כך הקורונה הפילה את תחום הנפט ב־2020, והחיסון בסוף השנה הרים את מניות הסקטור בחזרה בשנה שאחרי. או ענקיות הטכנולוגיה ב־2022, שנפלו בגלל האינפלציה והעלאות הריבית - ואחר כך תיקנו ב־2023.

רון שטיינבלט, סמנכ''ל קשרי משקיעים בגלברט כהנא תקשורת עסקית / צילום: מיכאל צור

בדיקת ביצועיהן של 10 המניות הגרועות לשנת 2020 (ירידה ממוצעת של 48%) מלמדת על מגמה דומה לזו של השנה האחרונה. בשנת 2021 השיגו המניות הללו תשואה כוללת של כ־51%, טוב יותר מ־31% שהשיג המדד (9 מתוך 10 המניות עלו ביותר מ־10%).

מניות הנפט והגז שהתרסקו בקורונה שנה קודם לכן, תיקנו בחדות כלפי מעלה. כך, קבוצת דלק של יצחק תשובה רשמה קאמבק מרשים ותשואה של 155%, בעוד ניו־מד אנרג'י (לשעבר דלק קידוחים), ישראמקו, רציו ובזן עלו ב־89%, 76%, 37% ו־23% בהתאמה. גם מניות נדל"ן מניב כמו ג'י סיטי של חיים כצמן (לשעבר גזית גלוב) והכשרת הישוב של עופר נמרודי טיפסו ב־23% וב־84% בהתאמה.

אזהרה: השיטה לא תעבוד בכל שנה

נדגיש כי שיטת השקעה שכזו, אינה מבטיחה רווחים ויש בה גם סיכונים. מבדיקת נתוני המניות המפסידות של 2021, שהועברו לגלובס על ידי יובל צוק מיחידת המחקר של הבורסה, עולה ש־10 המניות המפסידות באותה שנה איבדו בממוצע 59% בשנה שאחרי. זאת לעומת ירידה של 12% "בלבד" במדד ת"א 125, כאשר 5 מתוכן איבדו יותר מ־80% מערכן. במילים אחרות, בשנה הזו המשקיע היה מפסיד את רוב כספי ההשקעה שלו.

עם זאת, הנתונים שבידי שטיינבלט מציגים תשואה שונה לחלוטין - ירידה של 9% בלבד ב־10 הגרועות של השנה הקודמת, טוב במקצת מתשואת המדד. הפער נובע לדבריו מנתון נוסף שצריך לקחת בחשבון בבחירת המניות הגרועות: רק כאלה שהתחילו וסיימו את השנה כחלק מהמדד, ולא כאלה שנכנסו או יצאו בעדכוני המדדים השנתיים (בפברואר או באוגוסט).

 

זו נקודה בעייתית, שכן אין דרך קלה לוודא זאת ונדרש חיפוש באתר הבורסה אודות השינויים בהרכב המדד לאורך אותה שנה. ניסיון של גלובס לשחזר את הנתונים לשנה הזו בהתאם לאותו קריטריון, העלה שגם לאחר החלפת מספר מניות שלא היו במדד לאורך כל שנת 2021 באלו המפסידות הבאות בתור התוצאה הייתה ירידה של 38% בממוצע.

הנקודה הזו הייתה קריטית לפני שנתיים, ועודנה רלוונטית לרשימה של השנה הקרובה. שכן, מניית בז"א (בית זיקוק אשדוד) הצטרפה לבורסה בספטמבר האחרון, התרסקה ביום המסחר הראשון וסגרה את השנה בנפילה של 49% -המקנה לה את המקום האחרון במדד ת"א 125 בשנה החולפת. עם זאת, היא לא נמצאת ברשימה לשנה הקרובה, כיוון שלא נכללה במדד בתחילת השנה.

"השיטה מאתגרת ברמה הפסיכולוגית"

שטיינבלט נחשף לנושא בעשור הקודם, כשהמגזין בארונ'ס ביצע בדיקה דומה על השוק האמריקאי. "רצינו להפעיל את השיטה גם בשוק המקומי, בדקנו 5 שנים אחורה וראינו שזה עובד", הוא מתאר. "השיטה יכולה ליצור באופן מובנה תשואה עודפת כי זו אסטרטגיה פשוטה לביצוע מבחינה מעשית, אבל קשה ברמה הפסיכולוגית.

"לאנשים קשה לקנות מניות כשהם רואים גרף יורד ועוד יותר קשה שצריך להחזיק אותן במשך שנה שלמה בלי לגעת, גם כשהן יורדות ועולות בעשרות אחוזים לאורך השנה. אין הרבה אנשים שיכולים לעשות את זה. למי שמצליח - הרווח משמעותי".

לדבריו, "למניות שהניבו תשואה נמוכה יש מוטיבציה להילחם על המקום שלהן. ראיתי את זה לא מעט בעבודה עם מניות במדד ת"א 125. סייקל שלילי בענף מסוים נמשך בדרך כלל כשנה עד שנה וחצי. אם המודל העסקי של החברה טוב, אז אחרי שהסנטימנט השלילי חולף היא חוזרת לרווח והמניה מזנקת. במקרה אחר, אם היו ביצועים גרועים ולאחר מכן החליפו הנהלה זה גם יכול לבוא לידי ביטוי בתשואה חיובית".

מנהל השקעות בכיר: "קשה להצביע על תבנית"

יובל באר אבן, מנהל השקעות העמיתים במגדל ביטוח ופיננסים מצנן את ההתלהבות: "קשה להצביע על תבנית. למרות שאנשים אוהבים להסתכל על שנה קלנדרית, השוק וגם גופים מוסדיים לא מחכים לסוף שנה כדי לראות מי סיימה למטה כדי לקנות. מסתכלים לאורך כל השנה האם השווי בבורסה נמוך ביחס להערכות השווי ואם יש הזדמנות קונים.

"בהחלט זה נכון שכדאי לקנות מניה טובה שחטפה חזק. כדאי לקנות עסק בר קיימא, בשוק בריא ולא דועך, שהמשקיעים מכרו בגלל אירוע זמני כמו קורונה או אפילו מיתון שלאחריו החברה חוזרת לצמיחה. אבל יש מניות שדועכות ולא מתאוששות במשך הרבה זמן, כמו למשל טבע מאז 2015".

עם זאת, הוא מסכים שפסיכולוגיה משפיעה על המשקיעים ולכן אומר ש"שווה לבחון" את האסטרטגיה הזו. "השנה הקודמת הסתיימה בעולם בעליות חדות וכעת יש ירידות. מנגד בעיקר בארה"ב, רואים שהסקטורים החלשים של השנה שעברה - הבריאות והצריכה הבסיסית - הם הכי חזקים עכשיו בפתיחת השנה".

האם השיטה תצליח להכות את המדד גם בשנת 2024? אם תרצו לבצע בעצמכם את הניסוי, אלו הן 10 המניות שהחלו וסיימו את שנת 2023 במדד ת"א 125 וסיפקו את הביצועים הגרועים ביותר - תשואה ממוצעת שלילית של 32% לעומת עלייה של 4% במדד עצמו: או.פי.סי אנרגיה (תחנות כוח), דלק רכב, ורידיס (תעשייה ותשתיות), מג'יק (תוכנה), אלקו (חברת החזקות), מלם תים (מחשוב) , פרטנר (תקשורת), איסתא (תיירות), טאואר (שבבים) ואודיוקודס (טכנולוגיה).

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו