גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נושאת מטוסים": בשוק ההון מזהים הזדמנויות בתחום מפתיע במיוחד

מענקיות נדל"ן כמו עזריאלי וישראל קנדה, דרך קרנות כמו פימי ופועלים אקוויטי ואפילו יבואנית הרכב UMI: לאחרונה כולם רוצים נתח מפרויקטים שמיועדים לגיל השלישי ומשלמים על כך סכומי עתק ● כעת הגיע תורה של כלל ביטוח שדיווחה על הקמת שותפות עם מגדלי הים התיכון שתשקיע יותר מ־3 מיליארד שקל בבתי דיור מוגן ● "תחום שנשאר יציב גם כשהשוק סוער"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

פרויקטים ושירותים המיועדים לגיל השלישי מעוררים לאחרונה עניין רב ומושכים השקעות גדולות מצד גורמים מובילים בשוק ההון והנדל"ן, החל מקרן פימי, דרך בנק הפועלים וחברות הנדל"ן עזריאלי וישראל קנדה, ועד יבואנית הרכב UMI.

14 מכרזי דיור מוגן, עם כ־3,100 יח"ד שווקו השנה - וכולם נכשלו 
ראשון לציון כבר לא במקום הראשון: מי העיר המובילה באיכות החיים בישראל?

השקעת ענק אחרונה בתחום דווחה השבוע על ידי קבוצת כלל ביטוח, בשותפות עם רשת הדיור המוגן מגדלי הים התיכון. קבוצת הביטוח דיווחה על השקעה של חצי מיליארד שקל שתבצע בשותפות עם מגדלי הים בתיכון, שמובילים היו"ר מוטי קירשנבאום וסגנו בוריס לוין, בעלי השליטה בחברה. זאת, לצורך בניית פרויקטים בענף הדיור המוגן בהיקף של עד 3.3 מיליארד שקל.

סכום ההשקעה מצד השותפות יהיה ההון העצמי הנדרש להשקעה בכל אחד מהפרויקטים העתידיים, כאשר את יתרת המימון תגייס השותפות כחוב, עד לשיעור של 85% בכל אחד מהפרויקטים. הסכם השותפות הוא לתקופה של 4 שנים ממועד חתימתו. לדברי קירשנבאום, "הקמת השותפות הינה נדבך משמעותי ביישום התוכנית האסטרטגית של החברה להרחבה משמעותית בהיקפי הפעילות".

על פי תנאי ההסכם, תשקיע כלל ביטוח 300 מיליון שקל, ומגדלי הים התיכון עוד 200 מיליון שקל בשותפות. האחרונה תחזיק בין 51% ל־60% בכל פרויקט שבו ישקיעו, וכלל ביטוח תחזיק ביתרה. "אנחנו רוצים להקים עוד פרויקטים בעתיד, ומבחינת המבנה המימוני רצינו שיהיה איתנו גוף חזק שישקיע חלק ניכר מההון", מסביר דורון ארנון, מנכ"ל מגדלי הים התיכון, בשיחה עם גלובס. הרשת בניהולו מפעילה כיום 7 בתי דיור מוגן שבהם 1,650 יחידות דיור. בין בעלי המניות בחברה נמנים גם המלונאי דוד פתאל, חן למדן ויגאל שרמייסטר.

יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח ופיננסים / צילום: סיון פרג'

את ענף הדיור המוגן ממשיל ארנון ל"סוג של נושאת מטוסים; זה תחום מאוד יציב, גם כשהמים מסביב סוערים. כשהכול טס למעלה הוא עולה בצורה מדורגת, ומנגד כשיש משבר הוא ממשיך לשמור על יציבות. בהשוואה לענף הבנייה למגורים, הדיור המוגן הרבה יותר יציב. בסוף אנשים גרים במקום שהוא הבית שלהם, וימשיכו לגור בו בקורונה או במלחמה".

תחום הדיור המוגן הוא תת ענף נדל"ני הנע על התפר שבין דיור להשכרה לתחום המלונאות. המודל העסקי של פעילות מגדלי הים התיכון מתבסס על פיקדון גבוה שמשלם הדייר עם כניסתו, המעניק לו זכות שימוש בדירה עד לסוף ימי חייו (סכום הפיקדון נשחק על פני השנים). פרט לכך משלמים הדיירים סכום חודשי כדמי החזקה וכן תשלומים עבור שירותים שאינם נכללים בסל הבסיסי של הבית.

 

בתי דיור מוגן מיועדים לאוכלוסיית הגיל השלישי, בדרך כלל גילאי 70 ומעלה. החברות הפועלות בתחום מספקות מגוון שירותים לדייריהן, הנמנים בדרך כלל עם העשירונים העליונים באוכלוסייה, ובהם שירותי רפואה, מתקני ספורט, פעילויות תרבות, תחזוקה וניקיון, חוגים ועוד, וחלקן מפעילות גם מחלקות סיעודיות.

לא הכול ורוד בענף: לפני כשבועיים דווח בגלובס על כישלון של 14 מכרזים לשיווק קרקעות של רשות מקרקעי ישראל בתחום הדיור המוגן במהלך שנת 2023, עבור הקמת 3,100 יחידות דיור. הכישלונות יוחסו לעצירה בהתחלות הבנייה במהלך השנה שעברה, כשרמ"י טענה בין היתר כי נראה שסביבת הריבית הנוכחית (שעלתה בחדות) הפכה את התחום לכלכלי פחות.

עליית הריבית החדה במשק בשנה שעברה, הקטינה את האטרקטיביות של ההשקעה בענף הדיור המוגן, שמניב תשואה נמוכה יחסית לענף הנדל"ן. במצב כזה לא משתלם ליזמים קטנים לקחת אשראי יקר כדי לפתח נכסים חדשים בתחום - להבדיל מגופים מוסדיים עתירי ממון כמו כלל ביטוח.

יתרון לגודל וחיבור למובילת הענף

ברק בנסקי, משנה למנכ"ל ומנהל חטיבת ההשקעות בכלל ביטוח, מציין כי לחברות הגדולות בתחום הדיור המוגן יש כיום יתרון, כאשר לאחר עליית הריבית, "ניתן לרכוש קרקעות לייזום במחירים סבירים, או לרכוש בתי דיור קיימים שבהם יש לחברה יתרון לגודל, לאור עלויות תפעול גבוהות של הבתים". להערכתו, קיים בתחום עודף ביקוש. "אני חושב שמגמות המאקרו מבחינת הזדקנות האוכלוסייה תומכות בזה. אנשים מעדיפים מגורים בבתי דיור מוגן ולנהל אורח חיים עצמאי".

מה מעניין את המוסדיים ספציפית ברשתות האלה בארץ? לדברי בנסקי, "תחום הדיור המוגן בישראל נהנה מביקושים חזקים. המודל המקומי מאוד תזרימי, אמנם הוצאות התפעול בבתים משמעותיות, אך בניהול נכון וביצירת יתרון לגודל, ניתן להשיג שיעורי תשואה יפים".

מוטי קירשנבאום, יו''ר מגדלי הים התיכון / צילום: רמי זרנגר

על השותפות עם מגדלי הים התיכון הוא אומר כי היא "מאפשרת לנצל הזדמנויות שוק מבלי להתמנף יתר על המידה, וליהנות מהתרחבות משמעותית ויצירת ערך לבעלי המניות. לנו השותפות מאפשרת לחבור לחברה מובילה בתחום, ולייצר תשואה יפה לעמיתים".

כאמור לנגד עיניו של בנסקי עומד המודל התזרימי של פעילות מגדלי הים התיכון, שבה נדרשים הדיירים להפקיד עם כניסתם פיקדון המייצר מצב שבו הם כביכול "קונים דירה" אך בפועל הרשת נשארת בעלת הנכס, כך שלאחר שהדייר עוזב או נפטר הדירה חוזרת לידיה. במצב שכזה הרשת מחזירה את מה שנשאר מהפיקדון לבני המשפחה, ומקבלת פיקדון מדייר חדש שנכנס לדירה.

בית בכפר נחתכה בכחצי מההנפקה

שתי הרשתות המובילות בבורסה בתחום הדיור המוגן הן מגדלי הים התיכון, שהונפקה בשנת 2014 ונסחרת כיום בשווי של 1.4 מיליארד שקל (עלייה של 15% בשנה האחרונה) ובית בכפר, שהונפקה לפני כשנתיים, והיא קטנה ממנה בחצי.

בית בכפר, שבשליטת משפחת בלושטיין ובניהולו של מיכה פרנס, מפעילה 5 בתי דיור מוגן ובהם 882 יחידות דיור. בשנה האחרונה רשמה מניית בית בכפר ירידה של 5% אולם מאז הנפקתה ב־2022 איבדה כמחצית מערכה, והחברה נסחרת כיום בשווי של כ־700 מיליון שקל.

הפערים בין השתיים גדולים גם בתוצאות: הכנסות מגדלי הים התיכון בתשעת החודשים הראשונים של 2023 צמחו ב־4% והסתכמו ב־180 מיליון שקל, והרווח הנקי שלה זינק ב־28% ל־111 מיליון שקל, זאת בעיקר הודות לשיערוכים חיוביים שבוצעו בשווי הנדל"ן של הרשת.

לעומתה בית בכפר הציגה באותה תקופה הכנסות של 74 מיליון שקל (עלייה של 7%) ורווח נקי של 33 מיליון שקל, ירידה של 35% לעומת התקופה המקבילה. גם אצלה עיקר הרווח נגזר משיערוכים חיוביים לשווי נכסי הרשת.

UMI מנסה להשביח את דנאל

כאמור תחום הפרויקטים והשירותים לגיל השלישי מעורר עניין רב אצל גופי השקעה מובילים. בשבוע שעבר דווח כי פועלים אקוויטי, זרוע ההשקעות של בנק הפועלים, רוכשת מידי קרן פימי ודליה קורקין 20% מחברת שירותי הסיעוד "עמל ומעבר" שמנהלת קורקין, לפי שווי חברה של 1.5 מיליארד שקל. לרשת עמל ומעבר 30 אלף מטופלים בסיעוד ביתי ורשת של 15 בתי אבות סיעודיים ברחבי הארץ. בקרן פימי, בעלת השליטה, בוחנים הנפקה של הרשת בבורסה בת"א בשנתיים הקרובות.

חברה גדולה נוספת שביצעה השקעה משמעותית בתחום היא יבואנית הרכב UMI שמובילים דוד עיני וחיים דנון, שרכשה אשתקד ממניות החברה הבורסאית דנאל, הפועלת בתחום הסיעוד, לצד שירותי כוח אדם ושירותים רפואיים. UMI הפכה אשתקד לבעלת המניות הגדולה בדנאל, עם 13% בחברה (מניות בשווי שוק של כרבע מיליארד שקל), המתנהלת ללא גרעין שליטה.

הרקע לרכישה היה ביצועים עסקיים מאכזבים של דנאל בשנתיים האחרונות ושווי המניה שלה שצנח במחצית באותה תקופה, מה שהוביל למאבק שמנהלת UMI מול מנהלי החברה הוותיקים במטרה להשביח את השקעתה. UMI כבר הצליחה לגרום לעזיבתו של היו"ר הקודם של דנאל, רמי אנטין, אך בינתיים לא עלה בידה למנות יו"ר מטעמה.

לתחום הדיור המוגן נכנסה בשנים האחרונות גם קבוצת הנדל"ן הגדולה בישראל, עזריאלי, שהקימה לפני מספר שנים רשת דיור מוגן משלה (פאלאס) ויש לה כיום ארבעה בתים ובהם 1,142 יחידות דיור. זהו היקף מכובד במונחי הפעילות של מגדלי הים התיכון ובית בכפר, אך עבור עזריאלי שוויו של הדיור המוגן מהווה רק 6% (3.2 מיליארד שקל) מהמאזן.

עסקה אחרת בתחום ביצעה ישראל קנדה של ברק רוזן ואסי טוכמאייר, שרכשה לפני שנתיים מידי ישרס את מועדון נוה אביב בכפר שמריהו, שנחשב ליוקרתי במיוחד, תמורת 125 מיליון שקל. עוד חברת נדל"ן ותשתיות שנכנסה לפעילות בתחום הדיור המוגן היא שפיר הנדסה, שרכשה לפני כשנתיים מידי הפניקס 53% ממניות רשת "עד 120" לפי שווי חברה של 1.35 מיליארד שקל.

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מתחזקות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן